19/10/17

Δεν υπάρχει κάποιος σύμβουλος ή κάποιος δικός του να προστατέψει τον Τσίπρα; - Δεν εξευτελίζεται μόνο ο ίδιος, εξευτελίζει τη χώρα

Νέα γλωσσική... αστοχία
Τσίπρας στο Brookings: We have already eaten the camel, we now have the queue!

Έχουμε φάει την καμήλα και μείναμε στην ουρά... είπε είπε ο πρωθυπουργός ενώ προφανώς ήθελε να μεταφέρει την ελληνική έκφραση «φάγαμε το γάιδαρο, μας έμεινε η ουρά»
Σε μια ακόμα γλωσσική αστοχία υπέπεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςμιλώντας κατά την τελευταία ημέρα της παρουσίας του στην Ουάσινγκτον, στο Ινστιτούτο Brookings
Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, λίγο πριν τελειώσει η παρουσία του εκεί, και αναφερόμενος στην πορεία της Ελλάδας στην κρίση και τα μνημόνια, θέλησε να χρησιμοποιήσει την πολύ γνωστή στην χώρα μας έκφραση, «φάγαμε τον γάιδαρο, μας έμεινε η ουρά». Η απόπειρα απόδοσής της όμως από τον κύριο Τσίπρα είχε προβλήματα...
Αντί για γάιδαρο, αρχικά, θέλησε να εντάξει στην έκφραση ένα άλλο ζώο, την... καμήλα - χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, φυσικά. Ξεκίνησε λοιπόν λέγοντας «We have already eaten the camel» - μόνο που δεν σταμάτησε εκεί. Ολοκλήρωσε την έκφραση, λέγοντας «now there is the queue» - που στην πιστή μετάφραση από τα αγγλικά, σημαίνει: «τώρα μένει η ουρά». Στην αγγλική γλώσσα όμως, η λέξη queue δεν χρησιμοποιείται ποτέ για να περιγράψει το μέρος αυτό της ανατομίας των ζώων, αλλά μόνο για να περιγράψει την ουρά που στεκόμαστε να πληρώσουμε, να μπούμε σε έναν χώρο κοκ, για μια σειρά αντικειμένων ή πληροφοριών.
Εξάλλου, οι ομόηχες λέξεις “cue” και “queue” (δεν γνωρίζουμε ποια από τις δύο ακριβώς εννοούσε ο πρωθυπουργός), έχουν παρόμοιες έννοιες, πλεξίδα, ουρά, σειρά ανθρώπων, ανθρώπινη αλογοουρά. Παρ' όλα αυτά, η χρησιμοποίηση αυτού του όρου για την ουρά της καμήλας (ή του γαϊδάρου) είναι παντελώς αδόκιμη. Το ορθό θα ήταν η λέξη “tail”.
Οι παριστάμενοι γέλασαν, μαζί τους και ο Αλέξης Τσίπρας, προφανώς από αμηχανία γιατί δεν κατάλαβαν τι ήθελε πιθανόν να πει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, στην προσπάθειά του να πείσει πως η χώρα μας ξεπέρασε την κρίση και είναι έτοιμη να δεχθεί επενδυτές από το εξωτερικό... 
Τα ακριβή λόγια του πρωθυπουργού στα αγγλικά - Ακολουθεί η κατά λέξη μετάφραση:
“Well this is a very challenging question. Believe me I think that the better for Greece now is to conclude successfully the program with the participation of IMF if this means better decisions for the debt relief, for the necessary debt relief. This is our goal, so we have already concluded the 80% of the reforms, so we don't have something to fear about that. Everything that was difficult for us happened. There is an expression in Greece 'we have already eaten the camel and now there is the cue/queue', so there is no difficulty to answer directly on that”.
“Λοιπόν, αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Πιστέψτε με, πιστεύω ότι το καλύτερο για την Ελλάδα σήμερα είναι να ολοκληρώσει το πρόγραμμα με επιτυχία με την συμμετοχή του ΔΝΤ αν αυτή σημαίνει καλύτερες αποφάσεις για την ελάφρυνση χρέους. Αυτός είναι ο στόχος μας, οπότε έχουμε ολοκληρώσει το 80% των μεταρρυθμίσεων, οπότε δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε σχετικά με αυτό. Οτιδήποτε ήταν δύσκολο για εμάς έγινε. Υπάρχει μια έκφραση στην Ελλάδα: 'Φάγαμε την καμήλα και μας έμεινε η ουρά', οπότε δεν έχω πρόβλημα να απαντήσω ευθέως σε αυτό”.
Δείτε το επίμαχο απόσπασμα

