12/10/17

Αποψη: Διέξοδος για τη χώρα η δημοκρατία, όχι τα κόμματα

Σταύρος Καλεντερίδης*
Το 2011 ξεκίνησα να αρθρογραφώ για την κατάσταση στη χώρα, θέτοντας ως στόχο να αναδείξω τον βασικότερο - κατ' εμέ - λόγο που οδηγήθηκε η Ελλάδα στη σημερινή δυσμενή της θέση. Μιλάω για το έλλειμμα δημοκρατίας. Άμεσος απότοκος της προσπάθειας ήταν η έκδοση του βιβλίου μου, «Δημοκρατία, το πολίτευμα που περιμέναμε» των Εκδόσεων Ινφογνώμων, όπου και αναλύω γιατί το πολίτευμα της χώρας δεν έχει καμία σχέση με τη σύγχρονη δημοκρατία.

Tο πραγματικό πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι η οικονομία, τα πρόσωπα, τα κόμματα και οι ιδεολογίες. Το ίδιο το πολιτικό σύστημα είναι αυτό που δημιουργεί τις προβληματικές πολιτικές, και γαλουχεί το πολιτικό προσωπικό με τέτοιο τρόπο ώστε αυτό να καθίσταται επιβλαβές για τη χώρα. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι το πρόβλημα και άρα αντί να αλλάξουμε τους πρωταγωνιστές πρέπει να αλλάξουμε το στημένο εναντίον μας παιχνίδι.
Υπάρχουν δύο τρόποι πολιτικής ενασχόλησης: αφενός το εκλέγειν, και αφετέρου η κοινωνική δράση – το συμμετέχειν.  Με τι εκλογές έχουμε δοκιμάσει τα πάντα. Αριστερόστροφους, δεξιόστροφους, ακραίους, μετριοπαθείς και μέτριους. Σωτήρες, συμμαχίες, λυκοφιλίες, νέα πρόσωπα και αρχαία. Ειδικούς, ανειδίκευτους, λαϊκιστές και τεχνοκράτες. Το αποτέλεσμα ήταν πάντοτε το ίδιο και ήταν πάντοτε εναντίον μας.
Μας λένε πως έχουμε αυτούς που μας αξίζουν, στοχοποιώντας μας με μια ενοχική προπαγάνδα η οποία μας οδηγεί στο αδιέξοδο και μας στρέφει τον έναν εναντίον του άλλου. Αν φταίει κάποιος, τότε φταίει το πολιτικό σύστημα που αναδεικνύει τους πολιτικούς υποψηφίους με το γνωστό αντιδημοκρατικό «χρίσμα». Το ίδιο σαθρό πολιτικό σύστημα στο οποίο το 20% των «αντιπροσώπων» δεν ψηφίζεται καν από τους πολίτες (12 επικρατείας και 50 βουλευτές-μπόνους πρώτου κόμματος), και στο οποίο κυβερνάει ένα κόμμα που κατά την τελευταία εκλογική διαδικασία έλαβε μόλις το 19,43% των ψήφων! Το ίδιο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που εξισώνει τη λευκή με την άκυρη ψήφο προς όφελος του, και υποκλέπτει την ψήφο των πολιτών που στηρίζουν μικρά κόμματα.
Ξέρουμε λοιπόν πού δεν πρέπει να βασιζόμαστε. Προσπαθούν να μας πείσουν πως είμαστε αδιάφοροι και αμέτοχοι. Στην πραγματικότητα το ίδιο το σύστημα μας καθιστά αδύναμους να αντιδράσουμε, ματαιώνοντας την κάθε μας προσπάθεια. Αυτό που μένει είναι να πάρουμε την κατάσταση για πρώτη φορά στα χέρια μας. Ελεύθερα και ακηδεμόνευτα. Γι’ αυτό φτιάξαμε το «δέλτα».
Το δ είναι ένα κίνημα, η πρώτη πολιτική, υπερκομματική εκστρατεία, που στόχο έχει την αλλαγή του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας, την κάλυψη του κενού δημοκρατίας και την αναζήτηση οριστικών λύσεων στα προβλήματα των πολιτών.
Το θεσμικό οικοδόμημά του στηρίζεται σε 10 μεταρρυθμίσεις - αντίδοτο στην παρακμή των κομμάτων, του συστήματος και της «κομματικής δημοκρατίας». Πρόκειται για 10 ιδέες «κοινής λογικής», που θεωρούνται κοινώς και ευρέως αποδεκτές μεταξύ των οποίων είναι:
• Το τέλος στο διορισμό και τον έλεγχο των δικαστικών από τους πολιτικούς
• Η πραγματική ανεξαρτησία δήμων και περιφερειών
• Η υποχρεωτικά δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων, και
• Η αντιμετώπιση λοιπών συστημικών παθογενειών που συνδέονται με φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής αλλά και απαξίωσης του πολίτη.
Πάνω απ΄όλα όμως το δ προωθεί τη δημοκρατία, στη συμμετοχική και ενισχυμένη της μορφή κατά την οποία ο πολίτης βρίσκεται στο επίκεντρο με ουσιαστική συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Μιλάμε δηλαδή για μια πολιτική επανάσταση.
Η Ελλάδα χρειάζεται μια τέτοια ειρηνική και δημοκρατική επανάσταση. Μια αναγέννηση της δημοκρατίας, της διαχρονικής αυτής μας αξία, με έναν τρόπο νέο και σύγχρονο.
* Ο Σταύρος Καλεντερίδης είναι πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος - επικοινωνιολόγος.
Καθημερινή

