13/9/17

Κι ακόμα δεν είδαμε τίποτα - Σε τροχιά σύγκρουσης οι ΗΠΑ με την Τουρκία για τους S-400

  • (Φωτ.: EPA / Sergei Chirikov)
Δυσαρέσκεια στην Ουάσινγκτον και ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ οδηγούνται σε σύγκρουση με την Τουρκία προκάλεσε η υπογραφή της αγοράς των ρωσικών S-400. Η Άγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι ήδη κατατέθηκε η προκαταβολή για το αντιπυραυλικό σύστημα, ενώ η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την υπογραφή των συμβολαίων.
Πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου από την Ουάσινγκτον, αλλά και της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, αναφέρουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν, η οποία «άφησε πικρή γεύση» στον Αμερικανό πρόεδρο. Στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ υπογράμμισε ότι η αγορά των S-400 είναι ασυμβίβαστη με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στη διάσκεψη της Βαρσοβίας, για την αντιμετώπιση των «υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από τη Ρωσία».
Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για «μέγιστη ανησυχία», μιας και το συγκεκριμένο σύστημα δεν λειτουργεί με κανένα άλλο από τα οπλικά συστήματα των χωρών-μελών της Συμμαχίας. Η Χέδερ Νάουερτ, ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν ζητήθηκε από την Τουρκία να μην προχωρήσει στην αγορά, ενώ δεν απάντησε και στο εάν θα υπάρξουν επιπτώσεις.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, από τη μεριά του, φρόντισε να στείλει το μήνυμα ότι η Τουρκία αποφασίζει η ίδια σχετικά με την ανεξαρτησία της.
«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί τις αρχές ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας σχετικά με την αμυντική βιομηχανία ή την άμυνά της, ή την ανεξάρτητη απόφασή της. Είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε οι ίδιοι τα μέτρα προστασίας και τα μέτρα ασφάλειας για να προστατέψουμε τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά, κατά την επιστροφή του από το Καζακστάν και τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

14 σχόλια:

  1. Το προφανές και σίγουρο είναι ότι θα το "τραβήξει" κι αυτός(ο Ερδογάνος)μέχρι εκεί που θα του το επιτρέψουν.Η θέση της Τουρκίας (καί της Ελλάδας,δευτερευόντως)είναι,νομίζω,αδιαπραγμάτευτη για τις ΗΠΑ.Και τέτοιες ανεξαρτησίες που ονειρεύεται(μπορεί να είναι τόσο αυτοκαταστροφικός;ποιός ξέρει...)και διαλαλεί ο γείτονας του κ.Τσίπρα είναι,απλά,απαράδεκτες έως και casus belli για τα παιδιά με τις μπότες και τα σπιρούνια.Ιδωμεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. I am afraid that you do not understand the US-Turkish relations. The US, no matter what Turkey does, will not spoil it's relations with the Turks. The Americans in a stupid way believe that Turkey will defend the West in case of war with Russia. This continued American stupidity has been exploited by the Turks to serve their own interests. The Turks will not fire not even one bullet to defend the west, and the history clearly shows that.
    Dr.Robert Athanas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I will respectfully dissagree with your assessment. Do some research before you conclude how the US will react towards Turkey. Your assessment was holding true in the past decades on how the US was treating Turkey but things have changed recently and I am okay to agree to disagree for now and keep an eye on what the immediate future will bring for Turkey.
      Kind Regards

      Διαγραφή
  3. Γελάω με τα άπειρα σχόλια (κάτω από δημοσιεύματα του παρόντος ιστολογίου σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα) "ειδημόνων" του πληκτρολογίου, που ήταν σίγουροι πως δεν θα γίνει η αγορά.... Πού είστε τώρα σοφοί μου;;; Πού κρυφτήκατε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Comy.
      Αν παρακολουθουσες το ιστολογιο οπως λες,θα θυμασαι οτι απ'αρχης εβαζα και στοιχηματα οτι θα παρει το συστημα ο ερντογκαν,ενας χαρακτηρας που ειναι ανοιχτο βιβλιο στις ονειρωξεις του που εστω και εμμεσα στοχευει σε μια τουρκια υπερδυναμη.
      Να σου ομολογησω οτι σε συγκριση με τα δικα μας παρταλια ειναι η μερα με την νυχτα.

      Διαγραφή
    2. Εσύ πάνσοφε πού ήσουν; Εξέθεσες κάποια άποψη; Μπήκες στο διάλογο ή περιμένεις υπομονετικά "να σου βγει" και να γελάσεις; Κι αν "σου βγήκε" δηλαδή...έχει δρόμο το θέμα. Πάντως προσωπικά, για "σχολιαστές" του είδους σου μόνο απογοήτευση μπορώ να εκφράσω.

