30/10/17

Το αεροσκάφος F-35: Τι φέρνει στην Ισραηλινή Αεροπορία

Του Yaakov Lappin
Μετάφραση: Λυσίμαχος Σαμασίτης 
Για να ξέρουμε τι περιμένει την Πολεμική μας Αεροπορία όταν τα παραλάβουν οι Τούρκοι, αν συνεχίσουμε τον ύπνο του δικαίου
Το αεροσκάφος F-35 Joint Strike Fighter πρόκειται να καταστεί πλήρως επιχειρησιακό στην Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Μια μηχανή συλλογής πληροφοριών που αποτελεί μία κατηγορία απο μόνη της, το F-35 μπορεί να αποφύγει τα διάφορα συστήματα εχθρικών ραντάρ που αναπτύσσονται στη βόρεια αρένα. Θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προσπάθεια του Ισραήλ να σταματήσει το Ιράν και τους αντιπροσώπους του, από τη δημιουργία ενός απειλητικού στρατιωτικού φυλακίου στη Συρία και θα βοηθήσει επίσης την άμυνα του Ισραήλ εναντίον των βαριά οπλισμένων φρουρίων της Χεζμπολά στον Λίβανο. Η νέα αυτή πλατφόρμα θα ενισχύσει επίσης τις δυνατότητες του Ισραήλ για μεγάλες εμβέλειες.
Το F-35 Joint Strike Fighter είναι έτοιμο να γίνει ένα βασικό εργαλείο για να βοηθήσει το Ισραήλ να σταματήσει το Ιράν και τους αντιπροσώπους του από τη δημιουργία ενός απειλητικού στρατιωτικού φυλακίου στη Συρία. Θα διαδραματίσει επίσης ηγετικό ρόλο απέναντι στο βαριά οπλισμένο φρούριο της Χεζμπολά στο Λίβανο.
Το αεροσκάφος που κατασκευάζεται από την Lockheed Martin, το οποίο αναμένεται να καταστεί πλήρως επιχειρησιακό τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, φέρνει μαζί του μια σειρά νέων δυνατοτήτων, που ανταποκρίνονται ιδανικά στις απαιτήσεις του Ισραήλ, όσον αφορά την παρακολούθηση και, όταν χρειαστεί, την καταστροφή των στρατιωτικών στόχων των Ιράν-Χεζμπολάχ-Συρίας στη Συρία και στο Λίβανο. Το αεροσκάφος είναι κατάλληλα εξοπλισμένο για την αποστολή επιλεκτικής στοχοποίησης του τρέχοντος προγράμματος διακίνησης όπλων μεταξύ Ιράν και Χεζμπολάχ.
Το F-35 είναι μία μηχανή συλλογής πληροφοριών, ενώ παίζει σε μία δική του κατηγορία. Είναι σε θέση να αναπτύξει μια σειρά αισθητήρων για να συλλέξει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα διαδραματιζόμενα στο έδαφος. Μπορεί αυτόματα να συγχωνεύσει άνευ προηγουμένου ποσότητες πληροφοριών και στη συνέχεια να τις μοιραστεί με άλλα αεροσκάφη και με τους σταθμούς ελέγχου εδάφους Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF).
Αυτές οι πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να αποσταλούν στη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ισραήλ για περαιτέρω ανάλυση και για τη δημιουργία μιας μεγάλης βάσης δεδομένων με στόχους.
Αυτό θα παράσχει στο Ισραήλ μια σημαντικά ενισχυμένη εικόνα των δραστηριοτήτων του Ιράν, της Χεζμπολάχ και του καθεστώτος Assad σε όλο το βόρειο πεδίο. Θα παράσχει επίσης στο Ισραήλ μια ισχυρή θέση εκκίνησης σε περίπτωση κλιμάκωσης της κατάστασης ασφαλείας, καθώς αυτοί οι στόχοι μπορούν να πληχθούν στο μέλλον.
Στα μέσα Οκτωβρίου, μια αντιαεροπορική πυροβολαρχία SA-5 του καθεστώτος Assad, ανίχνευσε και άνοιξε πυρ εναντίον ισραηλινών αεροσκαφών, τα οποία, σύμφωνα με αναφορές, βρίσκονταν σε μια αποστολή συγκέντρωσης πληροφοριών πάνω από το Λίβανο. Το περιστατικό αυτό αποτελεί ένδειξη μιας αυξανόμενης αποφασιστικότητας των Ιράν-Ασάντ-Χεζμπολάχ να διαταράξουν τις επιχειρήσεις συγκέντρωσης πληροφοριών του Ισραήλ.
Όμως, το F-35, με τις stealth δυνατότητές του, θα είναι ικανό να αποφύγει την ανίχνευση από τα ραντάρ του εχθρού, κάνοντας έτσι τέτοιες κρίσιμες αποστολές ομαλότερες.
Τα ισραηλινά F-35 θα μπορούσαν να σταλούν για να συγκεντρώσουν πληροφορίες σε αμφισβητούμενο εναέριο χώρο γεμάτο εχθρικά συστήματα ραντάρ και να αποφύγουν την ανίχνευση.
Οι αξιωματούχοι της IAF λένε ότι εργάζονται επίσης για να χρησιμοποιούν το F-35 για να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τα παλαιότερα, τέταρτης γενιάς F-16 και F-15. Σε καταστάσεις μάχης, τα F-35 θα είναι σε θέση να προωθήσουν τις επιχειρήσεις, να κινηθούν πρώτα σε αμφισβητούμενες ζώνες μάχης, να χτυπούν τους στόχους του εχθρού, πριν εντοπιστούν και να στείλουν πολύτιμα δεδομένα στα αεροσκάφη τέταρτης γενιάς.
Αυτές οι δυνατότητες είναι κρίσιμο να προχωρήσουν, καθώς η Συρία και ο Λίβανος έχουν γεμίσει με ποικίλα συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος. Διάφοροι τύποι πυραυλικών  πυροβολαρχιών βρίσκονται στην κατοχή της Χεζμπολάχ και του καθεστώτος Assad.
Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία έχει επίσης τοποθετήσει τις προηγμένες πυροβολαρχίες S-300 και S-400 στη Συρία.