30 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κ. Καλεντερίδη, διαβάζω συχνά τα άρθρα σου για το "δ" και επειδή πιστεύω πως αν εξαιρεθούν οι Έλληνες "πολίτες" οι οποίοι έχουν άμεσα ιδιοτελή συμφέροντα να διαιωνίζουν το υπάρχον σάπιο κομματικό σύστημα, υπάρχουν ωστόσο και αρκετοί Έλληνες πολίτες οι οποίοι αναζητούν κάτι νέο πραγματικά δημοκρατικό. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει η καχυποψία των πολλών και παράλληλα το γεγονός ότι ο δρόμος για να γίνει μία παρόμοια πολιτική και πνευματική επανάσταση δεν είναι άλλος από την συμμετοχή μέσα από το ίδιο κομματικό σύστημα που όμως ξέρουμε είναι ήδη σάπιο.

    Παράλληλα κάποιες προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν έκαψαν καθε τι παρόμοιο στο μέλλον είτε διότι οι οργανωτές είχαν κατά νου άλλα πιο ιδιοτελή στο μυαλό τους είτε διότι απλά φάνηκαν ανεπαρκείς.

    Ο κόσμος που μπορεί να συμπορευτεί για την αναζήτηση της ακέραιας (*) - όπως την λέω- δημοκρατίας είναι αν και "σκόρπιος" πολύς όμως επειδή -έχει καεί από τον χυλό και φυσάει και το γιαούρτι-, για αυτό για να βεβαιωθεί ότι δεν θα πέσει ξανά θύμα ανεπάρκειας νομίζω ότι σαν απόδειξη της σοβαρότητας της κίνησης απαιτεί συμμετοχή πολλών χαρισματικών στελεχών τα οποία καλό είναι να έχουν όσο το δυνατό διαφορετική ιδεολογική αφετηρία.

    Τότε πιστεύω ότι αν ο "ένας κούκος" δεν πείθει για τον δρόμο που οδηγεί στην ακέραια δημοκρατία, οι πολλοί περισσότεροι μάλλον θα πείσουν.

    (*) Η δημοκρατία όπως την γνωρίζουμε στην σύγχρονη εποχή αν και την αποκαλούν κοινοβουλευτική ή αντιπροσωπευτική κτλ, ωστόσο όπως και να την λένε, η δημοκρατία που βιώνουμε είναι σαν αν την εκφράζαμε μαθηματικά ένας απειροελάχιστος κλασματικός αριθμός. Και είναι απλά τόσο πολύ κλασματική η δημοκρατία ως να είναι αυτή ολιγαρχία. Διότι τι άλλο μπορεί μαθηματικά να είναι ένα κλάσμα που ο αριθμητής του είναι η μονάδα ή το πολύ-πολύ μία μικρή ομάδα ανθρώπων πχ 300 και στον παρονομαστή να συσσωρεύεται όλο του πλήθος των ψηφοφόρων;

    Για παράδειγμα το πολιτικό σύστημα της χώρας μας σαν δημοκρατία παρίσταται κάλλιστα με το κλάσμα σαν 300 προς 10000000, ενώ το πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης πχ στις ΗΠΑ είναι 1 προς 250000000, και αυτές ασφαλώς τις κλασματικές παραστάσεις όπως τις βλέπουμε δεν μπορεί να τις αποκαλούμε ούτε κατά διάνοια ότι μοιάζουν με ακέραιη δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα πάντα ,μπορούν να λειτουργήσουν Δημοκρατικά μόνο και όταν η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη !! Και όταν λέω ανεξάρτητη το εννοώ !! Τότε και μόνο τότε τα πράγματα μπαίνουν στην θέση τους . Μη περιμένετε να αλλάξει ο κόσμος ( ο λαός ) από μόνος του , θέλει βοήθεια και η βοήθεια είναι μόνο η ανεξάρτητη δικαιοσύνη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαι αυτό επιτυγχάνεται όταν ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΒΑΣΤΟ από την ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ και ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ.
      Ωστόσο από την ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ
      Η ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΟΠΟΤΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ,ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ!
      ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΘΕΙ Η ΦΟΥΣΚΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.
      Α.ΑΚΥΡΗ Η ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΡΙΧΘΕΙ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΗ ΔΙΟΤΙ ΑΝΤΙΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΑΣ

      Γ Κασιμάτης: «Τα μνημόνια είναι αντισυνταγματικά και παράνομα..»
      https://www.youtube.com/watch?v=QBP-bPHCVxY

      Δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπ 2014
      Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης στο KONTRACHANNEL και την εκπομπή “Επί του πιεστηρίου” μιλάει για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, την αντισυνταγματικότητα των Μνημονιακών Συμβάσεων, για ευθύνες και παραλήψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και ακόμα υπενθυμίζει τις δυνατότητες που προσφέρουν το Σύνταγμα, οι Ευρωπαϊκές και Διεθνείς συμβάσεις και πρακτικές για την έξοδο από την κρίση. - 16/9/2013


      Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ ΣΤΟ REAL FM 5 3 2015-
      https://www.youtube.com/watch?v=AsU9ltetW5E


      Β.Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ

      1.ΠΑΡΑΝΟΜΟ
      2.ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟ
      3.ΑΠΕΧΘΕΣ και
      4.ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
      Το ελληνικό χρέος, μια ευρωπαϊκή τραγωδία (βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους) [HQ]
      https://www.youtube.com/watch?v=I1XUzD146BI
      La dette grecque, une tragédie européenne (The Greek debt, a European tragedy) [HQ] (multi-sub)

      Διαγραφή
    2. Μαρία έλεος
      μην καταστρέφουμε τις προσπάθειες άλλων.
      Να δείξουμε λίγο σεβασμό και να είμαστε ευγενείς.
      Κάντε σχόλια επί της ανάρτησης.
      Έλεος.

      Διαγραφή
    3. Σάββα,

      Το φοβερό με την Κουμή είναι ότι, ενώ τής αποδεικνύεις ότι κάπου κάνει λάθος, επανέρχεται σαν να μην τρέχει τίποτε.

      Αυτό το "Η ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ" το έχει ξαναγράψει, τής απέδειξα ότι κάνει λάθος, δεν απάντησε τίποτε τότε και τώρα επανέρχεται. Δεν είναι διάλογος αυτός!

      Τα ίδια και με τούς τουρκόφωνους μουσουλμάνους τής Θράκης, που δήθεν είναι εξισλαμισμένοι Έλληνες, με τούς ... Εβραίους που δήθεν κατοικούν στην Θράκη κλπ., κλπ.

      Με θράσος χιλίων πιθήκων, η γυναίκα εξακολουθεί να κάνει επίδειξη τής αμάθειάς της και να ρίχνει το επίπεδο συζητήσεων (κι) εδώ μέσα. Το πράγμα καταντά εκνευριστικό και δείχνει ασέβεια στους συνομιλητές της.

      ΥΓ: Την ανάρτηση θα την σχολιάσω χωριστά.

      Διαγραφή
    4. Ποιό είναι το λάθος μου;
      Που λέω αυτό που ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ;

      Διαγραφή
    5. Σωστά Μαρία.που είναι το λάθος; Ας μας το δείξουν εδώ για να δω και εγώ το σφάλμα σου.

      Διαγραφή
    6. Το σφάλμα είναι ότι το σχόλιο είναι ασχετο με την ανάρτηση και δείχνει ασέβεια στον συντάκτη.
      Οι σχολιαστές πρέπει να είναι ευγενείς και να μην στρέφουν το θέμα με τα σχόλιά τους σε κατεύθυνση διαφορετική από αυτή που θέλει ο συντάκτης.

      Διαγραφή
    7. Συγγνώμη Σάββα,διαφωνώ.οι πρώτος σχολιαστής λέει πως η δημοκρατία μας είναι κλασματική,ο δεύτερος ότι δεν έχουμε ουδέτερη ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Και ο Σταύρος λέει που η δημοκρατία είναι ανεπαρκής στην Ελλάδα.η Μαρία μετά απαντά σε όλους αυτούς και λέει πως για το Σύνταγμα να να είναι σεβαστό πρέπει να υπάρχει νόμιμη βούληση.εγω βλέπω να ρέουν τα σχόλια μαζί με το άρθρο και δεν νομίζω να είναι άσχετο.

      Αλλά είναι δικό σου ιστότοπος και καταλαβαίνω γιατί είπες αυτά .

      Διαγραφή
    8. Το άρθρο δεν έχει σχέση με τα μνημόνια και είναι αγενές να βάζεις συνδέσμους άλλων.

      Διαγραφή
  3. Με συγχωρειτε κυριε Καλεντεριδη, αλλα πως θα μπορεσει να ελθει η δημοκρατια στη χωρα μας τη στιγμη που ολως ο κοσμος διοικειται απο ολιγαρχιες? Το προτυπο της πολιτειας που ακολουθειται ειναι αυτο που ανθισε στην Βενετια (13-14 αιων). Αυτη η εκτρωματικη και μολυσματικη Βενετικη κοσμοθεωρια μετεφυτευθη στην Αγγλια αρχικα και σημερα ελεγχει το λεγομενο ευρωατλαντικο χωρο (τουλαχιστον). Αρα, η προτασις σας ειναι δυστυχώς ουτοπικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρήστος
    κ. Σάββα Καλεντερίδη.
    Με αφορμή αυτό το πολιτικό άρθρο που έχει σαφή αναφορά στην δημοκρατία,υπενθυμίζω ότι σήμερα 12 Οκτωβρίου γιορτάζεται η απελευθέρωση της χώρας μας από τα κατοχικά ναζιστικά- γερμανικά στρατεύματα, και εκτιμώ ότι κάθε ΜΜΕ με δημοκρατικές και πατριωτικές αρχές κάνει μνεία (χθες, σήμερα, έστω αύριο) στην ιστορική αυτή επέτειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχάς η Ελλάδα ήταν υπό τριπλή κατοχή γερμανικά ιταλικά και βουλγαρικά στρατεύματα. Στην Ελλάδα δεν γιορτάζουμε το τέλος της κατοχής γιατί για μας ο πόλεμος δεν τελείωσε το 44 αλλά το 49 με απόλυτη ευθύνη των κομμουνιστοσυμμοριτων που καμία σχέση με τη δημοκρατία δεν έχουν. Το τι γιορτάζει το σύριζα είναι παντελώς αδιάφορο

