30/10/17

Πρόεδρος της Κνέσετ: Διασφαλίζουμε την Τριμερή Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Τα εθνικά Kοινοβούλια του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας είναι εκείνα που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της συνεργασίας των τριών χωρών,  τονίζει ο Πρόεδρος της Κνέσετ, Γιούλι-Γιόελ Εντελστάιν. Μιλώντας αποκλειστικά στον «Φ» ενόψει της επίσκεψή του στη Λευκωσία αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Κνέσετ σημείωσε πως οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται αλλά «τα κοινοβούλια παραμένουν για πάντα». Θέλοντας έτσι να καταδείξει το πόσο σημαντική είναι η δουλειά που μπορεί να γίνει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο προκειμένου να προχωρήσει περαιτέρω η συνεργασία των τριών χωρών. 
Ο Γιούλι-Γιόελ Εντελστάιν στέλνει το μήνυμα πως υπάρχει χώρος και για άλλες χώρες της περιοχής. Σημειώνοντας την ίδια ώρα πως τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι προσεκτικά και ουσιαστικά και όχι για μια φωτογραφία. Ο Ισραηλινός πολιτικός, πέραν από την τριμερή συνεργασία μιλά και για τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής που απασχολούν σήμερα το Ισραήλ, που είναι η κατάσταση στη Συρία και ο ρόλος του Ιράν, καθώς και οι σχέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής με τη Χαμάς.
Αυτή την εβδομάδα θα είστε στην Κύπρο για την τριμερή συνάντηση των Προέδρων των κοινοβουλίων της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας. Πόσο σημαντικές θεωρείτε αυτές τις συναντήσεις;
Θεωρώ πολύ σημαντικές αυτές τις συναντήσεις. Να υπενθυμίσω τους αναγνώστες σας ότι ήδη είχαμε μια σειρά από τριμερείς συναντήσεις τόσο σε επίπεδο ηγετών των χωρών όσο και σε άλλα επίπεδα. Οι συναντήσεις σε επίπεδο κοινοβουλίων είναι, ωστόσο, πολύ σημαντικές γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, ενώ οι κυβερνήσεις πάνε κι έρχονται τα κοινοβούλια παραμένουν για πάντα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα κοινοβούλια να διατηρήσουν μιας τέτοιας μορφής συνεργασία, γιατί είτε συμπολιτευόμενοι είτε αντιπολιτευόμενοι θα εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνά τη μια ή την άλλη χώρα, του ποιος είναι υπουργός, η συνεργασία θα συνεχιστεί. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι πως τα κοινοβούλια μπορεί να δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα και τη σωστή νομοθετική βάση για τη συνεργασία επί της οποίας πρωθυπουργοί και πρόεδροι συζητούν. Εκτιμώ ότι είναι εξίσου σημαντικό να προωθηθεί η ανταλλαγή πρακτικών αλλά και των απαραίτητων νομοθεσιών ώστε και οι κυβερνήσεις, η επιχειρηματική κοινότητα, υπουργοί Τουρισμού και Πολιτισμού θα λειτουργούν μέσα σε ένα κατάλληλο κλίμα το οποίο είχε δημιουργηθεί από τα τρία κοινοβούλια.
    Είναι μιας μορφής διασφάλιση για τη συνέχιση της συνεργασίας η οποία ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια και συνεχίζεται;
    Αυτό είναι σωστό. Πρώτα απ’ όλα, όπως είπα, ακολουθούμε τα βήματα των κυβερνήσεων που στην προκειμένη περίπτωση είναι κάτι το θετικό. Επίσης, αυτή την περίοδο βλέπουμε να υπάρχει μια εντατικοποίηση των σχέσεων και είναι πολύ θετικό κι αυτό γιατί έχουμε πολλά αμοιβαία ζητήματα στην ατζέντα. Είναι η περιφερειακή συνεργασία, το ιρανικό, το περιβάλλον, και ζητήματα άμεσης ανάγκης. Υπάρχουν πολλά ζητήματα για να συζητήσουμε.
    Θα πρέπει να σμικρύνουμε το χάσμα, διότι για κάποιο λόγο για πολλά χρόνια υπήρχε ελάχιστη συνεργασία ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Κύπρο, ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ελλάδα. Τώρα, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τεράστια αλλαγή και θα πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για να καλύψουμε τα χρόνια που χάθηκαν.