Η αξία του F-35 σε αυτό το ολοένα και πιο περίπλοκο και προκλητικό περιβάλλον είναι σαφής. Τονίζεται ακόμη περισσότερο, όταν εξετάζει κανείς την ανάγκη του Ισραήλ να βελτιώσει τις ικανότητες βομβαρδισμού μεγάλης εμβέλειας, σε περίπτωση σύγκρουσης με το Ιράν. Το F-35 διαθέτει μοναδικές δυνατότητες μεγάλης εμβέλειας.
Μέχρι το 2024, το Ισραήλ θα έχει δύο πλήρεις μοίρες αεροσκαφών F-35A - συνολικά 50 αεροσκάφη. Τα τελευταία 17 από αυτά τα αεροσκάφη αγοράστηκαν από το Ισραήλ τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.
Το Τμήμα Σχεδιασμού και Οργάνωσης της IAF βρίσκεται εν μέσω εντατικών προετοιμασιών, με στόχο την ενσωμάτωση του F-35 στις καθημερινές επιχειρήσεις.
Η IAF αναμένει ότι το νέο αεροσκάφος θα επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας της υπόλοιπης αεροπορίας και θα ενισχύσει τις δυνατότητες του Ισραήλ σε όλους τους τομείς. Οι δυνάμεις των IDF (ισραηλινές ΕΔ) θα μπορούσαν επίσης να βιώσουν τα οφέλη του. Τα δεδομένα του F-35 θα μπορούσαν να μεταδοθούν γρήγορα σε μονάδες στο έδαφος, βελτιώνοντας τη φονικότητά τους και την γνώση του πεδίου μάχης.
Προς το παρόν, η IAF συνεχίζει να συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και να αναλαμβάνει δράση χαμηλού προφίλ, ενάντια στον ριζοσπαστικό σιιτικό άξονα προς τα βόρεια - αλλά σχεδιάζει επίσης για την πιθανότητα μιάς ανοιχτής σύγκρουσης. Εάν εκδηλωθεί μια τέτοια σύγκρουση, η IAF θα εκτοξεύσει κύματα βαρέως πυρός, που δεν έχουν ειδωθεί ποτέ στη στρατιωτική ιστορία της περιοχής. Η μοναδική επίγνωση ​​του F-35 του περιβάλλοντος μάχης του, θα του επιτρέψει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε τέτοιες επιχειρήσεις.

Ο Yaakov Lappin είναι ερευνητικός συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat. Ειδικεύεται στην άμυνα του Ισραήλ, στις στρατιωτικές του υποθέσεις και στο στρατηγικό περιβάλλον της Μέσης Ανατολής.


