16/10/17

Σονμέζ Κιοκσάλ, π. Διοικητής της τουρκικήςΥπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ): Η κρίση ΗΠΑ-Τουρκίας είναι πρωτοφανής, βαθιά και σύνθετη

İpek Özbey - Κωνσταντινούπολη
Μετάφραση: Παναγιώτης Μπαλακτάρης
Η συνεχιζόμενη διπλωματική κρίση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας είναι "πιο βαθιά και πιο περίπλοκη" από οποιαδήποτε προηγούμενη κρίση μεταξύ τους, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Sönmez Köksal, τονίζοντας ότι η ένταση είναι κάτι περισσότερο από "αναστολή θεώρησης βίζα".
"Όταν εξετάζεται η διαδικασία που οδήγησε στην κρίση, οι παράγοντες ενεργοποίησής της και οι πιθανοί στόχοι της, μπορεί να ειπωθεί ότι το σημερινό ζήτημα είναι πρωτοφανές και έχει βαθύτερα και πιο πολύπλοκα χαρακτηριστικά από τις προηγούμενες κρίσεις", δήλωσε ο Köksal στην εφημερίδα Hürriyet στις 15.
Είπε ότι οι διπλωματικές κρίσεις μεταξύ του Ψυχρού Πολέμου και της απόρριψης από το τουρκικό κοινοβούλιο της άδειας για χρήση του τουρκικού εδάφους από το στρατό των ΗΠΑ κατά την εισβολή στο Ιράκ για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν "παρέμεινε ως επί το πλείστον στο επίπεδο του λόγου".
"Ήταν δύσκολο αυτή η ρητορική να μετατραπεί σε πραγματική δράση σε αυτή την περίοδο και δεν υπήρχαν επίμονες προσπάθειες εκείνη τη στιγμή", δήλωσε ο Köksal, ο οποίος επίσης κάποτε ήταν και πρεσβευτής της Τουρκίας στο Ιράκ.
«Παρά όλες τις κρίσεις, η Τουρκία δεν έχει ανοίξει ποτέ συζήτηση για τη συμμετοχή της στη Δύση, ή με ευρεία έννοια, την ατλαντική κοινότητα, εκτός από το ρητορικό επίπεδο» πρόσθεσε.
Ο Köksal αναφέρθηκε στις διαμαρτυρίες του Gezi Park του 2013 ως σημείο καμπής, όταν η κυβέρνηση της Άγκυρας άρχισε να υποψιάζεται τις προθέσεις της "Δύσης.". Είπε ότι αυτή η διαδικασία "σταδιακά αξιολογήθηκε" μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Η σύλληψη του Topuz είναι ένα τελευταίο πλήγμα
Η σύλληψη του μέλους του προσωπικού του Προξενείου των Ηνωμένων Πολιτειών Μέτιν Τοπούζ είναι αυτό που οδήγησε στις αμοιβαίες αναστολές των θεωρήσεων των δύο χωρών, αλλά ο Köksal δήλωσε ότι ήταν "μόνο το τελευταίο πλήγμα".
Αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία του ισλαμικού ιεροκήρυκα Fethullah Gülen και των στενών κύκλων του στις Η.Π.Α., που πιστεύεται ότι είναι ο αρχηγός της απόπειρας πραξικοπήματος, καθώς και η "σύλληψη των Τούρκων πολιτών", προφανώς αναφερόμενος στον Ιρανο-Τούρκο επιχειρηματία Reza Zarrab. Για την Ουάσινγκτον, η σύλληψη του αμερικανού ποιμένα Andrew Brunson καθώς και του Topuz έχει γίνει ζήτημα, εν μέσω υποψίας στις Η.Π.Α. ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να διεξάγει διπλωματικές διαπραγματεύσεις μέσω συλλήψεων.
"Όποια και αν είναι η αιτία, αυτό το πρωτοφανές μέτρο που θίγει άμεσα τους Τούρκους πολίτες έχει δημιουργήσει ένα νέο ρήγμα στις σχέσεις μας, οι οποίες ήταν ήδη σε ανασφαλές και εύθραυστο έδαφος", ανέφερε ο Köksal.
"Ο σημαντικότερος τρόπος για να καταλήξουμε σε μια συνεννόηση για την εξομάλυνση των σχέσεων είναι να καθαρίσουμε το δρόμο σε τεχνικό επίπεδο. Διαφορετικά, είναι δύσκολο η καλή ανταλλαγή λέξεων από τους ηγέτες να γίνει πραγματικότητα, καθώς μπορεί να σκοντάψουν σε τεχνικά προβλήματα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ όπου οι θεσμοί είναι ισχυροί», πρόσθεσε.

