19/10/17

Απαιτούνται μεγαλύτερες θυσίες για την Άμυνα - Επιβεβλημένη η αναβάθμιση των F-16, αλλά πολύ καθυστερημένη και κυρίως ανεπαρκής

Ειδικού συνεργάτη
Σύμφωνα με την Υπηρεσίας Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA), ενεκρίθη από το State Departement ένα πρόγραμμα FMS πώλησης πακέτου αναβάθμισης 123 F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Κάτι το οποίο προαναγγέλθηκε κατα την συνάντηση Τσίπρα-Trump.
Το πακέτο αναβάθμισης περιλαμβάνει 125 APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA) ραντάρ, 123 Modular Mission Computers (MMCs), 123 συστήματα ζεύξης δεδομένων LINK-16 123 συστήματα LN260 Embedded Global Navigation Systems (EGI)/Inertial Navigation Systems (INS) και 123 Improved Programmable Display Generators (iPDGs). Περιλαμβάνονται ακόμη 123 συστήματα αναγνώρισης Φίλου ή Εχθρού APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (AIFF), ένας προσομοιωτής πτήσεων F-16V και αναβάθμιση δύο υφισταμένων, αναβάθμιση συστημάτων επικοινωνιών και κρυπτογράφης, καθώς και αναβάθμιση του συστήματος αυτοπροστασίας Advanced Self-Protection Integrated Suite (ASPIS) I σε ASPIS II για 26 αεροσκάφη F-16 καθώς και εξοπλισμός υποστήριξης, βιβλιογραφία, εκπαίδευση προσωπικού και εκπαιδευτικό εξοπλισμό καθώς και λοιπά συναφή στοιχεία υποστήριξης εφοδιαστικής και προγράμματος.
Εφόσον ευσταθούν οι ανακοινωθείσες λεπτομέρειες του προγράμματος, οι εργασίες αναβάθμισης θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας των F-16, την Lockheed Martin, κάτι που σημαίνει μηδενικό έργο για την ΕΑΒ.
Δεν υπήρξε καμία αναφορά ή ανακοίνωση περί προμήθειας F-35, του μαχητικού 5ης γενεάς με χαρακτηριστικά stealth, το οποίο έχει παραγγείλει σε μεγάλους αριθμούς (120) η Τουρκία. Συνεπώς ο εκσυγχρονισμός των F-16, ο οποίος θα έπρεπε να έχει ήδη αποδώσει αεροσκάφη στην Πολεμική Αεροπορία, (όπως έχει κάνει η τουρκική), εκτός από εξαιρετικά καθυστερημένος, καθίσταται και ανεπαρκής. Καθυστερημένος επειδή θα προηγηθεί η έλευση των τουρκικών F-35 στο Αιγαίο, διάστημα κατά το οποίο θα κληθούν οι έλληνες αεροπόροι να αντιμετωπίσουν αεροσκάφη με χάσμα δύο γενεών! (3ης εναντι 5ης). Ανεπαρκής όχι λόγω ελλείψεως στον εξοπλισμό των εκσυγχρονισμένων F-16, ο οποίος θα καταστήσει τα ελληνικά αεροσκάφη από τα πλέον σύγχρονα του τύπου παγκοσμίως, αλλά επειδή θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα τεχνολογικά υπέρτερα τουρκικά F-35.
Η τεχνολογική υπεροχή των F-35 δεν έγκειται στα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά των δύο αεροσκαφών. Πλέον η πρόοδος στον τομέα της μείωσης του RCS, δηλαδή της αποκαλυψιμότητας από τα εχθρικά radar, σε συνδυασμό με την είσοδο σε υπηρεσία εξελιγμένων όπλων stand off μακράς εμβέλειας, προσδίδει στα αεροσκάφη που τα διαθέτουν το πλεονέκτημα αθέατης εισόδου, προσβολής και αποχώρησης τους από το πεδίο της μάχης.
Επιπλέον, η χρήση radar τύπου AESA και από τους δύο μελλοντικά αντίπαλους τύπους μαχητικών στο Αιγαίο - ελληνικά F-16 εναντίον τουρκικών F-35 - δεν εξασφαλίζει την ισορροπία στο θέατρο επιχειρήσεων, καθότι η απόσταση αποκάλυψης των ελληνικών αεροσκαφών από τα τούρκικα θα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη απόσταση αποκάλυψης των τουρκικών από τα ελληνικά, λόγω του μειωμένου ηλεκτρονικού ίχνους των F-35. Και στην εναέρια μάχη αυτό είναι τεράστιο πλεονέκτημα, μετά την εισαγωγή των βλημάτων εξαπόλυσης πέραν του οπτικού πεδίου (BVR), ιδίως στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι αναφορές περί τουρκικής προμήθειας βλημάτων Meteor, με εμβέλεια αρκετά μεγαλύτερη από τα ήδη υπάρχοντα ελληνικά.
Από τα ανωτέρω στοιχεία γίνεται ξεκάθαρο το γιατί ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών F-16 δεν αρκεί για να διατηρηθεί η εναέρια ισορροπία στο Αιγαίο. Η Τουρκία με την είσοδό της στο πρόγραμμα των F-35 επιχειρεί την πλήρη ανατροπή των δεδομένων στο ελληνοτουρκικό αεροπορικό δίπολο, από την στιγμή που η Ελλάδα δεν απαντά αναλόγως. Η μοναδική ρεαλιστική λύση για την Πολεμική Αεροπορία είναι η προμήθεια αριθμού F-35, τα οποία συνδυασμένα με τα εκσυγχρονισμένα F-16, τα οποία σημειωτέον θα είναι κατα πολύ ανώτερα των τουρκικών F-16 λόγω AESA, θα εξασφαλίσουν την εναέρια ισορροπία στο Αιγαίο, αν όχι την ελληινκή ποιοτική υπεροχή.

Πανηγυρισμοί και μεγάλα λόγια που πιθανόν θα ακουστούν μετά την απόφαση του προγράμματος εκσυγχρονισμού, θα είναι κενά νοήματος. Απαιτείται η προμήθεια νέων αεροσκαφών 5ης γενεάς για να αντισταθμιστεί  το κενό ισχύος που θα προκύψει σε μερικούς μήνες, που η Τουρκία θα εμφανίσει τα πρώτα της F-35 στο Αιγαίο. Δεν έχουμε διάθεση να κάνουμε τον dealer όπλων υπέρ κανενός. Η πραγματικότητα όμως, είναι αμείλικτη. Και η αλήθεια είναι ότι μία προμήθεια F-35 απαιτεί ένα δυσβάστακτο κόστος για την χειμάζουσα ελληνική οικονομία. Η Εθνική Άμυνα δυστυχώς απαιτεί θυσίες, ειδικά εάν κάποιος έχει τους δικούς μας γείτονες. Το ζητημα λοιπόν δεν είναι οικονομικό, αλλά υπαρξιακό…

60 σχόλια:

  1. Τα F-16V είναι μαχητικά 4ης Γενιάς κι όχι 3ης.

    Σταματήστε επιτέλους να αναμεταδίδετε αυτήν την καραμέλα ασχετοσύνης που διέπει ένα μεγάλο κομμάτι του "Αμυντικού Τύπου".
    Μόνο ένα αρχικής παραγωγής F-16Α/Β χωρίς την δυνατότητα βολής AIM-7 SPARROW ή AIM-120 ΑΜRAAM Θα λέγαμε ότι έχει στοιχεία 3ης Γενιάς αν και παράχθηκε σαν 4ης με πρόληψη για μεγάλες αναβαθμίσεις όπως έκαναν έκτοτε οι Αμερικάνοι.
    Πηγη:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Fighter_aircraft#Third_generation_jet_fighters_.28early_1960s_to_circa_1970.29

    Το F-16V είναι 4ης γενιάς μαχητικό πολλαπλού ρόλου έχοντας στοιχεία απο 5ης γενιάς μαχητικά. Πρόκειται για αεροσκάφος που η Π.Α έχει ήδη τεράστια εμπειρία και δεν απαξιώνεται επειδή ο κάθε δημοσιογραφίσκος έχει να προωθήσει την δικιά του ατζέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ερωτήσεις: Για να γίνει η αναβάθμιση των F-16 πόσα χρόνια χρειάζονται?
    Οι Τούρκοι από τον Απρίλιο ή Μάϊο του 2018 θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα F-35 και πιθανότατα από το τέλος του 2019 τους S-400. Ενω γίνεται η αναβάθμιση στις ΗΠΑ, τα αεροπλάνα αυτά δεν θα τα στερηθεί η χώρας μας? Πώς θα αντιμετωπίσουμε εν τω μεταξύ τις Τουρκικές απειλές?
    Τα F-16 είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τα F-35. Μήπως η αναβάθμιση, όταν γίνει, θα είναι και πολύ αργά , εκτός από ανεπαρκής?
    Διατί δεν ζητήθηκαν άμεσα F-35 ως αντάλλαγμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Fotis V.,

      Η αλήθεια είναι ότι ο Alexis ζήτησε καμιά 200αριά F35, αλλά ο Αμερικάνος του απάντησε ότι εμείς οι Έλληνες δεν τα έχουμε ανάγκη, διότι αφ’ ενός υπάρχει η «προφητεία του Γέροντα» κι αφ’ ετέρου ότι είμαστε «ο πιο μάγκας λαός του Σύμπαντος» και μπορούμε ακόμη και με ιπτάμενα σκουπόξυλα να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε.