16 σχόλια:

  1. Πολύ κατατοπιστικό άρθρο, ωστόσο, αναφέρεται στον τίτλο η πρόταση: "Αν συνεχίσουμε τον ύπνο του δικαίου". Αλήθεια, αν εγερθούμε από τον ύπνο, έχουμε χρόνο να αναστρέψουμε την κατάσταση; Ακόμα κι αν τώρα παραγγείλουμε τα F-35, πότε θα τα παραλάβουμε; Αλλά και αν προτιμήσουμε την αναβάθμιση των υπαρχόντων F-16, δεν θα τα αποσύρουμε για να τα αναβαθμίσουμε; Μήπως, λοιπόν φθάσουμε σε σημείο πραγματικής έλλειψης αεροσκαφών ενώ οι Τούρκοι θα επιτίθενται; Νομίζω πως είναι προφανής η ευθύνη έναντι της χώρας σύνολης της πολιτικής ηγεσίας την τελευταία δεκαετία. Αν κάποιος πατριώτης μπορεί να με διαφωτίσει στο θέμα του χρόνου θα του ήμουν υπόχρεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ. Τεράστιες οι ευθύνες της πολιτικής ηγενιάς αλλά και ημών των πολιτών, που τους ψηφίζουμε καθαρά βάσει του προσωπικού κα όχι του συλλογικού συμφέροντος, του συμφέροντος του Κράτους και τους Έθνους.
      Αν συνεχίσουμε αμφότεροι κατ αυτό τον τρόπο, δεν ξερω ποιος υα ει αι ο.πρωτος που θα πρέπει να οδηγηθεςστο εκτελεστικό απόσπασμα.

      Διαγραφή
    2. Κ .Πι Τζι.
      το σκαφος δεν ειναι οτι εσυ πιστευεις οτι ειναι...γιατι εντυπωσιαζεσαι τοσο απ την λεξη...αορατο..??Κι αν δεν ειναι..??...Που ξερεις εσυ οτι ειναι ?!Απ οτι λενε...οχι..? Ας πουμε...λενε.Ειναι αραγε ετσι..?! Θα πεις...μα οι τουρκοι ειναι χαζοι και το παιρνουν..?? Οχι δεν ειναι...αλλα οταν το πηραν...πληρωσαν πολλα διοτι τους επεισαν οτι θαναι ετσι ...Τοτε το σκαφος ηταν στα χαρτια...οταν υπεγραψαν...Ομως ηρθε η ωρα και τοφτιαξαν...Και δεν ηταν οπως στα χαρτια....Ομως ειχαν πληρωσει πολλα...ειχαν πει πολλα στον λαο τους....και αν δεν ηταν ετσι....τωρα τι ??Οι μιζες ειχαν πεσει...το παραμυθι ειχε ξεφυγει...ολοι νομιζαν οτι ειναι οτι τους ειπαν ...εεε τα πηραν...τι αλλο...?? Τωρα θα δουμε τι πηραν...Ειναι αορατα..?? Ισως καπου..καπως..με συνθηκες καταλληλες ναναι. Αφου η ελλαδα εχει αμερικανικα ρανταρ στην μπαντα χι...τα σκαφη εγιναν για ...τους συμμαχους...που αγοραζουν ολοι σαν ..βοδια τα ρανταρ μπαντας χι...που τους πουλανε..Ομως δεν ειναι ολοι ..βοδια στον πλανητη.....Ρωσοι και Κινεζοι δεν ειναι ιδια βοδια στο μαντρι...Τυχαινει να ..φτιαχνουν μονοι το σανο τους...εχουν κι επιστημονες...που δεν πανε καφετερια για γκομενες...και δεν αγοραζουν ολη μερα οτι τους αμολανε οι πωλητες...με μιζα...και το χαυτουν αμασιτο ολο...χωρις βιβλιο να ανοιξουν...δεν μενουν στην ταμπελα ..αορατο...και ουφ...σιγα μην ψαξω...ας ψαξουν αλλοι...εγω ...αγοραζω τα ετοιμα...Τωρα..αν τα σκαφη δεν τα πιανουμε...αυτο δεν θα πει οτι ειναι αορατα...μπορει βα πει κι οτι το μονο ορατο εδω ειναι η οκνηρια του νου μας...Παντως για μας μπορει ναναι...για ρωσους και κινεζους οχι...Αν ηταν αλλιως αυτες οι χωρες θαχαν δεχτει επιθεση ηδη...αφου ο αντιπαλος θαταν απαιχτος...Ομως δεν το βλεπω αυτο....
      Αναρωτιεμαι μειδιων....αν τοσο αορατα ...που ειναι...μηπως δεν τα βλεπουν και ...οι εξωγηινοι...οποτε η Αμερικη...κατατροπωσε και την Γαλαξιακη αυτοκρατορια...κινδυνευει πια ολο το συμπαν...Ρε παιδι μου...που μπορει να φτασει πια η παγκοσμια ελειψη νου...και οι επικεφαλιδες στα παντα γιατι βαριομαστε να σκεφτουμε...??

