16/11/17

Σφίγει ο κλοιός γύρω από τους ενόχους: Στον Άρειο Πάγο το θέμα των προστατών του μεσάζοντα και των βλημάτων 105 mm

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου παρήγγειλε προκαταρκτική έρευνα

Η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη θα ερευνήσει τις συνθήκες του deal και αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες
Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Διαφθοράς βρίσκονται οι χειρισμοί των αρμοδίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφορικά με την υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού (300.000 βλήματα τύπου 105 mm) από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία, έπειτα από απόφαση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με αφορμή τις αποκαλύψεις του ΘΕΜΑΤΟΣ, παρήγγειλε στην Εισαγγελέα  Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για  τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η επίμαχη πώληση. Επίσης, η κυρία Δημητρίου παρήγγειλε στην κυρία Τουλουπάκη να αναζητηθεί εάν ανακύπτουν ευθύνες ποινικά κολάσιμες  και σε καταφατική απάντηση να δρομολογηθούν τα δέοντα. Παράλληλα, η κυρία Δημητρίου διαβίβασε στην Εισαγγελέα Διαφθοράς και σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου.
         
Η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στο καυτό θέμα της πώλησης πυρομαχικών θα προκαλέσει ένα ντόμινο πολιτικών αντιδράσεων, ενώ αναμένεται μετά την γνωστοποίηση της εισαγγελικής έρευνας να καταθέσει  στην κυρία Δημητρίου, σχετική αναφορά και η ΝΔ.
          Όπως είναι γνωστό πριν από  λίγους μήνες  ξεκίνησαν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας   διαπραγματεύσεις με το Ριάντ για τη μεταφορά βλημάτων που χρησιμοποιούνται από άρματα μάχης στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
         
Οι συζητήσεις αφορούν την πώληση 300.000 βλημάτων 105 mm από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία, με εκτιμώμενη αξία το ποσό των 66 εκατ. ευρώ. Το υλικό θα χρησιμοποιηθεί από τη σαουδαραβική κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, που έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων.
         
Για να ολοκληρωθεί η προμήθεια, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τον Έλληνα επιχειρηματία Βασίλειο  Παπαδόπουλο,  ο οποίος εμφανίζεται ως αντιπρόσωπος των Σαουδαράβων. Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας υπεγράφη την  13η  Ιουνίου μεταξύ του γενικού διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και του μεσάζοντα  Βασίλειο  Παπαδόπουλο στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη.
         
Ο Βασίλειος Παπαδόπουλος   υποστηρίζει ότι ήταν εξουσιοδοτημένος από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ενώ σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο ο Βασίλειος Παπαδόπουλος, που δεν είναι «μεσάζων» αλλά ο αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας
         
Εκτός από την αγορά πυρομαχικών για άρματα μάχης, στη διακρατική συμφωνία περιλήφθηκε και πρόβλεψη για πιθανή πώληση στο Ριάντ και αεροπορικών βομβών τύπου MK-82 και MK-83, αφού ο αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας το έθετε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Πρώτο Θέμα

13 σχόλια:

  1. Έχω κάποιες " μαιευτικές" απορίες : Αφού γνωρίζουμε το τελικό ποσό πώλησης (66 εκ)που θα εισπραχθεί από την Ελληνική πλευρά και κατά τα φαινόμενα συμφωνήσαμε σε αυτό, το πρόβλημά μας είναι εάν θα καρπωθεί ο εκπρόσωπος ή μεσάζων κάποιο επιπλέον ποσό από την Σαουδική Αραβία και θα χρηματίσει με αυτό ή μέρος του, τον Καμμένο? Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, την μίζα θα την καταβάλλει η Σ.Α. Ανήθικο βέβαια, αλλά θα είναι η πρώτη φορά που μια μίζα δεν θίγει ευθέως την τσέπη μας και προέρχεται μάλιστα από πώληση και όχι αγορά.Αν όμως εξαιτίας της υπερβάλλουσας τιμής, λόγω μίζας, ακυρωθεί η πώληση από πλευράς Σ.Α, τότε ναι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή άμα δέν θίγει τήν τσέπη μας όλα καλά καμωμένα ;;;;;;;; Κάπως έτσι φτάσαμε στόν πάτο καί τόν ξύνουμε γιά νά πάμε πιό κάτω ακόμα. Νά χαίρεστε τήν ηθική σας θεώρηση.

