29/10/17

Το ξέπλυμα της ντροπής και μερικά διδάγματα από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Παντελής Σαββίδης
Αν υπογραμμίζει κάτι η σημερινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, είναι το ξέπλυμα της ντροπής ενός λαού που από δικά του λάθη υπέστη ταπεινωτική ήττα το 1922. Μια νέα, άνευ όρων, υποδούλωση θα ήταν βάρος δυσβάστακτο. Ο ελληνικός στρατός, ο επιστρατευμένος ελληνικός λαός αλλά και όλοι οι Έλληνες πέτυχαν να κερδίσουν μια μάχη στις κορυφές της Πίνδου εναντίον ενός υπέρτερου αντιπάλου.
Αλλά είχαν δύο στοιχεία τα οποία αποδείχτηκαν σαρωτικά πλεονεκτήματα. Το ένα η αποφασιστικότητα για τη νίκη, και το άλλο η ενότητα.
Το «Όχι» διατυπώθηκε από έναν κυβερνήτη που ασκούσε δικτατορική εξουσία και γράφηκε με το αίμα του λαού. Αλλά στο «Όχι» αυτό συναίνεσε και συμπαρατάχτηκε στη μάχη ακόμη και ο κύριος και θανατηφόρος αντίπαλος της τότε πολιτικής τάξης, το ΚΚΕ, και οι κάθε μορφής κομμουνιστές. Και αυτό υπογραμμίζει την πολλαπλασιαστική σημασία της ενότητας ενός αποφασισμένου λαού.
Οι διαφορές επιχειρήθηκε να λυθούν αργότερα και αυτό έγινε με καταστρεπτικό τρόπο και για τη χώρα και για το λαό. Αλλά τη στιγμή της μάχης πρώτευσε η ενότητα.
Αυτό είναι ένα διαχρονικό μήνυμα το οποίο θα πρέπει να έχουμε και σήμερα υπόψη μας. Διότι και σήμερα απειλούμεθα. Ίσως όχι με τόσο άμεσο τρόπο, αλλά απειλούμεθα. Η απειλή έχει γίνει συνείδηση, η αντιμετώπισή της, όμως, θυμίζει τις τελευταίες στιγμές του «Τιτανικού». Η μπάντα συνεχίζει να παίζει.
Δεν υπονοεί κανείς ότι θα πρέπει να πάρουμε τα όπλα και να βγούμε στους δρόμους.
Αλλά όλοι, πλέον, γνωρίζουν καλά πως η αντιμετώπιση μιας απειλής προϋποθέτει τρία απλά πράγματα: αποφασιστικότητα, ενότητα, και –πολιτική, διπλωματική και, κυρίως, στρατιωτική– προετοιμασία. Αποφασιστικότητα δεν φαίνεται να...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

26 σχόλια:

  1. ξεπληναμε την ντροπή του 22 για να ξαναντραπουμε το 45-49 με τον εμφύλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ονομα του εθνικου κυβερνητη που ειπε το ΟΧΙ και εντελως συμπλεγματικα δεν αναφερεται καν στο αρθρο ειναι Ι.ΜΕΤΑΞΑΣ.Και ελεος κ. Σαββιδη,δεν το διατυπωσε απλα αλλα το προετοιμασε και σε στρατιωτικο και σε ηθικο επιπεδο.Ο πατερας του επους του 40 ειναι ο Ι.Μεταξας.Ο λαος μπορεσε και εγραψε σελιδες δοξας γιατι ειχε ηγετη τον Μεταξα.Τωρα για τον ρολο των Πουρκουαδων το 40(ηγεσια οχι η βαση)ψαχτητε λιγο καλυτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενω αυτος ξεπλενει τους κομουνιστές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξ όσων γνωρίζουμε, η δικτατορική κυβέρνηση λειτουργούσε ως εξής:
    1ον.
    Επιτρεπόντουσαν όλα (επαναλαμβάνω) όλα, εκτός από του να μην είσαι Έλληνας. Οπότε, σύμφωνα νόμο του Βενιζέλου του 1928, ο κομμουνισμός και το να είσαι κομμουνιστής ήτανε ιδιώνυμο αδίκημα (επαναλαμβάνω: Ο νόμος έγινε και ψηφίστηκε επί Βενιζέλου) και

    2ον. Καταργήθηκαν τα κόμματα.

    Σαφώς η επιβολή δικτατορίας αποτελεί την έσχατη λύση για την επιβίωση ενός λαού και πρέπει να αποφεύγεται ακόμη και ως έσχατη λύση, ειδικά δε πρέπει να αποφεύγεται η εμπλοκή του στρατού στη διακυβέρνηση μιας χώρας.
    Μήπως όμως και ο κοινοβουλευτισμός παρουσιάζει δυσλειτουργίες που οδηγούν σε δικτατορίες;
    Πάντως η συγκεκριμένη δικτατορία οδήγησε πλην των άλλων σε ομοψυχία.
    Και αυτό ήταν έμπνευση και έργο του Μεταξά.
    Και κάτι τελευταίο που δεν λέγεται διότι δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει:
    Η ομοψυχία του λαού που κατάφερε να δημιουργήσει ο Μεταξάς (σε αντίθεση με τον διχασμό του λαού κατά τον Α' ΠΠ), ήταν η κινητήριος δύναμις για την εθνική αντίσταση μετά την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Γερμανούς - Βουλγάρους κτλ. Δηλαδή ηθικός αυτουργός της ενότητας απέναντι στον κατακτητή ήταν συγχωρεμένος μετά τον Φεβρουάριο 1941, Μεταξάς.
    Κάπως έτσι.
    Συμφωνώ ότι είναι μεγάλη παράλειψη να φοβόμαστε να αρθρώσουμε το όνομα Μεταξάς.
    Δυστυχώς το κάνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. (((( Αλλά στο «Όχι» αυτό συναίνεσε και συμπαρατάχτηκε στη μάχη ακόμη και ο κύριος και θανατηφόρος αντίπαλος της τότε πολιτικής τάξης, το ΚΚΕ, και οι κάθε μορφής κομμουνιστές. )))

