23/10/17

Προεκλογικός πόλεμος, με αφορμή την κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ για την ΑΟΖ στα βόρεια της Κύπρου

Στην ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης μπήκε και το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου. Το χθεσινό δημοσίευμα του «Φ» σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην κατάθεση συντεταγμένων για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης βορείως της Κύπρου, προκάλεσε νέο κύκλων ανταλλαγής πυρών στο εσωτερικό μέτωπο.
Η κυβέρνηση εντάσσει το θέμα στο πλαίσιο των ενεργειών για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποφεύγοντας να μπει σε ευθεία αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από την άλλη, από το στρατόπεδο του Νικόλα Παπαδόπουλου κατηγορούν την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αντιγραφή προνοιών από τη Νέα Στρατηγική, ενώ το ΑΚΕΛ κατηγορεί τον Νίκο Αναστασιάδη ότι αντί να επικεντρωθεί στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προσπαθεί να προσεγγίσει τις θέσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου, τις οποίες χαρακτηρίζει επικίνδυνες.
Για αντιγραφή θέσεων του Γιώργου Λιλλήκα, κατηγορεί τον Νικόλα Παπαδόπουλο η Συμμαχία Πολιτών, σημειώνοντας ότι ήταν ο πρώτος διδάξας αυτής της τακτικής για την οποία σήμερα κατηγορεί τον Νίκο Αναστασιάδη.
Την εκτίμηση ότι χρειαζόμαστε μια νέα στρατηγική για το Κυπριακό και έναν αξιόπιστο πρόεδρο για να την προωθήσει, εξέφρασε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «η αποσπασματική αντιγραφή κάποιων εκ των προτάσεων της νέας στρατηγικής από τον κ. Αναστασιάδη, παραμονές των εκλογών, αποτελεί απόδειξη της αποτυχημένης πολιτικής που ακολουθεί». Πρόσθεσε πως «όμως αποτελεί απόδειξη και για ένα ακόμη πράγμα, την αναξιοπιστία του κ. Αναστασιάδη γιατί είναι ξεκάθαρο πως με τέτοιες κινήσεις επιδιώκει να ξεγελάσει τον λαό για να μπορέσει να συνεχίσει την αποτυχημένη του πολιτική».
 Έντονη ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου, οποίος ανέφερε ότι η κατάθεση συντεταγμένων για καθορισμό ΑΟΖ δεν σημαίνει συμφωνία για την ΑΟΖ. Αποτελεί, όπως είπε, κατάθεση αυτού που διεκδικείς και για να το αποκτήσεις χρειάζεται συμφωνία οριοθέτησης. «Αυτό προβλέπει η Συνθήκη του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση για να οριοθετηθεί η ΑΟΖ βορείως της Κυπριακής Δημοκρατίας χρειάζεται σχετική συμφωνία με την Τουρκία», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η κατάθεση συντεταγμένων δεν είναι αφ’ εαυτής αρνητική ενέργεια. «Πλην όμως έχει σημασία η χρονική συγκυρία που γίνεται αυτή η ενέργεια για την οποία πρέπει να υπολογιστούν οι πολιτικές προεκτάσεις», δήλωσε. «Ο κ. Αναστασιάδης, αντί να επικεντρωθεί στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ, προσπαθεί να προσεγγίσει επικίνδυνες θέσεις του Ν. Παπαδόπουλου στέλλοντας λανθασμένα μηνύματα στη διεθνή κοινότητα ως προς τις πραγματικές του προθέσεις.
Οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι η ανακίνηση αυτού του θέματος από την κυπριακή κυβέρνηση τρεις μήνες πριν τις Προεδρικές Εκλογές, είναι ενέργεια που στοχεύει απλά στη δημιουργία εντυπώσεων και στην καλλιέργεια ψευδαισθήσεων», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εισέλθει καν σε διάλογο. «Η προεκλογική ενέργεια της κυβέρνησης δεν μπορεί να αποτελεί δικαίωση της εξωπραγματικής θέσης του Ν. Παπαδόπουλου περί συμφωνίας με την Τουρκία για την ΑΟΖ πριν την εφαρμογή της λύσης», δήλωσε ο κ. Στεφάνου.
