29/11/17

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ

Π. ΉΦΑΙΣΤΟΣ
Για τον Νίκο Κοτζιά έχω ξαναγράψει προσπαθώντας να αποτιμήσω την παρουσία του ως υπουργού εξωτερικών της Ελλάδας. Συνηγορώντας με «κάποια πράγματα» εκεί που εκτιμούσα ότι χρειαζόταν και κριτικά ως προς κάποια άλλα. Γράφοντας για τόσο σοβαρά ζητήματα γίνεται προσπάθεια η συνηγορία ή η κριτική να κείται πέραν υποκειμενισμών και να στηρίζεται σε λογικά και ορθολογιστικά επιχειρήματα συμβατά με τα εθνικά συμφέροντα. Αυτά τα «κάποια πράγματα» με τα οποία πολλοί συνηγορούμε, πάντως, οφείλω να το κάνω σαφές εξαρχής πως για το εξαρτησιακά καθηλωμένο εδώ και δύο αιώνες νεοελληνικό κράτος, μπορεί να θεωρηθούν και Επανάσταση ή αφετηρία μιας ορθολογιστικής εξωτερικής πολιτικής που θα εδράζεται πάνω σε μια κρατική θεωρία η οποία θα παράγει προσανατολισμούς εθνικής στρατηγικής.
Ως προς αυτά με νεοελληνικούς όρους είναι λογικό και αναπόφευκτο πολλοί να μην θέλουν τον Νίκο Κοτζιά στην ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι καταβολές τους είναι από όλο το ιδεολογικό φάσμα. Αφενός οι κομματικοί αντιπολιτευόμενοι και αφετέρου οι παγκοσμιόπληκτοι, οι κατευναστές και οι παντελώς άσχετοι με την δομή, τις λειτουργίες και τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα του διεθνούς συστήματος. Όσοι δεν είναι ανεπίστροφα καταβυθισμένοι αξίζει να ξανασκεφτούν κάποια πράγματα. Να δουν την Ελληνική εξωτερική πολιτική αντικειμενικά και χωρίς κομματικούς ή ιδεολογικούς φακούς.
Ακολουθούν λοιπόν αναφορές στην διπλωματία και τις προϋποθέσεις που απαιτείται να ισχύουν σε ένα οποιοδήποτε κράτος. Θα γίνει προσπάθεια αντικειμενικής σύνδεσης αυτών των αναφορών με συγκεκριμένα ζητήματα της σημερινής Ελληνικής διπλωματίας και διατύπωσης αντικειμενικών εκτιμήσεων οι οποίες για κάποιους ίσως είναι και πρέπει να είναι ανελέητα σκληρές. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά: Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων προκαλώντας αβάστακτες συμφορές. Οι δράστες θα πρέπει, πλέον, να τυγχάνουν ακριβής περιγραφής για να τους διακρίνουμε όταν μεταμφιέζουν τις θανατηφόρες αντιλήψεις τους με θεωρήματα, ιδεολογήματα και υψηλά αμειβόμενα πολιτικάντικα άλματα. Ασφαλώς, σε ένα σύντομο κείμενο τα ζητήματα αυτά δεν εξαντλούνται.
Κατ’ αρχάς, οι νεοέλληνες της μεταπολίτευσης και ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουν υποστεί πλήγματα από 1. από εθνομηδενισμούς, 2. από παγκοσμιοπληκτες φαντασιοπληξίες, 3. από ιδεολογήματα και θεωρήματα κάθε είδους ιδεολογικά προκατειλημμένα, 4. από σπουδαιοφανείς ασυναρτησίες φορέων επιστημονικών τίτλων, και 5.από «προτάσεις πολιτικής» κάποιων «ιδρυμάτων», οι οποίες, «προτάσεις», όλως περιέργως, αποδείχθηκε ότι στρέφονταν όλες κατά αυτού που σε όλα τα κράτη θεωρείται εθνικό συμφέρον συμβατό με το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ. Χαρακτηριστικά, ως προς το τελευταίο, είχαμε χειμάρρους «προτάσεων πολιτικής» κατά της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, κατά του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, κατά της ανάπτυξης μιας εθνικής αποτρεπτικής στρατηγικής κατά των αναθεωρητικών τουρκικών απειλών, κατά της στάσης της Ελλάδας απέναντι στον αναθεωρητισμό των Σκοπίων, υπέρ του Νταβούτογλου όταν κυκλοφόρησε το «Στρατηγικό βάθος», κατά μιας διεκδικητικής ευρωπαϊκής πολιτικής, υπέρ του φασιστικού, αντιδημοκρατικού, ανελεύθερου και γενοκτόνου σχεδίου Αναν, υπέρ των μνημονίων και πολλά άλλα που γεμίζουν πολλές σελίδες.
Τα πιο πάνω πασίγνωστα φαινόμενα για τα οποία συνοψίσαμε 5 πηγές ανορθολογισμού και παρακρούσεων δημιούργησε στρεβλώσεις σε όλο το νεοελληνικό πολιτικό και πνευματικό φάσμα για την έννοια κράτος, για τον πραγματικό χαρακτήρα της σύγχρονης διεθνούς πολιτικής και για την αναγκαία στρατηγική εκπλήρωσης των έσχατων εθνικών συμφερόντων. Εθνικά συμφέροντα που ιεραρχούνται ως έσχατες λογικές επιβίωσης, ζωτικά, μείζονα και δευτερογενή πλην συχνά εξαιρετικά σημαντικών (βλ. παρεμβαλλόμενο πίνακα).
Εκτιμάται ότι τις τελευταίες δεκαετίες, μεταξύ άλλων, στραβός δεν ήταν ο γιαλός αλλά εμείς στραβά αρμενίζαμε: Κατά πρώτον, ένα κράτος στον σύγχρονο ανελέητα ανταγωνιστικό κρατοκεντρικό κόσμο απαιτείται να είναι άψογα θεσμικά οργανωμένο και με μέριμνα για συνεχή ενδυνάμωση των εσωτερικών και εξωτερικών συντελεστών ισχύος. Στο επίπεδο του Υπουργείου Εξωτερικών, και επειδή τυγχάνει να είχαμε πρωτογενή γνώση, τις τελευταίες δεκαετίες πολλοί ικανοί διπλωμάτες ήταν κυριολεκτικά παροπλισμένοι ή άχαρα υποχρεωμένοι να υπηρετούν μια κατ’ ουσία ανύπαρκτη Ελληνική εξωτερική πολιτική.