    Εδω θα διαφωνησω μαζι σου... Πες μου εναν γνωστο κουμουνιστη της εποχης εκεινης, που να πολεμησε....!!!
    Οχι ατομα που αργοτερα εγιναν κουμουνιστες για διαφορες σκοπιμοτητες ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. «Περί εμφανίσεως της Παναγίας και των δοθεισών μοι υπ' Αυτής εντολών».

    Αριθ. Δ.Υ.

    Εν Τ.Τ. 712 τη 3η Μαρτίου 1941
    Ο Ανθυπασπιστής Γκάτζαρος Νικόλαος

    Προς

    Το 1/40 Τάγμα Ευζώνων Ενταύθα

    «Περί εμφανίσεως της Παναγίας και των δοθεισών μοι υπ' Αυτής εντολών».

    «Λαμβάνω την τιμήν να αναφέρω υμίν, ότι χθες Κυριακήν, 2 Μαρτίου έ.έ. και περί ώραν 8ην μ.μ. μετέβην εις τι παρακείμενον του καταυλισμού 2ου Λόχου Τάγματος Υμών μικρόν ύψωμα απέχον περί τα 300 μέτρα, χάριν περιπάτου, αισθανθείς την ανάγκην κινήσεως. Μία μυστηριώδης δύναμις ωσάν να με ώθη προς τα εκεί. Ο αήρ έχει ήδη παύσει να φυσά και ο ουρανός ήτο αστερόης. Κατά την επι στροφήν μου εις την σκηνήν, δεν έχω αριθμήση 10 βήματα, ότε αιφνιδίως ενεφανίσθη εμπρός μου και μου ανέκοψε τον δρόμον μία γυνή μαυροφόρα έχουσα σεμνήν, την εμφάνισίν της. Το πρόσωπόν της διεκρίνετο χαρακτηριστικώς εις το βραδυνό ημίφως. Εις το θέαμα τούτο καταληφθείς εξ απροόπτου, κατ' αρχάς εξεπλάγην, κατόπιν όμως αυτοστιγμεί συνήλθον εκ του τρόμου, επειδή εγνώριζον, ότι πολλάκις η Παναγία...
    ενεφανίσθη είτε ως όραμα, είτε καθ' ύπνον κατά τας πολεμικάς επιχειρήσεις του Στράτου μας.
    Εγώ όλως μηχανικώς έλαβον θέσιν ημιγονυπετή, ίνα ασπασθώ την δεξιάν Της. Εκ της συγκινήσεως οι οφθαλμοί μου εδάκρυζον, οι πόδες και τα χείλη μου έτρεμον επί πολλήν ώραν. Ήκουσα να ομιλή: «Είμαι η Παναγία. Μη φοβείσαι παιδί μου, είπε! Εγώ ενεφανίσθην να σου είπω τρεις λόγους, τους οποίους να μη λησμονήσης:

    1) Ο παρών πόλεμος εκηρύχθη απροκαλύπτως και αναιτίως υπό της Ιταλίας εναντίον της Ελλάδος. Θελήματί μου η Ελλάς θα εξέλθη τούτου νικηφόρως.

    2) Ο πόλεμος ούτος εκηρύχθη εναντίον της Ελλάδος, ίνα γνωρίση ο κόσμος, ότι αφορμή τούτου είναι η απομάκρυνσίς του εκ της Χριστιανικής θρησκείας, καθ' ην ύβριζεν, εβλασφήμει τα θεία της και έρρεπε προς τον εκφυλισμόν και την ακολασίαν και ούτως συμμορφωθή, ίνα μάθη ότι υπάρχει και προΐσταται ο Θεός. Τρανώτατα δε τεκμήρια της υπάρξεως ταύτης είναι τα συχνά θαύματα των Αγίων της Εκκλησίας του Χριστού.

    3) Έπρεπε να μάθη ο κόσμος, ότι ο δίκαιος πάντοτε υπερισχύει της βίας.

    Ανάφερε, λοιπόν, ταύτα και εγγράφως εις τον Διοικητήν σου, ίνα μη πτοηθή προ ουδενός κωλύματος, καθότι υπό την προστασίαν Μου ο Ελληνικός Στρατός θα νικήση!».

    Μεθ' ο εν τη εξαφανίσει Της οι οφθαλμοί μου εθαμβώθησαν.

    Εν τέλει συνήλθον εν μέρει και κατηυθύνθην αμέσως εις την σκηνήν υμών, όπου έξωθι ταύτης ανέφερον υμίν το συμβάν προφορικώς.