      Διαγραφή
    2. Alejandros 13/10/17 12.46 πμ.
      Στα υβριστικές παρεμβάσεις σου δεν απαντώ.
      Σε αυτά που γράφεις (χωρίς να υβρίζεις) τώρα σου υπενθυμίζω ότι η χώρα μας μέχρι το 1944 ζούσε σε κατοχή ξένων στρατευμάτων (ναζιστικά , φασιστικά) και δεν είχε εμφύλιο πόλεμο.
      Από το 1944 μέχρι το 1949 είχε εμφύλιο πόλεμο.
      Εσύ συγχέεις τις δυο καταστάσεις και μου δίνεις την εντύπωση ότι κατά την άποψη σου και στην κατοχή είχαμε εμφύλιο πόλεμο . Ναι αυτό ισχύει για μια μόνο ελάχιστα μικρή μερίδα Ελλήνων δηλαδή τα τάγματα ασφαλείας που οργανώθηκαν και εξοπλίστηκαν από του ναζί. Δεν γνωρίζω αν ταυτίζεσαι με αυτούς και δεν ενδιαφέρομαι να μάθω.
      Πάντως ενημερωτικά σου απαντώ ότι στις 12, 13, 14 Οκτωβρίου του 1944 δηλαδή μόλις φύγαν οι ναζί από την Αθήνα όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της Αθήνας ξεχύθηκαν στους δρόμους και όλοι μαζί πανηγύριζαν για την απελευθέρωση χωρίς να ενοχλούνται που άλλοι κρατούσαν σημαίες αμερικάνικες, άλλοι κρατούσαν σημαίες κομμουνιστικές, και άλλοι κρατούσαν σημαίες αγγλικές.
      Για να ολοκληρώσω την ενημέρωση σου στην Αθήνα χθες γιορτάσθηκε η απελευθέρωση της Αθήνας από το κράτος και τους πολίτες και σε παραπέμπω σε σχετική ανάρτησή που έκανε ο Ινφογνώμων.
      ΥΓ Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι αδιανόητη η δημοκρατία με ναζιστική - φασιστική κατοχή ξένων στρατευμάτων. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η
      κοινοβουλευτική δημοκρατία στη χώρα μας καταλύθηκε αρκετές φορές από χούντες και φασίστες που δεν είχαν καμιά σχέση με την δημοκρατία.

      Διαγραφή
    3. >ξένων στρατευμάτων (ναζιστικά , φασιστικά)<

      Να δω αν ποτέ σταματήσει αυτή η ανοησία με την διαστρέβλωση τής Ιστορίας δια τής πολιτικοποιήσεως, που εισήγαγε η αριστερά μετά την δικτατορία. Αντικατέστησαν το γερμανικό με το ναζιστικό και το ιταλικό με το φασιστικό. Μα τι διάολο, μυαλό δεν έχουν όσοι τα γράφουν;

      Διαγραφή
    4. Χρήστο μου οι κομμουνιστές στην Ελλάδα πολέμησαν κάτω από ξένες σημαίες όποτε ήταν κατοχική δύναμη και εξοπλιστικαν μια χαρά από τη φασιστική ιταλική μεραρχία. Μην μπερδεύεσαι ούτε ο κομμουνισμός έχει την παραμικρή σχέση με τη δημοκρατία την παραμικρή όμως

      Διαγραφή
    5. Επιπλέον με την άνοδο του σύριζα έχει καταργηθεί κατ' ουσίαν η δημοκρατία στη χώρα μας είναι εμφανές σε κάθε ενέργεια των κυβερνώντων οι οποίοι με απολύτως αυταρχικό τρόπο εφαρμόζουν την ανθελληνική τους ατζέντα το αν εσύεπιλεγεις να μην το δεις είναι δικό σου θέμα

      Διαγραφή
  5. Σταύρο,

    Έχω κατά καιρούς σχολιάσει τις θέσεις σου και σού έχω πει ότι σε γενικές γραμμές συμφωνώ, διότι έχεις "πιάσει" το νόημα. Το πολιτικό σύστημα, με το οποίο κυβερνάται η χώρα από το 1974 κι εντεύθεν, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τής οικογενειοκρατίας/φαυλοκρατίας. Τι σύστημα αυτό "απαγορεύει" την ανάδειξη ανθρώπων ικανών, πατριωτών, εντίμων κλπ., διότι πρέπει να περάσουν μέσα από κάποια συμμορία, απ' αυτές που λέγονται κόμματα. Όμως, για να γίνει αυτό, πρέπει

    α) να τον εγκρίνει ο αρχηγός τής συμμορίας και για να τον εγκρίνει, πρέπει να ξέρει ότι θα αποφέρει ψήφους στο κόμμα. Μ' αυτό το κριτήριο δουλεύουν οι συμμορίες αυτές.

