22/10/17

Τι επιλογές έχουν οι Κούρδοι μετά την απελευθέρωση της Ράκκας

Σάββας Καλεντερίδης
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), ραχοκοκαλιά των οποίων είναι οι Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) που στελεχώνονται κυρίως από Κούρδους της Συρίας, δίνουν διεθνή συνέντευξη Τύπου με παρουσία δεκάδων ξένων τηλεοπτικών καναλιών. Το θέμα της συνέντευξης η απελευθέρωση της Ράκας, την οποία οι τζιχαντιστές είχαν ανακηρύξει «πρωτεύουσα» του χαλιφάτου.
Μάλιστα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η συνέντευξη δίνεται στην πλατεία Αλ Ναΐμ, εκεί όπου οι τζιχαντιστές αποκεφάλιζαν δημοσίως τα θύματά τους και κάρφωναν τα κεφάλια τους στα κάγκελα της πλατείας.
Εκεί, στην ίδια πλατεία όπου οι τζιχαντιστές έριχναν από το δεύτερο και τον τρίτο όροφο νεαρά παιδιά, τιμωρώντας τα με θάνατο λόγω ομοφυλοφιλίας. Πρόκειται για την πλατεία όπου η φρίκη μιας παρανοϊκής ιδεολογίας έφερε τον άνθρωπο όχι αιώνες, αλλά χιλιετίες πίσω.
Απελευθερώθηκε λοιπόν η Ράκα, με τους τζιχαντιστές να μετρούν 6.000 νεκρούς και τους νικητές να μην έχουν ανακοινώσει ακόμα τις απώλειές τους. 
Θα πρέπει δε να πούμε ότι παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα που οι Κούρδοι σφράγισαν τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία σε μήκος περίπου 750 χλμ, σταμάτησε και η ροή προσφύγων από τη Συρία προς την Τουρκία και εκείθεν στην Ελλάδα, με τις γνωστές και από κάθε άποψη τραγικές συνέπειες.
Να σημειωθεί ότι όσο είχαν κοινά σύνορα Τουρκία και Ισλαμικό Κράτος, ο Ερντογάν είχε παραχωρήσει όλες τις δομές του τουρκικού κράτους στους τζιχαντιστές.
Εκεί τους υποδέχονταν οι τουρκικές υπηρεσίες, στα αεροδρόμια και τις συνοριακές πύλες της Τουρκίας, στη συνέχεια τους έστελναν σε βάσεις εκπαίδευσης, τους εξόπλιζαν και τους έστελναν στη Συρία, να διαλύσουν μια γειτονική χώρα. Για το εμπόριο πετρελαίου που έκανε η οικογένεια Ερντογάν με τους τζιχαντιστές δεν χρειάζεται να πούμε εμείς τίποτα, κατέθεσαν ολόκληρο φάκελο οι Ρώσοι στον ΟΗΕ πριν «αιχμαλωτίσουν» τον ίδιο και ολόκληρη την...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

4 σχόλια:

 1. Γνωρίζει κανείς αν πραγματικά ο στρατός του Ιράκ έτοιμος για εισβολή στην ερμπιλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

   Διαγραφή
  2. Στρατιώτες της ελίτ της Aντι-Tρομοκρατικής Yπηρεσίας (CTS) του ιρακινού στρατού έκαναν μικρή προώθηση από το νότο του Kirkuk προς το Erbil, σύμφωνα με μια πηγή. Μιλώντας στο Alghad Press το Σάββατο (171021), η εν λόγω πηγή (της CTS) δήλωσε ότι, «οι στρατιώτες κινήθηκαν έξω από το Altun Kupri προς το Erbil», προσθέτοντας ότι «η προώθηση αυτή έγινε εν μέσω σφοδρών μαχών» (*). Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με την πηγή, «έγινε για να εξασφαλίσει (το CTS) τις θέσεις τους στο Altun Kupri και να αναγκάσει τους Peshmerga να υποχωρήσουν πίσω στις θέσεις που είχαν το 2014». Αρνήθηκε τις όποιες προθέσεις για εισβολή στο Erbil.

   (*) Ο ομοσπονδιακός στρατός του Ιράκ, υποστηριζόμενος από παραστρατιωτικούς σιΐτες, ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τον έλεγχο του Altun Kupri, που βρίσκεται κάπου 40 χιλιόμετρα νότια από το Erbil, την Παρασκευή (171020), όταν ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Ιράκ και των δυνάμεων των Κούρδων Peshmerga.

   ΠΗΓΗ

   Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.