    Νικόλαος Γκάτζαρος

    Μετά από την εμφάνισι αυτή, όλοι μας οι στρατιώτες εδώσαμε τον φτωχό όβολό μας και με προθυμία κτίσθηκε στο μέρος αυτό ο ναός της Παναγίας.

    http://agiameteora.net/index.php/afieromata/28-oktovriou/3118-peri-emfaniseos-tis-panagias-kai-ton-dotheison-moi-yp-aftis-entolon.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προπαγανδα που καποτε επιανε. τωρα δεν ξερω τι τυχη θα ειχε αυτος που εγραψε τα παραπανω. Η ειρωνια θα ηταν το λιγοτερον. Το λεπτο θεολογικο σφαλμα ευρισκεται στη φαση: Θεληματι. Ο Θεος μονον εχει τη δυνατοτητα της παρεμβασεως. Οι Αγιοι (συμεριλαμβανομενης και της υπεραγιας Θεοτοκου δεονται....). οσον δε για το κατα ποσον η επιστολη Ζαχαριαδη απο τις φυλακες της Κερκυρας ειναι γνησια, επιτρεψατε μου να αμφιβαλλω σφοδρα, μια και ο Μανιαδακης ειχε στησει παραλληλη γραμμη ενημερωσης με Ριζοσπαστη-μαιμου. Δυσκολο θα ηταν να φτιαχθει μια μαιμου-επιστολη???? Και πως θα ηξερε ο καθε κομμουνιστης τι πραγματικα ειπε ο Ζαχαριαδης????? Ιδιαιτερα τοτε .....

      Διαγραφή
    2. @ Fotis V,

      Το να έχεις μία συγκεκριμένη πίστη / αντίληψη, μερικές φορές ίσως βοηθάει να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα - αν το έχεις πραγματικά ανάγκη. Η θρησκοληψία όμως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά σου κλείνει τα μάτια, κάνοντάς σε να νομίζεις πως ότι κι αν γίνει, θα την βγάλεις καθαρή, λες και όλο το Σύμπαν περιστρέφεται γύρω σου.

      Οι «εμφανίσεις» αυτές (θυμίζουν τις παρεμβάσεις των θεών στα Ομηρικά έπη) είναι στην πραγματικότητα ψευδαισθήσεις γεννημένες από την καλπάζουσα φαντασία των πιστών που έχουν επείγουσα ανάγκη να νιώσουν την υψηλή προστασία κάποιου ισχυρού αλλά ανύπαρκτου πνεύματος. Δεν θα μου έκανε έκπληξη αν οι φήμες αυτές είχαν διοχετευτεί εκ της διοικήσεως προς το στράτευμα για λόγους τόνωσης ηθικού. Άλλωστε μιλάμε για 1940 - 1941 όπου ο μέσος Έλληνας στρατιώτης αν και εξαιρετικά σκληραγωγημένος σε σχέση με το σήμερα, ήταν επιρρεπής σε δεισιδαιμονίες, σε χάντρες και σε οργιάζουσες φήμες. Εκτός κι αν κάποιοι πιστεύουν στα αλήθεια τέτοια παραμυθάκια, οπότε κοροϊδευόμαστε ακόμη και μεταξύ μας…

      …μα τι λέω! Σχεδόν 75 χρόνια μετά, κάποιοι ακόμη χάφτουν φακιρικά κόλπα με μπογιατισμένα ναβοπάν που δακρύζουν, ματώνουν, δέρνουν και καμιά φορά περπατάνε για να ξεμουδιάσουν. Και μετά αναρωτιέστε «…μα, πως είναι δυνατόν ο Σώρρας να κορόϊδεψε τόσο κόσμο;…».

      Διαγραφή
    3. @Hasan Muratoglu

      ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟ ΄40
      Published on Sep 12, 2013
      Ο Ανθυπασπιστής Νικόλαος Γκάτζιαρος, αφηγείται μπροστά στην κάμερα το συγκλονιστικό θαύμα της Παναγίας που έζησε ο ίδιος στο Αλβανικό Μέτωπο το 1940.
      Η μαρτυρία ηλικιωμένου μαχητή αξιωματικού Ανθυπασπιστή είναι καταγεγραμμένη αναφορά στο βιβλίο του Στρατηγού Κατσιμήτρου.

      https://www.youtube.com/watch?v=djB3S6YUtgI

      Διαγραφή
    4. @Hasan Muratoglu

      Εμφάνιση Παναγίας στο Αλβανικό μέτωπο - 1940

      https://www.youtube.com/watch?v=7z8QURsVQOw

      Διαγραφή
    5. @Pointman
      Βασιλική Πλεξίδα - Είδα την Παναγιά μπροστά μου και με έσωσε.
      Published on Jul 16, 2017

      Δείτε την να περιγράφει το ανατριχιαστικό θαύμα της παρέμβασης της Παναγίας για να την σώσει από το μοιραίο ελικόπτερο που έπεσε.

