13/10/17

Από το F-16... στην Αμερική - Ο συμβολισμός της πτήσης Τσίπρα με F-16 και το ταξίδι στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός δήλωσε «εντυπωσιασμένος από το επίπεδο της ετοιμότητας και της επιστημονικής γνώσης των πιλότων» και είπε ότι «το μεγάλο υπερόπλο που έχουμε είναι η ψυχή των Ελλήνων πιλότων» - Kρίσιμες επαφές με Τραμπ-Λαγκάρντ την επόμενη Τρίτη

Σαν… πρόβα υψηλών πτήσεων (με την κυριολεκτική, αλλά και μεταφορική έννοια του όρου), ενόψει του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, έμοιαζε η χθεσινήαιφνιδιαστική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να πετάξει με αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας, κατά την επίσκεψή του στην 110 πτέρυγα μάχης, στη Λάρισα!
Παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας, ο πρωθυπουργός Aλέξης Τσίπρας θέλησε να έχει αυτή τη «συγκλονιστική εμπειρία», όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, λίγο πριν κάνει το πολύωρο ταξίδι του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Με τη βοήθεια -φυσικά- των αξιωματικών, πέταξε με F-16, γύρω στις 12 το μεσημέρι και αφού νωρίτερα είχε μία λεπτομερή ενημέρωση για το εγχείρημα, ώστε να ξέρει κάπως τι τον περιμένει.
 
Μάλιστα ο πρωθυπουργός πέταξε με τον Επισμηναγό (Ι) Χρήστο Γκόρλα με ένα F-16 της 337 μοίρας, το οποίο έγραφε πάνω ALEXIS TSIPRAS!

Φόρεσε φυσικά την ειδική φόρμα, δέχτηκε τις απαραίτητες οδηγίες και μπήκε στην πίσω θέση του διθέσιου μαχητικού, αλλά μάλλον βιάστηκε να φορέσει τη μάσκα οξυγόνου πριν καν κλείσει η καλύπτρα του κόκπιτ - γι’ αυτό και μετά την έβγαλε για να την ξαναφορέσει όταν άρχισε η παροχή οξυγόνου.

Δείτε τον πρωθυπουργό στο F-16




Το πολεμικό αεροσκάφος με τον πρωθυπουργό απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Λάρισας, πέταξε πάνω από Σκύρο, Άγιο Ευστράτιο, Λήμνο, Θάσο, Άγιο Όρος, νότια Χαλκιδική και επέστρεψε ξανά στη βάση του.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε «εντυπωσιασμένος από το επίπεδο της ετοιμότητας και της επιστημονικής γνώσης των πιλότων» και είπε ότι «το μεγάλο υπερόπλο που έχουμε είναι η ψυχή των Ελλήνων πιλότων».

Το Μαξίμου, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, που το απόλαυσε, έδειξε να νιώθει αμηχανία όταν δημοσιεύτηκε η πληροφορία ότι θα γινόταν η πτήση αυτή. Με ένα «non paper», που δύσκολα καταλάβαινε κάποιος για ποιον λόφο εκδόθηκε, το Μαξίμου σχολίαζε «Πετάει, πετάει, ο Τσίπρας; Αυτή είναι η απάντηση στους συναδέλφους που αναρωτιούνται για το σημερινό πρωινό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού».

Πάντως στην Αμερική, ο κ. Τσίπρας θα πάει με πολιτικό αεροσκάφος και χωρίς ο ίδιος να χρειαστεί να… βοηθήσει, ως συγκυβερνήτης τον πιλότο.

Στη Ουάσιγκτον όμως θα χρειαστεί να δείξει ότι μπορεί να αντέξει τα… μεγάλα ύψη, αφού θα έχει κρίσιμες επαφές, πρωτίστως με τον Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη, αλλά και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Πρώτος στόχος του κ. Τσίπρα, ο οποίος θα μεταβεί πρώτα, το Σαββατοκύριακο στο Σικάγο, είναι να δοθεί το μήνυμα από την Ουάσιγκτον ότι η Ελλάδα μπαίνει σε άλλη τροχιά, με μία οικονομία που αναπτύσσεται και ένα οικονομικό περιβάλλον που είναι φιλικό προς τις επενδύσεις. Στηρίζει δε πολλές ελπίδες ότι ο κ. Τραμπ θα ενισχύσει αυτό το αφήγημα, ιδίως σε ένα πλαίσιο «πάρε - δώσε», που περιλαμβάνει ακόμη πιο στενή συνεργασία στις διμερείς σχέσεις, με έμφαση και στις στρατιωτικές, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα συμφωνία για τη Σούδα.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας θέλει τη συνδρομή της αμερικανικής κυβέρνησης, ώστε το ΔΝΤ να μην αποτελέσει εμπόδιο στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και στην έξοδο της χώρας στις αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρήσει να αποσπάσει μία δέσμευση και από την κυρία Λαγκάρντ,αλλά και αποσαφήνιση των θέσεων του Ταμείου, ειδικά ως προς τη φιλολογία περί απαίτησης του ΔΝΤ για νέα μέτρα. Η δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, έγινε δεκτή με ικανοποίηση στην Αθήνα χθες βράδυ και εκφράζεται η εκτίμηση ότι θα διαμορφωθεί ένα πεδίο ειλικρινούς και εποικοδομητικής συζήτησης, χωρίς ακρότητες και σκοπιμότητες.
Πρώτο Θέμα

