24/9/17

«SOS» από επιστήμονες: Η εξάλειψη ζωής στον πλανήτη μπορεί να έρθει μέχρι το 2100

Σύμφωνα με νέα μελέτη 
Ο μαθηματικός τύπος που βασίζεται σε προηγούμενες μαζικές απολύσεις, υποδηλώνει ότι η Γη πρόκειται να περάσει το «κατώφλι καταστροφής» περίπου στα τέλη του αιώνα, λόγω των ορυκτών καυσίμων 
Ο πλανήτης Γη φαίνεται να βρίσκεται σε πορεία για την έναρξη μιας έκτης μαζικής εξάλειψης ζωής γύρω στο έτος 2100, λόγω της ποσότητας άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με μια μαθηματική μελέτη των πέντε προηγούμενων παρόμοιων γεγονότων τα τελευταία 540 εκατομμύρια χρόνια.
Ο πλανήτης μας έχει περάσει πέντε μαζικές εξαλείψεις ειδών μέσα στα τελευταία 540 εκατομμύρια χρόνια: Σε όλες τις περιπτώσεις επρόκειτο για διαδικασίες οι οποίες «έσπασαν» τους κανονικούς κύκλους του άνθρακα, όπως αυτοί λάμβαναν χώρα στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς. Οι αναταράξεις που προέκυψαν εκτυλίχθηκαν μέσα σε διαστήματα χιλιάδων- μέχρι και εκατομμυρίων- ετών και συμπίπτουν με ευρείες εξαφανίσεις ειδών ανά τον κόσμο.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο κύκλος του άνθρακα που υπάρχει στον πλανήτη μας αυτή τη στιγμή βιώνει μία αναταραχή αρκετά μεγάλη ώστε να οδηγήσει τη Γη σε άλλη μία μαζική εξάλειψη ειδών (έκτη στη σειρά). Στη σύγχρονη εποχή, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται σταθερά από τον 19ο αιώνα και μετά, αλλά είναι δύσκολο να διαπιστωθεί εάν αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει όντως σε μια τέτοια διαδικασία, καθώς είναι πολύ δύσκολος ο συσχετισμός αναταραχών του άνθρακα που έλαβαν χώρα σε βάθος χιλιάδων ετών, με τα εν λόγω δεδομένα της εποχής μας, τα οποία αντιστοιχούν σε λίγο περισσότερο από έναν αιώνα.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MIT News, ο Ντάνιελ Ρόθμαν, καθηγητής Γεωφυσικής στο ΜΙΤ και συν-διευθυντής του Lorenz Center του ΜΙΤ, ανέλυσε μια σειρά από σημαντικές μεταβολές στον κύκλο του άνθρακα των τελευταίων 540 εκατομμυρίων ετών, περιλαμβανομένων των πέντε μαζικών εξαλείψεων ειδών. Ο Ρόθμαν ανακάλυψε «κατώφλια καταστροφής» στον κύκλο του άνθρακα, τα οποία, αν ξεπεραστούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ασταθές περιβάλλον και εν τέλει σε μαζική εξάλειψη ειδών.

Σε σχετικό paper που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, υποδεικνύει ότι μαζικές εξαλείψεις λαμβάνουν χώρα εάν ξεπεραστούν ένα ή δύο τέτοια όρια: Για μεταβολές στον κύκλο του άνθρακα που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλα χρονικά πλαίσια, θα ακολουθούν εξαλείψεις εάν αυτές οι αλλαγές εκτυλίσσονται ταχύτερα από ό,τι μπορούν να προσαρμοστούν τα οικοσυστήματα. Για αναταραχές του άνθρακα οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε μικρότερα χρονικά πλαίσια, ο ρυθμός των αλλαγών στον κύκλο του άνθρακα δεν έχει σημασία: Αντ'αυτού, η έκταση της αλλαγής καθορίζει την πιθανότητα μιας μαζικής εξάλειψης ειδών.

Δεδομένων αυτών των εκτιμήσεων, ο Ρόθμαν προβλέπει πως, λαμβάνοντας υπόψιν την πρόσφατη αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσα σε ένα σχετικά μικρό χρονικό πλαίσιο, μια έκτη μαζική εξάλειψη ειδών θα εξαρτηθεί από το εάν μια κρίσιμη ποσότητα άνθρακα προστεθεί στους ωκεανούς. Αυτή η ποσότητα, υπολογίζει, είναι περίπου 310 γιγατόνοι, που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, αντιστοιχούν στην ποσότητα άνθρακα που η ανθρώπινη δραστηριότητα θα έχει προσθέσει στους ωκεανούς του κόσμου μέχρι το έτος 2100.

