27/10/17

Ερίκ Τουσέν: Οι κεντρικές τράπεζες και το τζακ ποτ του ελληνικού χρέους

Εκπρόσωπος της Επιτροπής για την Κατάργηση των Αδικαιολόγητων Χρεών

Οι κεντρικές Τράπεζες παρά ο ελληνικός λαός ωφελήθηκαν από τα προγράμματα «βοήθειας», τονίζει σε άρθρο του ο Ερίκ Τουσέν, εκπρόσωπος της Επιτροπής για την Κατάργηση των Αδικαιολόγητων Χρεών
Οι κεντρικές Τράπεζες παρά ο ελληνικός λαός ωφελήθηκαν από τα προγράμματα «βοήθειας», τονίζει σε άρθρο του ο Ερίκ Τουσέν, εκπρόσωπος της Επιτροπής για την Κατάργηση των Αδικαιολόγητων Χρεών.
Ο ίδιος επισημαίνει επιστολή του Μάριο Ντράγκι προς τον ευρωβουλευτή Νικόλαο Χουντή, στην οποία, όπως σημειώνει, ο Ντράγκι αναγνωρίζει, ότι οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης συσσώρευσαν κέρδη ύψους 7,8 δισ. ευρώ χάρη στους ελληνικούς τίτλους, τους οποίους αγόρασε η ΕΚΤ τα έτη 2010-2012 στο πλαίσιο του προγράμματος SMP (Securities Markets Programme).
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, στα ανωτέρω ποσά προστίθενται και άλλα, τα οποία δεν ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και που είναι τα κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ από τις κεντρικές τράπεζες, στο πλαίσιο της λεγόμενης αγοράς NAFA («Συμφωνία για καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία»), καθώς και τα κέρδη των 14 χωρών της Ευρωζώνης, που χορήγησαν διμερές δάνειο στην Ελλάδα το 2010 με επιτόκιο περίπου 5%.

Εκφράζει την άποψη, ότι η κρίση στην Ελλάδα και σε άλλες περιφερειακές χώρες ωφέλησε τις ευημερούσες χώρες της Ευρωζώνης, υπογραμμίζει την παρέμβαση το 2010 της ΕΚΤ, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι απώλειες των γαλλικών, γερμανικών, ιταλικών και των χωρών Μπενελούξ ιδιωτικών τραπεζών, οι οποίες ήταν κατά πολύ εκτεθειμένες, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και δημόσιο τομέα της Ελλάδας και κυρίως να αποφευχθεί η πτώχευση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την άρνηση της ΕΚΤ για μείωση του ελληνικού χρέους.

Υπογραμμίζει, ότι από τη μείωση κατά 53% της αξίας του χρέους, τον Μάρτιο του 2012, επωφεληθήκαν οι ελληνικές Τράπεζες, όχι όμως και τα δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία, όπως σημειώνει, ήταν τα κύρια θύματα, καθώς αναγκάστηκαν από τις Αρχές της χώρας και την Τρόικα να μετατρέψουν λίγο πριν από την αναδιάρθρωση (χαρακτηρίζεται σωστός σχεδιασμός, αλλά κρυμμένο μυστικό), τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ελληνικά χρεόγραφα.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην κυπριακή κρίση, στην καταγγελία της ελληνικής Κυβέρνησης προς την ΕΚΤ και στην δέσμευση της τελευταίας να παραδώσει στην Ελλάδα τους τόκους που κέρδισε, στο οποίο, όπως τονίζεται, προέβη το 2013 και 2014, παραδίδοντας 3,3 δισ. ευρώ στην κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά κατά τους πρώτους έξι μήνες της κυβέρνησης Τσίπρα δεν προέβη σε καμία επανεκχώρηση και έκτοτε, τόσο η ΕΚΤ όσο και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης δεν έχουν επιστρέψει τίποτα στην Ελλάδα.

«Ο μηχανισμός είναι αμείλικτος: κάθε φορά, που ένα μερίδιο των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά χρεόγραφα μεταφέρεται στην Αθήνα, το ποσό διανέμεται αμέσως στους πιστωτές για την αποπληρωμή του χρέους. Πρέπει να τερματισθεί αυτή η λεηλασία. Τα κέρδη της ΕΚΤ πρέπει να χρησιμοποιηθούν πλήρως για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών και την τόνωση της απασχόλησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δραματικά αποτελέσματα των υπαγορευμένων από την τρόικα πολιτικών. Το ελληνικό χρέος πρέπει να διαγραφεί, επειδή είναι παράνομο, απεχθές και μη βιώσιμο», καταλήγει ο αρθογράφος.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Τετοιο ειναι το ξεφτιλικι των τραπεζων που νταηλικινεν μεσω capital control χρεωνουν 3 ευρω την διατραπεζικη πληρωμη!!!!
    Σε ερωτηση μου στο Υποικ. μου ειπαν οτι σε σχετικη επιστολη τους στον Στουρναρα , ο Σιμιταχυρανθροπας τους ειπε οτι δεν μπλεκεται με τις "εμπορικες πολιτικες" των τραπεζων!!!!
    Εαν το ξεσκισμα των πελατων λεγεται σε απλα σιμιτοστουρναρεικα "εμπορικη πολιτικη".
    Ας μας πει καποιος της κεντροαριστερας πως στα κομματια λεγεται η συνεχη ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζων εις βαρος του λαου μας.
    Η υψιστη υπηρεσια που μπορουν να προσφερουν στην πατριδα οι σιμιτανθρωποι ειναι να παν στο διαολο και να ξαναγυρισουν ΠΟΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπηρξε ποτε περιοδος στο ελληνικο κρατος απο τη γεννηση του μεχρι τωρα χωρις ΔΝΤ. Οι σκλαβοι ζουν τη ζωη του ραγια. Adios amigos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.