    β) να συμφωνεί με την κομματική γραμμή, έστω κι αν βλέπει ότι είναι λάθος και αντίθετη προς το συμφέρον τής χώρας. Αν διαφωνήσει, θα βρεθεί έξω από το μαντρί και θα ξεχαστεί.

    Το ζητούμενο, λοιπόν, πρέπει να είναι:

    α) Με ποιο σύστημα πολιτικό θα αντικατασταθεί το παρόν και

    β) αφού έχομε βρει το α), πώς θ' αντικατασταθεί.

    Όμως, μήπως θα έπρεπε πριν από χρόνια να έχει στραφεί η προσοχή μας προς τα εκεί, αντί να ερίζομε για τα κόμματα, παίζοντας το παιχνίδι των; Κατά τούτο ο λαός είναι ανώριμος. Δεν μπόρεσε και δεν μπορεί, πολύ φοβούμαι, να "πιάσει" το νόημα. Πώς να το πείσει κανείς να φανταστεί μία Ελλάδα δίχως κόμματα, όπως τουλάχιστον τα ξέρει; Δύσκολο έως αδύνατον, κατά την άποψή μου και τώρα μάλλον αργά πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ κύριε Καλεντερίδη, ξαναγράφω εδώ το σχόλιο μου με κάποια ερωτήματα μιας και προφανώς λόγω ανάρτησης σε αρκετά παλαιότερο θέμα παρότι δημοσιεύθηκε δεν είχαμε κάποια ανταλλαγή απόψεων.


    Εάν απαντήσουμε επιτέλους το ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο θα βρούμε και τους τρόπους.

    Αλήθεια, ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο? Οι προδότες πολιτικοί δεν ειχαν και έχουν το οκ και την ασυλία του διεθνούς παράγοντα και άλλων παικτων- κρατων- υπηρεσιών?

    Το ότι είχαν και έχουν το οκ πιστεύετε ότι θα αλλάξει αυτό ποτέ?

    Δε σας κρύβω ότι έχω θέσει υπόψη στο κοινωνικο μου κύκλο το δέλτα, είναι άνθρωποι καλοπροαίρετοι.

    Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η αντζεντα είναι υπερβολικά αργή και υπερβολικά βελούδινη.

    Ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο ( σπάνιος πια) μικρομεσαίος είναι με ψυχοφαρμακα, δε θα κατσει να εξετασει ακαδημαϊκά το ζήτημα. Κακώς ίσως, αλλά η αλήθεια είναι αυτή. Η μεγάλη μάζα, η διαρκώς γηρασκουσα μάζα μιας και πολλοί 25-45 ετών είναι ήδη παραιτημένοι με διαταραχές η στο εξωτερικό.....

    Δεν έχω απάντηση δυστυχώς, δεν πρόκριμα ούτε βία , ούτε κομμουνισμό, ούτε νεοναζί κτλ...

    Ξέρετε πόσοι νέοι γίνονται ακόμα περισσότερο σκλάβοι επιχειρηματιών για 12 ώρα με 550 ευρώ και πόσοι αυξανόμενα προσκολλούνται στα πολιτικα ρουσφέτια των κομμάτων?


    Στην τοπική αυτοδιοίκηση επίσης γίνεται του ρουσφετιου το κάγκελο. Εκθετικά αυξανόμενοι.

    Τελικά πόσοι είμαστε εμείς, πόσοι είναι αυτοί και τι θέλει η Γερμανία, η Ρωσία και η Αμερική επιτέλους από εμάς?