Σημαίνει αυτό ότι στο τέλος του αιώνα πρόκειται να λάβει χώρα μια μαζική εξάλειψη των ειδών; Ο Ρόθμαν εκτιμά πως θα χρειαζόταν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα- περίπου 10.000 χρόνια- για να ολοκληρωθεί μια τέτοια οικολογική καταστροφή. Ωστόσο, τονίζει πως το 2100 ο κόσμος μας θα έχει πιθανότατα εισέλθει σε «άγνωστα ύδατα».

«Αυτό δεν σημαίνει πως η καταστροφή θα λάβει χώρα την επόμενη ημέρα» λέει ο Ρόθμαν. «Λέει ότι, αν αφεθεί ανεξέλεγκτος, ο κύκλος του άνθρακα θα μπορούσε να μπει σε μια φάση όπου δεν θα ήταν πλέον σταθερός, και θα λειτουργούσε με απρόβλεπτο τρόπο. Στο γεωλογικό παρελθόν, αυτού του είδους η συμπεριφορά σχετίζεται με μαζικές εξαλείψεις».
Πρώτο Θέμα

13 σχόλια:

  1. Δεν καταλαβα τι ειπε τελικα και γιατι ο καθηγητης.Στο παρελθον τι εφταιγε στον ανθρακα ?? Η βιομηχανια ?..Τρελο ..Στους κατακλυσμους ο ανθρακας..? Στον αστεροειδη που επεσε και εξαφανιστηκαν τοσα ειδη...ο σνθρακας...?? ...της βιομηχανιας ? Επειδη δεν θελω να τρελαθω...σε ποιους απευθηνεται ο ανθρωπος ? Στους φτωχους λαους χωρις βιομηχανια..στους απλους που δεν εχουν βιομηχανιες στις ανεπτυγμενες χωρες..η στις εκατο οικογενειες που εχουν ολες αυτες ?Γιατι αν απευθηνεται σε αυτες μπορουσε να τους στειλει μια προσωπικη επιστολη στα σπιτια τους να προειδοποιησει τι κανουν συτοι.Οι αλλοι οι πολλοι ..εμεις..τι φταιμε να ακουμε απειλες καταστροφης ..αφου δεν ειμαστε εμεις αιτια .?? Παντως εγω δεν τρωω το παραμυθι τρομου.για νσ πληρωσω ρυπους..φορους ρυπων που προκαλουν εκατο .Οσο για το παρελθον..κσταστροφες κλπ..σαφως λεει βλακειες ..γιατι ηθελε να μας φοβισει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. - Ολοι θα έχετε διαβάσει και ακούσει αντιρρήσεις για το άν η υπερθέρμανση οφείλεται στο ανθρωπογενές διοξείδιο του άνθρακα.
    - Επίσης θα ξέρετε πόσες "πράσινες" εταιρίες λειτουργούν πάνω σε αυτή τη θεώρηση, πχ Ανεμογεννήτριες, επιβαρύνοντας τον λογαριασμό της ΔΕΗ (πεδιο υπέρ αναεωσιμων). Το πόσο "οικολογικές" είναι οι ανεμογεννήστριες δεν θα το αναφέρω εδω ας το ψάξει όποιος θέλει.
    - Οι ΔΕΗ των φτωχών χωρών πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους για δικαιώματα Διοξ. Ανθρακα ενώ χώρες όπως η Γαλλία είναι "οικολογικές" γιατί παράγουν ενέργεια από ουράνιο (τα βαρέλια των ραδιενεργων αποβλήτων δεν ξέρουμε τι τα κάνουν) και έτσι δεν πληρώνουν τίποτα.
    - Τα άρθρα του 1995 έλεγαν ότι η στάθμη της θάλασσας ανεβαινει , το νερό δεν έχει ανέβει ούτε πόντο.
    - Το κερασάκι στην τούρτα. Τα τελευταία χρόνια δεν φαίνεται ο πλανήτης να θερμαίνεται (1998 - σήμερα) αλλά μάλλον κρυώνει.
    Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το κίνητρο για να μας φλομώσουν στα ψέματα υπάρχει. Αντίθετα ζωτικης σημασίας προβληματα όπως η εξάντληση/αφανισμός των φυσικών πόρων (αλιεία δάση) μόλυνση θαλασσών και άλλα, "αντιμετωπίζονται" με γελοία/αναποτελεσματικα μέτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιο πιθανο παντως και πολυ πριν το 2100 ..σε κανα δυο χρονια..ειναι να χαθουμε απ τους συμπατριωτες του καθηγητη...διοτι δεν χωνευουν οτι καταρρεουν σαν κρατος..σαν κοινωνια...σαν συστημα αξιων..σαν ολα... για να αποδειχθει αλλη μια φορα στην ιστορια..οτι ....""ανθρακας...ο θησαυρος που ειχαν""!!Ασφαλως αυτο εμπιπτει στον κυκλο του ανθρακα που διαταραχτηκε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ελλαδική κοινωνία έχει ευνουχιστεί συστηματικά με μια σειρά από προγράμματα ελέγχου συνειδήσεων τα οποία σκόπιμα διακινούν οι ιδιοκτήτες μας. Μας τρέλαναν με τον αντίχριστο, τους σατανάδες, τα θαύματα, το τέλος του κόσμου, μας ευνούχισαν ως λαό, με αποτέλεσμα να τρώμε στο κεφάλι τα στρατόπεδα κατοχής των νησιών, τα μνημόνια και άλλα πολλά τα οποία θα οδηγήσουν στον τεμμαχισμό της χώρας, σε αλλαγή συνόρων. Ένας λαός βομβαρδισμένος με προφητείες και καταστροφολογίες τρομοκρατείτε, βλέπει αγγέλους, δαιμόνια, κάνει προσευχές και δεν γεννάει, ψυχοπλακώνετε και δεν κάνει παιδιά, δεν βρίσκει λύσεις για επιβίωση, χώνει το κεφάλι στο λάκο που του άνοιξαν με τα προγράμματα φυτοποίησης του μυαλού του.
    Καθημερινά εσείς και τα μμε πρέπει να ανεβάζουν τον ηθικό του λαού με παραδείγματα ανθρώπων και κινήσεων που κάνουν κάτι καλό για την κοινωνία, που πετυχαίνουν καλά και αγαθά, με ήρωες μικρούς και μεγάλους, με νικητές, με έντιμους, με έργα που δείχνουν λύσεις, με έμφαση στα θαύματα που μπορεί να καταφέρει ένας λαός, μια κοινωνία ενωμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν μου καιγεται καρφι αφου μεχρι τοτε δεν θα υπαρχει ουτε η αναμνηση της Ελλαδος μας.
    Δεν θα βαλω εννοια για τους αλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν καθε γενια δεν εβαζε εννοια για την επωμενη...δεν θαχε ζωη ο πλανητης..η χωρα..ολα.Αν εννοεις..αποντων των Ελληνων δεν νιαζεσαι για τους ξενους..αυτο το ...αποντων Δεν πρεπει να υπαρξει ποτε..Γιαυτο ειμαστε εδω...Να το αποτρεψουμε..