Εκτιμώ ότι ο Νίκος Κοτζιάς ίσως και εκ του γεγονότος πως γνώριζε πρωτογενώς το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, επιτυγχάνει υψηλά επίπεδα θεσμικής οργάνωσης και αξιοποίησης των ικανών διπλωματικών λειτουργών. Επιπλέον, αν και λογικά δεν συμφωνώ με όλες τις επιλογές, οφείλω να επισημάνω ότι προχώρησε σε αποφάσεις που ισχύουν σε όλα τα καλά οργανωμένα κράτη. Δηλαδή, την ενίσχυση της διπλωματίας με ad hoc επιτροπές ή και μονιμότερες που στελεχώνονται εκλεκτικά και ανάλογα με τις ανάγκες.
Κατά δεύτερον, ένα κράτος για να επιβιώσει στον ολοένα και πιο ανταγωνιστικό πολυπολικό κόσμο του 21ου αιώνα, απαιτείται να διαθέτει τόσο εσωτερικούς συντελεστές ισχύος όσο και εξισορροπητική διπλωματία. Η εξισορροπητική διπλωματία προϋποθέτει συμμαχίες ή προσεκτικές αλλαγές συμμαχιών με όρους εθνικού συμφέροντος και όχι με όρους συναισθηματισμού και ιδεολογικών παρακρούσεων και διαπραγματεύσεις με τρίτα κράτη και ιδιαίτερα των ισχυρών με όρους εθνικού συμφέροντος και εθνικής ασφάλειας. Εσωτερικοί συντελεστές ισχύος είναι η καλλιέργεια στο επίπεδο της κοινωνίας εδραίων πνευματικών και κοσμοθεωρητικών θεμελίων.
Επειδή οι πολιτικές παραδόσεις της διαχρονικής Ελληνικότητας ενσαρκώνουν την Δημοκρατία, την Ελευθερία και την Εθνική Ανεξαρτησία –όποιος απορεί μπορεί να διαβάσει τον Ρήγα ή τον Μακρυγιάννη και θα το καταλάβει τι κληρονομήσαμε και τι εξανεμίζεται– εμείς ιστορικά μιλώντας διαθέταμε αυτά τα θεμέλια. Τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, ροκανίστηκαν. Από ποιους; Από τους κληρονόμους της νοοτροπίας ξένης εξάρτησης, από τους φορείς ιδεολογημάτων για την μια ή άλλη επικείμενη ένωση του πλανήτη, από το εθνομηδενιστικό κίνημα που φούντωσε τις τελευταίες δεκαετίες ιδιαίτερα μετά το 1996, από όσους μπερδεύτηκαν ή καταποντίστηκαν μέσα στις μίζερες μετά-Εμφυλιακές ιδεολογικές και κομματικές διενέξεις και από «διάφορα» «ιδρύματα» εξαρτημένα από το εξωτερικό με χρηματοδοτήσεις ακόμη και από τον Σόρος
Ασφαλώς, όλα αυτά δεν αφορούν ευθέως τον Νίκο Κοτζιά ως επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών πλην το ροκάνισμα των κοσμοθεωρητικών μας θεμελίων υποχρεώνει ένα οποιοδήποτε υπουργό εξωτερικών ο οποίος θέτει στόχους όπως αυτούς που έθεσε ο Κοτζιάς να είναι ένας μάλλον μοναχικός καβαλάρης. Κινείται ευέλικτα και επιδέξια όπως για παράδειγμα η διόλου αμελητέα νέα διαπραγμάτευση με τις μεγάλες δυνάμεις με όρους γεωπολιτικής σημασίας της Ελλάδας και δυνητικού περιφερειακού ρόλου του Ελληνικού κράτους. Ακόμη, στα πεδία αρμοδιότητάς του έχουμε μια νέα προσέγγιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αξιοποίηση της ισότιμης συμμετοχής στις αποφάσεις. Στο Κυπριακό, έχουμε μια κυριολεκτικά Επαναστατική στάση, μια ενεργή κινητικότητα στα Βαλκανικά διπλωματικά πεδία και πολλές πρωτοβουλίες εκτός της περιφέρειάς μας. Στέκομαι σε κάτι σπουδαίο που μόλις υπαινίχθηκα, μια προσπάθεια για πρώτη φορά μετά τον Βενιζέλο να αρχίσει επιτέλους μια διαπραγμάτευση με ισχυρότερα κράτη στην βάση ισόρροπων και συμμετρικών συναλλαγών. Το τελευταίο είναι και θα είναι πάντα η δυσκολότερη στρατηγική που προϋποθέτει πολλά άλλα.
Τρίτον, ως επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής ο Νίκος Κοτζιάς αναδεικνύει ηγετικό διπλωματικό προφίλ σε μια χώρα όπου πάντα έπασχε διπλωματικά και από την οποία οι «παλαιοί πολιτικοί» παρά τα όσα ελαττώματά τους κάτι ήξεραν ενώ διέθεταν και στοιχειώδες ηγετικό ανάστημα. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες της  μεταπολιτευτικής Ελλάδας πιάσαμε πάτο, με αποτέλεσμα την συμφορά που μας έπληξε τόσο στην Ευρωπαϊκή πολιτική μας όσο και στο ευρύτερο διεθνή χώρο. Αυτά τα κενά φαίνεται να τα αντισταθμίζει, σε κάποιο τουλάχιστον βαθμό και όσο μπορεί στα πεδία της αρμοδιότητάς του, ο Νίκος Κοτζιάς.
Τέταρτον, για να είμαστε πιο ακριβείς, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες δεν είναι μόνο τα στελέχη του εκάστοτε κυβερνώντος συνασπισμού που έπασχαν γνωστικά όσον αφορά την διεθνή και ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά, σταδιακά τα στελέχη όλου του πολιτικού φάσματος. Κυρίως εκείνοι που ατυχώς, κατά σύμπτωση ή συνειδητά περιστρέφονταν γύρω από ανάμεικτους αριστεροδεξιοκεντρώους άξονες οι οποίοι δυνάμωσαν με κύριες εισροές το εθνομηδενιστικό παραλήρημα το οποίο όπου και να εκδηλωθεί αποδυναμώνει ή και βλάπτει καίρια ένα κράτος και την κοινωνία του. Επί αυτού πολλά γράψαμε (σε αναφορά με το soft power των μεγάλων δυνάμεων) και στην διαπάλη των ηγεμονικών δυνάμεων που όσο προχωρούμε στον 21ο αιώνα γίνεται ολοένα και πιο σκληρή. Το soft power, συνοψίζω, αποτελεί κύριο μέσο αποδυνάμωσης και ελέγχου κρατών.
