28/11/17

Ο φόβος του Ειδικού Δικαστηρίου οδηγεί στην ακύρωση της συμφωνίας για τα βλήματα - Αρνούνται την κλήση των μαρτύρων στην Επιτροπή

Τρέχουν να ακυρώσουν τη συμφωνία μετά τη δήθεν νίκη της κυβέρνησης στη χθεσινή συζήτηση - Kolotoumba εν όψει για Σαουδική Αραβία: Με πρόταση Φίλη η Βουλή θα πάρει πίσω το «ναι» στην πώληση βλημάτων
Xρήστος Μπόκας

Απορρίφθηκε το αίτημα της ΝΔ να κληθούν για κατάθεση στην επιτροπή Εξοπλισμών ο διοικητής της ΕΥΠ, ο μεσάζων, ο πρεσβευτής και ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ μαζί με τους στρατιωτικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση
Να άρει την έγκρισή της στην υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία αποφασίζει η Βουλή
Επειτα από πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ξεκινά διαδικασίες ανάκλησης της θετικής απόφασης για την πώληση βλημάτων στην Σαουδική Αραβία. 

Πριν συμπληρωθεί ένα εικοσιτετράωρο από την επεισοδιακή συνεδρίαση της Ολομέλεια της Βουλής κατά την οποία οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος υπερασπίστηκαν την συμφωνία πώλησης πυρομαχικών αλλά και τον «ενδιάμεσο» του εξοπλιστικού ντιλ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή να ξεκινήσει διαδικασίες πολιτικής της ακύρωσης.
Η πρόταση Φίλη έγινε ομοφώνως αποδεκτή ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας είπε πως θα μεταφέρει αρμοδίως το θέμα.
Η εισήγηση του Νίκου Φίλη γίνεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας που καλεί την Ελλάδα «να ανακαλέσει άμεσα την πώληση και μεταβίβαση πολεμικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία  και να αρνηθεί να εγκρίνει τη μεταφορά, προς τα μέρη της σύγκρουσης στην Υεμένη, κάθε είδους συμβατικών όπλων, πυρομαχικά και εξαρτήματα πολεμικού εξοπλισμού». 
Ο κ. Φίλης απαντώντας για τους λόγους που τον οδήγησαν να εισηγηθεί την ανάκληση της απόφασης αναφέρθηκε σε αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου, του ΟΗΕ και διεθνών οργανισμών που καταδικάζουν την Σαουδική Αραβία για τον βομβαρδισμό του άμαχου πληθυσμού της Υεμένης.
Με αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα επιχειρήσει να ακυρώσει στην πράξη την πώληση αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, υπόθεση στην οποία ενεπλάκη ως μεσάζων ο επιχειρηματίας Βασίλειος Παπαδόπουλος, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριζε πως επρόκειτο γα διακρατική συμωνία Ελλάδος-Σαουδικής Αραβίας.
Απο την πλευρά του ΚΚΕ διευκρινίστηκε ότι η  πάγια θέση του κόμματος είναι η άμεση ακύρωση της συμφωνίας πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία. 
Παραλλήλως, το προεδρείο της επιτροπής Εξοπλισμών απέρριψε την πρόταση που κατέθεσε νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία να κληθούν και να δώσουν απαντήσεις βασικοί πρωταγωνιστές της υπόθεσης με την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.
Η πλειοψηφία της επιτροπής Εξοπλισμών είπε όχι στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσουν κεκλεισμένων των θυρών για την υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία ο διοικητής της ΕΥΠ, ο μεσάζων Βασίλειος Παπαδόπουλος, ο πρεσβευτής και ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ μαζί με τον ταξίαρχο και τους στρατιωτικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση.
Πάντως, οι αποφάσεις της επιτροπής εξοπλισμών έχουν γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει πως ασκούν μεν πολιτική πίεση στην κυβέρνηση αλλά δεν την υποχρεώνουν να υιοθετήσει τα ψηφίσματά της.
Εκτός αυτών αρκετά μέλη της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν με καχυποψία το αίτημα Φίλη και «την όψιμη ευαισθησία του για τον άμαχο πληθυσμό της Υεμένης» όπως αναφέρουν. 
Θεωρούν δε ότι σύμφωνα με όσα είπε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος η φερόμενη Συμφωνία έχει ήδη ακυρωθεί καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί οι σχετικές συναλλαγές.
Προσθέτουν τέλος πως η κυβέρνηση αναζητά «κοινοβουλευτικό άλλοθι» για τις αδιέξοδους και προβληματισμούς χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. 
Πρώτο Θέμα

18 σχόλια:

  1. Το Ειδικό Δικαστήριο συνέρχεται για να δικάσει ποινικές ευθύνες, και όχι τις επιθυμίες της διαπλοκής. Πομφόλυξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρωτο ψεμμα κ τα μυαλα στα καγκελα.
    Σαββα υποβαθμιζεις τη δουλεια σου δινοντας βημα στο πρωτο χαλι.
    Επενδυσε πιο ποιοτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ μιλάμε για κανονικούς πραξικοπηματίες έχουν βέβαια βλέπω υποστηρικτές....πσντως το καλό είναι ότι έχουμε μαϊμού πρωθυπουργό όπως αρμόζει σε μια Μπανανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδή η βλακεια τείνει να γίνει εθνικό σπορ, ας βάλουμε τα πρα(γ) ματα σε μια σωστή βάση :
    1.Ολα τα σοβαρά κράτη πουλάνε όπλα.
    2. Δεν συνηθίζουν να βγάζουν τελάλη, όταν κάνουν μια πώληση.
    3. Στα σοβαρά κράτη, υπάρχουν θεσμοί, διαδικασίες και συγκεκριμένο σύστημα που έχει επιφορτιστει με αυτό το έργο.
    4. Συνηθίζεται έγγραφα που αφορούν πωλήσεις αμυντικού υλικού και αξιολογήσεις των εμπλεκομενων να είναι απόρρητα και να μην κυκλοφορούν σαν κωλοχαρτα.

    Πιθανόν εάν δεν ισχύει τίποτε από τα παραπάνω να μην γίνονται πωλήσεις.
    Η ακύρωση μιας πώλησης και το κάψιμο μιας αγοράς είναι πολύ σοβαρό θέμα, και δύσκολο να το αντιληφθουν οι ηλιθιοι.
    Καλό θα είναι μετά από το πάθημα που είχαμε με τον ΓΑΠ, παράκληση, Όχι κι άλλος ηλιθιος στο καπάκι.
    Όχι άλλο κάρβουνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μας ενδιαφέρει η αγοραπωλησία ως πράξη μας ενδιαφέρει ότι μέσω της αγοραπωλησίας πήγε να γίνει ξέπλυμα και να φαγωθούν λεφτά είναι νομίζω απλούστατο. Το 4 που γράφεις είναι η μεγαλύτερη μπούρδα που έχω διαβάσει. Απόρρητα σε μια δημοκρατία μπορεί να είναι οι τεχνολογικές λεπτομέρειες των συστημάτων ποτέ όμως οι διαδικασίες αγοραπωλησίας και οι τιμές και οι αριθμοί των οπλικών συστημάτων τα υπόλοιπα είναι για σταλινες δικτάτορες έλεος πια

      Διαγραφή
    2. Αλέξανδρε, πλήθος από γερμανικό "ειδικό" εξοπλισμό βρήκε η επιτροπή του ΟΗΕ για την διασπορά ραδιενεργών όπλων.
      Τεράστια γκάμα πολεμικού υλικού. κυρίως- Βρετανικής προελεύσεως βρέθηκε στα χέρια των εμπλεκομένων στον Ιρακινό -συριακό εμφύλιο....και πουθενά ένα τιμολόγιο ή ένα πρακτικό βουλής ή στο φινάλε ένα πόρισμα διακομματικής επιτροπής.
      Η λέξη μπούρδα που χρησημοποίησες , μάλλον σε αδικεί.

      Διαγραφή
  5. Ένα απλό ερώτημα:
    Αφού οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θέλουν να αποδείξουν ότι πρόκειται για σκευωρία, γιατί την ίδια στιγμή αρνούνται να κληθουν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής να καταθέσουν όλοι όσοι συμμετείχαν στη σκευωρία, ήτοι Πρέσβης, Πρόξενος, Παπαδόπουλος, Σφακιανάκης, Ταξίαρχος Παπαδάκης, διοικητής ΕΥΠ και άλλοι;
    Τι φοβούνται;
    Μήπως αποκαλυφθεί η σκευωρία που έστησαν εναντίον της κυβέρνησης;
    Αρνητή, Dimitri, δώστε μια απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κ. Σάββα Καλεντερίδη.
    Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες η πλειοψηφία αποφασίζει΄
    Όποιος διαφωνεί σε αυτήν τη μορφή της δημοκρατίας που είναι αντιπροσωπευτκή διαμορφώνει, διατυπώνει, και δημοσιοποιεί την εναλλακτική πρόταση του.
    Σε πρόσφατο άρθρο σας που εκφράσατε την δυσφορία σας για τον τρόπο λειτουργίας του πολιτεύματος , εγώ με σχόλιο μου διατύπωσα πολύ περιληπτικά μια εναλλακτική πρόταση και πρότεινα να μας γνωστοποιήσετε την δική σας πρόταση.
    Αποφεύγετε μέχρι σήμερα να διατυπώσετε την θέση σας.
    Εγώ αναμένω
    Πέραν και ανεξαρτήτως αυτών οι κρατικοί λειτουργοί (Πρέσβης,Πρόξενος,Ταξίαρχος,διοικητής ΕΥΠ) θα καταθέσουν στην έρευνα που διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις δημοκρατίες, όταν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία προσπαθεί να καλύψει ένα σκάνδαλο, οι ευσεινείδητοι πολίτες και όχι οι εγκάθετοι, οφείλουν να υψώνουν τη φωνή τους και να ζητούν απαντήσεις.
      Γιατί αρνούνται την παρουσία κρίσιμων μαρτύρων για την αποκάλυψη της σκευωρίας εις βάρος της κυβέρνησης;
      Απλά πράγματα.