      https://www.youtube.com/watch?v=QsXbv-Ibssg

      Διαγραφή
    6. @Pointman
      ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ - ΠΩΣ ΣΩΘΗΚΕ Η ΑΡΧΙΛΟΧΙΑΣ ΠΛΕΞΙΔΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
      Published on Jul 30, 2017

      https://www.youtube.com/watch?v=VBlhBJRwvzw

      Διαγραφή
    7. @ Fotis V,

      Διαβάζεις τι έχω γράψει ή τα προσπερνάς; Όλες οι περιπτώσεις (κι άλλες τόσες), είναι απλώς «...ψευδαισθήσεις γεννημένες από την καλπάζουσα φαντασία των πιστών που έχουν επείγουσα ανάγκη να νιώσουν την υψηλή προστασία κάποιου ισχυρού αλλά ανύπαρκτου πνεύματος...». Τι δεν καταλαβαίνεις;

      Για να μαθαίνεις: Αναφέρεται πως κατά την μάχη του Μαραθώνα, Αθηναίοι στρατιώτες είδαν τον θεό Πάνα, να πολεμάει στο πλάϊ τους και να σκορπίζει ΠΑΝ-ικό δημιουργώντας ΠΑΝ-ΔΑΙΜΟΝιο στις τάξεις των Περσών. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για τέχνασμα του Καλλίμαχου που διέσπειρε την φήμη πως «ο θεός Πάνας είναι στο πλευρό των Αθηναίων» για λόγους τόνωσης ηθικού – βλέπεις, τότε δεν είχαν «Παναγιά» να κάνει δηλώσεις ή να δακρύζει εικόνες και οι στρατηγοί πορευόταν με ότι είχαν. Για να μην αναφέρω, ότι και τα δύο Ομηρικά έπη, είναι γεμάτα από «εμφανίσεις» θεών.

      Ας μην γελιόμαστε, όσο αφορά την Αρχιλοχία (ΑΣ) που επέζησε της πρόσκρουσης του ελικοπτέρου, να είσαι σίγουρος πως με το σοκ που υπέστη (και φυσικά λαμβάνοντας υπ΄ όψη ότι ακόμη και ΠΡΙΝ το συμβάν ήταν «της εκκλησίας», άρα και πολύ πιθανό να αρχίσει να φαντάζεται πράγματα), όχι μόνο την Παναγία θα έβλεπε να της μιλάει, αλλά το υποσυνείδητό της θα έπλαθε ότι σενάριο μπορεί να φανταστεί κανείς...

      Ε, λοιπόν, όσο υπάρχουν οι 72 παρθένες στο μυαλό των μεμέτηδων, όσο υπάρχει η μετεμψύχωση κι άλλες ανοησίες στο μυαλό των βρωμιαραίων με τα πυρηνικά (ναι, τους Ινδούς λέω), όσο υπάρχουν 12 Θεοί που διακοπάρουν στον Όλυμπο και συμπεριφέρονται σαν 5χρονα… όσο ισχύει κάθε πιθανή κι απίθανη δοξασία στην οποία πιστευει ο κάθε πικραμένος που ακολουθεί μί απαό τις 3500 γνωστές θρησκείες / δόγματα, άλλο τόσο υπάρχει «Παναγιά», «Άγιοι» και «γέροντες» που κόβουν βόλτες στα μέρη μας και κάνουν σκανταλιές για να μας τρολάρουν. Άντε ξυπνάτε από το Μεσαιωνικό σκοταδιστικό λήθαργο, γιατί με το λιβάνι, τα θαυματουργά κάστανα και τα ιερά παντοφλάκια του «γέροντα» που σας παραχώνουν στο κεφάλι, έχετε χάσει κάθε έννοια σοβαρότητας και γελάνε μαζί σας.

      Διαγραφή
    8. Φώτη, θα μού επιτρέψεις να σού κάνω μία εντελώς καλοπροαίρετη σύσταση. Ανάρτησε ένα σχόλιο εντελώς άσχετο προς το θέμα τής αναρτήσεως, τού άρθρου. Προς τι;
      Δεύτερον, καλό θα ήταν να μην εκθέτετε εδώ μέσα (το κάνει συχνά και ο Αλεξανδρινός, αλλά πιο ... ποιοτικά) τα όποια θρησκευτικά σας πιστεύω, διότι το ιστολόγιο τούτο δηλώνει "Ενημερωτικό Ιστολόγιο με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας". Δεν είναι θρησκευτικού περιεχομένου. Υπάρχουν άλλα ιστολόγια -υποθέτω ότι τα ξέρεις- για τέτοια θέματα.

      Θα μού πεις "αν δεν θες, μην τα διαβάζεις". Σωστά, αλλά δημιουργείς, όπως βλέπεις, σειρά απαντήσεων, που παρεκκλίνουν από το θέμα.

      Διαγραφή
    9. Διόρθωση:

      "Ανάρτησε ένα σχόλιο" => Ανάρτησες ένα σχόλιο.

      Συγγνώμη.

      Διαγραφή
    10. @Pointman
      Μήπως και οι αγωνιστές του 1821 είχαν και αυτοί "ψευδαισθήσεις"?
      Εσύ αλήθεια σε τι πιστεύεις? Είσαι άθεος ή αλλόθρησκος?