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή άμα δέν θίγει τήν τσέπη μας όλα καλά καμωμένα ;;;;;;;; Κάπως έτσι φτάσαμε στόν πάτο καί τόν ξύνουμε γιά νά πάμε πιό κάτω ακόμα. Νά χαίρεστε τήν ηθική σας θεώρηση.

      Διαγραφή
    3. @ Dimitris Min.
      Η προσποριση μιζας δεν ειναι αναγκη να αφορα ευθεως το αντικειμενο της αγορας η πωλησης.
      Αυτη ειναι μια πεπαλαιομενη μεθοδος που εχει σχεδον απορριφθει.
      Τωρα η μιζα μπορει να υποκρυπτεται στην μεταφορα δηλ δωστε κατι στον ντελιβερα,στην φυλαξη δηλ.δωστε κατι στον παρκαδορο κλπ.
      Ετσι δεν δημιουργειται μεγαλος ντορος οταν αποκαλυφθει.
      Αυτο νομιζω συνεβει και σ'αυτην την περπτωση αφου η διαφωνια εντοπιστηκε στον ποιον θα υποδειξουν σαν μεταφορεα.

      Διαγραφή
    4. Υπάρχει και το εξής: αντί για 66 να έπρεπε 76 και δεχθήκαμε τα 66 ως κράτος και τα 10 ως παρακράτος.

      Διαγραφή
  2. Μήπως μπορεί να μας εξηγήσει το Πρώτο Ψέμμα πώς ακριβώς η έρευνα, της οποίας ουδείς γνωρίζει ακόμη το αποτέλεσμα, θα προκαλέσει ένα ντόμινο πολιτικών αντιδράσεων ;

    Λόγια νάχαμε να λέγαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επισης η αναφορα στον τιτλο του αρθρου σε "ενοχους" πριν καλα καλα ξεκινησει η ερευνα ειναι τουλαχιστον αδοκιμη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλο είναι να μην αναπαράγονται ειδικα χωρίς να έχει ξεκινήσει η έρευνα ειδήσεις που αναπαράγονται κατά κόρον από το συγκρότημα του Φαλήρου και το πρώτο θέμα όπου πολλές φορές και οι δύο έχουν διαψευστεί πανηγυρικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε θα τρελαθούμε εντελώς!!!
    Ο άνθρωπος διέταξε την κράτηση Ταξιάρχου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων!!!
    Αυτό από μόνο του συνιστά αδίκημα κατά τον Π.Κ.
    Ναί, αυτός ο γίγας της πολιτικής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτριος (16/11/17 10.05 μμ)
      Δεν παρακολουθώ το θέμα, εικάζω όμως έχουμε άλλο ένα ψέμα από το πρώτο θέμα

      Διαγραφή
    2. Αφού δεν παρακολουθείς πως εικάζεις; Τώρα θα μου πεις τι σημασία έχει; Ότι και να λέει ψέματα θα είναι. Σωστόοοος, αυτό θα πει αντικειμενικότητα. Πάντα τέτοια.

      Διαγραφή
  6. Δημήτριε, για τους προλαλήσαντες αυτό που έγραψες είναι άνευ σημασίας. Σημασία έχει να βρεθεί φόρμουλα να πέσει ο τόνος και να ξεχασθεί η ιστορία. Βλέπεις ζορίσανε τα πράγματα για τον χοντρούλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να μην πάει να βγάλει λίγο ψωμάκι κάποιος για να πηγαίνει για ψώνια Λονδίνο με την τζαγκουαρ της πρεσβείας για να παρκάρει έξω από το μαγαζί ανενόχλητος μιας και ο σταθμός του μετρό είναι μακριά για παχουλους κύριους αμέσως να πέσουν να τον φάνε ρε τι χώρα είναι αυτή ρε. Ο Άκης έφαγε πολλά πως κάνετε έτσι για καμία 6 εκατομμύρια μίζα το 10% δεν παίρνει ο μεσάζοντες τουλαχιστον; Δεν είστε δηλαδή πιστοί στο δόγμα Παπανδρέου είπαμε να φάει αλλά όχι και τοσα; ντροπή ρε φασίστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.