14/10/17

Εδώ τα ωραία - Ο Ερντογάν θέλει πάση θυσία να αποφυλακιστεί ο Ζαρράμπ, για να μην καταλήξει και ο ίδιος στη φυλακή

 Washington Post: Ο Erdoğan αφιέρωσε τη μισή συνάντηση με τον πρώην αντιπρόεδρο Biden για την απελευθέρωση του Zarrab
Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν 
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαίτησε την απελευθέρωση του Reza Zarrab, ενός Τουρκο-Ιρανού εμπόρου χρυσού, ο οποίος πρόκειται να δικαστεί για το ξέπλυμα εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και απάτες στις ΗΠΑ, καθώς και την απόλυση του αμερικανού τότε εισαγγελέα Preet Bharara, σε μια ιδιωτική συνάντηση με τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 21 Σεπτεμβρίου 2016, αφιερώνοντας τη μισή από την 90λεπτη συνομιλία στον Zarrab, έγραψε ο David Ignatius στην εφημερίδα “The Washington Post” την Πέμπτη.

Ο Πρόεδρος Erdoğan την Πέμπτη κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον φυλακισμένο Zarrab ως πληροφοριοδότη.
“Η εκστρατεία του Ερντογάν για την απελευθέρωση του Zarrab ήταν αξιοσημείωτη. Ζήτησε την απελευθέρωσή του καθώς και την απόλυση του Bharara, σε μια ιδιωτική συνάντηση με τον τότε αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 21 Σεπτεμβρίου 2016, όπου αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι η μισή συνομιλία των 90 λεπτών ήταν αφιερωμένη στον Ζαράμπ", έγραψε ο Ignatius.
"Η σύζυγος του Ερντογάν (Εμινέ Ερντογάν) παρακάλεσε γιατην υπόθεση εκείνη τη νύχτα την Τζίλ Μπάιντεν (σύζυγος του Μπάιντεν). Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μπόζνταγκ, επισκέφθηκε τον τότε Γενικό Εισαγγελέα Loretta E. Lynch τον Οκτώβριο, για να υποστηρίξει ότι η υπόθεση «δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο» και ότι ο Zarrab θα πρέπει να απελευθερωθεί».
Σύμφωνα με πρώην βοηθούς,«ο Ερντογάν απήυθυνε προσωπική έκκληση για το θέμα στα δύο τελευταία τηλεφωνήματα του με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον Δεκέμβριο και στις αρχές Ιανουαρίου.
"Υποθέταμε ότι η εμμονή του Ερντογάν με την υπόθεση είχε να κάνει με το ότι εάν προχωρούσε, θα προέκυπταν πληροφορίες που θα έβλαπταν την οικογένειά του και τελικά τον ίδιο”, είπε ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Ομπάμα, σημείωσε ο Ignatius.
Ο Ignatius αναλύει επίσης τις προσπάθειες του Ερντογάν για λογαριασμό του Zarrab μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Donald Trump.
"Η κυβέρνηση του Ερντογάν άρχισε να διεισδύει στην ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ πριν από τις εκλογές. Ο Michael Flynn, τότε βοηθός της καμπάνιας, προσλήφθηκε ως λομπίστας υπέρ της Τουρκίας και η εταιρεία του συνέχισε να λαμβάνει χρήματα από την Τουρκία κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής μετάβασης. Αφότου ο Flynn παραιτήθηκε από σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας το Φεβρουάριο, οι Τούρκοι άρχισαν να συνεργάζονται με τον Rudy Giuliani, έναν στενό σύμβουλο του Trump.