      ΗΡΩΕΣ του 1821 ΕΙΠΑΝ:

      «Είναι θέλημα Θεού. Είναι κοντά μας και βοηθάει, γιατί πολεμάμε για την πίστι μας, για την πατρίδα μας, για τους γέρους γονιούς, για τα αδύνατα παιδιά μας, για την ζωή μας, την λευτεριά μας… Και όταν ο δίκαιος Θεός μας βοηθάει ποιος εχθρός ημπορεί να μας κάνει καλά…;».
      (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης)
      «Μάχου υπέρ πίστεως και Πατρίδος…Είναι καιρός να αποτινάξωμεν τον αφόρητον ζυγόν, να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα, να κρημνίσωμεν από τα νέφη την ημισέληνον, δια να υψώσωμεν το σημείον, δι’ ου πάντοτε νικώμεν, λέγω τον Σταυρόν…».
      (Αλέξανδρος Υψηλάντης)
      «…Ως Χριστιανός ορθόδοξος και υιός της ημετέρας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, ορκίζομαι …να διαμείνω πιστός εις την Θρησκείαν μου και εις την Πατρίδα μου. Ορκίζομαι να χύσω και αυτήν την υστέρα ρανίδα του αίματός μου υπέρ της Θρησκείας και της Πατρίδος μου. Να χύσω το αίμα μου, ίνα νικήσω τους εχθρούς της Θρησκείας μου ή να αποθάνω ως Μάρτυς δια τον Ιησούν Χριστόν…».
      (Ο όρκος των Ιερολοχιτών)
      «Νέοι, πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα υπέρ ΠΙΣΤΕΩΣ και έπειτα υπέρ ΠΑΤΡΙΔΟΣ…»
      (Θ. Κολοκοτρώνης)
      «Ο Έφορος της Ελλάδος Θεός ενέπνευσεν εις τας καρδίας των εχθρών μας άκραν δειλίαν και φόβον. Ελπίζω δε εντός ολίγου, με την βοήθειαν του Τιμίου Σταυρού και των θεοπειθών της πατρίδος ευχών, να σας χαροποιήσω…».
      (Ανδρέας Μιαούλης)
      «Έκατσα που εσκαπέτισαν με τα μπαϊράκια τους απεκατέβηκα κάτω. Ήταν μιά εκκλησία εις τον δρόμον, η Παναγία στο Χρυσοβίτσι, και το καθησιό μου ήτο όπου έκλαιγα την Ελλάς… Σίμωσα, έδεσα το άλογό μου σ’ ένα δένδρο, μπήκα μέσα και γονάτισα. Παναγία μου είπα από τα βάθη της καρδιάς μου και τα μάτια μου δάκρυσαν. Παναγία μου βοήθησε και τούτη τη φορά τους Έλληνες να ψυχωθούν. Έκανα το Σταυρό μου, ασπάσθηκα την εικόνα της, βγήκα από το εκκλησάκι, πήδηξα στο άλογό μου και έφυγα. Σε λίγο μπροστά μου ξεπετάγονταν οχτώ αρματωμένοι, ο εξάδελφός μου ο Αντώνης Κολοκοτρώνης και επτά ανήψια του.
      – Κανείς δεν είναι στην Πιάνα, μου είπε ο Αντώνης. Ούτε στην Αλωνίσταινα. Είναι φευγάτοι. – Ας μη είναι κανείς αποκρίθηκα. Ο τόπος σε λίγο θα γιομίση παλληκάρια… Ο Θεός υπέγραψε την λευτεριά της Ελλάδος και δεν θα πάρη πίσω την υπογραφή του».
      (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης)
      «Είναι καιρός…να κρημνίσωμεν από τα νέφη την Ημισέληνον διά να υψώσωμεν το σημείον, δι’ ού πάντοτε νικώμεν, λέγω τον Σταυρόν και ούτω να εκδικήσωμεν την πατρίδα και την ορθόδοξον ημών πίστιναπό την ασεβή των ασεβών καταφρόνησιν»;
      (Αλ. Υψηλάντης)
      «Ο Θεός είναι μετά της Ελλάδος και υπέρ της Ελλάδος και αύτη σωθήσεται. Επί ταύτης της πεποιθήσεως αντλώ πάσας μου τας δυνάμεις και πάντας τους πόρους».
      (Ι. Καποδίστριας)

      http://elekklesia.blogspot.gr/2014/03/1821_19.html

      Διαγραφή
    11. @Nativist

      1)Ο Θεός και η βοήθεια που παρέχει δεν είναι καθόλου "άσχετο θέμα".
      Είναι ο ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ σύμμαχος που μπορεί να υπάρξει και την βοήθεια Του την έχουμε απολύτως ανάγκη, σε κάθε θέμα. Σε καμμία δε περίπτωση δεν θέλουμε να βρεθούμε εναντίον Του, διότι θα φάμε τα μούτρα μας.
      Είναι ασυγκρίτως ισχυρότερος σύμμαχος από οποιοδήποτε κράτος.
      Οι επεμβάσεις του Θεού στην ροή της ανθρώπινης ιστορίας είναι αμέτρητες, στην Παλαιά Διαθήκη, στην Καινή Διαθήκη και μετά Χριστόν.
      Εάν είμασταν ΕΞΥΠΝΟΙ, που δεν είμαστε, θα επιζητούσαμε την βοήθεια του αληθινού Τριαδικού Θεού, αντί να ειρωνευόμαστε όπως ο "Pointman" και οι ομοϊδεάτες του.