6 σχόλια:

  1. Η απόλυτη γελοιοποίηση των ενόπλων δυνάμεων λυπάμαι τους αξιωματικούς που δέχονται να καθίσουν δίπλα σε αυτό το έκτρωμα νομιμοποιώντας την παρουσία του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε δεν μίλησε κανένας για γελοιοποίηση των ενόπλων δυνάμεων. Και να ήταν μόνον αυτός εκτός από υπουργούς, ή να μην συνέβαινε να πετούν πρωθυπουργοί και υπουργοί σε άλλα κράτη; Τι πάει να πει " νομιμοποιώντας την παρουσία του"; Αλλά ξέχασα, εσύ προτείνεις πραξικόπημα, για την ... προστασία τού Συντάγματος! :-)))
      Τόση λύσσα πια, βρε κομματόσκυλο;

      Διαγραφή
    2. Ψυχραιμία..... Ότι μα ότι και να είναι, είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Μπορεί να τα έχει κάνει σαλάτα αλλά είναι ο πρωθυπουργός Και γιατί να γελοιοποιήθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις, επειδή πέταξε με πολεμικό; Υπερβολές!

      Διαγραφή
    3. Όχι απλά επειδή χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις κάποιος ο οποίος τις καθυβριζε όλη του τη ζωή βρίζοντας ταυτόχρονα την Ελλάδα και κάθε τι ελληνικό εκτός και αν κανένας από τους δύο σας δεν είχε ακούσει τον Τσίπρα να μιλάει πιο πριν από το 2012. Τώρα τα περί κομμαυοσκυλων είναι απλώς αστεία μερικοί έχουν προφανώς επιλεκτική μνημη. Κατά τα άλλα να θυμίσω ότι τον Βενιζέλο ο στρατός τον έφερε δεν περίμενε εκλογές και άλλες τέτοιες παρωδίες σε ένα πολίτευμα που καμία σχέση με δημοκρατία δεν έχει

      Διαγραφή
    4. @ Alexandros,

      «Παρωδία» οι εκλογές; «Παρωδία» και το ισχύον πολίτευμα «που καμία σχέση δεν έχει με Δημοκρατία»;

      Αγαπητέ, ξεχνάς πως έχεις δικαίωμα να γράφεις ότι θέλεις, έχεις δικαίωμα να φτύνεις ακόμη και την Δημοκρατία που σε φιλοξενεί και σε ανέχεται, επειδή ακριβώς το ισχύον πολίτευμα το οποίο ονομάζεις «παρωδία», σου το επιτρέπει. Υπάρχουν «πολιτεύματα» και καθεστώτα που ούτε καν φαντάζεσαι. Υπάρχουν χώρες στις οποίες το ζην αποτελεί πραγματικό εφιάλτη - μην είσαι αχάριστος. Είναι αλήθεια ότι το παρελθόν (και το παρόν) πολλών από τα μπουμπούκια του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνδεδεμένο με μία γενικότερη «άρνηση» στην έννοια της πατρίδας, του Ελληνισμού κλπ. Το ίδιο το πολίτευμα όμως που ΕΣΥ φτύνεις κατάμουτρα επειδή δεν σε βολεύει ή δεν σε εξυπηρετεί κατά πως γουστάρεις, το ίδιο πολίτευμα σε προστατεύει από την (πιθανή) αυθαιρεσία του ΣΥΡΙΖαίου. Μην είσαι αχάριστος και ΜΗΝ κατηγορείς το πολίτευμα και τους Δημοκρατικούς θεσμούς για τις (πιθανότατα δικαίως εκφρασθείσες) διαφορές που έχεις με τους δήθεν ΤσεΓκεβαρηδες που μας κατσικωθήκαν στη πλάτη. Όταν καταφέρεσαι εναντίον των εκλογών, του πολιτεύματος κλπ, το μόνο που καταφέρνεις είναι να τιμωρείς τον γαϊδαρο, ενώ στην ουσία, σου φταίει το σαμάρι. Ξεχνάς ότι ο γαϊδαρος είναι αυτός που ανέχεται το βάρος σου, όχι το σαμάρι! Λίγο σεβασμός στους θεσμούς, στο πολίτευμα, τις εκλογές και την Δημοκρατία λοιπόν, δεν βλάπτει!

      Διαγραφή
    5. @ Alexandros

      Για σένα δημοκρατία σημαίνει ό,τι εγκρίνεις εσύ.
      Έχεις γίνει γραφικός, δεν το καταλαβαίνεις;

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.