13/10/17

Ο Καταλανικός Πειρασμός Των Βαλκανίων


της Isabelle Lasserre (*)
 Στα ταραγμένα Βαλκάνια, μια σπίθα είναι μερικές φορές αρκετή για να προκαλέσει έκρηξη. Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας έχει άραγε αυτόν τον χαρακτήρα; Το βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις στην Καταλωνία αφύπνισαν τους εγχώριους εθνικιστές, τους οποίους οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν ξεχάσει. 
Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτό το σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, ο καθένας τραβάει στην αρχή την κουβέρτα πάνω του. Ο πρώτος κρότος ακούστηκε στη Σερβία, όπου ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατήγγειλε τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» της ΕΕ και την «υποκρισία» της διεθνούς κοινότητας. Το Βελιγράδι δεν δέχθηκε ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσόβου, αντίθετα με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, που αρνούνται όμως σήμερα την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Οσο για τον υπουργό Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς, ευχήθηκε τον «διαχωρισμό» του βόρειου Κοσόβου, όπου ζουν 120.000 Σέρβοι.
Ο δεύτερος κρότος ακούστηκε στην Μπάνια Λούκα, την «πρωτεύουσα» της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, όπου οι Σέρβοι της Βοσνίας δηλώνουν νομιμοφροσύνη προς το Βελιγράδι και όχι το Σαράγεβο. «Ισως ήρθε ο καιρός να κάνουμε μια λογική συζήτηση για τον ειρηνικό διαμελισμό της Βοσνίας», δήλωσε ο Μίλοραντ Ντόντικ, «πρόεδρος» αυτής της σερβικής οντότητας, που θα ήθελε να οργανώσει ένα δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα στη «μητέρα πατρίδα».

Για τη συνέχεια Analytis

1 σχόλιο:

  1. Ειδικά στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου σε σχέση με τα τωρινά γεγονότα στην Καταλονία, φάνηκε ξεκάθαρα η υποκρισία της ευρωπαϊκής ένωσης σε όλο της το μεγαλείο, αλλά θα πει κανείς για την ίδια υποκρισία μιλάμε, η οποία δέχεται ευρωπαϊκό κεκτημένο για τους λίγους, βόρειους και δεν το αναγνωρίζει για την Ελλάδα, κρατώντας την μονίμως σε καθεστώς ομηρίας...Να την χαίρονται την Ευρώπη τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.