"Η υπόθεση είναι τοξική για τον Ερντογάν, διότι διασταυρώνεται με τον εχθρό του, τον αυτοεξόριστο Τούρκο κληρικό Fethullah Gulen, ο οποίος ζει στην Πενσυλβάνια. Ο Ερντογάν κατηγορεί τους οπαδούς του Γκιουλέν για τη συγκέντρωση και τη διαρροή των στοιχείων του 2013 για τον Zarrab, τα οποία, σύμφωνα με αναφορές τουρκικών ΜΜΕ, περιλάμβαναν ισχυρισμούς εναντίον της οικογένειας του Ερντογάν. Όταν ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μπάιντεν πριν από ένα χρόνο, ισχυρίστηκε παράξενα ότι ο Bharara ήταν εργαλείο των Γκιουλενιστών, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο.
"Η συμμετοχή του Giuliani είναι μία από τις πολλές ασυνήθιστες πτυχές αυτής της υπόθεσης. Ήρθε σε επαφή με τον Bharara στις 24 Φεβρουαρίου, για να τον ενημερώσει ότι σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Άγκυρα για λογαριασμό του Zarrab. Ο Τράμπ απέλυσε τον Bharara τον Μάρτιο. Κάπου τότε, ο Τζουλιάνι άρχισε να πιέζει το υπουργείο Δικαιοσύνης για "κάποια συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας" για να βοηθήσει τα αμερικανικά "συμφέροντα ασφαλείας" και να βοηθήσει τον Zarrab, δήλωσε ο Giuliani σε κατάθεσή του στο δικαστήριο.
"Παρά τις διάφορες αυτές προσπάθειες να σταματήσει η δίωξη, η υπόθεση προχώρησε - και μάλιστα διευρύνθηκε με εκτεταμένο κατηγορητήριο τον περασμένο μήνα, το οποίο κατονόμαζε πρώην Τούρκο υπουργό και τρεις άλλους εξέχοντες Τούρκους. Στη συνέχεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπόζνταγκ στις 11 Σεπτεμβρίου καταδίκασε την διεύρυνση των κατηγοριών ως άλλη μία «απόπειρα πραξικοπήματος». Ο Ερντογάν θεωρεί ότι οι Γκιουλενιστές βρίσκονται πίσω από τους ισχυρισμούς του 2013 εναντίον του στενού του κύκλου και του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.
"Ο Ερντογάν ίσως ήλπιζε ότι ο Τράμπ θα υποστηρίξει την προσπάθειά του να απελευθερώσει τον Zarrab. Και ο Τράμπ φάνηκε αρχικά φιλικός απέναντι στον Τούρκο ηγέτη, καλώντας τον στην Ουάσιγκτον για μια συνάντηση τον Μάιο. Ωστόσο, η επίσκεψη αυτή υπονομεύθηκε, όταν οι άνδρες της ασφαλείας του Ερντογάν επιτέθηκαν σε διαδηλωτές έξω από την κατοικία του τούρκου πρεσβευτή. Το περιθώριο ελιγμών του Trump έχει μειωθεί, εξαιτίας των ερευνών γύρω από την κυβέρνησή του.
"Κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να αναζητήσει διαπραγματευτικά χαρτιά στην κράτηση του πάστορα Andrew Brunson, ο οποίος συνελήφθη πριν από ένα χρόνο με κατηγορίες υποστήριξης του Gulen και τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα του Metin Topuz, μακροχρόνιου υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος σύμφωνα με μια εφημερίδα της Τουρκίας, φέρεται να ήταν σε επαφή με έναν γκιουλενικό εισαγγελέα το 2013. Και ο ίδιος ο Ερντογάν πρότεινε τον περασμένο μήνα μία ανταλλαγή του Brunson με τον Gulen.
"Η φράση «σύμμαχος του ΝΑΤΟ» επαναλαμβάνεται τόσο συχνά για την Τουρκία, που αποκρύπτει πως υπήρξαν αντιφατικές και αυταρχικές πρόσφατες τουρκικές ενέργειες. Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για το τι θα ακολουθήσει.”

1 σχόλιο:

  1. Αυτός ο προτεστάντης brunson είναι κοροϊδο του γκουλεν. Έχουμε και εμείς στο Φανάρι τέτοιους ! Ο γκουλεν είναι φίδι και ας χώρισε με τον Ερντογάν δεν άλλαζει το δεδομένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.