      Διαγραφή
    2. @ Δημητρης Κ.
      Σαν σημερα πεθανε παμπτωχος ζητιανος,κωφος και ταπεινομενος ο Ηρωας Νικηταρας ο τουρκοφαγος με αμοιβη αποπ την μπουρδελλοπολιτεια μια αδεια για να ζητιανευει.
      Επιμενεις ακομα οτι εμεις που ειμαστε εδω θα το αποτρεψουμε ;

      Διαγραφή
    3. Ναι θα το αποτρεψουμε εμεις.Εσυ δεν εχεις σκοπο φαινεται.....διοτι...ο Νικηταρας...προ ετων επαθε αυτο. Παντα υπαρχει ενας λογος ..λογικος καπου...να διαφευγει κανεις απ την ΕΥΘΥΝΗ ναναι υπευθυνος.... κι ο Νικηταρας αυτο θα σου ελεγε ....Αν δεν το κανουμε εμεις οσοι...αλλα εμεις...η χωρα δεν θα υπσρχει...η θεση σου ..την ωθει στην ανυπαρξια.... Αν εχεις ελειμμα θαρους ... τοτε τι επικαλεισαι τον Νικηταρα πουχε πλεονασμα απ αυτο ?????

      Διαγραφή
    4. @ Δημητρης Κ.
      Εχεις δικιο για την 'ελλειψη θαρρους' αφου δεν υπαρχει ενας Κιοσσες για να εμπνευσει.
      67-69,Κυπριακο,κινημα τεως Βασιλια και αλλες τινες 'ανυπαρξιες'.