Η ΕΔΕΚ από την πλευρά της σημείωσε με γραπτή δήλωσή της  ότι ο λαός θα πρέπει με σύνεση και αυτογνωσία να επιλέξει και να στηρίξει το πρωτότυπο και όχι το αντίγραφο. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την επαναδιεκδίκηση της ψήφου του λαού για την επόμενη πενταετία, επιχειρούν με προτάσεις σπασμωδικές και αντιγραφές προτάσεων τις οποίες εδώ και πολύ καιρό έχουν καταθέσει τα κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, να συσκοτίσουν για τις ευθύνες τους, να παραπλανήσουν και να παραπληροφορήσουν τον λαό», αναφέρει.
Για πολιτικούς του copy-paste έκανε λόγω η Συμμαχία Πολιτών. «Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος κατηγορεί τον κ. Αναστασιάδη ότι αντιγράφει τη στρατηγική του. Φυσικά ο πρώτος διδάξας της τακτικής της αντιγραφής και οικειοποίησης πολιτικών θέσεων και προτάσεων είναι ο ίδιος ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Κωνσταντίνος Φιλαρέτου, ο οποίος συνεχίζοντας, δήλωσε ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος συνεχίζει με τον πιο προκλητικό και αλαζονικό τρόπο να αντιγράφει σχεδόν αυτολεξεί τις προτάσεις που καταθέτει και παρουσιάζει ο Γιώργος Λιλλήκας εδώ και χρόνια.
Επισυνάπτεται μάλιστα στην ανακοίνωση το έγγραφο 72 σελίδων που κατέθεσε ο Γιώργος Λιλλήκας με θέμα: «Πρόταση Στρατηγικού Σχεδιασμού για ανατροπή της κατοχής μέσα από τη λύση του Κυπριακού». «Η πατρίδα μας χρειάζεται πρόεδρο με αποδεδειγμένες γνώσεις, ικανότητες και εμπειρία. Χρειάζεται πρόεδρο που να μπορεί να σχεδιάζει αλλά και να εφαρμόζει στρατηγικές». δήλωσε.
Για προεκλογικές σκοπιμότητες κατηγορεί τον ΠτΔ η Αλληλεγγύη. «Είναι ξεκάθαρο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού τα έδωσε σχεδόν όλα στην Τουρκία στο Κραν Μοντάνα, έχει βάλει πλώρη για τις εκλογές επιχειρώντας για μια ακόμη φορά να ξεγελάσει τους πολίτες και να υφαρπάξει ψήφους», σημειώνει. «Ας μην έχουν αυταπάτες οι πολίτες. Ο νυν Πρόεδρος έχει κάνει τόσες πολλές υποχωρήσεις, έχει παραβιάσει τόσες πολλές διαχρονικές κόκκινες γραμμές των Ε/κ, έχει δώσει τόσες πολλές δεσμεύσεις στον διεθνή παράγοντα, που ακόμη και αν ήθελε να εφαρμόσει τη Νέα Στρατηγική των δυνάμεων της Αλλαγής, ουδείς πρόκειται να τον πιστέψει διεθνώς», σημειώνει.

ΚΥΒ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Κυριαρχικό δικαίωμα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε χθες ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις προς διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας το χθεσινό πρωτοσέλιδο θέμα του «Φ», σύμφωνα με το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί εντός των επομένων ημερών στην κατάθεση συντεταγμένων, στα Ηνωμένα Έθνη, για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για την περιοχή βορείως της Κύπρου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος είχε κληθεί από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το χθεσινό δημοσίευμα ανέφερε πως «σε όλα τα θέματα η Κυβέρνηση λαμβάνει, με απόλυτη σοβαρότητα, συγκεκριμένο σχεδιασμό και χωρίς τυμπανοκρουσίες, αποφάσεις προς διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.