      Διαγραφή
    2. κ. Σάββα Καλεντερίδη (29/11/17 10.48 πμ)
      Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες οι μομφές για σκάνδαλα συζητούνται ευρέως και το σώμα αποφαίνεται για το άν τεκμηριώνεται η ύπαρξη του σκανδάλου ή όχι.Αυτό έγινε. Εσείς επιμένετε ότι υπάρχει σκάνδαλο . Δικαίωμα σας.
      Εσείς τώρα από αυτά που γράφετε αυτοπροσδιορίζεσθε ως ευσυνείδητος πολίτης; Οι μετριοπαθείς πολίτες όμως αφήνουν τον προσδιορισμό σε τρίτους.
      Εσείς τώρα εμένα με κρίνετε ως εγκάθετο; με ποιο δικαίωμα; επειδή δεν είμαι κομματικός;επειδή κρίνετε ότι δεν είμαι ομοιοιδεάτης με σας;
      Για άλλη μια φορά κ. Σάββα Καλεντερίδη σας ερωτώ.
      Γιατί δεν απαντάτε στα ερωτήματα μου;
      Γιατί δεν απαντήσατε ούτε σε αυτό το ερώτημα μου που σας έθεσα σήμερα το πρωί στις10.36 πμ;
      κ. Σάββα Καλεντερίδη. Ευθυγραμμιζόμενος με την ΝΔ αναπαράγετε συστηματικά όλα όσα λέει το κόμμα.Μιλάτε για την μαρτυρία κρίσιμων μαρτύρων.
      Δεν σας αρκεί κ. Σάββα Καλεντερίδη η ΕΔΕ που διατάχθηκε από τον Υπουργό Άμυνας; γιατί το παραβλέπετε αυτό; Υπάρχει πιο καταξιωμένη, πιο αντικειμενική διαδικασία , από την ΕΔΕ στις ένοπλες δυνάμεις;
      Απλά πράγματα. Αναμένω τις απαντήσεις σας.

      Διαγραφή
    3. >Στις δημοκρατίες, όταν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία προσπαθεί να καλύψει ένα σκάνδαλο<

      Η συνεργασία δύο κομμάτων αντιθέτου ιδεολογικής κατευθύνσεως, βασίζεται σε μία και μόνον επιθυμία. Αυτήν τής εξουσίας, τού θώκου. Συνεπώς, το ένα κόμμα είναι υποχρεωμένο να καλύπτει το άλλο (άλλωστε, κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει), για να διατηρούνται στην εξουσία.

      Όπως σωστά παρατηρεί ο Chris, 29 Νοεμβρίου 2017 - 8:30 μ.μ., τα σκάνδαλα (θα έπρεπε να) είναι στην αρμοδιότητα τής Δικαιοσύνης και μόνον, όπως γίνεται σε όλα τα πολιτισμένα κράτη. Δυστυχώς, στην χώρα μας, δεν υπάρχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, αφού στα "χωράφια" της μπαίνει η νομοθετική εξουσία (Βουλή), βάσει τού άρθρου 86 τού Συντάγματος.

      @ Χρήστο

      Καθαρή περιέργεια. Γιατί συνεχώς προσφωνείς τον Σ.Κ. με το πλήρες ονοματεπώνυμό του ("κ. Σάββα Καλεντερίδη");

      Διαγραφή
  7. Υπάρχει κ. Χρηστο μας, υπάρχει. Και είναι οι διαδικασίες της στρατιωτικής δικαιοσύνης. Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, αν κάτι έχει -τουλάχιστον οσμή σκανδάλου, είναι αρμοδιότητα της δικαστικής εξουσίας, κι όχι της πλειοψηφίας, η οποία μπορεί κάλλιστα να ξανακαταδικάσει τον Σωκράτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Chris ( 29/11/17 8.30 πμ)
    Αναφέρθηκα μόνο στην ΕΔΕ θεωρώντας ότι μετά την ΕΔΕ επιλαμβάνεται η στρατιωτική δικαιοσύνη. Αν κάνω λάθος τότε ανακαλώ μάλλον συμπληρώνω την στρατιωτική δικαιοσύνη.
    Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποφαίνεται και αν λάβει την σχετική απόφαση παραπεμπει στη δικαστική αρχή το θέμα εφόσον βέβαια πρόκειται για μέλη του κοινοβουλίου ή του υπουργικού Συμβουλίου.
    Σε περίπτωση «κοινών θνητών» η δικαστική αρχή αυτεπάγγελτα μπορεί να επέμβει και μετά από λήψη καταθέσεων αποφασίζει η Εισαγγελική αρχή για τα περαιτέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.