    Όλοι γνωρίζουν πως 10-15 χρόνια προηγουμένως τα πράγματα δεν ήταν όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Τι ήταν εκείνο που κατά την άποψή σας συνέβαλε ώστε οι τρεις χώρες να έρθουν κοντά μεταξύ τους αλλά και σε διμερές επίπεδο να υπάρχει αυτή η συνεργασία που όλοι βλέπουμε;
    Νομίζω ήταν μια διαδικασία. Υπήρξε μεγαλύτερη κατανόηση και αντίληψη ότι θα χαθεί μια ευκαιρία εάν δεν συνεργαστούμε. Δεν ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή ως τριμερής συνεργασία. Τα πράγματα κινούνταν σε διμερές επίπεδο, το Ισραήλ σε σχέση με την Κύπρο, το Ισραήλ σε σχέση με την Ελλάδα, και βεβαίως τα κοινά που έχουν μεταξύ τους Κύπρος και Ελλάδα. Πιστεύω ότι η ηγεσία στην κάθε χώρα αντιλήφθηκε πως δεν είχαν τον δικαίωμα να αφήσουν αυτή την ευκαιρία να χαθεί. Κάποια γεγονότα στην περιοχή επίσης βοήθησαν. Είναι επίσης οι τρεις δημοκρατίες στην περιοχή με τα πάνω και τα κάτω τους, με τα προβλήματά τους. Και έτσι έχουμε σήμερα τις τρεις δημοκρατικές χώρες της περιοχής, Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα, να συνεργάζονται πλήρως.

    Βρισκόμαστε σε μια περιοχή με πολλά προβλήματα και ιδιαιτερότητες. Πώς θα μπορούσε η συνεργασία των τριών χωρών να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων;
    Μπορούμε να καταγράψουμε διάφορους τομείς όπου θα μπορούσαν να συνεργαστούν οι τρεις χώρες. Ένας τομέας είναι, εγώ θα την χαρακτήριζα περιοχή με πολλές προκλήσεις, όπου η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, της ασφάλειας από ασύμμετρες απειλές, η ανταλλαγή πληροφοριών. Το ξέρουμε και δεν είναι μυστικό ότι οι ειδικές δυνάμεις των δύο χωρών ασκήθηκαν μαζί. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά γιατί θα δώσουν στις χώρες τους το αίσθημα πως δίπλα υπάρχει ένας γείτονας έτοιμος να προσφέρει τον ώμο του για να ακουμπήσεις πάνω του. Να συνεργαστεί μαζί σου. Αυτός είναι ο τομέας της άμεσης ασφάλειας.
    Επίσης, η εγγύτητα των δύο χωρών μας δημιουργεί δεδομένα συνεργασίας σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Φωτιές, πλημμύρες κ.λπ. Οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί από τις κυβερνήσεις δείχνουν ότι σε περίπτωση μιας έκτακτης ανάγκης, όποια κι αν είναι αυτή, όποτε και να συμβεί, το Ισραήλ θα είναι εκεί για την Κύπρο και η Κύπρος θα είναι εκεί για το Ισραήλ. Ο τελευταίος τομέας, γιατί δεν χρειάζεται να υπάρχουν κίνδυνοι και απειλές ώστε να συνεργαζόμαστε, είναι μια σειρά από θέματα που προσφέρονται για ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Όπως είναι το περιβάλλον, η συνεργασία στα ενεργειακά κ.λπ. Η εγγύτητα των χωρών μας προσφέρει την ευκαιρία για συνεργασία σε πολλά ζητήματα.

    Συνήθως αναφερόμαστε στις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας κ.λπ. Το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορούν κι άλλες χώρες της περιοχής να αποτελέσουν μέρος αυτής της συνεργασίας και αυτής της προσπάθειας.
    Ακόμα και στην πρώτη μας συνάντηση σε επίπεδο Προέδρων κοινοβουλίων, που πραγματοποιήθηκε στην Κνέσετ, το είχα επισημάνει. Πιστεύω ότι σε αυτή τη δυνατότητα προωθώντας μια πρακτική συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας. Δεν θα ήθελα σ’ αυτή τη φάση να αρχίσω να ρίχνω ονόματα συγκεκριμένων χωρών γιατί εναπόκειται στις ίδιες να αποφασίσουν. Μπορούμε να προσφέρουμε πολλά και πιστεύω πως θα αποβεί προς όφελος όλων μας. Ακόμα και για θέματα στα οποία αναφερθήκαμε, για παράδειγμα ένα οικολογικό πρόγραμμα, ή στο θέμα του νερού ή στο φυσικό αέριο. Σ’ όλους αυτούς τους τομείς πιστεύω ότι πρόσθετοι εταίροι μπορεί να εμφανιστούν. Ξέρω ότι οι συνάδελφοι πρόεδροι των κοινοβουλίων της Κύπρου και της Ελλάδας συμμερίζονται αυτή την άποψη και ελπίζω ότι θα το καταφέρουμε. Δεν βιαζόμαστε. Συνεργαζόμαστε μεταξύ μας και αυτό είναι από μόνο του πολύ θετικό και σημαντικό γεγονός για τους τρεις μας. Ειλικρινά ελπίζω ότι με την πάροδο του χρόνου θα έρθουν μαζί μας κι άλλα κοινοβούλια και από τριμερή συνεργασία θα έχουμε πολυμερείς συναντήσεις.