Δυστυχώς η πλειονότητα των λεγόμενων νεόκοπων ελίτ δεν γνώριζε στοιχειώδη πράγματα για την διεθνή και ευρωπαϊκή πολιτική και για όσους είχαν μάτια και στοιχειώδεις γνώσεις αυτό δεν κρυβόταν με τίποτα. Ακόμη πιο σημαντικό στο επίπεδο των μελών της νεοελληνικής κοινωνίας με κύριους κράχτες φορείς επιστημονικών τίτλων και με την συνεπικουρία των «μαζικών μέσων» οι απόγονοι του Ρήγα, του Καποδίστρια και του Μακρυγιάννη, παρασύρθηκαν μέσα σε ένα Χείμαρρο παρακρούσεων και οικονομικού, πνευματικού και διπλωματικού ανορθολογισμού. Εξοντώθηκαν πνευματικά και κοσμοθεωρητικά; Είναι ένα σημαντικό ερώτημα.
Κόντρα σε αυτό το ρέμα ο Νίκος Κοτζιάς έπραξε ήδη πολλά και αξιοπρόσεκτα που θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερα εάν τουλάχιστον μετά το 2010 είχε γεννηθεί από τις στάχτες ένα συντελεστικό πνευματικό και κοινωνικό ρεύμα που θα στήριζε το κράτος και τις στρατηγικές του επιλογές. Ο Νίκος Κοτζιάς, χαρακτηριστικά όταν ανάλαβε υπέξ, στο πρώτο Συμβούλιο της ΕΕ αξίωσε για τις αποφάσεις που στην ΕΕ είναι ομόφωνες η Ελλάδα να ερωτάται. Ακόμη, παλεύοντας με γίγαντες ανορθολογισμού στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αγωνίστηκε για το αυτονόητο στο Κυπριακό ζήτημα: Την θέση ότι με ξένες εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα η «λύση» δεν θα είναι βιώσιμη. Τώρα, όσον με αφορά, έχω ασκήσει κριτική για το γεγονός πως παρά το ότι επιτέλους άλλαξαν οι θέσεις στα ζητήματα των Τουρκικών στρατευμάτων και των «εγγυήσεων», το «Ελληνικό κράτος» δεν δηλώνει ρητά και αδιαπραγμάτευτα ότι θεωρεί την δημιουργία ενός μη βιώσιμου κράτος σε ένα νησί όπου υπάρχουν ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες ως ζωτικό εθνικό συμφέρον. Αυτούς τους όρους και αυτές τις αξιώσεις ακόμη και εάν δεν συμφωνούν οι αξιωματούχοι των μεγάλων δυνάμεων και ιδιαίτερα των ΗΠΑ τις κατανοούν.
Προσεκτικά μόλις έγραψα «το Ελληνικό κράτος» (εντός εισαγωγικών). Ένα κράτος και η στρατηγική του ιδιαίτερα σε ένα μείζον ζήτημα όπως αυτό, ποτέ δεν είναι υπόθεση ενός ανδρός ή ενός μοναχικού καβαλάρη. Η χάραξη και εφαρμογή εθνικής στρατηγικής απαιτεί, μεταξύ άλλων, όπως συχνά γράφουμε, θεσμική οργάνωση, στέρεες κοσμοθεωρητικές παραδοχές που δημιουργούν κοινό στρατηγικό προσανατολισμό για όλη την κοινωνία και που παράγουν κρατική θεωρία, στέρεα κοινωνικοπολιτική υποστήριξη και ηγετικές ικανότητες από πρόσωπα που είναι πνευματικά και ψυχικά προσκολλημένοι στο εθνικό συμφέρον. Η Εθνική Στρατηγική δεν είναι υπόθεση ενός μοναχικού καβαλάρη οι οποίος εάν δεν υπάρξουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ενδέχεται να μοιάζει με Δον Κιχώτη.
Ως προς το επίμαχο ζήτημα που μόλις θίξαμε, ο ύστερος Χείμαρρος του νεοελληνικού ανορθολογισμού έχει βαθιές καταβολές. Εκπηγάζει από το αμίμητο «η Κύπρος είναι μακριά» και «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συνεπικουρεί». Δηλαδή προσφέρει συμπαράσταση ή και βοηθά τις αυτοκτονικές αποφάσεις της μικρής, αδύναμης και εγκαταλειμμένης Κύπρου. Συμβόλιζε την απόφαση ανυπαρξίας εθνικής στρατηγικής γιατί κανείς δεν σε σέβεται εάν λες πως ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες είναι μακριά όταν κανείς μπορεί να πάει εκεί με μια βάρκα. Όταν τόσο φρικτά πράγματα λέγονται ένα κράτος, εδώ το νεοελληνικό, θεωρείται και αυτό αναλώσιμο. Τέτοιες στάσεις και αποφάσεις, επιπλέον, ενέχουν δευτερογενείς προεκτάσεις στα πεδία της πνευματικής ευρωστίας, της επίτευξης κοινωνικοπολιτικής συναίνεσης γύρω από έσχατα συμφέροντα και διπλωματικής αφασίας καθότι κανείς πλέον δεν σε παίρνει στα σοβαρά.
Τα πλήγματα κατά των νεοελλήνων αφορούν πολλά άλλα πράγματα. Κάποιοι μερίμνησαν για αποδόμηση της γνώσης και των προσανατολισμών των πολιτών (για παράδειγμα η γνωστή υπόθεση των βιβλίων ιστορίας). Πολλοί νέοι δεν ξέρουν που βρίσκεται γεωγραφικά η Κύπρος ή ακόμη και ότι υπάρχει, δεν ξέρουν τίποτα ή ξέρουν ελάχιστα ή και στρεβλά για τους αγωνιστές της Ελευθερίας της Ελληνικής Επανάστασης και του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου και για την κλασική αρχαιότητα και την Βυζαντινή Οικουμένη μαθαίνουν ολοένα και λιγότερα.  Έτσι, αντί υψηλού και αδιαπραγμάτευτου φρονήματος φιλοπατρίας και αυτοθυσίας καλλιεργείται η θέση πως πάνω στον παγκοσμιοποιημένο πλανήτη το κράτος δεν έχει πλέον σημασία ο δε πολιτισμός μας και οι πολιτικές παραδόσεις της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας είναι … εθνικισμός.
Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι αναλύσεις των τριών τελευταίων δεκαετιών για μια «Αποτρεπτική Εθνική Στρατηγική» δολοφονήθηκαν ως περίπου πολεμοχαρείς. Ματαιοπονεί κανείς εάν προσπαθήσει να πείσει τους κράχτες κάποιων «ιδρυμάτων» ότι μιλάμε για «Αποτρεπτική» Στρατηγική κατά αναθεωρητικών απειλών που στην στρατηγική θεωρία ορίζονται επακριβώς (υπάρχει τυπολογία και μάλιστα Αμερικανική για τον ορισμό της απειλής στις διακρατικές σχέσεις). Μάταιο είναι επίσης να πείσεις κάποιους πνευματικά εθνομηδενισμένους των οποίων η ψυχή και το πνεύμα είναι απελπιστικά αποδυναμωμένα. Πώς να πείσει κανείς ασθενείς και αδύναμες ψυχές ότι ένα κράτος σε ένα ανταγωνιστικό κόσμο γεμάτο απειλές η εθνική στρατηγική είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα και ότι αποτελεί και προϋπόθεση για να είναι μια κοινωνία συλλογικά ελεύθερη (γιατί αυτό είναι η εθνική ανεξαρτησία που προασπίζεται μια οποιαδήποτε στρατηγική). Για το ότι επίσης επιβάλλεται κάθε πολίτης να είναι έτοιμος να επιδείξει αυτοθυσία για την ασφάλεια και ακεραιότητα του εθνοκράτους του.
Τώρα, πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού ζητήματος, καθώς και την κατ’ εμένα μυστήρια πρόσκληση του Ερντογάν στην Αθήνα, καλύτερα να σταματήσω εδώ, χωρίς πολλά σχόλια, καθότι το παρόν σύντομο κείμενο σκοπό έχει να αναδείξει άλλα πράγματα. Συντομογραφικά μόνο, θα λέγαμε ότι για το πρώτο λέω με νόημα πως ο Νίκος Κοτζιάς μετά τις Κυπριακές προεδρικές εκλογές ακόμη και αν χρειαστεί μόνος του θα πρέπει να αποτρέψει την αστάθεια και την συμφορά που θα προκύψει εάν γίνουν αποδεκτά αυτά που ήδη συμφώνησε στην Ελβετία ο κύριος Αναστασιάδης. Για το δεύτερο, δεν μπορώ κάτι να πω με βεβαιότητα καθότι ως προς κάποια ζητήματα χειρισμών για να μιλάς έγκυρα απαιτείται να γνωρίζεις τι υπάρχει μέσα σε κάποια αθέατα διπλωματικά κουτιά των πελατειακών διπλωματικών συναλλαγών (και εγώ υπηρέτησα σε διπλωματικά πεδία και το γνωρίζω πρωτογενώς).
[Παρενθετικά, επισημαίνεται ότι επικρατεί άγνοια όσον αφορά τις πελατειακές σχέσεις στην διεθνή πολιτική. Αφορούν, μεταξύ άλλων, συναλλαγές γύρω από εθνικά συμφέροντα και εννοιολογικά καμιά σχέση δεν έχουν με την αντίστοιχη έννοια «πελατειακό σύστημα» στο εσωτερικό του κράτους. Οι «πελατειακές σχέσεις» (patron-client relations) είναι η μισή στρατηγική θεωρία και αφορά κυρίως τις σχέσεις ισχυρών και λιγότερο ισχυρών κρατών στην προσπάθεια των τελευταίων να επιτύχουν συμμετρικές και ισόρροπες σχέσεις με τα ισχυρότερα κράτη]
Ολοκληρώνω λοιπόν λέγοντας ότι είτε κανείς συμφωνεί μαζί του σε όλα είτε όχι η εξ αντικειμένου επιβλητική παρουσία του Νίκου Κοτζιά στο πηδάλιο της Ελληνικής διπλωματίας εξελίχθηκε σε είδος «Επαναστατικού γεγονότος». Με πολύ θετικό τρόπο ένωσε τα νήματα μιας μακράς και συχνά αμφιλεγόμενης διαδρομής του νυν υπουργού εξωτερικών. «Αμφιλεγόμενης», καθότι δεν υπάρχει περίπτωση κανείς να είχε τοποθετηθεί μαχητικά στα κρατικά και διεθνή δρώμενα και να μην έχει βρεθεί μετά τον Ψυχρό Πόλεμο μπροστά σε πολλά διλήμματα. Λίγοι μόνο πέρασαν τις Συμπληγάδες του Ψυχρού Πολέμου και των ιδεολογικών συγκρούσεων χωρίς ζημιές. Και αυτοί οι λίγοι είναι όσοι αφενός ήταν υψηλών επιδόσεων στα πεδία του επιστημονικά δρομολογημένου περιγραφικού και αξιολογικά ελεύθερου πολιτικού στοχασμού και αφετέρου δεν είχαν αποφασίσει να είναι ταυτόχρονα στοχαστές και πολιτικοί δρώντες.
Όμως, αφήνοντας κατά μέρος αυτούς τους λίγους, είναι αστείο, άχαρο, αντί-δεοντολογικό, αυτοκτονικό και ζημιογόνο, εάν μπροστά στην κοσμογονία που έφερε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου στοχοποιούνται άτομα ή εάν συνεχίζονται εμφύλιοι με παρωχημένους όρους «δεξιός», «αριστερός», «προοδευτικός», «συντηρητικός» ή άλλα ιδεολογικά επίθετα. Αγνοώντας μάλιστα ότι οι ανακατατάξεις στα στρατηγικά, περιφερειακά, κρατικά και πολιτικά πεδία είναι κοσμογονικές και ο αναστοχασμός αναγκαίος.
Γι’ αυτό, ο καθείς θα πρέπει να κρίνεται στην βάση όχι του παρελθόντος αλλά των θέσεων και των απόψεων σε παρόντα μεταψυχροπολεμικό χρόνο.Το ζήτημα για όλους είναι κατά πόσο χωρίς παρωχημένα ιδεολογικά δόγματα, συμπλέγματα, σύνδρομα και μισόλογα, οι άνθρωποι προσαρμόζονται θετικά και όπως εξελίσσονται τα πράγματα. Δεν μιλάμε για την γνωστή πλέον φράση κωλοτούμπα και το αστείο εκλογικευτικό σύστημα που στηρίζει τις κωλοτούμπες.