      Διαγραφή
    2. Οι ΗΠΑ έχουν ένα τεράστιο πρόβλημα.
      Το αποτυχημένο πραξικόπημα των Γκιουλενιστών τους, "from Pennsylvania", έχει οδηγήσει τους Τούρκους Ισλαμιστές, που εκπροσωπούν την πλειοψηφία των Τούρκων, στα χέρια των Ρώσσων. (Γνωρίζουν καλά το τέλος του "δικτάτορα" Μεντερές και υπουργών του στην αγχόνη, από τους δυτικόφιλους Κεμαλιστές).
      Η Τουρκία εξελίσσεται σιγά-σιγά σε ένα νέο "Ιράν". Εξοπλίζεται μάλιστα και με τους S-400, συμμαχεί με το Ιράν κατά των Κούρδων, κ.λπ.
      Το ασιατικό προπύργιο της Δύσης στην Ανατολική Μεσόγειο, για την ανάσχεση των Ρώσσων πρός την Μέση Ανατολή έχει πέσει...

      Διαγραφή
    3. Γιατί δεν παίρνουμε Ρωσικά σουχόι η Πακ φα?.-

      Διαγραφή
  3. Τα F16V είναι εξαιρετικά αεροσκάφη ικανά να κρατήσουν γερά και να ρίξουν ξυλο στα μεμετια για 15 χρόνια ακόμα εύκολα.

    Το προβλημα είναι ότι γειτνιάζουμε με ψυχοπαθεις που θα πάρουν σύντομα F35.

    Δεν πιστεύω ότι ο Πούτιν θα δώσει τελικά s400....ούτε ότι o Τραμπ θα δώσει τα f35....

    Τίναγμα της ψοφιας γάτας είναι αυτό που κάνει η Τουρκία.

    Μακάρι να υπάρξει κάτι που θα μας δώσει μια μοιρα από f35 φυσικά...υπάρχουν και άλλα μέσα αντιμετώπισης του f35....

    Πρώτο πλήγμα stealth bvr...υπάρχει...πολλά ucav , φθηνά και εξοπλισμένα...υπάρχει και η Lband, και ηλεκτροοπτικα μέσα, σε κάποια Πολυτεχνεία κάποιοι δουλεύουν καλά.

    Δε χρυσών κανένα χάπι, απλά πιστεύω ότι κανέναν δε συμφέρει μια πάρα πολύ ισχυρή Τουρκία και θα γίνουν τα δέοντα.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα είμαστε 2:1 Μόνο στα φ16 πρόβατα επί σφαγη

      Διαγραφή
    2. Οι Τούρκοι θα πάρουν και απο Ρώσους και απο Αμερικανούς ! Η γεωπολιτική θέση της Ελλαδος απο το μνημόνιο εχει προκαθοριστεί.Πως να δώσεις χρήματα στην άμυνα οταν δεν εχεις νοσοκομεία ; Προεχει η επιβίωση της ελευθερίας ! Και οι Ευρωπαίοι δεν εχουν όπλα να δώσουν ,οχι οτι τους ενδιαφέρει κιόλας.Η χαλαρή τουρκικη λίρα δίνει άμυνα , το σκληρό ευρω δίνει καλοπέραση στους πλούσιους Έλληνες.

      Διαγραφή
    3. Αναρωτιέμαι αν η εισαγωγή ανεπάνδρωτου μαχητικού όπως του υπό εξέλιξη Γαλλικού nEUROn, υποπενταπλάσιου κόστους, σε αριθμό περι τις 150 μονάδες, και με ταυτόχρονη αλλαγή του αμυντικού μας δόγματος σε αυτό του αιφνιδιαστικού πλήγματος (καταστροφής της τουρκικής αεροπορίας στο έδαφος κατά το πρώτο κύμα της επίθεσης), αν θα μας προσέδιδε αξιόπιστη δυνατότητα αντιμετώπισης της τουρκικής αεροπορικής απειλής.

      Διαγραφή
    4. @ Giannitsis,

      To nEUROn ΔΕΝ αποτελεί ολοκληρωμένο αεροπορικό project που μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά, ακόμη κι αν (με κάποιο τρόπο) ενταχθεί επιχειρησιακά σήμερα. Το nEUROn είναι μια πειραματική πλατφόρμα, για αυτό που ΘΑ ακολουθήσει. Θα μπορούσα να το παρομοιάσω με το EAP και την μετέπειτα εξέλιξή του Eurofighter

      Διαγραφή
  4. Τα F16V είναι εξαιρετικά αεροσκάφη ικανά να κρατήσουν γερά και να ρίξουν ξυλο στα μεμετια για 15 χρόνια ακόμα εύκολα.

    Το προβλημα είναι ότι γειτνιάζουμε με ψυχοπαθεις που θα πάρουν σύντομα F35.

    Δεν πιστεύω ότι ο Πούτιν θα δώσει τελικά s400....ούτε ότι o Τραμπ θα δώσει τα f35....

    Τίναγμα της ψοφιας γάτας είναι αυτό που κάνει η Τουρκία.

    Μακάρι να υπάρξει κάτι που θα μας δώσει μια μοιρα από f35 φυσικά...υπάρχουν και άλλα μέσα αντιμετώπισης του f35....

    Πρώτο πλήγμα stealth bvr...υπάρχει...πολλά ucav , φθηνά και εξοπλισμένα...υπάρχει και η Lband, και ηλεκτροοπτικα μέσα, σε κάποια Πολυτεχνεία κάποιοι δουλεύουν καλά.

    Δε χρυσώνω κανένα χάπι, απλά πιστεύω ότι κανέναν δε συμφέρει μια πάρα πολύ ισχυρή Τουρκία και θα γίνουν τα δέοντα.

    Φυσικά και δεν πρέπει να περιμένουμε από άλλους αλλά ας δούμε την πραγματικότητα που δω και πέρα. Βραχυπρόθεσμα θα έχουμε πρόβλημα εκτός κι αν αραξει μια αμερικανική μοίρα f35 με leasing

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. TO 1974 ΤΡΕΧΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΑΜΕ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΟΧΕΙΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΦΥΛΑΚΤΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΗΜΑΣΤΑΝ ΣΥΜΑΧΟΙ[!] ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ [ΝΑΤΟ].ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΑΘΗΜΑ, ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΕΛΟ ΣΟΥΛΤΑΝΟ!, ΟΤΑΝ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΩΣΑΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΑΣ ΓΚΑΡΙΖΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΛΛΑΧ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΝΤΑ ΝΙΠΤΕΙ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΩΣΑΜΕ ΜΙΑ ΒΑΣΗ ΝΑΥΤΙΚΗ [ΕΣΤΩ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΔΙΕΥΚΩΛΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΡΩΣΣΟΥΣ] ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΜΗΝ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΛΟΓΩ ΝΑΤΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΨΑΧΝΕΙ ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ ΝΑ ΒΡΕΙ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ ΜΠΛΟΚ. ΑΛΛΑ ΕΙΠΑΜΕ, ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΑ ΑΡΧΗΓΟ...ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΥΚΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το 74 οι ελληνικές μονάδες στον Έβρο ήσαν πάνοπλες και πανέτοιμες με ποσοστά επάνδρωσης της τάξης του 110%.
      Καθόλου Δεν "τρεχαμε και δεν φτάναμε" στο 'Εβρο!!!!!
      το ζήτημα είναι ότι οι προδότες που διοικούσαν την Ελλάδα ΔΕΝ έδωσαν την εντολή που έπρεπε να δώσουν: ΠΡΟΕΛΑΣΗ στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

      Διαγραφή
  6. Σε νησιωτικό σύμπλεγμα με τις κατάλληλες προσθήκες (IR και άλλα μέσα χαμηλού κόστους) το F-35 δεν έχει το πλεονέκτημα της πρώτης κρούσης από μεγάλη απόσταση.
    Εάν θέλουν να χτυπήσουν από μακριά έχουν τους SOM, τα πυραυλικά τους, το πυροβολικό τους κλπ.
    Επίσης, το F-35 δεν είναι αόρατο σε μικρές αποστάσεις από όλες τις πλευρές του. Κανένα α/φος δεν έχει τέτοια χαρακτηριστικά. Άρα ένα πυκνό δίκτυο αισθητήρων μπορεί να το ανιχνεύσει. Η κατάρριψη τώρα είναι άλλο κομμάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ακριβως. τα ειπες ολα με λιγες σχετικα λεξεις..