Δείτε τον Αλέξη Τσίπρα να υποπίπτει στην γκάφα στο 2:12:01 του βίντεο ολόκληρης της παρουσίας του στο Brookings 

Κι εδώ τον άλλο χειρότερο εξευτελισμό με τον Κλίντον

Πηγή: Πρώτο Θέμα

19 σχόλια:

  1. Προφανώς του κάνει φροντιστήριο Αγγλικής γλώσσας ο μεταφραστής που είχε χρησιμοποιηθεί στην συνάντηση με τον Benjamin Netanyahu και είχαν χάσει τη μπάλα. Μία υπέροχη στιγμή που θα μπορούσε άνετα να αποτελεί σενάριο για επιθεώρηση του Σεφερλή.

    https://www.youtube.com/watch?v=Zn6U9aIPmUU

    Για να μην αναφέρουμε το περιστατικό που ο (βλάχος από το Arkansas) Bill Clinton του έκανε πλάκα και ο Alexis δεν καταλάβαινε καν τι άκουγε και προσπαθούσε να μαντέψει. Την ίδια στιγμή, ο έτερος παχύσαρκος «Ι-ευτυχία» που ονειρευόταν να γίνει αστυνομικός / πιλότος / βατραχάνθρωπος όταν ήταν μικρός, μιλάει Αγγλικά με λεξιλόγιο και σύνταξη ανάλογη με αυτήν του Σταμάτη Γαρδέλη σε εκείνη την ταινία της δεκαετίας του ’80. Είναι μερικές φορές που είμαι πεπεισμένος ότι τα κάνουν επίτηδες για να δώσουν τροφή στη σάτιρα και να προσφέρουν (ως γελωτοποιοί;) γέλιο στο λαό, αλλά το θέμα είναι ότι όταν κορυφαίοι πολιτικοί εξευτελίζονται έτσι, η ντροπή μεταφέρεται κατευθείαν σε όλους.

    Για κάποιο λόγο, οι Έλληνες πολιτικοί στο θέμα αυτό έχουν εξαιρετικά κοντόφθαλμη αντίληψη και θεωρούν ότι επειδή στο βιογραφικό τους γράφει «ομιλεί την Αγγλική», μπορούν να συνομιλούν άνετα σε μία γλώσσα που δεν είναι η μητρική τους. Την ίδια στιγμή, παγκόσμιοι ηγέτες πχ ο Vladimir Putin μιλούν πάντοτε μέσω μεταφραστή, παρά το γεγονός ότι τα Αγγλικά τους είναι σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο και θα μπορούσαν άνετα να συνεννοηθούν σε πρώτο πρόσωπο. Η χρήση μεταφραστή, όχι μόνο δεν είναι ντροπή, αλλά προσθέτει κύρος.

    ΥΓ. Μοναδική εξαίρεση (Έλληνα) πολιτικού, αποτελεί η περίπτωση του ΓΑΠ που μιλούσε τα Αγγλικά πολύ καλύτερα από Ελληνικά, αλλά μιλάμε για ειδική περίπτωση που καλούσε τον «Έλληνα λαό» στις «κάλτσες» και έκαιγε κάρβουνο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη, τι λέμε τώρα για τον ΓΑΠ που μιλούσε τα Αγγλικά πολύ καλύτερα από Ελληνικά. Μητρική του γλώσσα (στην κυριολεξία) ήταν τα Αμερικάνικά μάλιστα Αγγλικά.

