30/10/17

Μπαρζανί: Κανείς δεν στάθηκε στο πλευρό των Κούρδων - Φίλοι μας είναι μόνο τα βουνά

  • Ο Μασούντ Μπαρζανί (φωτ. αρχείου)
Με ένα τηλεοπτικό διάγγελμα που εκφώνησε, κι όπου δεν έκρυβε την πικρία του, ο Κούρδος ηγέτης Μασούντ Μπαρζανί ανακοίνωσε (και) επίσημα την παραίτησή του, υπογραμμίζοντας ότι κανείς εκτός της περιοχής των Κούρδων δεν στάθηκε στο πλευρό τους για να υποστηρίξει το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση.
Ο Μπαρζανί προέβη στο διάγγελμα αυτό αφού το Κοινοβούλιο του Ιρακινού Κουρδιστάν ενέκρινε το αίτημά του να μην παραταθεί η θητεία του πέραν της 1ης Νοεμβρίου, στον απόηχο του δημοψηφίσματος που διεξήχθη με πρωτοβουλία του ίδιου, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή από τη Βαγδάτη στρατιωτικών και οικονομικών αντίμετρων σε βάρος της κουρδικής επαρχίας.
«Τρία εκατομμύρια ψήφοι υπέρ της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν έγραψαν ιστορία και δεν μπορούν να εξαφανιστούν» είπε ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου.«Κανείς δεν στάθηκε στο πλευρό μας παρά μόνο τα βουνά μας» τόνισε.
Ο Μασούντ Μπαρζανί επέκρινε τις ΗΠΑ διότι επέτρεψαν τα άρματα μάχης Abrams που δόθηκαν στις ιρακινές δυνάμεις προκειμένου να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να χρησιμοποιηθούν εναντίον των Κούρδων. Ο ίδιος σημείωσε επιπλέον ότι αμερικανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν επίσης σε επιθέσεις που εξαπέλυσαν παραστρατιωτικές ομάδες με τη στήριξη του Ιράν. «Χωρίς τη βοήθεια των Πεσμεργκά, οι ιρακινές δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τη Μοσούλη από το Ισλαμικό Κράτος» τόνισε.
«Γιατί η Ουάσινγκτον θα ήθελε να τιμωρήσει το Κουρδιστάν;» διερωτήθηκε.
Ο Μπαρζανί είπε εξάλλου ότι οι υποστηρικτές του αντίπαλου Κούρδου ηγέτη Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος απεβίωσε στις αρχές Οκτωβρίου, είναι ένοχοι για «εσχάτη προδοσία» διότι παρέδωσαν την πόλη του Κιρκούκ στις ιρακινές δυνάμεις αμαχητί πριν από δύο εβδομάδες. Κατήγγειλε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις του Ιράκ εναντίον των Κούρδων μετά την 16η Οκτωβρίου και η άρνηση της ιρακινής κυβέρνησης για διάλογο επιβεβαιώνουν την άποψή του ότι «το Ιράκ δεν πιστεύει πλέον στα δικαιώματα των Κούρδων».

Το κτήριο του Κοινοβουλίου (φωτ.: kurdistan-parliament.org)
Την ίδια ώρα, διαδηλωτές, ορισμένοι εξ αυτών κρατώντας ρόπαλα, έκαναν έφοδο στο κτήριο του Κοινοβουλίου του Ιρακινού Κουρδιστάν στην Ερμπίλ σήμερα, διατυπώνοντας την οργή τους για την απόφαση του Μπαρζανί να αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο της περιοχής. Κάποιοι άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, την ώρα που οι διαδηλωτές, οι οποίοι λένε ότι είναι Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά, εισέβαλαν στο κτήριο, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

1 σχόλιο:

  1. Οι αμερικανοί έκαναν τραγικό λάθος που υπονόμευσαν τον παντζαροκέφαλο και την ενότητα των ιρακινών κούρδων και οι κούρδοι συνεχίζουν το λάθος να νοιάζονται περισσότερο για τις φατρίες τους από ότι τους ενώνει σε κάτι μεγαλύτερο.
    Ίσως τώρα οι ιρακινοί κούρδοι που ξαναζυμώνουν τις ισορροπίες τους και λαμβάνοντας υπόψη την πολύ εχθρική στάση, τούρκων, ιρανών ιρακινών και αμερικάνων, καταλάβουν ότι ή θα γίνουν πολύ κακός μπελάς για τους τριγύρω ή θα πρέπει να προσεγγίσουν στρατηγικά τους κούρδους της συρίας, αν θέλουν να επιβιώσουν μαζί ως ανεξάρτητο ομόσπονδο κουρδιστάν, κάτι που μπορεί να τους εγγυηθεί μόνο η ρωσσία σε κάποιο βαθμό. Έτσι κι αλλιώς με τα ιρανικά συμφέροντα διασφαλισμένα η χεσμπολά πρέπει να αποσυρθεί σταδιακά από την Συρία. Μόνο εμπόδιο σε αυτή την προοπτική προσανατολισμού των κούρδων προς την ρωσσία και την συρία, η εταιρική σχέση της ρωσσίας με την τουρκία.
    Σύντομα η ρωσσία θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα αν θέλει κι αν έχει την ισχύ να διαχειριστεί συνολικά τα πετρέλαια της μέσης ανατολής διασπώντας την επιρροή των αμερικανών στους κούρδους, συνολικά ή θα αυτοπεριοριστεί στα εναπομείναντα συριακά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.