13/10/17

Αυτό είναι το πρόγραμμα της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ

Επενδύσεις, οικονομία, ομογένεια, ασφάλεια, περιφερειακές εξελίξεις, ενέργεια, είναι οι τομείς που θα τεθούν στο επίκεντρο σειράς επαφών και συζητήσεων που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στις ΗΠΑ, με ανώτατους και ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, επενδυτές, επιχειρηματίες και μέλη της ελληνικής ομογένειας, με αποκορύφωμα τη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Τρίτη στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Τραμπ.

Το πρόγραμμα, οι συναντήσεις και οι ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα σε Ουάσιγκτον και Σικάγο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας φθάνει αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Σικάγο, από όπου θα ξεκινήσει το πρόγραμμά του με διαρκείς συναντήσεις και επαφές όλο το Σαββατοκύριακο, τόσο με τους φορείς και τις οργανώσεις της ομογένειας, καθώς επίσης και με Αμερικανούς αξιωματούχους που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα του Ιλινόι. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει, ακόμα, τη δυνατότητα να συνομιλήσει με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου που εδρεύουν στο Σικάγο.

Τη Δευτέρα, θα συναντήσει τις Αρχές της πόλης και της πολιτείας: Τον δήμαρχο του Σικάγου Rahm Emmanuel και τον κυβερνήτη του Ιλινόι Bruce Rauner. Επιπλέον, το πρωί της ίδιας ημέρας, θα απευθύνει ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs, με αντικείμενο -όπως αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος του Συμβουλίου- την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί το απόγευμα της Δευτέρας στην Ουάσιγκτον, όπου και θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ο βασικός λόγος της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ είναι η συνάντηση με τον Πρόεδρο Τράμπ, στον Λευκό Οίκο, την Τρίτη (17/10), ενώ θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού και με τον αντιπρόεδρο Πενς την επόμενη μέρα το πρωί, Τετάρτη, πριν την αναχώρησή του το βράδυ με προορισμό τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής (19 και 20 Οκτωβρίου).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται τα θέματα:

- Της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.

- Της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.

- Των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. Απόδειξη αυτού ιδιαίτερα οι τριμερείς (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα - Σερβία - Βουλγαρία - Ρουμανία) διασκέψεις.

- Της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.

Κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με επενδυτές και επιχειρηματίες, τους φορείς και τους εκπροσώπους της ομογένειας, ενώ, τέλος, το μεσημέρι της Τετάρτης, θα απευθύνει ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings.

Κρίσιμο στοιχείο της επίσκεψης είναι η σημαντική πλέον αναβάθμιση των σχέσεων της Αθήνας με την ομογένεια.

Επισημαίνεται πως η πολυπληθής κοινότητα των Ελλήνων της Αμερικής, στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και είναι καθοριστικός ο ρόλος της στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, η οποία άλλωστε, όπως τονίζουν πηγές της κυβέρνησης, την περίοδο αυτή έχει καταφέρει να γίνει ξανά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
Καθημερινή

10 σχόλια:

  1. Αντε να δούμε, εύχομαι να μην φάμε καμιά πίκρα πάλι μιας και είναι ευκαιρία για κάτι αξιόλογο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ομογένεια θα πρεπει να αρνηθεί να συναντηθεί με έναν δεδηλωμένο ανθέλληνα ώστε να αρχίσει η απονομιμοποίηση του ανθέλληνα δικτάτορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η η κυβερνηση η οι Αμερικανοί δε μας τα λένε καλα.Δινουν στην Τουρκία F35 με την οποία δεν εχουν και καλές σχέσεις απο ο,τι λένε ολοι οι εγχώριοι και ξένοι αναλυτές (!) και σε μας αναβαθμίζουν κατι F16 με ενα υπέρογκο ποσο απο οτι λένε οι ειδικοί επι των εξοπλιστικών ! Κύριοι της κυβέρνησης μηπως αυτήν την περίοδο πρέπει να ζητήσετε κι εσείς F35 ? Οι Αμερικανοί ας κριθούν απο το λαό αν αρνηθούν.Τα αλλά περι οικονομίας και λοιπά ειναι τρίχες κατσαρές.Αν ήθελε αν να βοηθήσουν θα βοηθούσαν ! Περιμένουν και άλλη πτώση της οικονομίας πριν το πράξουν μαλλον η εχουν αλλά κατα νου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα αφού ΄Ολα για Όλα τα δίνει τσάμπα Tsipras the Kolotoumba (το διεθνές προσωνύμιο), ο Καραγκιόζης Πιλότος F-16 επισκέπτης στις ΗΠΑ, γιατί να του δώσουν οτιδήποτε δωρεάν;
    Οι Τούρκοι έχουν τον Ερντογάν που ό,τι και νa είναι, πουλημένο τομάρι πάντως δεν είναι και έχει βάλει το κεφάλι του στον ντορβά για το έθνος του και γι'αυτό που πιστεύει.
    Εδώ, στο γκρεκυλιστάν υπάρχει ένας έστω και Ερντογάν στον πολιτικό-οικονομικό- ακαδημαϊκό σταύλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. φέρτε τα πυρηνικά στη Σούδα και top gun μες στο Καστέλι, του ερντογκάν να βγει η μουσούδα και το δόντι στο παστέλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κακό ειναι οιτ μπορεί ο Ερντογαν να εχει την εύνοια Αμερικανών και Ρώσων και εμείς τιποτα και τα πυρηνικά στο κεφαλι μας ...

