4/10/17

Κύπρος: Προσφέρει υποδομές στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα

Επέκταση βάσεων σε Ζύγι και Πάφο
Μανώλης Καλατζής
Σήμερα επισκέπτεται την Κύπρο η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας η οποία θα έχει διευρυμένες συνομιλίες με τον ομόλογο της Χριστόφορο Φωκαΐδη και θα επισκεφθούν το Κέντρο Επιχειρήσεως «Ζήνων» και το γερμανικό απόσπασμα που συμμετέχει στη UNIFIL και εδρεύει στη Λεμεσό 
Στο σκληρό πυρήνα των χωρών μελών της ΕΕ που θα μετέχουν στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Αμυντική Συνεργασία (PESCO), επιδιώκει να βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία. 
Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας« Πολίτης», προχωρά στην επέκταση της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στη περιοχή Ζύγι (κοντά στη Λεμεσό) ώστε να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες ελλιμενισμού σε μεγάλα πολεμικά σκάφη ευρωπαϊκών χωρών. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020. Παράλληλα εκσυγχρονίζεται και η Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, η οποία θα φιλοξενεί ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες ωστόσο δεν θα χρησιμοποιούν το κυπριακό έδαφος ως ορμητήριο για επιθετικούς σκοπούς. Οι δύο βάσεις σε συνδυασμό με το Κέντρο Επιχειρήσεων «Ζήνων» στη Λάρνακα αποτελούν σημαντικές υποδομές που θα προσφέρει η Κύπρος για τους σκοπούς της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Επίσης θα λάβει μέρος σε κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα και κοινές δράσεις στο τομέα της ασφάλειας με άλλες χώρες.
Σήμερα επισκέπτεται την Κύπρο η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας η οποία θα έχει διευρυμένες συνομιλίες με τον ομόλογο της Χριστόφορο Φωκαΐδη και θα επισκεφθούν το Κέντρο Επιχειρήσεως «Ζήνων» και το γερμανικό απόσπασμα που συμμετέχει στη UNIFIL και εδρεύει στη Λεμεσό.

1 σχόλιο:

  1. Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού άμυνας στην Κύπρο, εφόσον συζητηθούν με την Κυπριακή δημοκρατία στη βάση της μόνιμης διαρθρωτικής αμυντικής συνεργασίας θέματα που άμεσα σχετίζονται με τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία εξαιτίας της γνωστής σε όλους πολιτικής του τούρκικου κράτους.
    Η επέκταση της ναυτικής βάσης στην περιοχή του προσφυγικού οικισμού οικισμού Ζύγι,για να ελλιμενίζονται μεγάλα πολεμικά σκάφη ευρωπαϊκών χωρών θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την Κύπρο μόνο εφόσον οι ευρωπαϊκές χώρες απαιτούν διπλωματικά και όχι μόνο την άμεση αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.
    Διαφορετικά τι νόημα θα έχει η παραμονή πολεμικών καραβιών χωρών της ΕΕ στην Κύπρο που είναι μέλος του σκληρού πυρήνα (εβροζώνη;
    Εξυπακούεται υποθέτω ότι η ναυτική βάση δεν συμπίπτει με το καλαίσθητο αλιευτικό
    καταφύγιο στο Ζύγι που εξυπηρετεί και τα τουριστικά σκάφη.
    Τέλος αυτή η συνεργασία για τους σκοπούς της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας θα πρέπει ρητά να προβλέπει την αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο που παραβιάζεται κατάφωρα από το 1974.




    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.