16/10/17

Τι ακριβώς συμβαίνει στο Κιρκούκ; Ποιος Κούρδος παράγοντας απέσυρε τις δυνάμεις του από το μέτωπο και γιατί;


Τμήμα ανταρτών του ΡΚΚ κινείται στις παρυφές του Κιρκούκ για την άμυνα της πόλης και επευφημείται από τους πολίτες
Nεώτερη Ενημέρωση 19:00
του Σάββα Καλεντερίδη
Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, η πόλη παραδόθηκε από τις δυνάμεις των πεσμεργκά και των δυο βασικών κομμάτων του Κουρδιστάν, του ΥΝΚ και του KDP, στις δυνάμεις της Χάσντι Σάμπι και τον στρατό του Ιράκ.
Δεν έγιναν μάχες, με εξαίρεση συγκρούσεις μονάδων ανταρτών του ΡΚΚ, που κλήθηκαν για να υποστηρίξουν την άμυνα της πόλης και της περιοχής.

Με βάση πληροφορίες από την περιοχή, η αποχώρηση και η παράδοση της περιφέρειας Κιρκούκ στις δυνάμεις της Βαγδάτης αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες στο φράγμα Ντουκάν, με τη συμμετοχή του Μεσούτ Μπαρζανί και ηγετικών στελεχών των δυο βασικών κομμάτων του ΥΝΚ και του KDP.
Πάντως, σύμφωνα με το Συνασπισμό των Κρατών για την καταπολέμηση του Ι.Κ., οι κινήσεις των στρατιωτικών μονάδων και των δυο πλευρών, Ιρακινών και Κούρδων, ήταν συντονισμένες, πράγμα που σημαίνει επιβεβαίωση των πληροφοριών για ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ Κούρδων και Βαγδάτης για την παράδοση του Κιρκούκ.

Ακολουθεί το άρθρο που γράφηκε στις 15:30
Από χθες το βράδυ υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις στο μέτωπο του Κιρκούκ. Οι δυνάμεις της ιρανόφιλης πολιτοφυλακής Χάσντι Σάμπι, που υποστηρίζονται από τμήματα των Φρουρών της Επανάστασης, μαζί με τμήματα του τακτικού στρατού του Ιράκ, επιτέθηκαν σε όλο το μέτωπο της περιφέρειας Κιρκούκ.
Στη διάρκεια της νύχτας αλλά και μέχρι τις μεσημεριανές ώρες σήμερα, οι ιρακινές δυνάμεις έχουν προελάσει και έχουν καταλάβει σημαντικό μέρος στα δυτικά της περιφέρειας Κιρκούκ, ενώ έχουν φθάσει και στις πύλες της πόλης.