      Διαγραφή
  2. Εδω, σε αυτο το ρεαλιστικο περιβαλλον θα δουμε την πραγματικη αξια των F-35.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδια ο τυπος που τα γραφει αυτα ...ειναι αρκετα φανερο τι δουλεια κανει...εχει ενομο συμφερον να τα λεει...επιθυμει ναναι ετσι....Ομως..τι θα γινει αν δεν ειναι ετσι..??..Διαβαζοντας για το σκαφος πολλα χρονια...υποπτευομαι...οτι Δεν ειναι ετσι...!!Διοτι αν ηταν ετσι....θαχαν ολοι ...χεστει απο φοβο...Και δεν βλεπω ναχει ..χεστει...ουτε η Ρωσια...ουτε η Κινα...Οπως δεν βλεπω να το χρησιμοποιει η Αμερικη σαν ...υπεροπλο πουθενα..Αν ηταν τετοιο ...θα μας ειχαν πηδηξει ολους αμεσως...Ομως το παραμυθι...εκανε...δεος ..στους αδαεις...και αυτο το δεος βγαζει παραδες....Ξερετε...η λεξη αορατο. Προκαλει δεος...λες φαντασμα θαναι ακαταμαχητο. .Αλλα ποιος αδαης ξερει οτι ειναι λιγο αορατο ...μονο σε μια μπαντα ρανταρ...την Χ...?? Λιγοι....Αλλα ο αντιπαλος εχει και ρανταρ στην μπαντα ελ....και αλλες μπαντες...Εξου και δεν τολμησε ακομη να πεταξει ενα τετοιο πανω απο συρια....μονο πανωαπ τον Λιβανο..αμολυσαν ρουκετες...Τωρα αν μπορει να χτυπησει το Ιραν....οταν χωραει μονο δυο βομβες μικρες ..θα το δουμε...διοτι ουτε τα καυσιμα του φτανουν αλερετουρ...ΟΣΟ για την..αορατοτητα...ισως απο μπροστα ειναι λιγο..αλλα ενα αεροπλανο δεν πετα παντα απο μπροστα...πεταει και πλαγια...και πισω..και υπο γωνια.και εκθετει την κοιλια του....κλπ..κι εκει δεν εχει την μετωπικη επιφανεια της μυτης...αλλα την ..τριπλασια.....για να μην πουμε για τα ηλεκτροιπτικα συστηματα των Ρωσων...που δεν ...τα νιαζει αν εισαι αορατος διοτι δεν εκπεμπουν τιποτε να ανακλαστει...και τα σουχοι εχουν τα καλυτερα στην γη...εως 150 χλμ. ακτινα....ασε το δευτερο ρανταρ μπαντας ελ...στα φτερα τους....Οποτε μην ακουτε οτι λεει ο ισραηλινος... ευχες κανει...και φοβιζει...Αν ειναι αλλιως...θα το δουμε...και τοτε ισως ο μυθος. χαθει ..οπως και τα φραγκα του μυθου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μερικοί εδω μέσα αδικούνται. Θα πρεπε να τους προσλάβουν ως στρατηγικούς συμβούλους σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιαπωνία και να απολύσουν αυτούς τους "άσχετους" που έχουν εκεί. Με τόοοοοοση γνώση και ευφυία σ'αυτή τη χώρα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο που ειπες ειναι μπαρουφα...κι εξηγει εν μερει..γιατι φτασαμε εδω που λες...Οτι ειπα ειναι απ τον αμερικανικο ειδικο τυπο...