Η διείσδυση των Γκιουλενιστών στην MİT
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διείσδυση της FETÖ σε κρατικούς θεσμούς και επικρίσεις του MİT για την αδυναμία ανίχνευσης τέτοιων κινήσεων, ο Köksal δήλωσε ότι η MİT είναι «το πιο επιτυχημένο από όλα τα κρατικά όργανα στο να παραμείνει μακριά από της FETÖ».
"Η διείσδυση των μελών της FETÖ στη MİT ήταν μόνο κάτι πρόσφατο. Πριν από αυτό, η MİT κατάφερε να διατηρηθεί καθαρή. Ευτυχώς, η ομάδα της FETÖ μέσα στη MİT αποκλείστηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε.
"Θα έπρεπε να παρακολουθούνταν όλη τους τη ζωή ως στόχοι κατά της κατασκοπείας με το σκεπτικό ότι θα μπορούσαν να εκτελούν μυστικές δραστηριότητες εναντίον του κράτους ή να εργάζονται για άλλες υπηρεσίες πληροφοριών", πρόσθεσε ο Köksal.
Πριν από το 1998, όταν εγκατέλειψε τη θέση του ως διοικητή της MİT, η MİT ήταν «καθαρή από τη FETÖ», ισχυρίστηκε.
"Μέχρι τότε, οι δραστηριότητες της FETÖ παρακολουθούνταν στενά. Αλλά όταν η πολιτική αρχή σταμάτησε να θεωρεί την FETÖ ως απειλή, ο οργανισμός έπρεπε να τερματίσει τις σχέσεις του με πηγές που είχε καλλιεργήσει μετά από πολλή προσπάθεια", δήλωσε ο Köksal, τονίζοντας ότι η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τέτοιες οργανώσεις απαιτεί μακρές προσπάθειες.
"Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμε τη MİT ότι δεν είναι σε θέση να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τη FETÖ σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ανακήρυξή της ως απειλή», πρόσθεσε.

«Η αποδυνάμωση του Barzani θα ενίσχυε το PKK»
Σχολιάζοντας την πρόσφατη προσφορά της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να κηρύξει την ανεξαρτησία από το Ιράκ και την έντονη αντίρρηση της Άγκυρας σε ένα ανεξάρτητο κράτος στα σύνορά της, ο Köksal δήλωσε ότι το θέμα πρέπει να «αντιμετωπιστεί με προσοχή».
"Η μεγάλη αποδυνάμωση [του Προέδρου του KRG Masoud] Barzani στο βόρειο Ιράκ θα έπαιζε μόνο στα χέρια του [αποκλεισμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος] του ΡΚΚ. Η ιδεολογία του ΡΚΚ, η οποία βασίζεται στην ταξική ιδεολογία και όχι στις φυλετικές σχέσεις, θα μπορούσε να βρει γόνιμο έδαφος αν επιδεινωθούν οικονομικά προβλήματα στο βόρειο Ιράκ με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε.


3 σχόλια:

  1. οπου ακους πολλα κερασια.κρατα μικρο καλαθι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἀπόρησα μέ τήν ψυχρή γαλήνη τοῦ "εὐρωπαϊκοῦ" προσώπου πού ἐμφανίζεται στήν φωτογραφία ἀνωτέρω. Ἡ φωτογραφία εἶναι ψυχολογικῶς καί φωτογραφικῶς ἐνδιαφέρουσα... Διαφέρει ὅμως, ἀπό τήν φωτογραφία ἑνός ἀνατολίτη χαμογελαστοῦ κυρίου (μέ ...κομποσχοίνι;) τῆς ἰστοσελίδας http://www.hurriyetdailynews.com/us-turkey-crisis-is-unprecedented-deep-and-complex-former-intel-chief-120898 !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτοί είναι οι λευκοί τούρκοι. Η τουρκική αριστοκρατία. Αν και δεν γνωρίζουμε πολλά για την καταγωγή του συγκεκριμένου οι περισσότεροι από αυτούς είναι μπάσταρδα με πριγκηπικό ελληνικό αίμα μέσα τους και απόγονοι γενίτσαρων. Αν τους ρωτήσεις όμως για την ιστορία της οικογένειας τους, γνωρίζουν μέχρι και σε ποιά ακριβώς πύλη της Βιέννης έπεσε μαχόμενος ο πρόγονος τους, την στιγμή που πολλοί εξ ημών δεν γνωρίζουν ούτε το μητρώνυμο της γιαγιάς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.