Στόχος των δυνάμεων του Ιράκ είναι να αποκόψουν το Κιρκούκ από την Ερμπίλ και τη Σουλεϊμανίγια, για να την αποκλείσουν και να αποκτήσουν στη συνέχεια τον έλεγχό της.
Εν τω μεταξύ, ήδη από χθες ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Αμπάντι, καθαίρεσε τον εκλεγμένο περιφερειάρχη-κυβερνήτη του Κιρκούκ, Νετζμετίν Κερίμ, ο οποίος ύψωσε εδώ και μήνες τη σημαία του Κουρδιστάν και υποστήριξε το δημοψήφισμα, και τοποθέτησε στη θέση του τον μέχρι σήμερα αντιπεριφερειάρχη, Rakan Said Ali Cuburi, αραβικής καταγωγής.
Όσον αφορά τα επιχειρησιακά δεδομένα, οι ιρακινές και ιρανόφιλες δυνάμεις προέλασαν χωρίς αντίσταση, γιατί οι δυνάμεις των πεσμεργκά αποχώρησαν συντεταγμένα από τις θέσεις τους, χωρίς να προβάλουν καμία αντίσταση.
Σημειώνεται ότι η περιφέρεια Κιρκούκ ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (YNK) και οι μονάδες και σχηματισμοί των πεσμεργκά, είναι αυτού το κόμματος.
Πληροφορίες από κουρδικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Παβέλ, γιος του πρόσφατα θανόντος, Τζαλάλ Ταλαμπανί, έχει συμφωνήσει με τη Βαγδάτη και την Τεχεράνη να αποκλιμακωθεί η ένταση και να ακυρωθούν στην πράξη τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Ανάλογη δήλωσε άλλωστε έκανε πριν από λίγες μέρες.
Στη βάση αυτή, με βάση τα ως άνω αναφερόμενα, αποχώρησαν οι μονάδες των πεσμεργκά από ορισμένες πόλεις της περιφέρειας, χωρίς να αντισταθούν, παραδίδοντάς τες στους ιρακινούς και τους ιρανόφιλους.
Ως απάντηση στα δημοσιεύματα και τις επίσημες δηλώσεις της Γενικής Διοίκησης των Πεσμεργκά, αλλά και του Αντιπροέδρου του Κουρδιστάν και υψηλόβαθμού στελέχους του ΥΝΚ, Κοσρέτ Ρεσούλ, ο οποίος είναι στο μέτωπο του Κιρκούκ επικεφαλής σχηματιστών των Πεσμερκά, που κατηγορεί το τμήμα του ΥΝΚ που ελέγεχται από τον Παβέλ Ταλαμπανι για εγκατάλειψη των θέσεων, έκανε δήλωση η Χερό Ταλαμπανί, γυναίκα του θανόντος Τζελάλ.
Η Χερό διαψεύδει τα δημοσιεύματα, καλεί τους πολίτες να υποστηρίξουν τους πεσμεργκά και να υπερασπιστούν το Κιρκούκ, αναφέροντας μάλιστα ότι όλα τα παιδιά της, ο Aras, ο Pavel, ο Kubad, ο Lahur και ο Polad, είναι στο μέτωπο στο πλευρό των πεσμεργκά και πολεμούν μαζί τους.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι μόνες δυνάμεις που υπερασπίζονται με πάθος το Κιρκούκ, είναι οι δυνάμεις του ΡΚΚ που έσπευσαν στην περιοχή και έχουν πάρει θέσεις σε στρατηγικά σημεία της πολης του Κιρκούκ, για να αμυνθούν και να κρατήσουν την πόλη υπό κουρδικό έλεγχο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Φιράτ, κατά χιλιάδες σπεύδουν οι πολίτες στο πλευρό των ανταρτών του ΡΚΚ, για να πολεμήσουν στο πλευρό τους και να κρατήσουν ελεύθερη την πόλη τους.
Πάντως, σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν παρέλειψε να στηρίξει δημόσια την επιχείρηση κατάληψης του Κιρκούκ από τις δυνάμεις της Βαγδάτης.


Δηλώσεις Κούρδων αξιωματούχων που καλούν το λαό να υπερασπιστεί την πόλη



Peshmerga: until 4am we were chasing the Iraqis and then the order came to withdraw and that is when we lost the battle


16.10.2017 μεσημέρι , η έξοδος του κουρδικού πληθυσμού από το Κιρκούκ 

16.10.2017 μεσημέρι, η προέλαση των ιρακινών δυνάμεων στο Κιρκούκ υπό αυστηρή και συνεχή αεροπορική παρακολούθηση των ΗΠΑ (τα μπλε κυκλάκια)
 


Προηγούμενο
Επόμενο

30 σχόλια:

  1. Why do we support the divison of Iraq? The Kurds will depend 100% on Turkey. The majority of the Kurds lives in Turkey and that"s where Kurdistan should be. Opportunism is the order of the day in ME

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κιρκούκ ήταν ένα στοίχημα που χάθηκε για το Μπαρζανί. Η Ελλάδα υπάρχει ως κράτος γιατί ο συμμαχικός στόλος βύθισε τον Τουρκοαιγυπτιακό στο Ναυαρίνο. Χωρίς κάτι αντίστοιχο για τους Κούρδους σήμερα, ξεχάστε όνειρα περί ανεξαρτητου Κουρδιστάν. Τουρκια-Syria-Iran-Iraq θα λιώσουν κάθε τέτοια προσπάθεια στο άμεσο μέλλον. Θα πάμε σε ανταρτοπόλεμο και κάποια συμφωνία ίσως σε βάθος χρόνου για ένα βαθμό αυτονομίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφου δεν ειχαμε μυαλο εμεις,επενεβησαν οι Μ.Δυναμεις.Το ευτυχημα ηταν οτι στο Ναυαρινο ολοι συμφωνησαν εννοω Γαλλια,Αγγλια και Ρωσια.Αν ειχαν αντικρουομενα συμφεροντα, αλι,αλι και τρισαλι...