      Διαγραφή
    2. Αναρωτήσου πρώτα,
      1) πόσο συμπαθής είναι ο ρετζέπης στους αμερικάνους; Έχεις να παραθέσεις κάποιο σημάδι αυτής της συμπάθειας των αμερικάνων προς τον ρετζέπη; Αν εννοείς την τουρκία γενικότερα, αν συνεχίσει στον δρόμο της ισλαμοποίησης του ευλογημένου ρετζέπη πόσο συμπαθείς λες να είναι στους ισλαμιστές οι αμερικάνοι; Μήπως, αν μακροημερεύσει ο ευλογημένος ρετζέπης, σύντομα θα είναι τόσο σύμμαχος της αμερικής, όσο έγινε και το ιράν των μουλάδων μετά τον σάχη;
      2) Το γεγονός ότι οι ρώσσοι πουλούν S 400, στον άνθρωπο που κατέρριψε πιλότο τους πως το κρίνεις;
      α) Ως έύνοια προς τον ισχυρό σουλτάνο;
      β) Ως αντίδωρο και τυράκι σε ευκαιριακό συνεταιρισμό των ρώσσων με μια περιφερειακή δύναμη προκειμένου να κάνουν βρωμοδουλειά με τους κούρδους στην βόρεια συρία και να αφήσουν ήσυχές στο δυτικό μέτωπο τις ρωσσικές δυνάμεις, ώστε να προλάβουν οι ρώσσοι να ανακαταλάβουν τις πετρελαιοπηγές του Ομάρ και της Ντεϊρ ες ζορ στα ανατολικά του ευφράτη ποταμού;
      γ) Ως φόλα και εμβάθυνση της διχόνοιας ανάμεσα σε μέλη του ΝΑΤΟ
      (hint:Οι ρώσσοι είναι έντομα υψηλής πολιτικής και χαμηλής ηθικής.)
      και τώρα σε ότι αφορά τα πυρηνικά. (Τα είχαμε κάποτε στον Άραξο)
      3) Σε ποιες χώρες έχουν πυρηνικά οι αμερικάνοι και ποιες χώρες ευνοούν;
      4) από ποια διάσημη βάση λες να σκέφτονται να αποσύρουν τα πυρηνικά τους οι αμερικάνοι;
      και
      5) Πιστεύεις πως οι ρώσσοι δεν έχουν τις συντεταγμένες της Αθήνας, του Βόλου, της Λάρισας, των Χανίων, του ιντσιρλικ, της Άγκυρας και της Βασιλεύουσας, καταχωρημένες στην στοχοθέτηση του πυρηνικού τους οπλοστασίου;
      Σοβαρά. Μακάρι να πάρουμε τα αμερικάνικα πυρηνικά μαζί με μια εγγύηση αμερικάνικη για τα 12 νμ και την ΑΟΖ μας (που μάλλον έχουμε ήδη δώσει μυστικά ένα μεγάλο κομμάτι της στους τούρκους).
      Θα σήμαινε σοβαρή γεωπολιτική μετατόπιση για τους αμερικάνους και τεράστια αναβάθμιση της γεωπολιτικής μας αξίας. (Θα μπορούσαμε π.χ. να απαγορεύσουμε στους ρώσσους την διέλευση των πολεμικών τους από τα χωρικά μας ύδατα, Πως θα σου φαινόταν αυτό;)

      Διαγραφή
  6. ΄Ετσι ΄Εκτροπε. Στιχάκια να γράφεις. Σύντομα και πετυχημένα.
    Δροσίζεις και την ιστοσελίδα.
    Τι τις θέλεις τις βαθυστόχαστες πραγματείες. ΄Αστες για τους πολιτειολόγους και για τους γεωπολιτικούς αναλυτές, που πλημμυρίζουν τις στήλες σχολίων των χιλιάδων ιστοσελίδων (τα καφενεία είναι γεμάτα από ποδοσφαιρικούς επιστήμονες).
    Γράφε τέτοια στιχάκια και θα ξεχωρίσεις. Θα κερδίσεις και την υστεροφημία:
    ΄Εκτροπος χρονικο-ποιητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.