    Είναι πολύ καλά γνωστό ότι ήδη Κύπρος και Ελλάδα έχουν άλλες τριμερείς συνεργασίες με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, άρα υπάρχει μια προοπτική. 
    Αυτό εννοούσα. Δεν θα ήθελα να ρίξω κάτω ονόματα, αλλά πιστεύω ότι οι δύο χώρες στις οποίες έκανες αναφορά είναι μια πολύ καλή προοπτική για τέτοια συνεργασία. Ήδη, έχουμε προχωρήσει σε μιας μορφής συνεργασία σε επίπεδο κοινοβουλίων με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, σ’ ό,τι αφορά τον τομέα του νερού. Αλλά ήταν στα πλαίσια της Διεθνούς Κοινοβουλευτικής Ένωσης. Είναι κάπως αστείο από εδώ στην περιοχή μας να πρέπει να προστρέξουμε σε διεθνή σώματα για να αποτελέσουν επιτηρητές της συνεργασίας μας. Μπορούμε να το πετύχουμε και μόνοι μας στην περιοχή και ήδη αυτό που ξεκίνησαν τα κοινοβούλια του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας δημιουργεί μια πολύ καλή βάση για να συνενωθούν κι άλλοι.
    Θα έρθει η ημέρα των πολυμερών συνεργασιών. Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί και να εργαστούμε ώστε αυτές οι συνεργασίες να μην είναι μόνο για κάποιες ωραίες φωτογραφίες που θα δημοσιευθούν στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων. Θα το πετύχουμε γιατί θα είναι προς όφελος των πολιτών των χωρών μας.

    Διαφορετικό όταν είσαι από την περιοχή 
    Η Κύπρος ως μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πώς μπορεί να συμβάλει σε θέματα που αφορούν το Ισραήλ;
    Το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό, όταν είχα εκλεγεί πρόεδρος της Κνέσετ – για πρώτη φορά – το 2013, ήταν στην Κύπρο. Σ’ εκείνο το ταξίδι, με όσους είχα συναντηθεί, αυτό που τόνιζαν ήταν να θυμόμαστε ότι «είμαστε οι γείτονές σας και οι πρέσβεις σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Το μήνυμα που ήθελε να στείλει η Κύπρος ήταν σε σχέση με τις σχέσεις μας και τα περιφερειακά ζητήματα. Σ’ ό,τι αφορά τις προοπτικές συνεργασίας η Κύπρος, η οποία βρίσκεται στην περιοχή, είναι η πρώτη που μπορεί να εξηγήσει στους καλούς μας φίλους στη Γερμανία, τη Γαλλία ή την Ολλανδία. Είναι πολύ διαφορετικό όταν προέρχεσαι από αυτή την περιοχή και μιλάς για όλα αυτά τα ζητήματα.

    Αντικατοπτρίζει τη φιλία των λαών
    Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε προς τους Κυπρίους με την ευκαιρία της επίσκεψή σας αυτή την εβδομάδα στο νησί;
    Το μήνυμά μου προς τον λαό της Κύπρου είναι ένα μήνυμα φιλίας και εκτίμησης. Όπως είπα και στην αρχή της συνομιλίας μας, πιστεύω ότι στις δημοκρατικές χώρες τα κοινοβούλια εκπροσωπούν τον λαό. Εκπροσωπούν διαφορετικούς ανθρώπους και ομάδες του πληθυσμού με διαφορετικές απόψεις και πολιτικές θέσεις. Γι’ αυτό η καλή συνεργασία ανάμεσα στα κοινοβούλιά μας αντικατοπτρίζει τη φιλία και τις καλές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς και τα κράτη μας. Ελπίζω ότι η δική μου επίσκεψη θα αποτελέσει ακόμα μια μικρή συμβολή στην πάρα πέρα ανάπτυξη αυτών των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας.