    Παρακαλάω να τελειώσει το θέμα της Συρίας γρήγορα, να μην αρχισουν στο Αφγανιστάν- Μιανμαρ κτλ. Η Κύπρος είναι χαμένη υπόθεση, θεωρώ ότι τετελεσμένα θα γίνουν 2 κράτη. Η έκταση τους και η αοζ τους μένει να μοιραστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επανέρχομαι καταλήγοντας...που είναι το ΣΔΟΕ, η επιθεώρηση εργασίας, ο συνήγορος του πολίτη κτλ..
    ..η πλειοψηφία δυστυχώς είναι σάπιοι η/ και φοβισμένοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά ολα αυτά, ποιος θα μας αφήσει να εφαρμόσουμε Δημοκρατία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το πραγματικό πρόβλημα είναι οι διεφθαρμένοι πολίτες, όχι η δημοκρατία, πχ οι διεφθαρμένοι πολίτες θα αποφασίσουν δημοκρατικά σύνταξη στα 30 και 10.000€ το μήνα, διαγραφή όλων των χρεών, κατάργηση στρατιωτικής θητείας κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για ποια δημοκρατια μιλατε ολοι ?? Οσοι ανθρωποι υπαρχουν στην γη ..τοσες αποψεις δημοκρατιας εχουμε.Για ποια απ ολες μιλατε..??Αυτο ειναι μια εκφραση γενικη...για βα μην λεμε αναλυτικα κατι συγκεκριμενο...Υπαρχει αυτο το ...γενικο ?? Οταν λεμε ...αυτα τα ζωα ειναι θυλαστικα...αυτα τα θυλαστικα σαν αυθυπαρκτο ειδος ...υπαρχουν...??.Ποια δημοκρατια ψαχνετε..? Υπαρχει ?Αν ναι...πητε μας ενας ενας...το προτυπο σας...να δουμε αν υπαρχει..και αν ειναι ιδιο με το δικο μας...Τοτε θα ξερουμε τι ψαχνετε...ενας ενας..Η αποψη μου ειναι οτι ψαχνετε σε λαθος μερος .λαθος πραγμα..ανυπαρκτο ονειρο..οχι αυτου του κοσμου..αλλα του κοσμου της καθε φαντασιας σας..καλης η κακης..ομως φαντασιας..Δεν ειναι το ζητουμενο σε μια πολιτεια η δηθεν δημοκρατια του καθενος μας..Το ζητουμενο ειναι η ηθικη ..εναρετη..γεματη μεγαλες αξιες..διακυβερνηση για το καλο ολων.Μπορει ενας ενατετος κυβερνητης ναναι αδικος...αντιδημοκρατικος...βιαιος..παλιανθρωπος..κλεφτης..κακοποιος...απατρις..ανηθικος...??? ΟΧΙ......!! Μπορει να ειναι ανανδρος..?! Μπορει να μην νιαζεται για το καλο του λαου ..των φτωχων..??Μπορει να μην νιαζεται για την ευημερια ολων..?? Μπορει βα μην νιαζεται για την παιδεια ολων..?? Μπορει βα μην νιαζεται για το καλο ολων ?? ΟΧΙ....Καμμια δημοκρατια δεν ψαχνουμε τελικα κυριοι....Εναν η δεκα ..( φτανει κι ενας ) ΕΝΑΡΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ...και τιποτε αλλο...Και εναν τροπο να βγαινουν παντα εναρετοι..Ολα τα αλλα ειναι φτωχια....Αν ψηφιζει η πλειοψηφια κακοποιους...εχει δικιο και δημοκρατια..?? Αρκει η πλειοψηφια για την αρετη ??Αν σε ενα τρελαδικο ψηφισουν οι τρελοι κι εκλεξουν εναν τρελο ...θαχουν δημοκρατια...γιατι ειναι πλειοψηφια ...?? Για σκεφτητε ενα λεπτο...την ιστορια την προχωρανε οι πολλοι ...η οι κορυφες που εξεχουν απ τον σωρο..?? Φτανει νασαι πλειοψηφια για να γεννησεις εναν Νευτωνα..εναν Πλανκ...εναν Αριστοτελη..εναν Αρισταρχο..εναν Θαλη..?? Γιατι μην πει κανεις οτι την προοδο υην φερνει η ...κυρα Κατινα και η μπαρμπαγιωργος...απ το Διακοφτο...γιατι...ηταν πλειοψηφια...Η θα βγαλουμε εναρετους...η θα καταντησουμε...ακαθαρσιες..ολοι.. ΑΑ...και οι κορυφες..επειδη εχουν ικανοτητες..ιδιαιτερες...δεν χρειαζονται συμβουλες...ουτε πλειοψηφιες...Διοτι εχουν την ικανοτητα να τις δημιουργησουν μονες τους..!! Δειτε τι εκανε ο Γκαντι...Ηταν μονος.....οταν ξεκινησε...κι οταν σαν κορυφη προχωρησε..τον ακολουθουσαν δεκαδες εκατομμυρια ...απο πισω...καθε μερα...Και σκεφτητε...περπατουσε απο χωριο σε χωριο ξυπολητος...με συνοδεια εκατομμυριων...Εκανε την πλειοψηφια αυτος....δεν τον εκανε η πλειοψηφια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημοκρατία ίσον,ο Δήμος,δηλαδή οι πολίτες,κρατούν,δηλαδή την εξουσία.
      Οι πολίτες εξουσιάζουν τους εαυτούς τους.
      Εξουσιάζω κατ εμέ σημαίνει,όταν ομιλούμε για εξουσία σε ανθρώπους, αποφασίζω με ποιον τρόπο,υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις κτλπ θα καλύπτονται οι βασικές κατά κύριο λόγο ανάγκες,οι οποίες διασφαλίζουν την επιβίωση.
      Ποιος αποφασίζει τι απαιτείται να πράξω για να φάω,να πιω,να ντυθώ,να σπιτωθω,να καλυφθω ιατροφαρμακευτικα;αυτός με εξουσιάζει.
      Για αυτό μας φέραν στις πόλεις,στα χωριά αποφασίζαμε εμείς για τον εαυτό μας και καλυπταμε μόνοι μας τις ανάγκες μας,ποιος μπορούσε να μας κουνήσει το δάχτυλο;ποιος μπορούσε να μας πει χρωστάς;
      Ο τσοπάνης όμως,όταν θέλει να αρμεξει τα ζωντανά,τα μαζεύει στο μαντρί....κι τους ανθρώπους στις πόλεις....
      Τα κόμματα έχουν πεθάνει προ πολλού,όλα,οι συνθήκες απαιτούν δράση κι όχι ειρήνη,ειρηνικά δε θα κερδηθεί τίποτα ή θα είναι πρόσκαιρο.