      Διαγραφή
    2. τα ειπες ολα με πολυ λιγες λεξεις
      το Φ35 δεν ειναι ετσι οπως παρουσιαζετε απο τους Αμερικανους για εμπορικους καθαρα λογους...

      Διαγραφή
  7. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αναβάθμισης, που προφανώς δεν ολοκληρώνεται στιγμιαία, δεν θα υπάρξει έλλειμα ισχύος; Εμείς αποσύρουμε αεροσκάφη προς αναβάθμιση και οι φίλοι μας παραλαμβάνουν καινούργια F-35. Ειλικρινά δεν βγάζω νόημα. Ποιος είναι ο στόχος; Η θωράκιση ή η εκχώρηση της πατρίδας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. For me, the biggest loss is zero work for the national defence industry. Countries wuth smaller orders were successful in securing local contracts.
    Now, since GAP came to power, more than ever before, was evident that dimishing our defence capabilities was part of the plan. Nothing has changed since. We should invest half of that money in R&D and let Greek brain power work. That is our long term salvation. Let Trump create jobs with his own money.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι, σωστά, αλλά η πρόταση δεν λύνει το πρόβλημά μας... Τα F35 λύνουν το πρόβλημα της άμυνας; Αυτό το πρόβλημα έχουμε. Το F35 δίνει πλεονέκτημα επιθετικά, το πρόβλημά μας είναι αμυντικό... Οπότε καλά κάνουμε και αναβαθμίζουμε τα F16. Σε εναέρια υπεροχή θα έχουμε τον πρώτο λόγο. Άρα για τα F35 θέλουμε σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και εγκλωβισμού. Εκτός αν τα F35 εντοπισμού μεταξύ τους, που δεν το ξέρω, αλλά δεν το νομίζω... Γιατί αν υπάρχει τέτοια πλατφόρμα ρανταρ αεροπορική, θα μπορεί να φτιαχτεί καλύτερη επίγεια... Άρα αυτό που θέλουμε είναι πυκνό σύστημα εντοπισμού και εγκλωβισμού, και αντίστοιχο σύστημα πυραυλικό κατάρριψης είτε επίγειο είτε δικτυακά από τα αεροσκάφη... Ιδού πεδίον λαμπρόν για την νέα Ελληνοϊσραηλινή συμμαχία... Τα F35 είναι άχρηστα, εκτός αν τα θέλουμε για κόντρα επίθεση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά στην παραπάνω πρόταση αναβάθμισης δεν βλέπω σύστημα αποκάλυψης υπέρυθρης ακτινοβολίας (IR)!
    χωρίς αυτό ΠΩΣ τα f-16 ΜΑΣ θα δουν τα f-35 τους;;;
    αυτό με ανησυχεί βαθύτατα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει σύστημα IRST πλήρως πιστοποιημένο και διαθέσιμο για F-16. Βεβαίως γίνονται (επιτέλους) ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Για περισσότερα: http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/08/f-16-f-35.html

      Διαγραφή
  11. Δεν πιστεύω κανέναν εκτός απ τους εν ενεργεία αξιωματικούς στα ανώτατα κλιμάκια.Αν κάτι δεν είναι σωστό να βγούν αυτοπροσώπως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ισως η Ελληνικη πολεμικη αεροπορια θα επρεπε να αντληση πληρωφοριες, σχετικα με το Φ35, απο χρηστες του συγκεκριμενου αεροσκαφους, οπως ειναι οι Ολλανδοι, Ισραηλινοι, Ιταλοι...

    Προσωπικη μου αποψη ειναι, οτι κατι δεν ταιριαζη με αυτο το αεροσκαφος, too little, too late.

    Αλλο η διαφήμιση ενος προιοντος και αλλο οι δυνατοτητες του..
    Ας μην ξεχναμε τον πολεμο του κολπου, οπου οι δορυφοροι που βλεπουν ενα γραμματοσημο μεσα απο τα συνεφα, και τα alwether fighter bomers, καθηλώνονταν, με ενα συνεφακη πανω απο το Ιρακ..

    Οπως και να το κανουμε, η βελτιωση των Φ16, ειναι μια πολυ σωστη και χρήσιμη αποφαση.
    και δεν πιστευω οτι θα γυνη σε εγκαταστασεις στην Αμερικη, για πρακτικους και μονο λογους....!!! πως θα μεταφερης τοσα αεροπλανα, τοσο μακρυα....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ skydiver lakis,

      Διαβάζοντας τις προηγούμενες αναρτήσεις σου, διαπιστώνω πως έχεις μία λάθος αντίληψη - θα το έλεγα και «πλήρη μεσάνυχτα». Δεν είναι κακό και σίγουρα δεν φταις εσύ, προφανώς έχεις ίσως παρασυρθεί διαβάζοντας όσα γράφονται ειδικά τους τελευταίους μήνες από (συνήθως) άσχετους ιντερνετικούς παντογνώστες που προσπαθούν να αλιεύσουν κλικς. Το θέμα «F35» δεν μπορεί να αναλυθεί τόσο απλοϊκά και σίγουρα οι παράμετροι και μέθοδοι αντιμετώπισής του προβλήματος «Τουρκικά F35» δεν είναι δυνατό να συζητηθεί με όρους καφενείου και ταξί…

      Για να απαντήσω στο ερώτημά σου «…η Ελληνικη πολεμικη αεροπορια θα επρεπε να αντληση πληρωφοριες, σχετικα με το Φ35, απο χρηστες του συγκεκριμενου αεροσκαφους, οπως ειναι οι Ολλανδοι, Ισραηλινοι, Ιταλοι…» που εξέφρασες προηγουμένως (επειδή κι άλλοι ίσως αναρωτιούνται το ίδιο), θα πρέπει να γνωρίζεις τα ακόλουθα:

      A) ΚΑΝΕΙΣ (μα ΚΑΝΕΙΣ) χρήστης F35, δεν είναι διατεθειμένος να σου αποκαλύψει τις δυνατότητες του υπερ-πολύτιμου όπλου που απέκτησε
      B) Ακόμη κι αν υπήρχε κάποιος χρήστης F35 που θα ήθελε να συν-ασκηθεί με μη-χρήστες F35, δεν θα μπορούσε να το πράξει ΒΑΣΕΙ ΟΡΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ που έχει υπογράψει. Απαγορεύεται ρητά, η συν-άσκηση και παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας σε μη-χρήστες, ακόμη κι αν είναι μέλη συμμαχίας.

      Τέλος, η προσωπική μου γνώμη είναι πως η απόφαση αναβάθμισης του βασικού κορμού της ΠΑ, δηλαδή των F16 σε επίπεδο V, είναι η καλύτερη κίνηση που θα μπορούσε να επιτευχθεί. Στην πραγματικότητα το θεωρώ κίνηση «ματ» (σε σκακιστικούς όρους) και είναι η μόνη λύση με την οποία μπορούμε να πορευτούμε βάσει των χρημάτων που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, η οποία ΜΠΟΡΕΙ (υπό όρους και προϋποθέσεις) να επαναφέρει προς όφελός μας τις ισορροπίες στον αεροπορικό αγώνα στο Αιγαίο (ο οποίος τα τελευταία χρόνια ήταν υπέρ της Τουρκίας ως προς την ποιότητα του υλικού). Κάθε άλλο φιλόδοξο σχέδιο και πολυδιαφημιζόμενο σενάριο (που δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε οικονομικά και μακροπρόθεσμα) από «ειδικούς του πληκτρολογίου», θα είχε αποτέλεσμα την αδιανόητη συρρίκνωση της ΠΑ σε αριθμούς απίστευτα χαμηλούς - άρα και την καταστροφή του αξιόμαχου. Και χωρίς δυνατή και αποτελεσματική ΠΑ, δεν υπάρχει αγώνας και θα είχαμε χάσει πόλεμο από την πρώτη κιόλας ώρα (ούτε καν ημέρα).