      Διαγραφή
  3. "Masoud Barzani has ordered all KDP branches and offices to leave Slemani and Halabja provinces. PUK expect to do same in Erbil". Αυτο ακριβως συμβαινει στο Ιρακινο Κουρδισταν. Το δημοψηφισμα δεν εφερε την διαιρεση του Ιρακ, αλλα του ιδιου του Κουρδισταν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνόμη αλλά το Κιρκουτ καθός και οι υπόλιπες περιοχές που κατέλαβε σήμερα ο ιρακινός στρατός (PUK και όχι το PMU όπως πολοί υποστιρίζουν) Δεν ήτανε κομάτι του ιρακινού Κουρδιστάν(Δεν ήτανε καν στο δημοψήφισμα) Οπότε δεν θα υπείρχε διχασμός εάν οι Κούρδοι δεν καταλάμβαναν περιοχές που ήξεραν πος δεν θα μπορεσουν να υπερασπιστούν( ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΟΩ ΣΤΡΑΤΙΟΤΙΚΑ)

      Διαγραφή
    2. Μάθε σύνταξη κ ορθογραφία κ μετά μου γίνεσαι κ σχολιαστής τρομάρα σου.

      Διαγραφή
    3. ωρε πλεξιδα: μιας κιεxουμε μπερδευτει PUK,PMU,SDF,YPG,κ.o.κ. to PMU αφορα την πολιτοφυλακη(Σιιτικη) του Ιρακ και το PUK τo κουρδικο κομμα με ιδρυτη τον Τζελαλ Ταλαμπανι (πρωην προεδρο του Ιρακ)που αποτι καταλαβα ηταν υπευθυνο για το κιρκουκ(βλεπε πεσμεργκα) και που υποχωρησε αφηνοντας το κενο

      Διαγραφή
    4. Και ετσι,οι κουρδοι,νομιζω,εχουν τα εξης "κομματα" : το PUK των Ταλαμπανιδων με εδρα την Σουλιμανιγια,το KDP των Μπαρζανιδων με εδρα το Ερμπιλ και το PKK του Οτσαλαν με εδρα το Ντιγιαρμπακιρ.
      Το ενδιαφερον ειναι οτι τα δυο πρωτα ιδρυθηκαν στο Ιραν και νομιζω οτι ελαβαν μερος στο Ιρακινο-ιρανικο πολεμο με το μερος του Ιραν.
      To δε,ΚDP ειναι "δεξιϊζον-φασιστιτροπον" και το ΡΚΚ "αριστεριζον",αλλα νομιζω οτι το ιστολογιο θα μπορουσε να μας διαφωτισει καλυτερα.
      Οι πεσμεργκα π.χ. νομιζω, οτι προερχονται απο το Ιραν και αποτελουν το στρατιωτικο σκελος μονο του KDP ή και του PUK;
      Παντως στο παρελθον οι κουρδοι του Μπαρζανι ταχαν πλακακια με τους τουρκους και κυνηγουσαν το PKK...πολυ μπερδεμα.Κατι σαν τους βασιλικους και τους βενιζελικους,τους δεξιους,τους "κεντρωους" και τους κουμουνιστες ενα πραμα...

      Διαγραφή
    5. Θα έλεγα τα ίδια,αν και του Οτσαλάν έγραψαν που δεν διεκδικουν καθόλου και μόνο θέλουν κοινοτητες τώρα.φυσικα αυτά έγιναν πριν τους γλυκανουν οι Αμερικανοί.

      Διαγραφή
  4. Eντυπωση προκαλει οτι δεν βγαινει η ιδιος ο Παβελ Ταλαμπανι να διαψευσει τις φημες, αλλα η μητερα του...
    Στο μεταξυ,αμερικανικα αεροσκαφη περιπολουν συνεχως στην περιοχη του Κιρκουκ.
    Να υποθεσουμε τωρα, οτι θα δουμε και τους τουρκους να μπουκαρουν απο βορρα;
    Τελικα το μονο που καταφερε η εμπλοκη των ισραηλινων ειναι να ενωσει ολους(Σιιτες-σουνιτες αραβες,ιραν και τουρκια ) εναντιον των κουρδων του Ιρακ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγω μπερδεύτηκα !!! Οι Ιρακινοί και οι φίλο Ιρανοι μάχονται σθεναρά με τους Κουρδους στο Κιρκουκ !! σε άλλο σημείο Κουρδοι αποχώρησαν αμαχητί παραδίδοντας στους Ιρακινους δρόμο για το κιρκουκ !! Απο οτι βλέπω ενα μπάχαλο γίνετε !! Αλί και τρεις αλι σε αυτούς που είναι εκεί !!! Μπορεί να κάνω και λάθος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε,σθεναρα που λεει ο λογος...προελαση καμνουν διοτι αι Η.Π.Α. δεν φαινεται να θελουν προς το παρον να συνδραμουν ή ισως αφου οι ταλαμπανηδες το πουλησαν το παιχνιδι δεν μπορουν να κανουν κατι...