      Άντε και καλή λευτεριά!!!

      Διαγραφή
  11. Αν η Δελτα...εχει ικανοτητες κορυφης...τοτε την πλειοψηφια...το ρευμα...το κυμμα που θα αναποδογυρισει τις συμφορες των ..αθλιων...θα το πετυχει μονη της ανετα...Αν τις εχει...θα το πετυχει....διοτι δεν υπσρχει δυναμη να σταματησει κατι...Ξεχωριστο και σπουδαιο... Αυτο το ιδιο ειναι ικανο να αρει κσθε δυσπιστια...καθε φοβο...καθε επιφυλαξη...θα πετυχει ενα θαυμα ...εκ του .μηδενος...γιατι ειναι απ την φυση της ικανη για θαυμα...
    Αυτο θα φανει συντομα...η δεν θα φανει...η ωρα γαρ εγγυς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν η Δελτα...εχει ικανοτητες κορυφης...τοτε την πλειοψηφια...το ρευμα...το κυμμα που θα αναποδογυρισει τις συμφορες των ..αθλιων...θα το πετυχει μονη της ανετα...Αν τις εχει...θα το πετυχει....διοτι δεν υπσρχει δυναμη να σταματησει κατι...Ξεχωριστο και σπουδαιο... Αυτο το ιδιο ειναι ικανο να αρει κσθε δυσπιστια...καθε φοβο...καθε επιφυλαξη...θα πετυχει ενα θαυμα ...εκ του .μηδενος...γιατι ειναι απ την φυση της ικανη για θαυμα...
    Αυτο θα φανει συντομα...η δεν θα φανει...η ωρα γαρ εγγυς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νεμεσις
    Η δημοκρατια ειναι μια ουτοπια..ενα οριο στοχος..μια σημαδουρα στο χαος..Παμε να την φτασουμε σαν στοχο...σημαδι κατευθυνσης...Δεν υπαρχει...εμεις τον βαλαμε.. δεν θα τον φτασουμε ποτε..ομως πρεπει να τον στοχευουμε.. Κι πολιτειες ειναι σαν τα διανυσματα...ειναι βαθμωτα πεδια..εχουν κατευθυνση ..μετρο και φορα...Δεν υπηρξε δημοκρατια ποτε..απλα γιατι μεγαλοι αριθμοι ανθρωπων δεν ειχαν ποτε ιδιες ικανοτητες..ιδια μορφωση..ιδια κουλτουρα..ιδια πιστη..ιδια ενδιαφεροντα..ιδια ευφυια...ιδια ματια ..ιδια οσφρηση..ιδια δυναμη..ιδια...ιδια ολα..Και καλα εκαναν...διοτι δεν ειμαστε ..κλωνοι..Αλλα η ουτοπια ειναι μονο ενας στοχος..δεν υπαρχει..Για ναχει ο δημος την εξουσια.. ολος...ειναι αδυνατον...μια ομαδα θα την εχει ..σε βαρος των αλλων...Αρα το ζητουμενο δεν ειναι η ουτοπια του καθεβα μας...Το ζητουμενο ειναι η ΑΡΕΤΗ..του ηγετη..και τι μπορει αυτος να κανει για να ανεβασει την αρετη των πολιτων πιο ψηλα ακομη ..και πιο ψηλα διαρκως...χωρις τελος...Μια κοινωνια με αρετη...δεν αδικει τον διπλα...δεν καταπιεζει ...δεν τυρανει τον συμπολιτη...δεν τον κλεβει..δεν τον ξεφτυλιζει...δεν λεει...""εγω ειμαι καλα...χεστον τον διπλα..""...ενας εναρετος ανθρωπος ΣΕΒΕΤΑΙ..ΤΟΝ ΔΙΠΛΑ..ΤΗΝ ΦΥΣΗ..ΟΛΑ...δεν χρειαζεται πατερουλη ..κομμα...η ιδεολογια...για να κανει ταχα την δουλεια αυτη...που ο ιδιος δεν θελει να κανει οικιοθελως...και πρεπει να πεσει βουρδουλας απο πανω..απ τον ...μπαμπα..για να ..στρωσει..Αν θες...οτι τραβανε οι ανθρωποι ειναι γιατι σε μεγαλο βαθμο ειναι...μαμοθρευτα...ανωριμα οντα..που δεν εχουν κοτσια σαν μωρα...να ζησουν μονα τους . Υπευθυνα...χωρις πατερουλη και μαμα...Φυσικα...οι πατερουληδες μαμες..οταν δεν εχουν αρετη...γινονται αυτο που ειναι καποιος χωρις αρετες....Κακοποιοι..!!!! Οπως θελετε πητε τους...φιλελευθερους...νεοφιλελευθερους...μεσους...διαγωνιους...σοσιαλιστες...και κομμουνιστες..φωτισμενους ευαγγελιστες...