      Διαγραφή
    2. Ακου.
      Εδω μεσα ανταλλάζουμε απόψεις.
      θα σε ευχαριστούσα προκαταβολικά, αν την επόμενη φορα μου απαντησης, χωρις να προσπαθης να με προσβαλης με επιφανειακές εξυπνάδες.
      Λοιπον ακου. Το βασικο ερωτημα ειναι κατα ποσο ειναι στελθ. μια απαντηση του, τυπου, ναι. λιγο. οχι, δεν ειναι δυσκολο να την παρης..
      Βεβαιως θα πρεπει να ζης σε ενα απο τα παραπανω κρατη που να ανέφερα και να εχης διασυνδέσεις... δεν προσπαθης να βαλης χερι στα σχεδεια κατασκευης του...
      το προτζεκτ αυτο που λεγετε Φ35 ειναι πολυ παλιο, και το παρακολούθησα απο την πρωτη μερα που η χωρα μου, πηρε μερος στο προγραμμα κατασκευης του.
      Αν δεν υπηρχαν διαφοροι Αμερικάνικοι εκβιασμοί, θα ειχε αποχωρηση..
      Ολες αυτες οι πληροφοριες που δημοσιευτηκαν ολα αυτα τα χρονια στον εδω τυπο,με εκαναν να σχηματησω την εντύπωση οτι το συγγεκρημενο προγραμμα, μονο στελθ δεν ειναι..
      Επειδη εχουν ξοδευτη τεραστία ποσα στην αναπτηξης του συγκεκριμένου τυπου αεροσκαφους. η μυστηκοτητα θα ισχυει, μεχρι να παραδοθουν αρκετα αεροπλανα, για να γυνη μεγαλύτερη απόσβεση κεφαλαιου..!!! βαση αυτης της λογικης οι Αμερικανοι δεν θα παραδώσουν αεροσκαφοι στους Μογγολους, γιατι θα φανη η απατη...!!!

      Τωρα. Ειμαι υπερ της βελτιωσης των Ελληνικων Φ16, σε ΒΑΙΠΕΡ..

      Διαγραφή
    3. @ skydiver lakis,

      Άκουσε φίλε μου. Έχεις κάθε δικαίωμα να πιστεύεις ότι θέλεις και να υποστηρίζεις (με επιχειρήματα εάν είναι δυνατό) την άποψή σου. Όταν όμως προσπαθείς να εμπλακείς σε μία συζήτηση για ένα θέμα που είναι ολοφάνερο ότι δεν κατέχεις και η άποψή σου έχει προφανώς διαμορφωθεί από κακή ενημέρωση και από παραπληροφόρηση, μην περιμένεις να συμφωνήσω ότι όσα λες είναι σωστά και μην περιμένεις να σου δώσω συγχαρητήρια. Εάν σε στεναχώρησε που σου είπα ότι έχεις «πλήρη μεσάνυχτα» για το συγκεκριμένο θέμα, τότε είναι δικό σου θέμα να διαχειριστείς την τσατίλα σου. Μην περιμένεις να λες ανοησίες και από κάτω να σου χτυπάνε παλαμάκια. Αν λες ανοησίες, θα τρως καρπαζιές - χώνεψέ το.

      Διαγραφή
  13. Μην είμαστε Ελληνάρες του τύπου «έλα μωρέ τώρα, σιγά το F-35». Τόσες χώρες, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ, η Μ. Βρετανία και η Ιαπωνία δεν μπορεί να είναι χαζοί που το προμηθεύονται κι εμείς οι έξυπνοι που δεν το παίρνουμε. Και μόνο το Ισραήλ που το παίρνει, θα πρέπει να μας λέει πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αλλη η χρηση του ισως?μπορεις να αγορασεις την καλυτερη χυτρα ταχυτητος στον κοσμο,που την αγοραζουν κ εμπιστευονται κ αλλοι.Αν ομως εσυ χρειαζεσαι σκευος για να τηγανισεις,σου ειναι αχρηστη

      Διαγραφή
  14. Διαβαζοντας τα φοβερα και τρομερα περι των F-35,αναρωτιεται κανεις:Δηλ. ειναι τοσο αορατα που ουτε μεταξυ τους δεν βλεπονται;
    Και παρολο που δεν ειμαι ειδικος,φανταζομαι οτι μονο στην πραξη μπορει ναποδειχτει ποσο αξιο αεροσκαφος ειναι.Σιγουρα παντως πρεπει ναναι παρα πολυ καλο κατα των ταλιμπαν,των χουτου-χουτου,των απατσι και των αβοριγινων...Εξαλλου το αν υιοθετηθηκε απο τις συμμαχικες αεροποριες δεν σημαινει τπτ.Αυτες (Οι συμμαχικες αεροποριες)υπαρχουν για να θεριευει η Λοκχηντ Μαρτιν Α.Ε.
    http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4608340/Expert-reveals-F-35-isn-t-ultimate-fighter-jet.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ elias cavadas,

      Αφού όπως κι εσύ ο ίδιος γράφεις ότι δεν είσαι ειδικός, ίσως θα ήταν καλύτερα να μην κάνεις χαρακτηρισμούς και να μην προδικάζεις (με ειρωνικό τρόπο) την επιχειρησιακή αξία του F35. Άλλωστε, αν είχες ενημερωθεί σωστά, θα ήξερες πως μέχρι σήμερα όπου έχουν συν-ασκηθεί F35 με άλλα Δυτικά μαχητικά (Αμερικανικής / Γαλλικής / Βρετανικής κατασκευής) έχουν συντριπτική υπεροχή.

      Οι περισσότεροι πέφτουμε εύκολα στην παγίδα να συγκρίνουμε το F35 με ένα συμβατικό μαχητικό. Όμως η αλήθεια είναι πως το F35 εισάγει μία νέα εποχή που ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ προσπαθούμε να χαρτογραφήσουμε. ΜΗΝ περιμένετε να συμβεί ποτέ μία αερομαχία όπως έχουμε συνηθίσει όλοι μας να φανταζόμαστε με αντιπάλους αεροσκάφη 4ης γενιάς. Το πλεονέκτημα του F35 είναι ότι μπορεί ΑΟΡΑΤΟ να εκτελεί πλήγματα από απόσταση και θέση που ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να το εντοπίσει - πόσο μάλλον να εμπλακεί σε αερομαχία και να το καταρρίψει.

      Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τρόπος να «αντιμετωπιστεί» η απειλή του F35, είναι η χρήση επίσης F35 - όχι για να εμπλακούν σε μεταξύ τους μάχη, αλλά για να εκτελέσουν πλήγματα στον αντίπαλο ΠΡΙΝ τα εχθρικά F35 προλάβουν να το κάνουν. Εισερχόμαστε πλέον σε μία εποχή που αυτός που θα ρίξει την πρώτη γροθιά στον καυγά θα κερδίσει - τόσο απλά! Κι όταν το πλεονέκτημα του F35 είναι να «ρίξει την πρώτη γροθιά του καυγά» ενώ κανείς δεν το περιμένει και δεν μπορεί να εντοπίσει από πού του ήρθε, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι όσο αναβαθμισμένο κι αν είναι ένα αεροσκάφος 4ης γενιάς, όσο άριστα εκπαιδευμένο πλήρωμα κι αν έχει, όσο κι αν επιβάλλεται σε άλλα μαχητικά 3ης / 4ης γενιάς… αν δεν μπορεί να εντοπίσει από πού του έρχονται οι απειλές, θα καταστραφεί στο έδαφος σαν sitting duck.

      Διαγραφή
    2. Αυτα που λες τα ξερουμε...τακουμε,τακουμε,τα ξανακουμε.
      ποιος ομως το ξερει σιγουρα;
      εγω το βλεπω σαν ενα καλο κινητο παλιοτερης γενιας κιενα σμαρτ φοουν.
      Ποια η διαφορα; Ουσιαστικα το σμαρτ σε κανει και πλερωνεις πιοτερο...
      κατα την αποψη μου γκατζετακι ειναι.
      Κιεσυ πασιφανως αντιπροσωπος της λοκχηντ.

      Διαγραφή
    3. elias cavadas είπε «...Αυτα που λες τα ξερουμε. ποιος ομως το ξερει σιγουρα; εγω το βλεπω σαν ενα καλο κινητο παλιοτερης γενιας κιενα σμαρτ φοουν...»

      Επειδή προφανώς δεν έχεις ενημερωθεί ή είσαι παραπληροφορημένος, γιατί δεν κάνεις ένα κόπο να ρωτήσεις τους δεκάδες χειριστές F16, F15, Rafale, Eurofighter κλπ που είχαν την ατυχία (σε Red Flag τα τελευταία 2 χρόνια) να φάνε «ανελέητο ξύλο» από F35 χωρίς καν να καταλάβουν από που τους ερχόταν τα kill; Και όχι μια φορά μόνο, αλλά κατ’ επανάληψη! Α, ξέχασα... αυτοί είναι κουτόφραγκοι και όχι «Ελληναράδες που αναχαιτίζουν F16 πετώντας με T33»! Έτσι;


      elias cavadas είπε «...κατα την αποψη μου γκατζετακι ειναι. Κιεσυ πασιφανως αντιπροσωπος της λοκχηντ...»

      Μπράβο ξεφτέρι μου, το κατάλαβες. Είμαι αντιπρόσωπος της Lockheed Martin κι εσύ κάποιος που στόκος ήσουν και στόκος παραμένεις. Συγχαρητήρια!