      Διαγραφή
  4. Unfortunately, Turkey is becoming stronger, much stronger, not weaker. Shortly, they will have the most advanced weapons in the world; S-400 and F-35s plus a booming national defense industry. Not to mention the energy projects all using its lands to get to Europe.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλα θεωρεις δεδομενα.Κατι σαν πανακεια αν ταχει τοσα καλα οπλα.Η Αμερικη παντα ταχε ολα αυτα .Συντριπτικα σε αοπλους αντιπαλους απεναντι.Ναι η οχι ? Σε φτωχους αοπλους...πεινασμενους..Ναι η οχι ? Με ραμπο γενναιους στρατιωτες..πλουσιους χορτατους..ιδιοφυεις αξιωματικους..ινστιτουτα σκεψης...""-εδω γελανε-"" ... Αλλα να παρει...ΔΕΝ θυμαμαι 50 χρονια ποιον πολεμο ..ΚΕΡΔΙΣΑΝ !! Μπορεις να μου θυμισεις εσυ εναν ?? Ισως δεν θυμαμαι καλα...Μπορεις ?? Τωρα οι τουρκοι...χμμ...χμμ...με λιγοτερα απ εκεινους...και με σκεψη χωρις ινστιτουτα..Τι να πω...εγω παντως ...τρομαξα απο φοβο...σχεδον τακανα πανω μου... Αχχ αυτα τα ...εξωγηινα Φ-35 τα αορατα ...με τις αποθηκουλες βομβων τσεπης...με τις ανυπαρκτες ευεληξιες.. και τις πλαινες κι ..οπισθιες ορατοτητες..και τουρκους πιλοτους !....Χλωμιασα ... Κατι χαζο ;;" εχουν αρετες οι φανταροι τους ""?? Δεν βλεπω στην Συρια πολλες...με αοπλους παρακαλω εχθρους !!

      Διαγραφή
  5. Ελικρινά, τα θέλετε και τα γράφετε κάτι τέτοια ;

    Πάψτε επιτέλους να παραμυθιάζετε τον κόσμο περι "αμερικανοτουρκικής σύγκρουσης".

    Power is a lot like real estate. It's all about locaton, location, location.
    The closer you are to the source, the higher your property value.

    Και τώρα ρίξτε μια ματιά τον χάρτη και δείτε το δικό μας οικόπεδο και της Τουρκίας.

    Ποιό έχει μεγαλύτερη αξία στο power real estate ?
    Ποιό έχει καλύτερο location γιατί είναι closer to the "source" οπότε έχει και μεγαλύτερο
    PROPERTY VALUE ?

    Εσείς ποιό από τα δύο θα διαλέγατε ;

    Τα έχω γράψει και στο παρελθόν
    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/12/blog-post_511.html

    Και κοντεύουν δύο χρόνια από τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Nemesis.
      Επειδη πιστευα ακραδαντα οτιμ ο παμπονηρος ερντογκαν θα παρει το συστημα απο τους Ρωσους,δεν σημαινει οτι πιστευω τα περι αμερικανοτουρκικης συγκρουσης.
      Ειμαι βεβαιος οτι προκειται για ενα στημενο παιγνιδι οπου ο σουλτανος κερδιζοντας την εμπιστοσυνη των Ρωσων και παιρνοντας οχι μονον το συστημα αυτο αλλα και πληθος αλλων οπλικων συστηματων,στο τελος θα βρει τροπο να τα 'χαλασει' με τους Ρωσους με αποτελεσμα να αχρηστευτει οτι εχει στην κατοχη του αφου θα πρεπει οι Ρωσοι να τα διαγραψουν ετσι αχρηστα οπως θα εχουν καταντησει.
      Επισης το ιδιο αλλα μικροτερων πιθανοτητων θεωρω το ενδεχομενο να τα ξαναβρουν με το Ισραηλ ενω θεωρω θεμα χρονου την αναθερμανση της σικε διαφωνιας Γερμανιας-τουρκιας.

      Διαγραφή
    2. Καλά όλα αυτά, αλλά αν το αφεντικό τρελάθηκε και πάρει το πανάκριβο οικόπεδο για άλλες παραλίες τι θα γίνει; Πώς το βλέπετε; ΗΠΑ Τουρκία Ρωσία συμμαχία λόγω καλού οικοπέδου και Τουρκία νταβατζής αμφοτέρων; Ή θα σήκωνε να επακολουθήσει καμμιά κατάτμηση σε αγροτεμάχια; Που μπορεί, δεν έχω πληροφόρηση, και ποιός θα μπορούσε να έχει, να βολεύει παρά πολύ κόσμο, ακόμα και εχθρούς;

      Διαγραφή
  6. Αν πραγματικά η Τουρκία έχει σκοπό να αποκτήσει τους s-400 τότε μάλλον βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, και προβαίνει σε αυτοκτονικές ενέργειες. Διότι πως είναι δυνατό να υπάρχει το αεροδρόμιο του Ιντσιρλικ με αμερικάνικα και άλλα νατοϊκά α/φ να διασχίζουν τους τουρκικους ουρανούς και παράλληλα απο κάτω τους να είναι ενεργό το εχθρικό σύστημα s-400. Σημειώνεται ότι το Ίντσιρλικ δεν είναι το μόνο, αλλά υπάρχουν και συστήματα που ευρισκόμενα κοντά στις δυτικές τουρκικές ακτές στοχεύουν προς την Ρωσία. Χώρια που ένα σημαντικό αρχηγείο του ΝΑΤΟ βρίσκεται στα τουρκικά παράλια στην Σμύρνη.