    Λιγες κορυφες θελουμε στην χωρα ..που πεθαινει...τωρα...Ειναι κατεπειγον...με ΑΡΕΤΗ...ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ..και αισιοδοξες..με πιστη στις ικανοτητες τους ...με φαντασια..με αποφασιστικοτητα..θηριου...ΕΝΑΝ..ΔΥΟ..ΠΕΝΤΕ ΚΑΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ...ΠΡΟΘΥΜΟΥΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ...ΣΑΝ ΜΕΓΑΛΟΙ...αυτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στα περισσότερα συμφωνώ μαζί σου.
    Απλώς στις μέρες μας να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί και να διευκρινίζουμε επακριβώς τι εννοούμε.
    Και η παγκοσμιοποίηση έναν ενάρετο ηγέτη θέλει να κυβερνά όλο τον πλανήτη.
    Αν προκρινεις τη λύση του ΗΓΈΤΗ για την ΠΑΤΡΊΔΑ μας,χαίρομαι ιδιαιτέρως για τις απόψεις σου.
    Ο ενάρετος που λες,πολύ πιο εύκολα θα αναδειχθεί σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον παρά στο σημερινό.
    Αν θέλεις την άποψή μου,η δημοκρατία έτσι κι αλλιώς δεν είναι το καλύτερο σύστημα(εργαλείο) διοίκησης ενός πλήθους.καθ ότι οι πλειοψηφία μπορεί πριν μια ενδεχόμενη ψηφοφορία να προσυμφωνησει την ψήφο της και άρα η ακόλουθη ψηφοφορία να είναι "στημένη".
    Ή η πλειοψηφία ενδέχεται να "λαδωνεται" όπως υπέροχα μας έχει διδάξει ο δημόσιος βίος στη χώρα μας(πελατειακό κράτος,κομματικός στρατός κτλπ).
    Η αρχή της πλειοψηφίας έχει νόημα,όταν πρώτα έχεις φροντίσει να δημιουργήσεις μια ενάρετη,μέσω της παιδείας,μαζα,η οποία έχει την ικανότητα να κρίνει ορθά και την αρετή να ψηφίσει αντικειμενικά και ανεπηρεαστα.
    Ως δημοκρατικό περιβάλλον, ονομάζω εκείνο το πλαίσιο που επιτρέπει στον καθένα να ακουστεί η γνώμη του,σε αυτό το πλαίσιο πιο εύκολα θα αναδειχθεί ο ηγέτης, ο οποίος όπως λες θα κάνει την πλειοψηφία.κι αυτό βέβαια λίγες πιθανότητες έχει να λειτουργήσει,όπως σου εξηγώ παρακάτω.
    Διευκρίνισε σε παρακαλώ,τον τρόπο με τον οποίο φαντάζεσαι η πιστεύεις ότι θα μπορούσε να προκύψει ο ηγέτης.
    Διότι ο Γκάντι για παράδειγμα που αναφέρεις,απευθυνόταν σε ένα "αγνό" κοινό,σε άτομα των όποιων την καρδιά μπορούσες να μιλήσεις.
    Ποιος από τους συμπατριώτες σου πιστεύεις ότι ανήκει σε αυτήν την κατηγορία;
    Μηδενιστης δεν είμαι,αλλά θεωρώ ότι η πλειοψηφία,τουλάχιστον των τελευταίων γενεών,έως και οι 50-60 για να είμαστε ειλικρινείς,έχει διδαχθεί να φροντίζει,να περιποιείται και να ενδιαφέρεται μόνο για το εγώ του,πως περιμένεις να τους αγγίξει η ρητορική γύρω από την συλλογικότητα;
    Το μέλλον βρίσκεται σε αυτούς που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα.
    Αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι, θα σου συνιστούσα, να προσπαθήσεις να χρησιμοποιήσεις την ενέργεια και το χρόνο σου, διδάσκοντας παιδιά και προετοιμάζοντας το έδαφος για όσους πρόκειται να είναι παιδιά στο μέλλον.
    Η απόδειξη του τελευταίου,μαζί με απόλυτα εξαιρετική ανάλυση του τι ακριβώς συμβαίνει,στο παρακάτω.

    https://youtu.be/LU-l48M4IwM

    Αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση με την ρητορική ενός ηγέτη στα χωριά;
    Ένας εναντίον δεκάδων,αν όχι εκατοντάδων,χιλιάδων υπονομευτων,προπαγανδιστών.Πρέπει πραγματικά να είναι ο ΈΝΑΣ,υπάρχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.