Μιλάμε για το γεγονός πως από καιρό γνωρίζουμε (Edward H. Carr) πως τα ιδεολογικά δόγματα ήταν μεταμφιέσεις αξιώσεων ισχύος των εκάστοτε ηγεμονικών κρατών [Αριστοτελισμός, διαδρομές των Νέων Χρόνων και το μοντερνιστικό ιδεολογικό δηλητήριο http://wp.me/p3OqMa-1jx]. Yπάρχουν μόνο Έλληνες, Τούρκοι, Γάλλοι, Γερμανοί και οι λοιποί. Ως Έλληνες, Τούρκοι, Γερμανοί και όλοι υπόλοιποι, είναι νομιμοποιημένοι αφενός να παλεύουν αναζητώντας την βέλτιστη διανεμητική δικαιοσύνη που νομιμοποιεί τις πολιτικοοικονομικές ιεραρχίες και καθιστά το κράτος συνεκτικό, ευημερών και ανταγωνιστικό, και αφετέρου, στην εξωτερική πολιτική να συναινούν απαράβατα γύρω από την ασφάλεια του κράτους και την εκπλήρωση των εθνικών συμφερόντων. Δίλημμα ανακύπτει μόνο όταν το κράτος τους είναι αναθεωρητικό και επιθετικό και κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με την Ελλάδα.
 Εξάλλου, όταν μιλάμε για γήινους ανθρώπους των οποίων ο βίος και η διαδρομή είναι μια Οδύσσεια, το μείζον είναι κατά πόσο κατά βάση στον νου τους έχουν την Ιθάκη-Πατρίδα. Ως προς τούτο, ένα τέταρτο του αιώνα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το σημαντικότερο κριτήριο είναι ένα και μοναδικό, τουτέστιν η ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ. Σε όλη την διαδρομή των ανθρώπων η ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ ήταν το μείζον ζήτημα και η κύρια πηγή πνευματικού, κοσμοθεωρητικού, πολιτικού και οικονομικού ορθολογισμού. Ας πούμε «διπλωματικά» ότι ενώ στο μεταψυχροπολεμικό νεοελληνικό πολιτικό και πνευματικό πεδίο υπάρχουν στάσεις και απόψεις που δημιουργούν ελπίδες πως κάτι θα αλλάξει, πολλές στάσεις και απόψεις δείχνουν πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος πριν πολλοί καταλάβουν την έσχατη λογική της φιλοπατρίας. Υπάρχει επίσης πολύς δρόμος πριν κάποιοι εν μέσω κωλοτούμπων και μιας ρημαγμένης κοινωνίας αν και ιδεολογικά απάτριδες σταματήσουν να καπηλεύονται το κράτος ή να επικαλούνται έκτακτη ανάγκη συχνά εκτοξεύοντας και πατριωτικά δήθεν συνθήματα.
Όσον μας αφορά λοιπόν, λογικά και ορθολογιστικά, εκτιμούμε πως είναι προς το συμφέρων των νεοελλήνων ο Νίκος Κοτζιάς να βρίσκεται στο πηδάλιο της Ελληνικής διπλωματίας για πολύ ακόμη. Ανεξάρτητα διαφωνιών για σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές διπλωματικές αποφάσεις –που όπως τονίσαμε δεν αφορούν μόνο τον εκάστοτε ΥΠΕΞ αλλά το κράτος στο σύνολό του– ταυτόχρονα επιβάλλεται υπεύθυνα και ορθολογιστικά να υπογραμμίζεται η πολύ θετική παρουσία του Νίκου Κοτζιά τα τελευταία χρόνια. Δεν υποτιμούμε άλλα πρόσωπα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιτύχουν τις ίδιες επιδόσεις. Πλην έλαχε στον Νίκο Κοτζιά να αναλάβει το πηδάλιο της Ελληνικής διπλωματίας σε μια ιστορική στιγμή που η Ελλάδα δεν βρίσκεται μόνο σε μετάβαση αλλά και σε μια κατάσταση κινούμενων σεισμικών πλακών εσωτερικά και διεθνώς. Η ευθύνη είναι μεγάλη. Η συνηγορία μας με ορθολογιστικούς προσανατολισμούς και αποφάσεις είναι επιβαλλόμενη και αναγκαία.
Μερικές συναφείς παρεμβάσεις
Όταν το δίλημμα είναι πατρίδα/ελευθερία versus αντίπαλοί τους, ο Κοτζιάς δεν χάνει καιρό! http://www.tribune.gr/blog/news/article/394959/otan-dilimma-ine-patridaeleftheria-versus-antipali-tous-o-kotzias-den-chani-kero.html
ΝΙΚΟ ΚΟΤΖΙΑ: ΕΥΓΕ, ΑΛΛΑ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΨΗΛΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ. http://wp.me/p3OlPy-1vt]
Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις με τις Μεγάλες Δυνάμεις: Σχέσεις ισχυρών και λιγότερο ισχυρών κρατών στο σύγχρονο διεθνές σύστημα http://wp.me/p3OqMa-1p5
«ΟΙ ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» http://wp.me/p3OlPy-1FG – http://wp.me/p3OqMa-1oL
 Το αναδυόμενο πολυπολικό διεθνές σύστημα και ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων στις περιφέρειες: Ανατολική Μεσόγειος, Μέση και Μείζονα Ανατολή*. http://wp.me/p3OlPy-1CO
 Ο πόλεμος ως διαχρονικό φαινόμενο http://wp.me/p3OqMa-1nr
 ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ: Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΑΚΡΟΒΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Η ΚΛΙΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ. Βραχυχρόνιοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροχρόνιοι στρατηγικοί σχεδιασμοί και μεταβλητές μεγάλης κύμανσης http://wp.me/p3OlPy-1AE – http://wp.me/p3OqMa-1np
 ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ: ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΑΠΕΙΛΩΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ – ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ http://wp.me/p3OlPy-1rT
Η Τουρκία αναμένει να διαπράξουμε το μοιραίο λάθος – Ανάλυση – http://www.onalert.gr/stories/panagiwths-hfaistos-tourkia-anamenei-diapra3oume-moiraio-la8os/54404
 ΡΩΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΗΠΑ. ΡΕΥΣΤΑ, ΕΦΗΜΕΡΑ, ΠΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΤΕΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ http://wp.me/p3OlPy-1ug
ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΑΣΙΑΣ: ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. (Σημειώσεις διάλεξης σε ημερίδα με θέμα την θαλάσσια στρατηγική. ΙΔΙΣ / Σχολή Εθνικής Άμυνας – παράρτημα ορισμών, βασικών πτυχών και σύνδεση με Ελλάδα) http://wp.me/p3OlPy-1iU
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ – Το μεθοδολογικό και φιλοσοφικό σταυροδρόμι και ο θανατηφόρος χαρακτήρας κάθε κατευναστικής στάσης και συμπεριφοράς. http://wp.me/p3OqMa-18d – http://wp.me/p3OlPy-1eZ
ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΕΛΕΗΤΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ http://wp.me/p3OlPy-1A2
ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΕΛΕΗΤΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ http://wp.me/p3OqMa-16D
ENAΛΛΑΚΤIΚΕΣ ΕΠIΛΟΓΕΣ ΚI ΔIΛΗΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝIΚΗΣ ΑΠΟΤΡΕΠΤIΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓIΚΗΣ (1990-1) http://wp.me/p3OlPy-JO 
«Ο ύστερος νέο-οθωμανισμός και η ελληνική αποτρεπτική στρατηγική» http://wp.me/p3OlPy-jt 
ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΣ: ΦΕΡΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟ Ή ΗΤΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟ. https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/permalink/1704692463103630/
ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ «ΙΣΧΥ», Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ «ΝΟΜΙΣΜΑ» ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ http://wp.me/p3OlPy-AA
Η ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΣΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ, ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ http://me/p3OlPy-TO
Π. Ήφαιστος – PIfestos
Στρατηγική Θεωρία–Κρατική Θεωρία https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/
Διεθνής πολιτική 21ος  αιώνας https://www.facebook.com/groups/InternationalPolitics21century/
ΗΠΑ: Ιστορία, Διπλωματία, Στρατηγική https://www.facebook.com/groups/USAHistDiplStrat/
Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος: Ανισόρροπο τρίγωνο https://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/
Διαχρονική Ελληνικότητα https://www.facebook.com/groups/Ellinikotita/
Άνθρωπος, Κράτος, Κόσμος–Πολιτικός Στοχασμόςhttps://www.facebook.com/groups/Ifestos.political.thought/
Κονδυλης Παναγιώτης– https://www.facebook.com/groups/Kondylis.Panagiotis/
Θολό βασίλειο της ΕΕ https://www.facebook.com/groups/TholoVasileioEU/
Θουκυδίδης–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/thucydides.politikos.stoxasmos/
Μέγας Αλέξανδρος–Ιδιοφυής Στρατηγός και Στρατηλάτης https://www.facebook.com/groups/M.Alexandros/
Εκλεκτά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν https://www.facebook.com/groups/eklektavivlia/
Ειρηνική πολιτική επανάσταση https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/
Προσωπική σελίδα https://www.facebook.com/p.ifestos
Πολιτισμός, Περιβάλλον, Φύση, Ψάρεμα https://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB
«Κοσμοθεωρία των Εθνών» https://www.facebook.com/kosmothewria.ifestos
Προσωπικό προφίλ https://www.facebook.com/panayiotis.ifestos

56 σχόλια:

  1. Πολύ θα ήθελα να πιστέψω ότι ο κύριος Κοτζιάς είναι ο πατριώτης μοναχικός καβαλάρης που αγωνίζεται για το καλό της πατρίδας και του έθνους αλλά μάλλον έχω πάψει να πιστεύω αε τέτοια σεναρια. Αν είμαστε καλοπροαίρετοι και θεωρήσουμε πως ο κύριος Κοτζιάς είναι όντως πατριώτης τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε πως γίνεται και συμμετέχει σε μια κυβέρνηση αμιγώς εθνομηδενιστων. Αν πούμε πως το κάνει για να εξυπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα και να μην αφήσει την τύχη της χώρας σε εθνομηδενιστες θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί όλοι οι συνεργάτες του είναι εθνομηδενιστες. Δυστυχώς ο κύριος Κοτζιάς φαίνεται απλώς άλλα να λέει και άλλα να κάνει όπως ο αρχηγός του. Φαίνεται πως αυτή η κυβέρνηση έχει μια πάγια τακτική το άλλα λέμε και άλλα κάνουμε και αυτό είναι στρατηγική που βασίζεται στις αποδομητικες θεωρίες οι οποίες υποστηρίζουν ότι έχει σημασία μόνον αυτό που λες και γράφεις και όχι αυτό που κάνεις. Έτσι λοιπόν έχουμε το φαινόμενο να έχουμε πρωθυπουργό που λέει στο εσωτερικό ότι αγωνίζεται για τα εθνικά συμφέροντα ότι διαπραγματεύεται ότι νοιάζεται για τους φτωχούς ότι είναι δημοκράτης και ταυτόχρονα να μην αναγνωρίζει σύνορα να συμμετάσχει στη σωματεμπορία λαθρομεταναστών να κάνει λαθρεμπόριο όπλων να κλέβει τους Έλληνες πολίτες και ταυτόχρονα με σταλινικές μεθόδους να προσπαθεί να ελέγξει τα ΜΜΕ και τη δικαιοσύνη ενώ το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο όσο αυτός διαλαλεί ότι πολεμάει τη διαπλοκή. Δυστυχώς κάτι παρόμοιο πράττει και ο κύριος Κοτζιας. Πως ο κυριος Κοτζιας εργάζεται για τα εθνικά συμφέροντα σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό που δεν αναγνωρίζει σύνορα στη θάλασσα ποιος άραγε θα ακούσει αιτιάσεις τάχα για ΑΟΖ όταν η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει θαλάσσια συνορα; Όσον αφορά το κυπριακό σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με τον ανανικο Αναστασιαδη και το ανανικο ακελ εργάζεται προς την κατάργηση της κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία ενός κράτους μαριονέτας της τουρκιας. Άλλωστε πως να ξεχάσει κανείς το ότι άλλα έλεγε εντός Ελλάδος ο υπεξ αλλά έπραττε αυτά πουβειχε δηλώσει στα γερμανικά ΜΜΕ εντέλει. Γιατί μην ξεχνάμε ότι όταν ξανανοίξει το κυπριακό θα ξανανοίξει από τη βάση της εκ περιτροπής προεδρίας με απόλυτη ευθύνη Κοτζιά Αναστασιαδη ακελ.
    Επιπλέον, πως ο κύριος Κοτζιάς αγωνίζεται για το εθνικό συμφέρον και το ελληνικό κράτος όταν η κυβέρνηση αγωνίζεται για τον αφελληνισμό της παιδείας και άρα της νεολαίας; Η εξωτερική πολιτική έχει νόημα εφόσον υπάρχει εσωτερικό και το εξωτερικό φροντίζει να το διαλύσει η εθνομηδενιστικη κυβέρνησή του.
