18/10/17

Σοβαρή εξέλιξη Άνοιξε ο δρόμος για τον αγωγό φυσικού αερίου Κύπρου-Ελλάδας

  • (Φωτ.: αρχείο EPA / Stefan Sauer)
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν αποφασιστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τον ηλεκτρικό αγωγό Euroasia Interconnector. Ο λόγος για τον αγωγό φυσικού αερίου ο οποίος θα «ενώσει» την Κύπρο με την Ελλάδα. Το έργο, προς το παρόν γνωστό με το όνομα Αγωγός Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρεται ρητά στον Κανονισμό της ΕΕ – η μεταφορά του φυσικού αερίου θα γίνεται από την ανοιχτή θάλασσα της Κύπρου προς την ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω Κρήτης.

Πλέον ο αγωγός μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, καθώς, όπως γράφει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», οι ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Κύπρου και της Ελλάδας… έδωσαν τα χέρια.
Φορέας υλοποίησης είναι το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία θα αναλάβει και το σύνολο του κόστους. Αρμόδιες πηγές εξήγησαν στην εφημερίδα ότι είναι κάτι «λογικό και φυσιολογικό» αφενός γιατί το έργο εξυπηρετεί πρωτίστως την Κύπρο για εξαγωγές φυσικού αερίου από τα κοιτάσματά της, και αφετέρου διότι θα υπάρξει συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κόστος των υποδομών, μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πάντως οι δύο Αρχές στη γνωμοδότησή τους αναφέρουν η μηδενική συνεισφορά της Ελλάδας «είναι τεκμηριωμένη», ενώ υπογραμμίζουν ότι υπάρχει «καθαρός θετικός αντίκτυπος από τα αποτελέσματα του έργου στα εμπλεκόμενα μέρη».

3 σχόλια:

  1. Να που υπάρχουν και καλά νέα και για μας με τον eastmed. Τελικά, οι κούρδοι του μπαρζανί και οι τούρκοι πιάστηκαν κορόϊδα από τους ιρακινούς τους ιρανούς και τους αμερικάνους. Απειλεί για το κιρκούκ ο μπουνταλάς ο ρετζέπης, αλλά πέταξε το πουλάκι και τα σύνορα της καρδιάς του δεν μπορεί να τα πάρει, πιά, ούτε παίζοντας την μακρυά γαϊδούρα. (δυστυχώς για μας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το νέο εδώ είναι μια "κοινή απόφαση των ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας για τον διασυνοριακό επιμερισμό κόστους έργου", διαδικαστική προϋπόθεση σύμφωνα με τους κανονισμούς και όχι κάποια απόφαση της ΕΕ. Είθε να συντομεύουμε τις διαδικασίες, από πλευράς ΕΕ δεν προέρχονται συνήθως οι καθηστερήσεις στα έργα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ουτε κρυο-ουτε ζεστη.
    Ποιο ειναι το εθνικο διακυβευμα;
    Η διαλυση του κρατους;
    Η διαλυση του εθνους;
    Η επεκταση τοπυ ισραηλ στον ελλαδικο χωρο;
    Παρακαλω.
    Μια απαντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.