      Διαγραφή
    2. Στεργιε
      καπου σε ενοχλησε οτι ειπα..προφανως θελεις το σκαφος ναναι...αορατο..διοτι το ...αγορασαν οι χωρες που λες...Αλλα φιλε ειπα......θα δουμε αν ειναι...Επιθυμεις πολυ...ναναι.....Περιεργο...Ο τραμπ ηθελε να το ακυρωσει ..λεει ο αμερικανικος τυπος..διοτι δεν ηταν αυτο που σχεδιασαν αρχικα...και προωθουσε το εφ δεξαοκτω της Μποιγκ..Τα κρατη που λες ειχαν ηδη επενδυσει λεφτα στο σκαφος ..και ειχαν παρει βιομηχανικο εργο μερος..με πολλα επενδυμενα λεφτα τους...ηδη ..απ τα χαρτια σχεδιασμου του...Ηταν αρα υποχρεωμενες να το παρουν..
      Αυτα τα λεει χρονια ο τυπος ο ειδικος στην αμερικη και αλλου... δεν ειναι δικα μου..
      Δεν κανω για συμβουλος κανενος διοτι ειμαι πιο αδαης κι απο σενα... δεν εχω τετοια ικανοτητα...απλα διαβαζω..που και που....αλλα δεν ειμαι και εθελοντικα αδιαβαστος... που οτι σερβιρουν το μασαω...οκ..? Εχεις εσυ επιχειρηματα πιο ισχυρα να αντικρουσεις οτι λεει ο ειδικος τυπος..?? Αν εχεις...πες τα...αν οχι...γιατι ειρωνευεσαι .??Μηπως γιατι δεν εχεις...? Αλλα τοτε τον εαυτο σου ειρωνευεσαι...οχι εμενα ..

      Διαγραφή
    3. Το οτι διαβάζεις ειδικό τύπο δεν λέει κάτι φίλε. Στον ειδικό τύπο γράφουν κυρίως δημοσιογράφοι και ο πόλεμος των εταιρειών φτάνει μέχρι και εκεί. Σημασία έχει τι λένε οι ειδήμονες. Αν θεωρείς τον εαυτό σου ειδήμονα επειδή διαβάζεις Πτήση και Διάστημα, άντε και κανένα Aviation Week, μάλλον θα νομίζεις οτι και οι δημοσιογράφοι του δικαστικού ρεπορτάζ είναι εισαγγελείς. Γι αυτό καλό θα ήταν κανείς να μην γράφει με ΤΟΣΟ στόμφο κάτι που είναι εκτός του γνωστικού και επαγγελματικού του αντικειμένου.
      Μακάρι να υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Και μην πει κανείς για ρωσικές επιλογές, (οι οποίες τεχνολογικά φαίνονται πολύ καλές), αυτά δεν γίνονται για γεωστρατηγικούς λόγους, να είμαστε ρεαλιστές. Οι παθητικές λύσεις εντοπισμού πιθανόν και να λειτουργήσουν (κανείς δεν ξέρει γιατί κανείς δεν έχει F-35 ως αντικείμενο δοκιμών), αλλά την κατάρριψη ποιός θα την κάνει? Αεροσκάφη και αντιαεροπορικά με συστήματα ραντάρ! Ξαναγυρίζουμε δηλαδή στο αρχικό πρόβλημα. Γι αυτό να μην λέμε εδω μέσα οτι μας λέει η θέλησή μας, αλλά η λογική.

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η έκδοση που θα παραλάβουν οι Τούρκοι είναι ίδια με αυτή των Αμερικανών και ισραηλινών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πριν λιγο καιρο εδω μεσα διαβαζαμε οτι αλλες εταιριες(σουηδια) εχουν φτιαξει συστηματα που αντιμετωπιζουν . Γιατι ολοι το ξεχασαμε , μηπως δεν ισχυει ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισχυει...οχι μονο Σουηδικα...κυριως Ρωσικα και κινεζικα..Ειδικα τα ρωσικα ..μπορει και να το κανουν ηδη σκονη...Τα σουχοι 35 εχουν ηδη δυο συστηματα...ενα ηλεκτροοπτικο..παθητικο....κι ενα ρανταρ εξτρα ..Τιχομιροφ..στα φτερα μπαντας ελ... οι ρωσικοι πυραυλοι αερος αερος εχουν διπλασια ακτινα δρασης απ τους αντιστοιχους του Φ 35...αν το εντοπισουν τα συστηματα τους ..αν....θαχει καταριφτει πριν βρεθει σε παραμετρους βολης των δικων του πυραυλων...Φυσικα αναπτυσονται διαρκως νεα συστηματα...εντοπισμου..καλυτερα καθε μερα...

      Διαγραφή
  8. Εγώ πάλι λέω,
    άμα μας πουλήσει τρέλα κανένα τούρκικο Φ-35,
    να του πούμε να κατέβει κάτω αν έχει τα κότσια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.