    Όσον αφορά τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα η κυβέρνηση αναγνώρισε τις τουρκικές ενώσεις και είναι θέμα χρόνου η ΜΙΤ να φτιάξει τέτοιες οργανώσεις παντού στην Ελλάδα. Επιπλέον, είναι ο μοναδικός ευρωπαίος υπεξ ό ποιος νομιμοποιεί τον Ερντογάν και τον νεοθωμανισμο του και εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος γιατι; Τι κερδιζει; Ακόμα, ο υπουργός διαλαλεί μια τάχα πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ωστόσο είναι ηλίου φαεινότερο ότι ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν είχε δεθεί τόσο κοντά στο αμερικανικό άρμα έχοντας χειριστές σχέσεις ακόμα και με τα ευρωπαϊκά κράτη αλλά και σχέσεις υποτέλειας με τον μουσουλμανικό κόσμο ενόσω οι σχέσεις με Ρωσία και Κίνα βρίσκονται στο ναδίρ.
    Κύριε καθηγητά νομίζω πως είστε υπερβολικά υποκειμενικός με τα έργα του κυρίου Κοτζιά ο οποίος έχει προκαλέσει με τους εθνομηδενιστες του πολύ μεγαλύτερη ζημιά από όση κατηγορούσαμε τις παλαιότερες κυβερνήσεις πολύ μεγαλύτερη ακόμα και από τον πάγκαλο και τον ΓΑΠ. Πραγματικά κρίμα γιατί η χώρα έχει μπει σε όλη επικίνδυνα μονοπάτια σε μονοπάτια κυριολεκτικης εξαφάνισης με απόλυτη ευθύνη των εθνομηδενιστων του συριζα. Δεν αναφέρω καν τις εμπλοκές καμμένου και το τι βρώμικα παιχνίδια παίζει και ο υπεξ κάτω από τραπέζια και κλειστές πόρτες παιχνίδια που όποτε ελληνικές κυβερνήσεις τα έπαιξαν θρηνήσαμε τεράστιες καταστροφές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΥΓΕ Αλέξανδρε
      Ας απολαύσουμε το ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙ τον Κοτζιά,τον υπηρέτη των ΞΕΝΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ
      Ο Κοτζιάς τραγουδά «We are the world» αγκαζέ με τον Τούρκο ΥΠΕΞ
      https://www.youtube.com/watch?v=wcg-rVA8YoM

      Διαγραφή
    2. Ο ΔΟΣΙΛΟΓΟΣ Κοτζιάς και η κυβερνησή του κατάφεραν να φέρουν 15000 ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ.Ουσιαστικά ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ τα νησιά μας ακολουθώντας το ΔΟΓΜΑ ΟΖΑΛ
      Τουργκούτ Οζάλ: «Δεν χρειάζεται να κάνουμε πόλεμο με τους Έλληνες, αρκεί να τους στείλουμε μερικά εκατομμύρια από ΄δώ μεριά και να τελειώνουμε μ΄ αυτούς»!
      Το διαβάσαμε από το: ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΟΖΑΛ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ …ΒΟΥΛΑ!
      http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/06/blog-post_3609.html#ixzz4zoGeKiMS

      Διαγραφή
    3. Αλεξανδρε
      Πολλα απ οσα λες ειναι κυριολεκτικα σοβαρα..,λογικα..,και ουσιαστικα γιατι πανε κατ ευθειαν στον πυρηνα των πραγματων χωρις την συγχιση των λεπτομερειων.Ομολογω εχεις υψηλη κριση...πολυ.Δεν την πατας αν θες απ τα μικρα...πας στα μεγαλα απ ευθειας.Νομιζω εχεις δικιο ...

      Διαγραφή
  2. Καλά τα ΟΠΛΑ στην Σ.Α.δεν τον αφορούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι μόνο τον αφορύν, αλλά θα βρεθεί μπλεγμένος.
      Παρακολούθα τι θα γίνει σήμερα στη βουλή.

      Διαγραφή
  3. Αλέξανδρε, μερικά ερωτήματά σου είναι εύλογα και προσεκτική ανάγνωση δείχνει ότι τα γράφω και εγώ. Η υπογράμμιση κάποιων πραγμάτων και η διαγραφή του παρελθόντος, ιδιαίτερα των ιδεολογικών συγκρούσεων, δεν έγινε χωρίς λόγο. Το δικαστήριο των εθνών, λέγεται, είναι η ιστορία, η δε παρελθοντολογία που παραβλέπει τις στάσεις και θέσεις του παρόντος και βυθίζεται σε εμφύλιες δίκες της ιστορίας δεν ωφελεί. Θα μας αποτελειώσει.
    Πρώτον, το «μοναχικός καβαλάρης» υπογραμμίζει ακριβώς την απουσία κράτους, συντελεστικών πολιτικών, πνευματικών και κοσμοθεωρητικών προϋποθέσεων, συντελεστικού θεσμικού πλαισίου, γνώσης κτλ.
    Δεύτερον, κανείς θα προσέξει ότι το βάρος της ανάλυσης αυτά βασικά τονίζει με κύρια κριτική τους εθνομηδενιστές οι οποίοι με την βοήθεια τω μέσων μαζικής παραπληροφόρησης κυριολεκτικά αποδόμησαν μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
    Τρίτον, με καθαρά αντικειμενικούς όρους και με εξαίρεση κάποιες φάσεις του Βενιζέλου, η ιστορική αλήθεια είναι πως το πολιτικό προσωπικό μετά την δολοφονία του Καποδίστρια υπηρετεί επί δύο αιώνες την εξάρτηση. Με ποικίλες μεταμφιέσεις συμπεριλαμβανομένων των ιδεολογικών δογμάτων και στην ύστερη φάση της δήθεν έκτακτης ανάγκης των μνημονίων.
    Τέταρτο και συναφές, δεν είναι τυχαίες οι τελευταίες παράγραφοι για τις ιδεολογίες, τον Ψυχρό Πόλεμο, τα εμφύλια σύνδρομα και τις δικτατορίες. Έχουμε βεβαρημένο παρελθόν: Εμφύλιοι, ιδεολογικές συγκρούσεις, κομματοκρατία, πελατειακό σύστημα, υπηρέτες ξένων, Εφιάλτες κτλ. Εάν δε συμπεριλάβουμε και αυτούς που με φανατισμό υποστήριξαν το ανελεύθερο, αντιδημοκρατικό και φασιστικό σχέδιο Αναν τότε πάει, ελάχιστοι θα μείνουν. Πολλοί θα θέλαμε να πάνε σπίτια τους οι δράστες της συμφοράς μας. Αλλά όπως λέει και μια ομώνυμη σελίδα που έστησα το 2011 μη εμφύλια πολιτική επανάσταση https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/. Εάν θα επιβιώσουμε θα πρέπει να κρίνουμε τα πρόσωπα σε παρόντα χρόνο και με όρους εθνικών συμφερόντων. Πέμπτο, θα προσέξεις ότι η κριτική δεν λείπει. Την συνδέω όμως με το κράτος συνολικά γιατί το κράτος έχει ή πρέπει να έχει στρατηγική όχι τα πρόσωπα. Τα πρόσωπα απλά την εφαρμόζουν.