    Η ειρηνευτική διαδικασία και η απειλή του Ιράν 
    Να πάμε τώρα στο θέμα των συνομιλιών Ισραήλ και Παλαιστινίων. Πιστεύετε ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν στο εγγύς μέλλον ή παραμένει δύσκολο;
    Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις ανά πάσα στιγμή χωρίς προϋποθέσεις. Ωστόσο, υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα που προκύπτει από τη συμφιλίωση ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και τη Χαμάς. Από τη μια πλευρά είναι μεν ένα εσωτερικό παλαιστινιακό ζήτημα για το οποίο δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουμε, αλλά όλοι ξέρουμε ότι η Χαμάς παραμένει μια επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση. Δεν είναι έτοιμη για οποιασδήποτε μορφής αφοπλισμό. Κανείς δεν τους επιτίθεται στη Γάζα. Αλλά αυτοί προτιμούν να διαλύουν ότι χρήματα έχουν στο να αγοράζουν όπλα και να φτιάχνουν σήραγγες. Αντί να αγοράζουν φάρμακα και να κτίζουν σχολεία.
    Για εμάς το θέμα είναι ξεκάθαρο. Εάν θα προχωρήσουν σε μια κοινή κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία των συνομιλιών, στην αποστρατικοποίηση και την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ. Δυστυχώς αυτά που ακούμε από την ηγεσία της Χαμάς είναι πολύ αντίθετα με όσα ανέφερα.
    Το δεύτερο, λέμε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες χωρίς όρους κ.λπ. Όμως για ποιο πράγμα θα συζητήσουμε; Αυτό που κατά την άποψή μου έχει σημασία, αυτή τη στιγμή, δεν είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία για μελλοντικά σύνορα και λοιπά. Χρειάζεται να γίνουν βήματα για να αρχίσει μια πρακτική συνεργασία στην περιοχή από την οποία όλοι θα επωφεληθούν και θα έχει και άμεσα αποτελέσματα. Μια οικογένεια Ισραηλινών ή Παλαιστινίων δεν θα ωφεληθεί σήμερα από μια απόφαση που έχει να κάνει με το πώς θα είναι το σύνορα σε 30 χρόνια όπως θα μπορούσε να ωφεληθεί από συνεργασία σε διάφορους άλλους τομείς που επηρεάζουν την καθημερινότητά του.
    Είμαστε γείτονες και από την ώρα που θα γίνει κατανοητό πως ούτε οι Εβραίοι αλλά ούτε και οι Παλαιστίνιοι δεν θα εξαφανιστούν από την περιοχή και θα ζήσουμε, κατά κάποιο τρόπο, μαζί. Ξεκινώντας από αυτό μπορούμε στην πορεία να προχωρήσουμε και στη διαδικασία της συμφιλίωσης.

    Θα ήθελα τα σχόλιά σας για την κατάσταση στη Συρία και πώς η κατάσταση στη χώρα επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή.
    Το πρώτο που θέλουμε είναι να υπάρξει μια λύση για να σταματήσει και η σφαγή χιλιάδων ανθρώπων που συνεχίζει εκεί. Δεν είμαι προφήτης και δεν ξέρω ποιας μορφής λύση θα εξευρεθεί. Είναι όμως ξεκάθαρο πως μετά από μια λύση δεν θα έχουμε μια Συρία όπως τη γνωρίζαμε.
    Σε σχέση με τη Συρία, από δικής μας πλευράς κάναμε δύο πράγματα. Πρώτον, στον ανθρωπιστικό τομέα προσφέραμε ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε δεκάδες τραυματίες στα νοσοκομεία μας στα βόρεια της χώρας. Τους φροντίζουμε στα πλαίσια ανθρωπιστικής βοήθειας.
    Το δεύτερο θέμα και αυτό που μας ανησυχεί πολύ είναι η παρουσία του Ιράν και η παρουσία της Χεσμπολάχ στην περιοχή. Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι το Ιράν δημιουργεί μια πλατφόρμα προκειμένου να έχει παρουσία εντός της Συρίας. Από μέρους μας κάνουμε οτιδήποτε για να αποτρέψουμε μια ιρανική απειλή η οποία θα προέρχεται απευθείας από τη Συρία.
    Αυτή τη στιγμή δεν είναι η Συρία που επηρεάζει την περιοχή, αλλά η απειλή που προέρχεται από το Ιράν. Γιατί μια ιρανική επέκταση είναι κάτι που θα πρέπει να ανησυχήσει την Ιορδανία, την Αίγυπτο αλλά και τη Σαουδική Αραβία, για να μην πω το Ισραήλ. 
    Φιλελεύθερος

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

    - Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
    - Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.