      Διαγραφή
  2. Ἄνθρωπος ἀγράμματος, ξύλο ἀπελέκητο.
    Τόν ἀράπη, κι ἄν τόν πλύνῃς, τό σαπούνι σου χαλᾶς.
    Τό σιγᾶν κρεῖττον τοῦ λαλεῖν.

    Ἡ ἡμιμάθεια, εἶναι χειροτέρα τῆς ἀμαθείας.
    Μέ ὅποιον δάσκαλο καθήσεις, τέτοια γράμματα θά μάθῃς.
    Μιά τοῦ κλέφτη, δυό τοῦ κλέφτη, τρεῖς καί η κακή του μέρα.

    Τυφλός βελόνα γύρευε μέσα στόν ἀχυρῶνα, κι ἕνας κουφός τοῦ ἔλεγε, τήν ἄκουσα πού βρόντα !
    Κουρούνα εἶπεν, έφτάω μαῦρα ὠβά, θά πάγω σήν ξενιτείαν. _Τόν κῶλον σ'επῆρες: Ξάν μαῦρα ὠβά θά ἐφτᾶς!

    Κοιμήσου καί παράγγειλα στίς ΗΠΑ τά προικιά σου, στή Γόλντμαν Σάξ τά ροῦχα σου καί τά χρυσαφικά σου....
    Δέν χρειαζόταν ἡ γκαμῆλα.
    (Ἀπό τήν πλούσια πολιτιστική καί λαογραφική μας παράδοση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκ του κυβερνητικού γραφείου, ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

      1) Elsewhere hurt the organs, elsewhere dances the bride
      2) Slow the very oil
      3) A home without a John, Pakis does not make
      4) The afroamerican as much as you wash, your soap you break
      5) Together with the monarchist, the pot is also watered
      6) The guard, justifies the media
      7) Better camel-tie, than camel-toe

      ...χωρίς πλάκα, αν τα ζαβά αυτά κατάφεραν με Αγγλικά χειρότερα κι από Greek kamaki δεκαετίας ’80, να κλείσουν το ντηλ για τα F16V και ο Αμερικανός με το πορτοκαλί μαλλί να νομίζει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Boeing (αντί η LM), δεν τολμώ να φανταστώ πως λαμβάνονται οι αποφάσεις και πως εκπέμπονται οι διαταγές.

      Διαγραφή
    2. Μην ανησυχείς, έχουν φροντίσει γι' αυτό οι "φίλοι" μας οι ...Περιούσιοι. Αρκεί εμείς πειθήνια να πληρώνουμε στο διηνεκές για κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να μας αφήσουν να χρησιμοποιήσουμε στην περίπτωση που -ο μη γένοιτο- χρειαστεί. Τι; Δεν καταλαβαίνεις; Γιατί νομίζεις ότι καταλαβαίνω εγώ, ή κανένας άλλος;

      Διαγραφή
  3. Μα δεν χρειαζονται προσοντα για να γινεις πρωθυπουργος.....ΑΜριονετα εισαι ετσι κι αλλιως. Ποιος σοβαρος ανθρωπος αναξκατευεται με την πολιτικη? Αυτο λοιπον του εμαθε ο Αλαβανος και το παιδι κανει καρριερα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειναι σαφες: εχουν βαλθει οι μπρουκληδες να τον μαθουν αγγλεζικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λανθανουσα γλωσσα, αληθεια λεει. Την αληθεια ειπε. Τις ουρες του δημοσιου εννοει, την ταλαιπορια που περνα ο καθενας οταν συναναστρεφεται με το δημοσιο,το θρασος του καθε κοματοσκυλου που κρυπτομενος πισω απο τον κισε κανει την 'δυσκολη παρθενα' μεχρι να πεσει το λαδωμα. Το ελληνικο δημοσιο που η λειτουργια του εχει καταντησει σαν τα Windows με την χειροτερη εκδοση τα Vista, δεδαλωδη με απειρες ενημερωσεις 'λογισμικου'. Οταν το δημοσιο και η νομοθεσια ξαναγινει/γραφει απο την αρχη, τοτε θα φαγωθει κ η ουρα.
    Do you listen Τσιπραμ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ πάλι ρε Τεό ακόμα στα Vista έχεις μείνει; Είμαστε ήδη στο 2018 σχεδόν δηλαδή 11+ χρόνια μετά από αυτήν την αποτυχημένη -όντως- έκδοση των Windows.