      2)Οι αναρτήσεις μου είναι σχετικές με το θέμα "διδάγματα από την 28η Οκτωβρίου":

      "Στις 04:30 αρχίζει η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου ο Μεταξάς, αφού εξιστόρησε τα συμβάντα με τον Γκράτσι, ζήτησε από τους υπουργούς να υπογράψουν τα αναγκαία διατάγματα, λέγοντας: «όποιος έχει αντίρρησιν, επιφύλαξιν ή άρνησιν, μπορεί να διατυπώση ελευθέρως την άποψίν του. Αν διαφωνεί, να υποβάλη την παραίτησή του κι αυτό χωρίς καμμίαν παρεξήγησιν, αφού το θέμα είναι ιστορικώς και εθνικώς τέτοιο, που επιβάλλει ελεύθερη γνώμη και συνείδησιν δια έγκρισιν ή απόρριψιν των Διαταγμάτων».

      Ουδείς έφερε αντίρρηση. Ο Μεταξάς μέσα σε νεκρική σιγή, κάνοντας το σημείο του σταυρού, λέγει: «Ο Θεός σώζοι την Ελλάδα!... Θέτω προς υπογραφήν τα Διατάγματα ταύτα και υπογράφω πρώτος το Διάταγμα της Γενικής Επιστρατεύσεως... το Διάταγμα περί της κηρύξεως της Επικρατείας εις Κατάστασιν Πολιορκίας... και ένα άλλο με ένα μόνο άρθρο, που καθορίζει: Ουδείς Έλλην καθίσταται πλουσιότερος εκ του πολέμου»".

      3)Σήμερα η Ελλάδα είναι στην άκρη του γκρεμού.
      Η σωτηρία της είναι η επιστροφή στον Θεό, τον Τριαδικό Θεό, όπως πιστεύει η Ορθόδοξη Εκκλησία.
      Αυτό είναι το δίδαγμα και της 28ης Οκτωβρίου που γιορτάζεται και η εορτή της Αγίας Σκέπης:

      "Μια νύχτα που γινότανε αγρυπνία στο ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, ο όσιος Ανδρέας μαζί με τον μαθητή του Επιφάνιο, που έγινε αργότερα πατριάρχης Κων/πόλεως (520-536 μ. Χ.), είδαν την Υπεραγία Θεοτόκο οφαλμοφανώς, όχι σε όραμα, να μπαίνει από την κεντρική πύλη του ναού. Την συνόδευαν οι παρθένοι Ιωάννης ο Πρόδρομος και Ιωάννης ο Θεολόγος και πλήθος αγγέλων. Αφού μπήκε μέσα στο ναό προχώρησε στον σολέα. Εκεί γονάτισε και προσευχήθηκε πολλή ώρα με θερμά δάκρυα υπέρ της σωτηρίας των πιστών, ενώ την βλέπανε μόνο ο Ανδρέας και ο Επιφάνιος. Αφού προσευχήθηκε για πολύ η Θεοτόκος σηκώθηκε και μπήκε μέσα στο ιερό, όπου φυλασσόταν το μαφόριο της δηλαδή το τσεμπέρι της, το πήρε στα χέρια της και βγαίνοντας έξω το άπλωσε πάνω από τους πιστούς, για να δείξει ότι τους σκέπει και τους προστατεύει.

      Αυτό είναι το γεγονός το οποίο στάθηκε αφορμή η Εκκλησία μας να καθιερώσει την γιορτή της αγίας Σκέπης δηλαδή τη γιορτή προς τιμή της Παναγίας, η οποία σαν τη φωτοφόρο νεφέλη που σκέπαζε τη μέρα και φώτιζε τη νύχτα τους Ισραηλίτες στην έρημο, σκέπει και προστατεύει το λαό του Θεού και φωτίζει τους πιστούς στο δρόμο για την τελείωση. Πως μας σκεπάζει και πως μας προστατεύει η Παναγία μας; Με τις προσευχές της, με τις παρακλήσεις της και με τα δάκρυά της".

      https://www.impantokratoros.gr/agia-skeph.el.aspx

      Διαγραφή
    12. Φώτη, το λάθος σου, όπως και το λάθος όσων προσπαθούν να αναμείξουν τα θεία στην καθημερινή πραγματικότητά μας, είναι ότι, μη μπορώντας (και ποιος μπορεί;) να συλάβει το μεγαλείο τους, τα υποβιβάζει στα δικά του ανθρώπινα μέτρα. Κάνει, δηλαδή, ό,τι και οι αρχαίοι Έλληνες: Κόβουν και ράβουν τον Θεό στα μέτρα τους, για να μπορούν να τον καταλάβουν/νιώσουν.

      Όπως σωστά έγραψε ο Pointman στα σχόλιά του 29 Οκτωβρίου 2017 - 8:16 π.μ και 2:02 μ.μ., θέλεις τον Χριστό και, στην προκειμένη περίπτωση, την Παναγία να ανακατεύεται στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, όπως ακριβώς ήθελαν οι Αρχαίοι τούς θεούς των, ξεπέφτοντας έτσι, χωρίς να το καταλαβαίνεις, στο επίπεδο των 12θεϊστών, τούς οποίους τόσο απεχθάνεστε.