    Με τόσο ασύμβατα όπλα αλλά κυρίως με τόσο ακραία ασύμβατη εθνική πολιτική, σημαίνει ότι η Τουρκία προ της καταστροφής της ή τα "παίζει όλα για όλα" ή πως απλά κάνει μπλόφες της πλάκας. Όπως και να έχει ένας αρχικός κίνδυνος διαμελισμού της, μετά την λήξη των εξελίξεων στη Συρία είναι πια για την Τουρκία φανερά ορατός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπό ποίες συνθήκες θα δώσουν οι αμερικάνοι F-35 στους τούρκους που θα έχουν αποκτήσει S-400 καθιστώντας τους, τους μοναδικούς στον πλανήτη που θα είναι σε θέση να διαπιστώσουν παίζοντας, τις αδυναμίες δύο κορυφαίων οπλικών συστημάτων και των δύο κορυφαίων στρατηγικών αντιπάλων;
    Ξεπερνώντας το υπό ποίες συνθήκες θα δώσουν οι ρώσσοι S-400 σε αυτόν που κατέρριψε ρωσσικό μαχητικό;
    3) Τόση μεγάλη εμπιστοσύνη απολαμβάνει η τουρκία (υπό τον Ερντογκάν) και από τις δύο υπερδυνάμεις (ταυτόχρονα) στο ότι αν μη τι άλλο δεν θα χορεύει πότε τον ένα και πότε τον άλλον με τα μυστικά του, ή ακόμη χειρότερα ότι δε θα στρέψει τα όπλα που του παραδίδουν αργά ή γρήγορα εναντίον των συμφερόντων τους;
    Κάποιοι δεν φαίνονται και τόσο αισιόδοξοι για την μακροζωϊα του σουλτάνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αμα νομιζετε οτι οι ρωσοι εδωσαν τα αυθεντικα οπλα...η ταδωσαν χωρις κακοβουλα κρυφα λογισμικα..η δεν εχουν καλυτερα απ αυτα ηδη...δεν θαχετε πολυ νου....Οι Ρωσοι εκτος των ανωτερων τους ΧΡΕΩΣΑΝ..και 2,5 δις ευρω.....με τοκους...ΟΣΟ για τα Φ-35... κοψτε κατι..δεν ειναι αυτο που ελεγαν και λενε για να πουλανε καλα...το ειδατε δε καποια μαχη εως σημερα ?? Οχι.....Τα τεχνικα του ..οσα διαρρεουν ειναι ..της πλακας... ο οπλισμος της πλακας..η ΑΟΡΑΤΟΤΗΤΑ..μονο απο μπροστα..ουτε πλαγια ουτε πισω..η αυτονομια της πλακας..το ρανταρ το μισο του σουχοι 35..οι πυραυλοι του το μισο του σουχοι..οταν προσγειωνεται σε πλοιο χτυπαει η κασκα του πιλοτου στο τζαμι.. αορατο ειναι μονο σε μια μπαντα ρανταρ..αν εχεις αλλη μπαντα ..αγνωστο...αν βαλεις μια βομβα στα φτερα γινεται ορατοτατο...στριβει χειροτερα απο το φ-16...και ελισσεται ακομη χειροτερα απ αυτο...κλπ..εχει πολυ ωραιες οθονες..με κολπα πολλα...αλλα εδω δεν ειναι φαιης μπουκ να παιζουν τα παιδια ομορφα...ειναι πολεμικη μηχανη ..αμα φας πυραυλο στο κεφαλι απο 400 χλμ...ενω ο δικος σου φτανει τα 200...χαθηκες....τα σουχοι πχ τον αμολανε απο 400...απο κοντα δεν ..κανει κιχ..αμα εμπλακει απο κοντα εκατο τα εκατο επεσε απο σουχοι ισως και απο φ-16 γιατι ειναι τουβλο σε στροφη...κλπ..Ειναι τοσο κακο που ο τραμπ ηθελε να το σταματησει ..αλλα τον πιεσαν ..ειχαν επενδυσει παρα πολλα ..να χαθουν ?? Εκει εξω ειναι τοσοι χαζοι !! Οτι τους λενε το χαυτουν...Ειναι τοσο καλο που ο Τραμπ θελει να παραγγειλει γιαυτους ... φ-18 !!! ΚΟΝΤΟΛΟΓΙΣ οι τουρκοι μπορει και να την πατησαν πολυ...θα δειξει...Παντως το Ισραηλ που ταχει ηδη....δεν τολμησε ακομη να τα στειλει αορατα...στην Συρια....στελνει τα παλια ...κι απ τον Λιβανο...αλαργα απ τους Ρωσους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.