30/10/17

Φήμες ότι επίκεινται συλλήψεις συνεργατών του Τραμπ, για εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ

Αγωνία επικρατεί στην Ουάσινγκτον υπό το ενδεχόμενο των πρώτων συλλήψεων, αφού ένα ομοσπονδιακό παραπεμπτικό συμβούλιο ενόρκων φαίνεται να ενέκρινε την απαγγελία των πρώτων κατηγοριών γύρω από την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Όπως αναφέρει το CNN, θεωρείται πολιτικά βέβαιο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει σοβαρότερη διάσταση στην έρευνα που διεξάγει ο ανεξάρτητος ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα, Ρόμπερ Μιούλερ. Η έρευνα αυτή εξετάζει το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες.
Πολιτικοί αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα εκτιμούν, επίσης, ότι ενδεχόμενες συλλήψεις θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον Λευκό Οίκο, εντείνοντας το κλίμα των γενικότερων πολιτικών πιέσεων γύρω από την κυβέρνηση Τραμπ.

Το ενδεχόμενο των συλλήψεων θα δυσχεράνει την επιχειρηματολογία των συνεργατών του προέδρου Τραμπ, που αποδίδουν το ζήτημα που έχει προκύψει γύρω από τις προεδρικές εκλογές του 2016 και την Ρωσία σε σκευωρία του Δημοκρατικού Κόμματος, προκειμένου να δικαιολογηθεί η ήττα της προεδρικής υποψηφίου των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Οι συλλήψεις θα είναι το πρώτο βήμα σε μια σειρά ενεργειών του ανεξάρτητου ανακριτή, που εκτιμάται ότι θα έχουν ως στόχους μέλη της ομάδας των στενών συνεργατών, αλλά ακόμη και της οικογένειάς του Τραμπ, θέτοντας σε κίνδυνο την προεδρία του.

Ωστόσο αυτό εξαρτάται από το ποιους έχει «στοχοποιήσει» ο Μιούλερ, τον βαθμό της σχέσης που έχουν με τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και την αντίδραση του ίδιου του αμερικανού προέδρου.
Δριμύτατη επίθεση Τραμπ σε Κλίντον
Ο αμερικανός πρόεδρος, από την πλευρά του, και οι συνεργάτες του απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο συνωμοσίας με τους ρώσους.

Το επιτελείο Τραμπ χαρακτηρίζει τις τελευταίες εξελίξεις μια προσπάθεια αντιπερισπασμού του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ από τις προσπάθειες για την προώθηση του νομοσχεδίου της φορολογικής μεταρρύθμισης μέσα στην εβδομάδα.

«Οι Δημοκρατικοί χρησιμοποιούν αυτό το τρομερό κυνήγι μαγισσών κακόβουλης πολιτικής, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι αντεπιτίθενται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε. Υπάρχει τόση ενοχή από τους Δημοκρατικούς και την Κλίντον, ενώ τώρα τα γεγονότα γίνονται γνωστά. Κάντε κάτι!» έραψε ο Τραμπ στο Twitter.
Ερωτηματικό η στάση Τραμπ
Η έρευνα του Μιούλερ έχει ως ουσιαστικό αντικείμενο τις επιχειρηματικές κι άλλες δραστηριότητες του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, του Πολ Μάναφορτ, του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν, ενώ διερευνά και τις συνθήκες αποπομπής του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ από τα καθήκοντά του.

Αναφορικά με την στάση του προέδρου Τραμπ, ο Μιούλερ διερευνά εάν υπήρξε απόπειρα παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης.

Η στάση του Τραμπ τους πρώτους μήνες άσκησης των προεδρικών καθηκόντων του θεωρείται ουσιαστικό τμήμα της έρευνας του ειδικού ανακριτή, όπως επίσης και η αντίδρασή του έναντι ενδεχόμενων νέων εξελίξεων.

Θα κατορθώσει ο πρόεδρος Τραμπ να ελέγξει την οργή του, ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο την πολιτική και νομική ακεραιότητα της έρευνας του Μιούλερ; Αυτό είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που θέτουν πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσινγκτον και το οποίο αναμένεται ν’ απαντηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σε πολλές περιπτώσεις γύρω από την έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, η συμπεριφορά του Τραμπ τον εξέθεσε σε μεγαλύτερο πολιτικό ρίσκο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η αποπομπή του Κόμεϊ, η οποία και οδήγησε στον διορισμό του ειδικού ανακριτή.

Ο ίδιος ο αμεριανός πρόεδρος βρίσκεται σε αδύναμη θέση, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα χθεσινής δημοσκόπησης (NBC/ Wall Street Journal), το ποσοστό της δημοτικότητας του βρίσκεται στο 38%, που είναι το χαμηλότερο από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του.

Ο Τάι Κόμπ, υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι τα χθεσινά μηνύματα του προέδρου στο Twitter δεν ήταν μία προσπάθεια ανταγωνισμού του Μιούλερ.

«Σε αντίθεση με όσα ισχυρίστηκαν πολλοί, τα σχόλια του προέδρου δεν συνδέονται με τις δραστηριότητες του ειδικού ανακριτή με τον οποίο κι εξακολουθεί να συνεργάζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κομπ.
Πηγή: in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.