      Διαγραφή
  6. Υπάρχει πολύς πληροφοριακος θόρυβος και άκρη δε θα βγάλουμε ακόμα. Η εντολή υποχώρησης των Κούρδων δόθηκε από τους από πάνω οι οποίοι πήραν εντολή από τους πάτρωνες.

    Δυστυχώς η ευτυχώς τα σύνορα θα αλλάξουν. Ακέραιο Ιράκ και ακέραιη Συρια σημαίνει ότι όλο αυτό έγινε για το τίποτα και πώς οι Κούρδοι θα κονιορτοπποηθουν και πάλι. Στο χέρι τους είναι να φτιάξουν μια ισχυρή αυτόνομη ομοσπονδία στο Ιράκ και τη Συρια και από εκει φουλη επίθεση στην Τουρκία.
    Χερσαιο Ναβαρινο περιμενουμε λεμεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σάββα,πως οι Αμερικάνοι επέτρεψαν τους ιρακινούς να κάνουν έφοδο στο λεγόμενο Κουρδιστάν; Είναι αυτό ,η ,το Ιράκ που τώρα είναι κατά το πλείστον κάτω από την επιρροή του Ιράν,αψηφά την Αμερική ολότελα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αρα,οι αμερικανοι εδωσαν εντολη στον Παβελ Ταλαμπανι να υποχωρησει.Η μανα του δεν ξερει τιποτα και ο Μπαρζανι εμεινε προδομενος..Μα νομιζω οτι και με τους Γιεζιντι οι πεσμεργκα την εκαναν με ελαφρα κιηρθε το ΡΚΚ να σωσει ο,τι μπορουσε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι αντάλλαγμα, για το κιρκούκ, λέτε να πήρε ο μπαρζανί από την βαγδάτη;
    Πετρέλαιο υπάρχει, Κουρδιστάν χωρίς βούλα βαγδάτης δεν υπάρχει και στο κάτω-κάτω γιατί να σκοτώνεται κόσμος, όταν μπορεί να λυθεί ένα πρόβλημα με διπλωματικά μέσα; Δώσαν το κιρκούκ, υποχώρησαν στα σύνορα της αυτόνομης περιοχής τους και μάλλον πήραν μερίδιο στο πετρέλαιο του κιρκούκ, εγγυήσεις για τα νότια και ανατολικά σύνορα τους, διατηρώντας τους πεσμεργκά ζωντανούς για να υπερασπιστούν το κουρδιστάν και ενδεχόμενα να γίνουν εφαλτήριο για τον κουρδικό διάδρομο, αν καταφέρουν οι κούρδοι της συρίας να πάρουν υπό τον έλεγχο τους τα κοιτάσματα του Ομάρ και της ντεϊρ ες ζορ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχω γράψει άπειρες φορές στο παρελθόν ότι η ανεξαρτησία των Κούρδων αλλά και κάθε έθνους εξαρτάται από την ενότητα του στο σκοπό αυτόν πρωταρχικά και ύστερα από τις επιθυμίες των μεγάλων δυνάμεων οι οποίες εν τέλει υποτάσσονται στην επιθυμία των εθνών. Οι Κούρδοι λοιπόν δεν ήταν ενωμένοι δεν κατάφεραν ποτέ τα ηγετικά κόμματα να συμφωνήσουν οι γιοι του Ταλαμπανι πιάστηκαν κορόιδα από τους Ιρακινούς και τους Ιρανούς οι οποίοι κατάφεραν να διασπάσουν τους Κούρδους αφού το puk πρόδωσε το δημοψήφισμα και τον μπαρζανι προφανώς έναντι κάποιων υπουργικών θωκων για τους Ταλαμπανι. Από την άλλη η ενέργεια του πκκ μόνον επικοινωνιακή αξία έχει αφού είναι σπασμωδική και ανούσια. Καληνύχτα Κουρδιστάν για τα καλά καμία ροζαβα και αν αφού είναι βέβαιο πως κι εκεί θα πέσουν θύματα Ρώσων και Τούρκων. Μαζί τους την πάτησαν και οι αμερικανοί εν μέρει αφού ο κουρδικός διάδρομος που θα ήταν υπό τον έλεγχο τους λαμβάνει τέλος για να δούμε τώρα τι θα γίνει με το ισλαμικό Κράτος γιατί προβλέπω στροφή των αμερικανών προς το Isis ξανα. Κρίμα για τους Κούρδους αλλά αυτά φέρνει η διχόνοια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε επικουρια οσων λες αλεξανδρε
      https://southfront.org/kurdistan-political-parties-blame-each-other-for-losing-kirkuk-city-to-iraqi-army/