      Διαγραφή
    4. @ Pointman 19 Οκτωβρίου 2017 - 7:14 μ.μ.

      «Οι περισσότεροι πέφτουμε εύκολα στην παγίδα να συγκρίνουμε το F-35 με ένα συμβατικό μαχητικό.»

      Σωστός!

      Η Lockheed Martin και το Πεντάγωνο (ποιοι άλλοι;) λένε ότι η υπεροχή του F-35, σε σχέση με τ' αντίπαλά του μαχητικά, έγκειται στην ικανότητά του να παραμένει μη-εντοπιζόμενο, δίνοντάς του έτσι το 3πλό πλεονέκτημα της... «πρώτης ματιάς, πρώτης βολής, πρώτης εξουδετέρωσης» ("first look, first shot, first kill").

      Ο Pierre Sprey (συν-σχεδιαστής του F-16) έχει πει ότι το F-35 πιθανότατα θα χάσει μια κοντινή μάχη (στον αέρα) με ένα καλο-πιλοταρισμένο MiG-21 (σοβιετικής σχεδίασης μαχητό της δεκαετίας του '50)... χαχαχα!

      Το F-35 πολυδιαφημίστηκε σαν το μαχητικό αεροσκάφος που θα μπορούσε να κάνει σχεδόν τα πάντα όλα που θα ήθελαν οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους boondoggles (*) στην πρόσφατη ιστορία των στρατιωτικών αγορών.

      (*) boondoggle = «εργασία ή δραστηριότητα που είναι άχρηστη ή άσκοπη, αλλά μας την εμφανίζουν ότι έχει αξία»... κορυφαίος χαρακτηρισμός από την αναδημοσίευση (170614) του Scientific American / Aerospace, άρθρου για το F-35 (**) του Michael P. Hughes (***), The Conversation US.

      (**) What went wrong with the F-35, Lockheed Martin’s Joint Strike Fighter? (June 14, 2017 3.22am BST)

      (***) Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Francis Marion

      Τι πήγε στραβά με το F-35, το Joint Strike Fighter της Lockheed Martin;

      Go figure que... τρέχα γύρευε... χαχαχα!

      Διαγραφή
    5. ΦΙλαρα ποϊντμαν,θα σε ανεχομαστε πολυ ακομη ηλιθιο αμερικανακι;

      Διαγραφή
    6. @ Nikolaos,

      Ο Pierre Sprey, δεν έχει σχεδιάσει ΟΥΤΕ τσαγιέρα! Μην πιστεύεις ότι αστικό μύθο κυκλοφορεί από ανίδεους που κοιμούνται και ονειρεύονται η Πολεμική Αεροπορία να προμηθευτεί Sukhoi και να ξεπληρώσουμε τους Ρώσους με φτηνά τουριστικά καλοκαιρινά πακέτα και ροδάκινα…

      Διαγραφή
    7. @ Pointman

      «Τσαγιέρα» (*)... το F-16 και το A-10;;; Κόψε κάτι... χαχαχα!

      (*) "tea for two" (πρόσθεσε και 3ο φλυτζάνι νερό for the pot/tsayiera na fygοume/αναβαθμίσουμε)

      Brought to the Pentagon in 1966 as one of Robert S. McNamara's "wiz kids," (Pierre) Sprey became heavily involved in the design of two key Air Force warplanes -- the F-16 fighter and the A-10 ground attack jet. (Washington Post, May 16, 2006)

      ΠΗΓΗ

      Στο συμψηφιστικό σύστημα κλήρινγκ (clearing) εμπόριο της χώρας με Ρωσία, που αναφέρεις, τουλάχιστον, ξέχνα τα ροδάκινα (που τα θάβαμε) και τις ροδακινιές (που τις ξεριζώναμε)... για τις επιδοτήσεις της ΕΟΚ και τα Πακέτα Ντελόρ, ρε γαμώτο!

      Ραντεβού λοιπόν το καλοκαίρι στον Πλαταμώνα/Νέους Πόρους (στα ΚΑΑΥ από δίπλα)· κερνάω κρέπες (που τώρα εκεί τις λένε «παλατσίνκα»), με θέα (απέναντι) πανύψηλες Ρωσίδες με μαγιό και σαγιονάρες, να δοκιμάζουν γούνινα παλτά και καπέλα Καστοργιανά στους 38 βαθμούς υπό σκιά... χαχαχα!

      Διαγραφή
    8. @ Nikolaos,

      Θα μου επιτρέψεις να επιμένω. Ο Pierre Sprey, δεν έχει σχεδιάσει ΟΥΤΕ τσαγιέρα! Μην πιστεύεις ότι αστικό μύθο κυκλοφορεί (πχ το άρθρο στην Washington Post γραμμένο από τον δημοσιογράφο Thomas E. Ricks, οποίος είναι ο μοναδικός που ισχυρίζεται πως το F-16 και το A-10 σχεδιάστηκαν από τον Pierre Sprey).

      Και για να μην μιλάμε στον αέρα, στο σχετικό λήμμα που τον αφορά στο wikipedia αναφέρει «… Pierre Sprey TOOK NO PART in the actual designing of ANY aircraft …». Άλλωστε, όσοι είναι σχετικοί με το αντικείμενο γνωρίζουν πολύ καλά, πως ο σχεδιασμός και η εξέλιξη ενός σύγχρονου αεροσκάφους και μάλιστα μαχητικού, είναι αποτέλεσμα εργασίας εκατοντάδων (ίσως και χιλιάδων) ανθρώπων και όχι μόνο ενός - πόσο μάλλον ο σχεδιασμός και η εξέλιξη δύο αεροσκαφών. Ο ίδιος ο Pierre Sprey, αν και μετείχε (όχι ως σχεδιαστής) στην ανάπτυξη του προγράμματος F-16 μέχρι τα μέσα του ’80 αν δεν κάνω λάθος, ποτέ δεν ισχυρίστηκε την πατρότητα του F-16, ούτε φυσικά τον σχεδιασμό του.

      Τέλος, έχε υπ΄ όψη σου πως η φερόμενη ρήση του σχετικά με το αν ένα F-35 μπορεί να φάει ξύλο από ένα MiG-21, αποδίδεται σε ένα (πρωταπριλιάτικο) αστείο που έκαναν οι Ρώσοι δημοσιογράφοι του Sputnik, μετά από συνέντευξη που τους παραχώρησε ο Pierre Sprey, και κάποιοι αδαείς στο internet το πίστεψαν και το αναπαρήγαγαν ως αληθές. Ο ίδιος ο Pierre Sprey, το διέψευσε κατηγορηματικά. Το ίδιο αστείο κυκλοφορεί και σε άλλες version με τον Pierre Sprey τάχα να ισχυρίζεται ότι «…το F-22 μπορεί να καταρριφθεί με μία μόνο βολή τυφεκίου…» όπως επίσης και ότι «…το B-2 Spirit δυσκολεύεται ν πετάξει τη νύχτα…». Διαλέγεις και παίρνεις όποιο σου φαίνεται πιο αστείο…

      Διαγραφή
    9. @ Pointman

      Έχεις δίκιο 100%· σ' ευχαριστώ που με βοήθησες να πάω να βρω την αλήθεια (σε σοβαρά έντυπα του χώρου)!

      Πράγματι...

      «Ο Pierre Sprey, είναι αυτός που βοήθησε στη σύλληψη της ιδέας (χαχαχα!) του σχεδιασμού των μαχητικών F-16 και Α-10...»
      "Pierre Sprey, was the one who helped to conceptualize the design of the F-16 and A-10 fighters..."

      Πηγή: Lara Seligman, Pentagon Editor, Aviation Week & Space Technology (Jul 20, 2017)

      Διαγραφή
  15. ΕΡΏΤΗΣΗ:ΤΑ ΕΠΊΓΕΙΑ ΡΑΝΤΑΡ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ F35 ΣΤΟΝ ΕΝΑΈΡΙΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ; ΑΝ ΟΧΙ ΤΟΤΕ Η ΑΝΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ F16 ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΗ. ΑΣ ΜΕ ΔΙΑΦΩΤΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. λέει πολλα, αλλα λεει πως τα εντοπιζεις και πως τα ριχνεις...
      https://scottlocklin.wordpress.com/2017/01/20/shooting-down-stealthy-planes/

      Διαγραφή
    2. Η Έγκαιρη Προειδοποίηση ως Βάση για την Αμυντική Αντίδραση Έναντι απειλών STEALTH
      https://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/08/stealth.html

      Διαγραφή
  16. Όχι, θα πρέπει να πολεμήσουμε υπό σκιά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ xXBaNaNaCluBXx,

      Εξαιρετικά εύστοχο το σχόλιό σου, όμως ακόμη και τότε που οι 300+700 πολέμησαν υπό σκιάν, αν και ελάχιστοι έναντι των βαρβάρων, διέθεταν ότι καλύτερο υπήρχε στον τομέα του εξοπλισμού. Ακόμη κι αν η αναλογία μπορεί να ήταν 1 προς 1000, όταν οι βάρβαροι είχαν ψάθινες ασπίδες και οι δικοί μας ήταν σιδηρόφρακτοι…

      Διαγραφή
    2. Εδώ κάνεις ένα σοβαρό λάθος: Οι πολεμιστές των Θερμοπυλών δεν ήταν καλύτερα εξοπλισμένοι από τους Πέρσες (τουλάχιστον όχι καλύτερα από το περίφημο σώμα των Αθανάτων). Άρα δεν μιλάμε για τεχνολογική υπεροχή. Υπερείχαν όμως σε ό,τι αφορά το ηθικό (πολεμούσαν για την πατρίδα και την ελευθερία τους και όχι κάτω από το μαστίγιο ενός τυρανικού ηγεμόνα), τη στρατιωτική εκπαίδευση (η "αγωγή" τουλάχιστον των Σπαρτιατών ήταν απαράμιλλη) και τις τακτικές μάχης εκ του συστάδην (ελληνική φάλαγγα).

