20/10/17

Αγώνας δρόμου SDF vs SAA για τα κοιτάσματα Ομάρ στην ανατολική Συρία


Ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) και οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανταγωνίζονται για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική όχθη του Ευφράτη (πεδία "Ομάρ").

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στο Ντάες/ISIS, η ομάδα των τρομοκρατών συγκρούεται με τις μονάδες του SAA που διέσχισαν τον Ευφράτη στην ανατολική όχθη κοντά στην πόλη Μαγιαντίν. Το Ντάες/ISIS στοχεύει να σταματήσει τη πρόοδο των κυβερνητικών δυνάμεων κοντά στο χωριό Dabyan. Έτσι, τα κυβερνητικά στρατεύματα πιθανότατα προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ασφαλές έδαφος για περαιτέρω ώθηση στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές εάν ο SAA θα μπορέσει να ενισχύσει τις θέσεις του στην ανατολική όχθη κοντά στη Μαγιαντίν. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι μονάδες του SAA να αναγκαστούν να υποχωρήσουν πίσω στη δυτική όχθη.

Ταυτόχρονα, οι SDF ξεκίνησαν μια επιχείρηση ανατολικά του πετρελαϊκού κοιτάσματος Jafra και οι μονάδες αναγνώρισης που αναπτύχθηκαν σε απόσταση περίπου 8 χλμ. από τα στρατηγικά πεδία πετρελαίου του Ομάρ.

Εάν το Ντάες/ISIS συνεχίσει να επικεντρώνει τις επιθέσεις του κατά του SAA που προσπαθεί να αναπτύξει δυναμική κοντά στο Dabyan, οι SDF πιθανότατα θα φθάσουν στα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Ομάρ νωρίτερα από το ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα είναι σε θέση να πράξουν.


1 σχόλιο:

  1. Χωρίς εδαφικά κέρδη σε πετρελαϊκά συριακά κοιτάσματα, οι κούρδοι είναι νεκροί. Αν και ο συριακός στρατός φαίνεται να προελαύνει γρήγορα, αν οι κούρδοι προλάβουν και καταλάβουν το ομάρ και μάλιστα απωθώντας τα συριακά στρατεύματα, αυξάνεται αρκετά η βιωσιμότητα μιας αυτόνομης κουρδικής περιοχής και η αξία των κούρδων για τους αμερικάνους που ίσως βάλουν το χεράκι τους να τους βοηθήσουν πιο πολύ. Αυτό σαν Ελλάδα μας συμφέρει, γιατί αυξάνει τις πιθανότητες περαιτέρω εμπλοκής της τουρκιάς στον εμφύλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.