13/10/17

Η Κύπρος στη μέγγενη Μόσχας - Ουάσιγκτον

Μανώλης Καλατζής
Στριμωγμένη σε «μυλόπετρες» είναι η Λευκωσία. Από τη μια πιέζεται από τη Μόσχα για να επιτρέψει σε Ρώσους ανακριτές να έρθουν στην Κύπρο για να πάρουν διάφορα έγγραφα για υπόθεση που αφορά αγορά μετοχών της εταιρείας Gazprom και από την άλλη καλείται να αποφύγει μια τέτοια συνεργασία με τους Ρώσους, καθώς θεωρείται ότι η υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υπόθεση για την οποία οι Ρώσοι ζητούν τη συνεργασία της Κύπρου αγγίζει τόσο το Κρεμλίνο και τον Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και τον Λευκό Οίκο και τον Ντόναλντ Τραμπ. Κεντρικό πρόσωπο αυτή της περίεργης ιστορίας είναι ο Αμερικανός επιχειρηματίας Bill Browder, ο οποίος θεωρείται ο νούμερο ένα εχθρός του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είπαν όλοι «όχι»
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Μόσχα είχε διαβιβάσει παρόμοια αιτήματα σε διάφορες χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Βρετανία, Ιρλανδία κ.λπ.) και στην Interpol, τα οποία απορρίφθηκαν, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν πολιτικά κίνητρα. Παράλληλα, στη διάρκεια αυτού του «πολέμου» το Κογκρέσο των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία. Η Λευκωσία αρχικώς συγκατατέθηκε να δώσει τα στοιχεία που ζήτησαν οι Ρώσοι, αλλά υπήρξε παρέμβαση με αγωγή στην κυπριακή δικαιοσύνη από τον Bill Browder, ο οποίος θεωρεί ότι η συνεργασία με τη Μόσχα είναι παράνομη. Ο Browder διαθέτει στην Κύπρο κάποιες εταιρείες που συνδέονται με το ασφαλιστικό ταμείο Hermitage Capital Management που για πολλά χρόνια είχε δραστηριότητες στη Ρωσία. Μέσα από αυτές τις εταιρείες φαίνεται να πέρασαν χρήματα για να αγοραστούν μετοχές της Gazprom.

Προειδοποιήσεις
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου μετά την αγωγή του Bill Browder ειδοποίησε τους Ρώσους να μην έρθουν στην Κύπρο γιατί θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία η οποία και θα κρίνει τη τύχη του αιτήματός τους. Η ενέργεια αυτή εξόργισε τη Μόσχα, η οποία με ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών εξέφρασε έκπληξη, αφήνοντας σαφείς αιχμές για άσκηση πιέσεων στη Λευκωσία. Μάλιστα οι Ρώσοι κάνουν επίκληση και της συνεργασίας σε ανώτατο επίπεδο, παραπέμποντας στην επικείμενη συνάντηση Πούτιν - Αναστασιάδη στη Μόσχα σε λίγες μέρες. Ο Ιωνάς Νικολάου απαντώντας στη ρωσική ανακοίνωση διευκρίνισε ότι ακολούθησε τη διαδικασία που προβλέπεται και σε καμία περίπτωση δεν διέκοψε τη συνεργασία με τις ρωσικές αρχές για αυτή την υπόθεση.

Μια «καρδιακή ανακοπή» και άλλα «ατυχήματα»
Ο Bill Browder υποστηρίζει ότι πίσω από την υπόθεση βρίσκεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν και στενοί του συνεργάτες που θέλουν να τον εξοντώσουν. Ένας λογιστής του Browder, ο Sergey Magnitsky, όταν ερευνούσε την παρέμβαση στο επενδυτικό ταμείο Hermitage Capital Management, διαπίστωσε εμπλοκή Ρώσων αξιωματούχων σε υποθέσεις διαφθοράς. Όταν τους κατήγγειλε, οι καταγγελλόμενοι διέταξαν τη σύλληψή του για φοροδιαφυγή. Προφυλακίστηκε για 11 μήνες και πέθανε στη φυλακή σε ηλικία 37 ετών έπειτα από ξυλοδαρμό. Το Κρεμλίνο απέδωσε τον θάνατο σε καρδιακή ανακοπή! Ο θάνατος του Magnitsky οδήγησε το Κογκρέσο των ΗΠΑ σε επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Κατά τον Browder οι διεφθαρμένοι Ρώσοι αξιωματούχοι μετέφεραν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμό εταιρείας με έδρα την Κύπρο, η οποία αγόραζε ακίνητα στις ΗΠΑ για σκοπούς ξεπλύματος. Την εταιρεία αυτή εκπροσώπησε σε δικαστικές διαδικασίες η Ρωσίδα δικηγόρος η οποία είχε συναντήσεις με τον υιό του Ντόναλντ Τραμπ πριν από τις προεδρικές με στόχο, όπως ανέφεραν καταγγελίες, να δώσει πληροφορίες για χρηματοδότηση των Δημοκρατικών και της Χίλαρι Κλίντον. Στην εξέλιξη αυτής της υπόθεσης ο δικηγόρος της οικογένειας Magnitsky είχε ένα περίεργο ατύχημα και έπεσε από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας και σκοτώθηκε. Επίσης, ακόμα ένας συνεργάτης του Browder ο οποίος θα κατέθετε στο δικαστήριο, λίγο πριν καταθέσει, πέθανε αιφνιδίως και για άγνωστο λόγο έξω από το σπίτι του.
Σε όλες αυτές τις υποθέσεις εμπλέκονται εταιρείες με έδρα την Κύπρο, οι οποίες κατηγορούνται για ξέπλυμα χρήματος.
Η Κύπρος κατηγορήθηκε επίσης για εξυπηρέτηση των μεθοδεύσεων της Μόσχας ικανοποιώντας αιτήματα που κατά καιρούς διαβιβάζονταν. Ο Browder υποστηρίζει ότι η κυπριακή Αστυνομία με οδηγίες του γενικού εισαγγελέα παρανόμως έκανε έρευνες σε γραφεία δικηγόρων που διαχειρίζονται εταιρείες συμφερόντων του στην Κύπρο. Την υπόθεση παρακολουθούν στενά αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ, αλλά και το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο έχει επικροτήσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ προς τη Ρωσία για την υπόθεση Magnitsky.

Πηγή: http://politis.com.cy/article/i-kipros-sti-mengeni-moschas---ouasigkton

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.