      Διαγραφή
    3. @ Panagiotis,

      Αν και θέλω πολύ να πω «επιμένω», θα συγκρατηθώ διότι είμαι 99% σίγουρος και όχι 100%. Έχω όμως την εντύπωση, ότι ακόμη και οι 10 χιλιάδες Αθάνατοι έφεραν ψάθινες και καλαμωτές ασπίδες τις οποίες διαπερνούσαν άνετα τα Σπαρτιατικά δόρατα. Σίγουρα οι Αθάνατοι ήταν κάτι πιο επίλεκτο από το υπόλοιπο Περσικό στράτευμα, ίσως όμως αυτό (εκτός από το θέμα ποιότητας υλικού) έχει να κάνει με φανατισμό και ψυχολογική προετοιμασία. Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι οι Σπαρτιάτες έφεραν χάλκινους ολομεταλικούς κωδονοτούς θώρακες, ξύλινες ασπίδες με εξωτερική επικάλυψη με χαλκό, χάλκινες περικνημίδες και κράνη με πλάγια και ολομετωπική προστασία (από λάθος έγραψα πριν «σιδηρόφραχτοι» που προφανώς κατάλαβες ότι δεν είχε να κάνει με το αν η αρματωσιά ήταν από σίδερο) που σίγουρα παρείχαν αυξημένη προστασία έναντι των συνηθισμένων λινοθωράκων και των ασπίδων με πολλαπλές στρώσεις από δέρματα ζώων. Αν σε όλα αυτά προσθέσεις μακρυά δόρατα (ως κύριο όπλο μάχης) και ξίφη, ο συνδυασμός ήταν άκρως φονικός για τους ελαφρά εξοπλισμένους Πέρσες. Δεν είμαι σίγουρος / δεν θυμάμαι για τους στρατούς των υπολοίπων πόλεων και τους Θεσπιείς που μείνανε στο τέλος, αν έφεραν επίσης βαρύ οπλισμό και προστασία ανάλογη με αυτή των Σπαρτιατών, ή εάν φορούσαν λινοθώρακες. Ναι, σίγουρα η Σπαρτιατική αγωγή ήταν κάτι που ξεχώριζε τους πολεμιστές… αλλά όπως και να το κάνουμε, τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα. Το βέβαιο ήταν πως οι 300 ήταν βαρυοπλίτες (άμυνα σημείου) και σε καμία περίπτωση η τακτική που ακολουθούσαν δεν ήταν για ψιλούς / πελταστές και ελαφρά εξοπλισμένους. Για αυτό το λόγο, έγραψα προηγουμένως πως υπερείχαν στον εξοπλισμό.

      Διαγραφή
  17. Διαβάζοντας τις απλοϊκές (στα όρια της αφέλειας) απόψεις μερικών και τις επιπέδου καφενείου «γνώμες & λύσεις» που προσφέρονται από ανθρώπους που ενώ ομολογούν πως δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το αντικείμενο & δεν μπορούν καν να ξεχωρίσουν ένα F35 από ένα ποδήλατο, παρ΄ όλα αυτά δεν μπορούν να συγκρατηθούν και ξεφουρνίζουν ότι τους έρχεται στο μυαλό. Για δες... ξέρουν αυτοί (οι μη έχοντες γνώση και επεγγελματική εξειδίκευση) και δεν ξέρουν οι επιτελείς του ΓΕΑ και τόσες Πολεμικές Αεροπορίες ανα τον κόσμο! Δεν εκπλήσσομαι βέβαια, αφού ολόκληρες γενιές νεοελλήνων έχουν γαλουχηθεί να είναι παντογνώστες! Η απορία που έχω είναι ΓΙΑΤΙ μερικοί από εσάς ανησυχείτε για F35, για Τουρκικούς εξοπλισμούς και επεκτατισμό κλπ. Εάν έχετε τόσο βαθιά Πίστη σε «προφητείες», σε «Γέροντες» και σε «ομόδοξα γένη», γιατί ανησυχείτε; Ή μήπως στο πίσω μέρος του μυαλού σας σκέφτεστε ότι οι (δήθεν) «προφητείες» και οι «Γέροντες» μπορεί να είναι και παραμυθάκια, οπότε ας αρματωθούμε καλύτερα δια παν ενδεχόμενο; Βρε τι να τα κάνετε εσείς τα F35 και τα F16V; Τι φοβόσαστέ; Ε, κι αν σκεπάσουν οι Τούρκοι τον ουρανό, εσείς θα κάνετε κομποσκοίνι και προσευχή και ουυυυυπς με τρόπο μαγικό θα πάρουμε την Αγιά Σοφιά και θα μιλούν Ελληνικά μέχρι την άκρη του Σύμπαντος!

    …ναι είμαι υπερβολικός και ναι, είμαι αναμφισβήτητα είρων. Όχι τυχαία, αλλά για να ξυπνήσουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μερικοί που κοιμούνται ύπνο βαθύ, μερικοί που υπνωτίζονται καθημερινά με θρησκόληπτες καραμέλες και νομίζουν πως το Σύμπαν τους χρωστά «έτσι επειδή».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε μου αγαπητε.
      Αν ριξης μια ματια σε οσα εχης γραψη εδω μεσα,
      θα αντιληφτης οτι εισαι, ακριβως αυτο που καταλογιζης στους φιλους συμφορητες εδω μεσα.
      Εκτος και εισαι πρωτου βαθμου συγγενης πιλοτου Φ35.
      Λες πολλα, προσβαλης συμφορητες και κανης τον παντογνωστη. και Αυτο απο μονο του σε κανη αναξιοπιστο..
      θα σου ειμουν ευνομων να μοιραζοσουν μαζι μας ορισμενα στοιχεια αποτο βιογραφικό σου.. CV. σε ευχαριστω προκαταβολικά.

      Διαγραφή
  18. εδω αγαπητε σαββα θα δουμε ποσο ισχυει το συμφωνο "φιλιας" κ η συμμαχια με το Ισραηλ.Μιας π αντιμετωποι δε θα βρεθουμε κ μιας που τους εχουμε ηδη κανει τη"χαρη" να εκπαιδευτουν πανω σε σ300 κ αλλα ρωσσικα οπλικα συστηματα.Τωρα η σειρα τους να μας μυησουν σε φ35 κ να μελετησουμε τροπους αντιμετωπισης τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Αγνωστος,

      Το ανέφερα και προηγουμένως: Βάσει όρων και κατ’ απαίτηση του κατασκευαστή (Αμερικανών δηλαδή), ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η συν-εκπαίδευση και η παροχή τεχνογνωσίας σε μη-χρήστες του F35, ακόμη κι αν αποτελούν μέλη συμμαχίας. Αυτό ακόμη κι αν (που δεν!) υπήρχε η ΑΠΙΘΑΝΗ περίπτωση κάποιος χρήστης F35 να ήθελε να μοιραστεί τα μυστικά ενός νεο-αποκτηθέντος όπλου.

      ...οπότε καλές οι συζητήσεις, οι ιδέες και οι ευσεβείς πόθοι που εκφράζονται στις συζητήσεις του καφενείου ή της πιάτσας των ταξί, αλλά δυστυχώς ο Αμερικάνος προνόησε να «δέσει» του χρήστες του F35 για να αποφευχθούν περιπτώσεις εξυπνάκηδων σαν την δική μας.