      Συμπληρώνετε το ευτελισμό, διότι περί ευτελισμού πρόκειται, των θείων με άλλες ανοησίες, όπως τα θαύματα των εικόνων, τα "ιερά κειμήλια" (εσθήτα και ζώνη τής Παναγίας, δώρα των μάγων, κοκαλάκια αγίων κλπ.), "θαύμα" τού Αγίου Φωτός και ό,τι τέλος πάντων έχουν εφεύρει οι κατά καιρούς τσαρλατάνοι, για να εκμεταλλεύονται τον αφελή λαό.

      Δεν είναι άθεος όποιος αρνείται να πιστέψει στις αρλούμπες αυτές. Απλώς κατανοεί ότι το θείον, όπως το ονόμαζε ο Σωκράτης, δεν μπορεί να έχει σχέση μ' αυτά τα καραγκιοζιλίκια, είναι κάτι πολύ ανώτερο, το οποίο χρίζει Σεβασμού (με σίγμα κεφαλαίο) και όχι ευτελισμού προς εξυπηρέτηση των όποιων επιθυμιών των αφελών πιστών. Στον 21ο αιώνα, θα έπρεπε να έχομε ξεφύγει από την θρησκοληψία, η οποία, όπως έγραψα, φθάνει στα όρια τής ειδωλολατρείας, αλλά δυστυχώς βλέπω ότι κάποιοι έχουν μείνει στο χαμηλό αυτό επίπεδο.

      Η δική σου και των ομοίων σου σκέψη είναι αυτό που ο Χρήστος Γιανναράς ονομάζει θρησκευτικό πρωτογονισμό και δεν έχει καθόλου άδικο.

      Aμφίστομη θρησκοληψία

      Μια και θέλεις την Παναγία στα βουνά τής Πίνδου στο πλευρό των Ελλήνων να λαμβάνει το μέρος των στον πόλεμο (αν είναι δυνατόν!) και να τούς .... εμψυχώνει να νικήσουν τούς Ιταλούς, γιατί να μην βοηθά κι εκείνους, οι οποίοι την λατρεύουν περισσότερο κι από τον Θεό; Θα μού πεις, διότι εκείνοι ήσαν επιτιθέμενοι, ενώ οι Έλληνες αμυνόμενοι και η Παναγία πήρε το μέρος τού παιδιού της εκείνου, που χρειαζόταν την βοήθειά της, για να ... δείρει το άλλο!!! Κι εσύ τώρα σέβεσαι την Παναγία γελοιοποιώντας την έτσι;

      Διερωτήθης, όμως, άραγε ποτέ, γιατί οι Έλληνες είναι ο μόνος λαός που βλαστημά τα θεία και μάλιστα χωρίς εξαίρεση; Ξέρεις κανέναν άλλο λαό να το κάνει αυτό;

      Το σχόλιό σου το αρχικό ήταν εντελώς άσχετο με την ανάρτηση, προκάλεσε αντιδράσεις επίσης άσχετες προς αυτήν και τελικά ανάγκασε κάποιους να αφιερώσουν χρόνο, για να σού δείξουν ότι είσαι βαθιά νυχτωμένος μέσα στην θρησκοληψία σου.

      Διαγραφή
    13. Όσοι λοιπόν είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί και πιστεύουμε στον Τριαδικό Θεό, την Παναγία, στούς Αγίους και γενικά ότι πιστεύει η Ορθόδοξη Εκκλησία, μας αποκαλείτε θρησκόληπτους, νυχτωμένους και οπισθοδρομικούς.
      Εσείς που δεν πιστεύετε, ήσαστε οι "ορθολογιστές", οι άνθρωποι του "διαφωτισμού" και της "προόδου".
      Πώς και δεν πήγατε ακόμα να εγγραφείτε σε καμμία συνιστώσα του Σύριζα?

      Διαγραφή
    14. Αυτό κατάλαβες; Εμ, τότε έχασα τα λόγια μου και τον χρόνο μου. Διάβασε ξανά, βγάλε τις παρωπίδες και προσπάθησε να καταλάβεις. Πόσων ετών είσαι, αν επιτρέπται;

      Διαγραφή
    15. Όσοι δεν συμφωνούνε μαζί σας (και με τον "Pointman" που εσείς θαυμάζεται) έχουν παρωπίδες και δεν "καταλαβαίνουν"?
      Με παραπέμπεται στις ανοησίες του, "σχόλιά του 29 Οκτωβρίου 2017 - 8:16 π.μ", όπου λέει πως η μαρτυρία του τότε αξιωματικού Γκάτζαρου ήταν για λόγους προπαγάνδας πολέμου, ενώ στο βίντεο, ηλικιωμένος πλέον, λέει τα ίδια χωρίς να υπάρχει κάποιο "συμφέρον".
      Λέει στο επόμενο σχόλιο του πως η αρχιλοχίας είναι φαντασιόπληκτη, ενώ ομιλεί δίπλα στον υπουργό άμυνας και τον αρχηγό στρατού, ενώ η παρούσα κυβέρνηση είναι γενικώς άθεη! (εάν δεν ήταν θα ήταν "προπαγάνδα"?)
      Εσείς μάλιστα δεν πιστεύεται στο θαύμα του Αγίου Φωτός, ενώ υπάρχουν χιλιάδες μαρτυρίες που το επιβεβαιώνουν το θαύμα.
      Δικαίωμα σας να μην πιστεύετε.
      Ο Χριστός είπε "Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν".
      Η σωστή κρίση δεν πάει πάντα με την ηλικία και με τις πολλές γνώσεις.
      Μιάς και με ερωτήσατε, είμαι μεσήλιξ με μεταπτυχιακό δίπλωμα, το οποίο απαιτεί δείκτη I.Q. αρκετά υψηλότερο του μέσου όρου, από πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.