      Διαγραφή
  6. Ωρε παλικάρια , σαν δε ντρέπεστε !!! Γελάτε με τον Αλεξη μας !!!!!!
    Εγω απλά οταν τον βλέπω να χαμογελά ενα μου έρχεται στον νου !! Γελά δ' ο μωρός καν τι μη γελοίον εί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γέλασα με την ψυχή μου ύστερα από αυτό αναθεωρω και σκέφτομαι σοβαρά να τον ψηφίσω αντικειμενικά τέτοια κωμωδία είναι δύσκολο να δεις ξανά εντωμεταξύ όπως είπε την παροιμία αυτοί που άκουγαν όντας μακριά από την ελληνική πραγματικότητα και μην ξέροντας την πραγματική φράση ίσως να υποψιάζονται πλέον γιατί ψηφίσαμε Τσίπρα γιατί λαός που ψήφισε Τσίπρα τέτοιες παροιμίες μπορεί και να τις έχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παρά το κωμικοτραγικό σφάλμα του μιλάει αρκετά καλα αγγλικα ο Τσιπρας ! Τα θέματα του ειναι αλλά ... Κωλοτουμπασιον εις τον κυβο ειναι ο άνθρωπος.
    ΥΓ:Γιατι πρέπει ολοι οι πρωθυπουργοί μας να μιλάνε απο στήθους ; Οι μεταφραστές δίδουν και το πλεονέκτημα του χρόνου επεξεργασίας της ερωτήσεως ; Χαζός ειναι ο Πούτιν που μιλάει τόσες γλώσσες να μιλά απευθείας στη γλώσσα του ; Επίσης ειναι και θεμα εθνικής υπερηφάνειας να ακούγεται η γλώσσα σου.Χαζος ειναι ο Ερδογαν ;Ο δε Πούτιν άριστος ομιλητής της γερμανικής στη Μερκελ μιλά στα ρωσικα και μονο μια φορά που ο μεταφραστής δεν ηταν καλός μίλησε για λιγο απευθείας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα για όλα είπε: «...παρά το σφάλμα του μιλάει αρκετά καλα αγγλικα ο Τσιπρας...»

      Ο Τσίπρας «μιλάει αρκετά καλά Αγγλικά»; Φίλε, έχεις πολύ χιούμορ (...ή μιλάς Αγγλικά χειρότερα ακόμη κι από τον Τσίπρα - που δεν το νομίζω)!

      Διαγραφή
    2. Προφανώς αστειεύεσαι! Εδώ ήδη κυκλοφορεί το εξής ανέκδοτο-ατάκα στην πιάτσα: "Μα αυτός μιλάει Αγγλικά χειρότερα κι από τον Τσίπρα !!!"

      Διαγραφή
  9. με τέτοια priministerara και εμείς σε λίγο σε κανα queue θα είμαστε... queue για συσσίτιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λεπτομέρειες!
    Ενδιαφέρει κανέναν το κύρος του Τσίπρα;
    Ούτε καν τον ίδιο!!!
    Εδώ έχει ξεφτιλισθεί στα μάτια ενός ολόκληρου λαού από τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδωσε και δεν τήρησε ούτε μία!!!
    Αλλά έτσι είναι οι αναλώσιμοι πρωθυπουργοί!!!
    Τους ανεβάζουν κάποιες αόρατες δυνάμεις για έναν συγκεκριμένο σκοπό και μετά από ’δω πάν’ κι άλλοι!!!
    Ο επόμενος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο «κακός» ο «τ.κνίτης» , ο «ψεύτης», ο «εξεφτελισμένος», ο «απατεώνας» πρωθυπουργός στον αιώνα τον άπαντα θα είναι κατακριτέος. Αυτήν τη φορά για τα δυο λάθη που έκανε μιλώντας αγγλικά σε συνέντευξη που έδωσε στην Αμερική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.