      Διαγραφή
  11. Mαλλον το PMU κανει του κεφαλιου του.Θα πεσουν τωρα οι ΗΠΑ να αποσοβησουν την ρηξη κουρδων-ιρακινων;
    Ναυαρινο αποκλειεται μιας κιοι αμερικανοι θερλουν να ταχουν καλα με τους ιρακινους για να τους κατευθυνουν κατα του ISIS.Μπαχαλο κιεδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το Ισραήλ τι αντίδραση μπορεί να έχει πλέον ως η μοναδική χώρα που τάχθηκε υπέρ του Κουρδιστάν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ισραηλι εχει καταφερει προ πολλου τον στοχο του: Διελυσε Ιρακ και Συρια...
      Εχει κανει τους Μουσλι να κοπανιουνται ασταματητα μεταξυ τους...
      Μενει να δουμε τι αλλη καταστροφη θα επιτελεσει...

      Διαγραφή
    2. Καμία γιατί δεν μπορούν να στηρίξουν κάτι που δε στηρίζουν οι Κούρδοι δεν μπορεί να σε στηρίξει κάποιος αν δεν θες εσύ να στηριχθείς

      Διαγραφή
    3. Ελιά, σωστά το Ισραήλ κερδίζει.

      Διαγραφή
    4. ελια ελια κωτσο βασιλια τρομαρασ...

      Διαγραφή
  13. Εγώ το μόνο που έχω να πω Σάββα είναι ότι το πιο ανησυχητικό και άκρως επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι κάθε ημέρα που περνάει η κατάσταση περιπλέκεται πάρα πολύ,υπερβολικά πολύ,σε σημείο που καθιστά αδύνατη σχεδόν την οποιαδήποτε λύση.

    Έχω την αίσθηση ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει πλήρως απο τον έλεγχο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μηπως ειναι μια ιστορικη συνεπεια , δηλαδη αυτο που κανουν οι Κουρδοι απο παλια, δηλαδη ειναι τα σκυλια του πολεμου, στηριζουν ξενα συμφεροντα και μολις ερθει η ωρα της μοιρασιας....παπαλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά.καπως έτσι χάσαμε και του Μέγα Αλέξανδρου τα κατορθώματα ,1916,1921,1974 κτλ

      Διαγραφή
  15. Εν κατακλειδι,η επισημη κυβερνηση του Ιρακ αντιδρα στην ανεξαρτοποιηση του ιρακινου κουρδισταν.Ετσι,αποφασισε να αντιδρασει ενοπλα...
    Φαινεται οτι εγιναν καποιες αψιμαχιες επι τετραημερου και ειτε εγινε προσυμφωνημενη μεταξυ Ιρακινων και Κουρδων ηγετων,ειτε απο κοινου μονο των Κουρδων ηγετων του KDP & PUD,υποχωρηση των πεσμεργκα για να μην υπαρξουν σοβαρωτερες εμπλοκες με τους Ιρακινους.
    Το αποτελεσμα ειναι οτι αποκοπτεται η συνεχεια του Ιρακινου και Συριακου κουρδισταν,εμφανιζεται σοβαρος κινδυνος να απωλεσθει κιη KRG και οντως μπορει το ΡΚΚ να αναδυθει ως η μοναδικη αξιοπιστη δυναμη στο κουρδισταν,εφοσον σηκωσει ολο το βαρος της ανασχεσης των Ιρακινων...
    Υ.Γ. ωρε τι μυαλα ειναι αυτα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.