      Διαγραφή
  7. Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν.. Το ΚΚΕ δεν έκανε πουθενά αντίσταση, ξανάγραψε την Ιστορία με ψέματα. Το ΚΚΕ έβγαλε ανακοίνωση μα μη συμμετέχουν στον Πόλεμο

    https://s1.postimg.org/6xo3cno2f3/1200.jpg

    Οι Κομμουνιστές που έμειανν πίσω έκλεβαν κότες, κτήματα, βίαζαν και ανάγκασαν τον Μεταξά να ανοίξει τα πρώτα αναμορφωτήρια σε Φολέγανδρο , Γαύδο, Ανάφη κ.α

    Για 40 χρόνια προσαπθούσαμε να συμφιλιωθούμε με την αριστερά και μας καβάλησε.
    Πρέπει να βγάλουμε την ιστορική αλήθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πολύ εύστοχο και ενδιαφέρον το άρθρο του κ. Σαββίδη και θα έλεγα ότι είναι σημαντική η επισήμανση του διχαστικού κλίματος που υπάρχει σήμερα. Η διχόνοια μας οδηγεί στην καταστροφή αδέρφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο ανθελληνικός ρόλος του ΚΚΕ ήταν γνωστός από την Μικρασιατική εκστρατεία και από το 1931 είχε περάσει το ιδιώνυμο ο Βενιζέλος, από όσο θυμάμαι. Επί Μεταξά, ο Μανιαδάκης, υπουργός δημοσίας τάξεως είχε τσακίσει τους παρανόμους μηχανισμούς του ΚΚΕ και γι αυτό υπήρχε ενότης. Τέλος με κόλπο είχαν πείσει τον Ζαχαριάδη μέσα από την φυλακή να στείλει την πρώτη επιστολή, την οποία αναίρεσε με τις 2 επόμενες οι οποίες όμως δεν έτυχαν δημοσιότητος όπως η πρώτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πιστευω οτι πρωταρχικο για την κοινωνικη συνοχη ειναι η ειλικρινεια.
    Θαρραλεος ειναι αυτος που λεει οτι δεν γνωριζει κατι που οντως δεν γνωριζει,ενωπιον ακροατηριου.
    Δειλος ειναι το αντιθετο.
    Αρα,η ειλικρινεια ειναι γενναιοτης,μια απο τα συστατικα της Αρετης.
    Δυστυχως ομως,θα υπαρχη παντα ο φθονος.
    Και φθονουμε συνηθως κατι που θεωρουμε καλυτερο απο εμας.
    Αρα,χρειαζομαστε βαθεια κοινωνικη παιδεια και μηχανισμους εμβαθυνσης στην αυτογνωσια η οποια μας οδηγει στην πηγη της αληθειας.Η οποια ειναι εν πολλοις οτι ολοι εομαστε μερος του συνολου.
    Ο ατομικισμος ηταν παντα η πηγη του κοινωνικου χαους.
    Και δυστυχως η εποχη μας ειναι εποχη κατεξοχην εποχη ατομικισμου και επομενως η αιτια του χαους στο οποιο ζουμε.
    Υπηρχαν και κομμουνιστες τους οποιους ειχαν συνεπαρει η ιδεολογια του κοινωνικου συνεταιρισμου.Δεν ησαν ολοι κλεφτοκοταδες.Υπηρχαν και δεξιοι τους οποιους ειχε συνεπαρει η ιδεολογια του πατριωτισμου.Δεν ησαν ολοι "καπιταλες" εκμεταλλευτες.
    Το παραδοξο δε ειναι,οτι πατριωτισμος και κοινωνικος συνεταιρισμος ταυτιζονται σαν εννοιες.
    Ισως λοιπον,εχουμε καθηκον σαν Ελληνες που θελουμε να ειμαστε,να παψουμε να πιθηκιζουμε,να ψαξουμε στις ριζες μας που ειναι ο,τι απεμεινε απο τα αρχαια κειμενα
    και να αναδομισουμε την κοινωνια μας μαζι με τον εαυτον μας,οχι για να πλουτισουμε ή να υπερισχυσουμε,αλλα να επιβιωσουμε αναμεσα σε λυκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν αναφέρεστε στον Μεταξα ,στο Ιταλικό ουλτιμάτουμ και στο alors c est la guerre!!!!
    Oσο για το ΚΚΕ ΦΥΣΙΚΆ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΕΠΡΆΞΑΝ ΔΙΟΤΙ Η ΜΑΜΑ ΣΟΒΙΕΤΙΑ είχε υπογράψει το ΣΥΜΦΩΝΟ ΡΙΜΠΡΝΤΟΠΦ-ΜΟΛΟΤΩΦ με τον ΧΙΤΛΕΡ.Ολοι γνωρίζουν τα τρία γράμματα του Ζαχαριάδη....
    Γιατί παραποιείτε την Ιστορία κ Σαββίδη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.