30/10/17

Επιθέσεις εναντίον γραφείων και μελών αντιπάλων κομμάτων από οπαδούς του παραιτηθέντος Μεσούτ Μπαρζανί

Κόμματα της αντιπολίτευσης στο Ιρακινό Κουρδιστάν κατήγγειλαν ότι τα γραφεία τους δέχθηκαν επιθέσεις στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής σε πολλές πόλεις, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Μασούντ Μπαρζανί, του προέδρου της περιοχής.Το Κίνημα για Αλλαγή, το Γκοράν και η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK) επεσήμαναν σε ξεχωριστές τους ανακοινώσεις ότι αρκετά από τα γραφεία τους στην επαρχία Ντουχόκ, βόρεια της Αρμπίλ, λεηλατήθηκαν ή πυρπολήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.
Η ημιαυτόνομη περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την τοπική αστυνομία να εμποδίσει τις επιθέσεις.
Ο Μπαρζανί ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι θα παραιτηθεί την 1η Νοεμβρίου από την προεδρία του Ιρακινού Κουρδιστάν μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής. Αν και στο δημοψήφισμα επικράτησε το «ναι», η κυβέρνηση του Μπαρζανί αναγκάστηκε να κάνει πίσω εξαιτίας των στρατιωτικών και οικονομικών μέτρων που επέβαλε η Βαγδάτη στην Αρμπίλ.
Ένοπλοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο την ώρα που συνεδρίαζε για να εγκρίνει την παραίτησή του. Βουλευτές της αντιπολίτευσης που είχαν κλειστεί μέσα κατάφεραν να βγουν αργότερα, σύμφωνα με τα κόμματά τους.
Το Γκοράν και το PUK τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν, όμως το Γκοράν ήταν αντίθετο με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν κατάλληλη η χρονική περίοδος που επιλέχθηκε. Το PUK στήριξε με επιφυλάξεις το δημοψήφισμα. 
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Μπαρζανί κατηγόρησε τους υποστηρικτές του ιδρυτή του PUK, Τζαλάλ Ταλαμπανί, που πέθανε στις αρχές Οκτωβρίου, ότι είναι ένοχοι για «εσχάτη προδοσία» επειδή παρέδωσαν την πόλη Κιρκούκ στις ιρανικές δυνάμεις πριν δύο εβδομάδες, χωρίς να προβάλλουν αντίσταση.


Αγρια δολοφονία κούρδου δημοσιογράφου στο Κιρκούκ
Ένας κούρδος δημοσιογράφος που εργαζόταν σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο στηρίζει τον απερχόμενο πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, δολοφονήθηκε στο σπίτι του, στην επαρχία Κιρκούκ.
«Ο Άρκαν Σαρίφ, που εργαζόταν στο τηλεοπτικό δίκτυο Kudistan TV, μαχαιρώθηκε τη Δευτέρα περίπου στις 02:30 στο σπίτι του, στο χωριό Χορ Σι της Ντάκουκ, 45 χιλιόμετρα νότια του Κιρκούκ», έγινε γνωστό από πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
Τέσσερις ένοπλοι εισέβαλαν στο σπίτι του Σαρίφ και, αφού έκλεισαν την οικογένειά του σε ένα δωμάτιο, ένας από αυτούς τον χτύπησε πέντε φορές με ένα μαχαίρι. Ο Σαρίφ ήταν 54 ετών και πατέρας τριών παιδιών.
Το Kurdistan TV στηρίζει τον Μπαρζανί, πατέρα της αυτονομίας του Ιρακινού Κουρδιστάν, ο οποίος ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι παραιτείται από την προεδρία την 1η Νοεμβρίου, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να οδηγήσει στην ανεξαρτησία την περιοχή.
Οι κούρδοι έχασαν πριν δύο εβδομάδες την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία του Κιρκούκ από τις ιρακινές δυνάμεις. Έκτοτε, τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την κυρίως σιιτική παραστρατιωτική ομάδα του Χασντ αλ Σάαμπι ότι επιδίδεται σε ωμότητες εναντίον κούρδων αμάχων.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Οι Αμερικανοί, χαιρέτησαν(!) την παραίτηση του Μπαρζανί. Ήτοι τον πέταξαν στα σκουπίδια.
    Επιμένω : Αυτά παθαίνουν οι, κατά σύστημα, μισθοφόροι τρίτων.
    Πρόκειται γιά αναξιοπρεπή πρόσωπα έναντι της Ιστορίας, τα οποία είναι τελικά πλήρως υπαίτια γιά τα παθήματά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.