      Απλως γερασα,κουραστηκα,αηδιασα και τα πραγματα πανε απο το κακο στο χειροτερο.

      Διαγραφή
  6. Η σύγχρονη επιστήμη φιλοδοξεί να καταλάβει στις ζωές των ανθρώπων την θέση της θρησκείας και ο καταστροφολογικός λόγος των επιστημόνων και η ενοχοποίηση των ανθρώπων, είναι βασικό "δόγμα" αυτής της "θρησκείας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμμια επιστημη δεν θελει να αντικσταστησει ..τιποτε.Αυτα ειναι απλοποιησεις..οσων βαριουνται να σκεπτονται..και ξεπετανε το θεμα με μια βαρυγδουπη μπαρουφα και τερμα η σκεψη....Ειναι ενα προχειρο ..ξερολικο αποφθεγμα οκνηρης σκεψης.Η επιστημη ειναι γνωση.Σκετη γνωση.Δεν ενεχεται σε τιποτε...ΟΜΩΣ..πολλοι επιστημονες..την χρησιμοποιουν δολια για λογους πολλους.Δολιοι επιστημονες υπαρχουν .Ναι.Δολια επιστημη οχι.Το ιδιο κανουμε πολλοι απ εμας για ολα...Στην θρησκεια μας πχ....επειδη ασκεφτα...λεμε αυτη ενοχη...κι οχι τους δολιους ιερεις..Ο Αδολος Χριστος δεν εχει σχεση με τους δολιους ιερεις..αρχιερεις.Αν ηταν εδω ..θα τους εσπαζε τα μουτρα στο ξυλο..δεν τους ειπε Αυτος να λενε και να κανουν ολες αυτες τις αηδιες..Αν αμφιβαλει καποιος ας διαβασει τι εχει πει ο Ιδιος...Εχει πει λεξη για οσα λενε η κανουν ?? Ο διαστροφεας των παντων ειναι ο δολιος ανθρωπος...Η επιστημη αν την αξιοποιησεις..οδηγει στην θρησκεια μας ..κατ ευθειαν..Μονο οι δολιοι επιστημονες την ..σποκλινουν...σκοπιμα...συχνα εκμεταλευομενοι την αγνοια των απλων ανθρωπων...και ιδιως των ...οκνηρων στην σκεψη....

      Διαγραφή
    2. Ο Άνθρωπος από την αρχή της υπάρξεώς του, σε τρία πράγματα δόμησε την πραγματικότητά του: Την συγκρότηση του κοινού βίου, την ερμηνεία του κόσμου που τον περιέβαλε και την αντιμετώπιση του θανάτου. Από αυτά γεννήθηκαν η πολιτική, η επιστήμη και η θρησκεία. Όσο αυτά τα τρία μένουν στο αντικείμενό τους, η ανθρώπινη κοινωνία λειτουργεί σωστά. Όταν το ένα μπαίνει στο χώρο του άλλου τότε αρχίζουν οι παρενέργειες. Σήμερα τα όρια μεταξύ αυτών των τριών δομών έχουν γίνει δυσδιάκριτα και πολλά μπορούν να ειπωθούν για το πως η μία ιδιοποιείται γνωρίσματα της άλλης. Η επιστήμη, μιας και γι'αυτήν ο λόγος, μέσω των επιστημονικών επιτευγμάτων υπεισέρχεται στον χώρο της θρησκείας, όταν μιλά για Νέο Άνθρωπο (τον homo universalis), με νέα ήθη. Και φυσικά με καταστροφή του κόσμου μας αν δεν... μετα-νοήσουμε και δεν αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε κατά τις εντολές της επιστήμης. Και ναι μεν η επιστήμη ως αφηρημένη έννοια δεν είναι δόλια και δεν θέλει να αντικαταστήσει τίποτε, αλλά οι θεράποντές της στην πλειονότητά τους έχουν στρατευτεί στην ιδέα του "νέου πολιτισμικού ρεύματος" και του homo universalis, με avant garde την επιστήμη.

      Διαγραφή
  7. Το πετρέλαιο είναι το ορυκτό, που χρησιμοποιούν οι Παγκοσμιοποιητές για να κρατούν τους λαούς σε υποταγήν! Ο Μέγας ΤΕΣΛΑ πέθανε από πείνα και πάμπτωχος εξ αιτίας αυτών των "κυρίων"! Η ενέργεια υπάρχει διάχυτη και παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ στο ΣΥΜΠΑΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.