      Διαγραφή
    2. να σου θυμισω πως κατι αντιστοιχο υπηρχε και με τους ς 300.αλλο τα τυπικα και αλλο οσα γινονται.Ενα κοματι χαρτι σπανια δεσμευσε απολυτα καποιον

      Διαγραφή
    3. @ Αγνωστος,

      Ρώτησες κάτι και σου απάντησα με τρόπο σαφή. Αν τώρα εσυ επιμένεις να πιστευεις σε κατι αλλο και να εχεις διαμορφώσει μια αυθαίρετη αποψη, δικαιωμά σου αλλα μην νομιζεις κιόλας οτι τα πραγματα ειναι τοσο απλα οσο θελεις να φανταζεσαι. ΟΚ;

      Διαγραφή
  19. "Εφόσον ευσταθούν οι ανακοινωθείσες λεπτομέρειες του προγράμματος, οι εργασίες αναβάθμισης θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας των F-16, την Lockheed Martin, κάτι που σημαίνει μηδενικό έργο για την ΕΑΒ"

    Τι αναφέρει το ΓΕΕΘΑ για την αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών F-16

    "Στην παρούσα φάση και με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, εξετάζεται η αναβάθμιση μέρους των αεροσκαφών η οποία θα γίνει στην ΕΑΒ,...."

    Ποιος είναι αυτός ο ... ειδικός συνεργάτης και από πού είναι η ανάρτηση; Μήπως θα έπρεπε να περιμένει, αντί να σπεύδει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. O σύνδεσμος τής πηγής: http://www.cnn.gr/news/ellada/story/102360/ti-anaferei-to-geetha-gia-tin-anavathmisi-ton-ellinikon-maxitikon-f-16

    Ζητώ συγγνώμη για το λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Οσες χωρες αποκτουν f35 και εχουν f16 αυτα δεν τα εκσυγχρονιζουν;πχ Τουρκια. Η αποκτηση μιας μοιρας f35 με ολο τον εξοπλισμο τους ποσο στοιχιζει; Ο εκσυγχρονισμος των f16 τι αεροσκαφη θα αποδοση. Εννοω τι γενια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. “Τομές στην Επικαιρότητα”, Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, με τον Παντελή Σαββίδη:

    Επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Θα μου επιτρέψετε να αντιγράψω ένα σχόλιο που έκανα επί του άρθρου "Γιατί η προμήθεια F-35 είναι αναπόφευκτη για την Ελλάδα", το οποίο εμφανίστηκε προσφάτως στην ιστοσελίδα Προέλαση, προτείνοντας την προμήθεια 40 (!) Α/Φ F-35 (http://www.proelasi.org/2017/10/11/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1-f-35-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%cf%8c%cf%86%ce%b5%cf%85%ce%ba%cf%84%ce%b7/#comment-24821 ):

    ...οι δυνατότητες που (θα) έχει το F-35 είναι όντως εντυπωσιακές. Προσωπικά τις μελετώ εδώ και τουλάχιστον 7 έτη, ενώ την τελευταία πενταετία έχουμε δημοσιεύσει πολλές εργασίες με αντικείμενο τα Α/Φ stealth και το F-35 ειδικότερα, καθώς και την αντιμετώπισή του (όλες διαθέσιμες στο διαδίκτυο). Ίσως θα έπρεπε να είχαμε μπει στο πρόγραμμα προ δεκαπενταετίας, όπως έκαναν διάφορες σοβαρές χώρες, όπως η γείτων. Η Τουρκία έχει σχεδιάσει επένδυση της τάξεως των 12 δισ. δολ., για προμήθεια 100 – 120 Α/Φ αλλά και ανάλογες βιομηχανικές επιστροφές. Η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε επιλέξει το Eurofighter. Καλώς ή κακώς (θέλει συζήτηση). Άσχετα εάν δεν προχώρησε τελικά.

    Σήμερα, ενώ είναι γνωστά τα σοβαρότατα προβλήματα ανάπτυξης του F-35, οι καθυστερήσεις και το αυξημένο κόστος του, συζητάμε ελαφρά τη καρδία για προμήθεια 40 Α/Φ; Εν μέσω παρατεταμένης κρίσης (για την οποία δεν υπάρχει η παραμικρή ουσιαστική ένδειξη ότι θα μας εγκαταλείψει);

    Τα πράγματα είναι απλά. Το κόστος ενός F-35 (προσοχή: flyaway cost) ανέρχεται αυτήν τη στιγμή σε περίπου 120 εκ. δολ., ενώ εκτιμάται (η εταιρεία εκτιμά) ότι θα πέσει κάτω από 100 εκ., όταν μπει σε πλήρη παραγωγή. Όμως, αυτό που έχει σημασία για εμάς, ως δυνητικούς πελάτες, είναι το “weapon system cost”, το οποίο περιλαμβάνει πέραν του “κόστους παραγωγής”, μέρος του (τεράστιου) κόστους έρευνας και ανάπτυξης, το κέρδος της εταιρείας και πολλά άλλα κόστη. Προσωπικά εκτιμώ ότι το πραγματικό κόστος ενός F-35 (δηλαδή το weapon system cost) ανέρχεται σε ύψος της τάξης των 150 εκ. δολ. Μην μου ζητήσετε link. Δεν υπάρχει. Προσωπική εκτίμηση από κάποιον που το μελετά εδώ και χρόνια. Πάντως, επισήμως το κόστος μονάδας κατά το οικονομικό έτος 2012 (FY 2012), όπου βρισκόταν σε πολύ χαμηλό ρυθμό παραγωγής, πλησίαζε τα 200 εκ. δολ. για το F-35A (και πάνω από τα 230 εκ. δολ. για τα -B και -C).

    Επομένως: 40 Α/Φ F-35A = περίπου 6 δισ. δολ. (σημειωτέον ότι η ισοτιμία €/$ είναι κοντά στο 1).
    Όμως, θέλουμε και εξοπλισμό υποστήριξης: το περιβόητο ALIS, συναφή μηχανογραφικό εξοπλισμό, υπόστεγα συντήρησης (ενδεχομένως κλιματιζόμενα, λόγω απαιτήσεων stealth), shelter (χωράει στα δικά μας; δεν γνωρίζω) και πολλά άλλα. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται υποδομή για εργοστασιακή συντήρηση Α/Κ: έχουν προνοήσει πριν από εμάς οι Τούρκοι (προ δεκαπενταετίας, είπαμε). Άρα τους κινητήρες θα τους στέλνουμε εκεί ��

    Άρα: 40 Α/Φ F-35A >> 6 δισ. δολ. ή ευρώ.

    Ε, λοιπόν, εξ όσων γνωρίζω, τα λεφτά αυτά δεν υπάρχουν για την άμυνα. Εξ όσων γνωρίζω πάντοτε, δεν υπάρχουν ακόμα και πολύ λιγότερα από αυτά.
    Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω ότι εκτός από την ΠΑ, οι ΕΔ της Ελλάδος περιλαμβάνουν τον ΣΞ και το ΠΝ. Από δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, διαπιστώνουμε ότι ακόμα και η πλήρης αναβάθμιση των F-16 θα απαιτήσει ΌΛΑ τα διαθέσιμα κονδύλια για τις ΕΔ, για πολλά χρόνια…
    Δεν προχωράω σε ανάλυση των απαιτήσεων των άλλων Κλάδων των ΕΔ, υπάρχουν πολύ πιο ειδικοί από μένα να το κάνουν. Το ρεζουμέ όμως είναι ότι δεν υπάρχουν μόνο τα Α/Φ στη ζωή μας.

    Και εδώ θα πρέπει να επισημάνω τη σημασία του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ), παραπέμποντας στην εξαιρετική μελέτη: http://e-amyna.com/a-egkairh-proeidopoihsh-ws-vash-gia-th/
    Εάν δεν δεις, πως θα σηκώσεις Α/Φ για αναχαίτιση;

    [για να είμαι απολύτως ορθός, θα διευκρινήσω ότι το flyaway cost του F-35 βρίσκεται ήδη κάτω από 100 εκ. δολ., όπως επεσήμανε ένας συν-σχολιαστής στην προαναφερθείσα ιστοσελίδα]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Konstantinos Zikidis,

