24/11/17

Εισαγγελέας: Ενοχοι οι κατηγορούμενοι για τη «φούσκα» του Χρηματιστηρίου

Αναμένεται η ετυμηγορία του δικαστηρίου
Κόλλια Ελευθερία   
Την ενοχή  των 36 κατηγορουμένων που κάθονται  στο εδώλιο δεύτερη φορά, 18 έτη μετά το σκάνδαλο με τις μετοχές -φούσκες του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, εισηγήθηκε κατά τη διάρκεια της πολύωρης αγόρευσής της η εισαγγελέας της έδρας Αθηνά Θεοδωροπούλου _ με την ίδια να μην παραγνωρίζει  τη δυσχέρεια της υπόθεσης καθώς έχουν παρέλθει σχεδόν δυο δεκαετίες από την αποκάλυψή της.
Η υπόθεση έχει φθάσει ξανά στο ακροατήριο, καθώς έχει ασκηθεί αναίρεση - από τον Άρειο Πάγο - της αποφάσεως που αθώωνε ομοφώνως  τους κατηγορούμενους από το σύνολο των αξιόποινων πράξεων_ απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι εκείνη η αθωωτική απόφαση δεν είχε πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, ως εκ τούτου χρηματιστές, επενδυτές, εφοπλιστές κρίνονται εκ νέου, από μηδενική βάση.
«Εσφαλμένη αιτιολογία» καταλόγισε πάντως και η εισαγγελέας στην πρώτη αθωωτική απόφαση, εξαίροντας ως «σπουδαία» την αναιρετική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.
Εσφαλμένα το πρώτο δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε ζημία, σημείωσε η κυρία Θεοδωροπούλου, εκτιμώντας σε αντιδιαστολή ότι σκοπός των κατηγορουμένων ήταν  η μακροπρόθεσμη  δημιουργία  πλασματικής εικόνας της αγοράς, η καλλιέργεια  επενδυτικής ευημερίας  και η μακροπρόθεσμη σταθεροποίησή της . Πλην όμως  «μετά καταποντίστηκε το σύστημα, γιατί  η διόγκωση των μετοχών ήταν τεχνητή».  
«Πλήξατε, με τις μεθοδεύσεις, τον νόμο της ελεύθερης αγοράς  με τη διόγκωση της τιμής των μετοχών που δεν θα διαμορφώνονταν σε αυτά τα επίπεδα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η διαμορφωθείσα τιμή στο ταμπλώ του ΧΑΑ  δεν ήταν η «δίκαιη» τιμή, γιατί τη διαμόρφωσαν  ψευδώς οι κατηγορούμενοι με τα πακέτα των μετοχών που έριξαν στην αγορά».
Η έρευνα είχε αρχικώς χρεωθεί στην τότε ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια,  ενώ αργότερα είχε επανεκκινήσει, ύστερα από συμπληρωματική  δίωξη από τον εισαγγελέα Χαράλαμπο Λακαφώση.
Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται με αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης. 
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.