      Το γραπτό σας είναι κατά την άποψή μου, το πιο ολοκληρωμένο σε σχέση με όσα γράφτηκαν παραπάνω. H μοναδική μου διαφωνία μαζί σας είναι η τιμή των 120 εκ. δολ. ανά αεροσκάφος F-35 που αναφέρατε προηγουμένως. Θεωρώντας οτι παρακολουθείτε το θέμα επί χρόνια, θα γνωρίζετε πως η «fly-away» τιμή αυτή ισχύει για τους χρήστες του τύπου, κι όσους είναι στο consortium του JSF. Κανείς δεν υπολογίζει υποστήριξη, αλλά και κόστος ανάπτυξης που θα το πληρώνουν οι πελάτες εκτός consortium. Συνεπώς εάν υποθετικά ενδιαφερόταν η Ελλάδα σήμερα να αγοράσει 20 μαχητικά F35, το κόστος θα έφτανε (ή θα ξεπερνούσε) τα 3,5 δις δολάρια, μαζί με τον εξοπλισμό υποστήριξης - αυτό σημαίνει 175 εκ. δολ. ανά αεροσκάφος τουλάχιστο! ...Βεβαίως, θα κοστίσουν φθηνότερα αν τα πάρουμε μόνο για να τα κλείσουμε σε shelter χωρίς να τα πετάμε! Την ίδια στιγμή, με «οροφή» τα 2,4 δις (σημειώνεται πως η DSCA φροντίζει ορθά να συμπεριλάβει μέσα στο έγγραφο προς το Κονγκρέσο «τα πάντα» έτσι ώστε ο πελάτης να μην ταλαιπωρηθεί σε περίπτωση που χρειάζεται «κάτι παραπάνω») και αποπληρωμή σε βάθος 10ετίας, μπορούμε να αναβαθμίζουμε 123 μαχητικά F-16 (από τα 155 μαχητικά F-16 που έχει συνολικά) που αυτή τη στιγμή αποτελούν τον κορμό της ΠΑ. Από τα 155 αυτά F-16 που έχουμε σήμερα, ΜΟΝΟ τα είναι επιπέδου Block 52+ Adv (που αγοράστηκαν με το Peace Xenia IV), την στιγμή που οι Τούρκοι έχουν εκσυγχρονίσει ΟΛΑ τους τα F-16 (συνολικά 255!) σε επίπεδο Block 52+ Adv. Η όποια ισορροπία διατηρείται ΣΗΜΕΡΑ (εάν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μία ισορροπία) οφείλεται στα λιγοστά (μόλις 25) Mirage 2000-5 MkII και τα 55 F-16 Βlock 52+ (που αγοράστηκαν με το Peace Xenia III). Χωρίς να είναι λοιπόν ισάξια (με την ποιότητα σε βάρος μας), έχουμε από την μια πλευρά 30+25+55=110 κι από την άλλη 255 Τουρκικά. Πλέον έχει χαθεί η ισορροπία δυνάμεων στον αέρα και αν συνεχίσουμε να πετάμε χαρταετό, θα ξυπνήσουμε με επώδυνο τρόπο…!

      Με τον εκσυγχρονισμό των F-16 της ΠΑ, θα έχουμε 123 μαχητικά σαφώς ανώτερα των Τουρκικών και επιπλέον άλλα 25 Μirage 2000-5 ΜkΙΙ. Τα 123 ελληνικά μαχητικά F-16V θα έχουν υπέρτερες δυνατότητες των τουρκικών F-16, ενώ ταυτόχρονα θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στις αποστολές τους. Έτσι μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα την αντίπαλη αεροπορία. Εάν ΔΕΝ αναβαθμιστούν τα F-16 και προτιμήσουμε να αγοράσουμε μόνο 20 F-35 όπως ονειρεύονται κάποιοι, σε λίγα χρόνια που τα F-16 Block 30 και Block 50 όντας παρωχημένα για έναν αεροπορικό αγώνα πάνω από το Αιγαίο, θα αποσυρθούν αφήνοντας την ΠΑ με 30 Βlock 52+ Adv και 25 Μirage 2000-5 ΜkΙΙ. Με τον μη εκσυγχρονισμό λοιπόν θα καταδικάζαμε την ΠΑ σε μια μικρή και ανίσχυρη δύναμη μαχητικών πρώτης γραμμής, την στιγμή που η ΤΗΚ θα έχει σε υπηρεσία 30 F-35 (συν ότι κι αν επιπλέον παραγγείλει) και 255 F-16 Βlock 52+ Adv - και αυτό είναι που θα ήθελε η Τουρκία να κάνουμε! Να πάρουμε 20 F-35 και να αφήσουμε την υπόλοιπη Αεροπορία μας να καταρρεύσει! Ας σημειωθεί πως ΕΑΝ ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ είχαμε τα 3,5 δις για να πάρουμε F-35, ενώ τα πρώτα μαχητικά θα ερχόταν στην Ελλάδα το 2026 το νωρίτερο!

      Διαγραφή
    2. Συμφωνούμε απόλυτα σχετικά με την ανάγκη αναβάθμισης των F-16.
      Μια διευκρίνιση σχετικά με το κόστος ενός Α/Φ: ως weapon system cost θεωρώ το συνολικό κόστος απόκτησης ενός Α/Φ σε πλήρη διαμόρφωση (πλην όπλων, δεξαμενών, pod και ειδικού εξοπλισμού). Θεωρώ ότι δεν συμπεριλαμβάνεται εξοπλισμός υποστήριξης (π.χ., ALIS και τα συναφή για το F-35), ούτε κόστος εν συνεχεία υποστήριξης. Όμως συμπεριλαμβάνεται κόστος έρευνας και ανάπτυξης ή οποιοδήποτε συναφές κόστος (εάν αυτό εμφανίζεται σε άλλο line item), κόστος Concurency Modification ή οποιοδήποτε κόστος λογισμικού ή τροποποίησης Α/Φ κλπ, ακόμα και το κόστος του ειδικού σκοπευτικού επί κράνους, το οποίο είναι απαραίτητο για την πτήση. Αυτό το κόστος (το οποίο φυσικά δεν εμφανίζεται πουθενά ξεκάθαρα) το εκτιμώ σε τάξη μεγέθους 150 εκ. δολ. ανά Α/Φ. Λίγο πάνω – λίγο κάτω. Αλλά όχι γύρω στα 100 εκ. δολ... Τόσο έκαναν κάποια F-16 που πουλήθηκαν σε κάποιες χώρες... Το Ισραήλ εξαιρείται: τα παίρνει πιο φθηνά, τσάμπα θα έλεγα ;-)

      Αυτά τα γράφω καθώς σε άλλα site ξεκίνησε μία κουβέντα σχετικά με το πραγματικά κόστη γαλλικών και αμερικανικών μαχητικών που έχουμε προμηθευτεί. Και το κόστος π.χ. ενός Μ2000-5 είναι γνωστό και ξεκάθαρο, καθώς τα πήραμε πλήρη (με σύστημα αυτοπροστασίας και βεβαίως-βεβαίως... κινητήρα), μαζί με πλήρες πακέτο αρχικής υποστήριξης. Σε πρώτη προσέγγιση, το κόστος ενός Μ2000-5 ίσως φάνηκε μεγαλύτερο από το κόστος ενός F-16 Block52+. Με μια πιο προσεκτική ανάγνωση όμως, διαπιστώνεται ότι το δεύτερο δεν έφερε κινητήρα... καθώς τους Α/Κ τους προμηθευτήκαμε με άλλη σύμβαση... Για να μην μιλήσω για το σύστημα αυτοπροστασίας...

      Τέλος, να πω ότι οι Τούρκοι δεν έχουν 255 F-16, ευτυχώς είναι λιγότερα (αλλά όχι πολύ λιγότερα...).

      Διαγραφή
  24. @ Konstantinos Zikidis,

    Κύριε αντισμήναρχε, χαίρομαι που συμφωνούμε. Όμως, σχετικά με τον αριθμό των Τουρκικών F-16, αν δεν κάνω λάθος οι Τούρκοι είχαν εξ΄ αρχής προμηθευτεί συνολικά 232 F-16 εκδόσεων Block 30/40/50 κατασκευασμένα στο δικό τους εργοστάσιο συν ακόμη 8 που αγόρασαν κατασκευασμένα από τις ΗΠΑ. Όλα τους έχουν αναβαθμιστεί σε επίπεδο Block 52+. Όλα! Αυτή τη στιγμή τρέχει η κατασκευή / προμήθεια επιπλέον 30 Block 52+ τα οποία αν δεν έχουν ήδη παραδοθεί, θα παραδοθούν πολύ σύντομα. Συνολικά, οι αριθμοί δείχνουν 270 μαχητικά F-16 χωρίς να υπολογίζονται απώλειες που υπέστησαν από την εποχή ένταξης σε ενεργό υπηρεσία. Η σημερινή τους επιχειρησιακή δύναμη F-16 φαίνεται να είναι 245 αεροσκάφη Block 52+, με επιπλέον τρέχουσα παραγγελία 15 ακόμη διθέσιων F-16D στο εργοστάσιο της TAI. Όπως και να έχει, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ η ποιοτική και ποσοτική ισορροπία αεροπορικών δυνάμεων στο Αιγαίο είναι εις βάρος μας και μόνο η αναβάθμιση των F-16 της ΠΑ σε επίπεδο V συνεπικουρούμενα από τα Mirage 2000-5, θα μπορούσε να αντισταθμίσει με επιτυχία το τωρινό πλεονέκτημα των Τούρκων (και αυτό ποντάροντας σε ποιότητα, διότι όσο αφορά την ποσότητα, πάλι η ζυγαριά κλίνει εις βάρος μας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.