    Τέλος, το γιατί συμμετέχει σε μια τέτοια κυβέρνηση ο ΝΚ, κάποιος που έγραψε το "αποικία χρέους", έχει πολλές απαντήσεις που αυτός πρέπει να τις δώσει. Όσον με αφορά ανατριχιάζω έχοντας υπόψη μου κάποιους δεξιούς, αριστεροδεξιούς, αναρχικούς και ρευστούς κεντροαριστεροδεξιούς οι οποίοι εάν είχαν το πηδάλιο του υπουργείου εξωτερικών, θα τελειώναμε μιας και έξω.
    Εδώ είμαστε, λοιπόν, χωρίς παρελθοντολογία και σύνδρομα της εμφύλιας ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Παρεμβαίνουμε κριτικά ή συνηγορώντας ανάλογα με τον προσανατολισμό που υιοθετείται. Επίγειοι Θεοί δεν υπάρχουν ούτε ιδεατές καταστάσεις. Ο προσανατολισμός είναι το μείζον, η εξέλιξη του καθενός και, εκεί που φτάσαμε, οι στάσεις και αποφάσεις σε παρόντα χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ.Ηφεστε
      Με καλο ματι βλεπω πως ειστε κι εσεις σε πολυ καλο δρομο σκεψης.Αυτο ειναι σπουδαιο.Ανεβαινει η συλογικη συνειδηση σταθερα...ισως εκπλαγουμε ευχαριστα σε λιγο...αν ο μεσος ορος ανεβει αριθμητικα...Γιατι οχι...αργησε....αλλα ερχεται..Σαν αισιοδοξο ατομο σας λεω ευγε...

      Διαγραφή
  4. Μαρία, μόλις έστειλα και εγώ ένα σχόλιο μετά το δικό σου. Δεν είμαι δικηγόρος του άσε που όπως και οι υπόλοιποι της διεθνούς αυτής συνάντησης μάλλον είναι κρασοβεβαρημένοι. Εάν δεν φύγουμε από την εμφύλια λογική και τις εμπαθείς αντιπαραθέσεις σε κομματική βάση δεν έχουμε μέλλον οι δε καταστροφές θα είναι πολλές. Όταν έγραψα αυτό το κείμενο χθες γνώριζα πολύ καλά ότι θα προκαλέσω κριτική από όλες τις ιδεολογικές και παραταξιακές τάσεις συν βέβαια όσοι για διάφορους λόγους σωστά ή λάθος έχουν πρόβλημα με τον Νίκο Κοτζιά. Σκοπός και είμαι ικανοποιημένος ήταν να συνηγορήσω με σωστούς προσανατολισμούς, να ωθήσω προς αποκόλληση από το εμφύλιο παρελθόν, να δούμε με όρους κράτους τα ζητήματα που τίθενται και να ενθαρρυνθεί κάθε κίνηση μέσα στον σωστό προσανατολισμό στο βάθος του οποίου είναι η Ιθάκη/Πατρίδα. Τώρα, Σάββα, για την ΣΑ. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια παρακολούθησα τηλεόραση διαδικτυακά για την συζήτηση στην Βουλή. Νομίζω ότι καταμαρτύρησε το απόλυτο χάος και την ανάγκη να ξεφύγουμε από το παρελθόν όπως γράψαμε το 20011 στην ομώνυμη σελίδα στα πλαίσια μιας μη εμφύλιας "Ειρηνικής πολιτικής επανάστασης". Διόλου εύκολο όπως όλοι γνωρίζουμε, ιδιαίτερα ως προς το "μη εμφύλια". Για τυχόν ευθύνες του ενός ή του άλλου στην υπόθεση των όπλων εάν ευχής έργο καταδειχθεί ποιοι τις έχουν ασφαλώς και θα είναι θετική εξέλιξη. Φοβάμαι όμως δεν θα μάθουμε. Τέλος, ως προς το ίδιο ζήτημα, θα διέκρινα μεταξύ λανθασμένων χειρισμών ή παραλείψεων και καταβύθισης σε μίζες ή άλλα γνωστά και παρόμοια. Καλύτερα να περιμένουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ!
    Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ στο μπλοκ του σήμερα: Δεν με εξέπληξε η υποστήριξη που πρόσφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητα του “εκλεκτού” του ΑΚΕΛ, κ. Σταύρου Μαλά ... Πρόκειται ασφαλώς για πολύ κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση καθώς οι Βρετανοί -και όχι μόνο αυτοί- ακονίζουν τα μαχαίρια τους για να σύρουν τον επόμενο Πρόεδρο της Κύπρου στην υπογραφή συμφωνίας που θα μετατρέπει το νησί σε τουρκικό προτεκτοράτο. … Το ΚΚΕ είναι και το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα, το οποίο -πολύ ορθά- καταδίκασε τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ), η οποία είναι άκρως φιλοτουρκική και έντονα ρατσιστική. …. είναι η υποστήριξη προς τη λύση που επιθυμεί διακαώς η ηγεσία του ΑΚΕΛ. Είναι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα καταστρέψει την Κύπρο και το λαό της, και τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους λίγους Τουρκοκύπριους που απέμειναν. Η απόφαση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς αψυχολόγητη. Πρώτον, …. Γράφει η ανιστόρητη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: “Η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά, αποτελεί μια εγγύηση ενότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και το εχέγγυο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν … στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπου όλοι και όλες οι κάτοικοι του νησιού, θα ζήσουν σε μια επανενωμένη Ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία”. Το σημείο αυτό της ανακοίνωσης παραπληροφορεί και κρύβει ότι η λύση που υποστηρίζει και ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί συνταγή καταστροφής για το Νησί της Αφροδίτης. …
    ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Παρατήρησα ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν αναφέρεται στο Κυπριακό, αποφεύγει -όπως ο διάολος το λιβάνι- τις λέξεις «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία». Τι όχι; Και αν δεν με απατά η μνήμη μου, τις απέφυγε μιλώντας και με τον Πρόεδρο Τραμπ. Το ίδιο κάνει και ο υπουργός του των Εξωτερικών. Ο Νίκος Κοτζιάς, με έγκριση του κ. Τσίπρα, έφερε τα πάνω-κάτω στο Κυπριακό και ανάγκασε την Τουρκία να μαζευτεί στη γωνία. Ανάγκασε τον Τσαβούσογλου να παραδεχθεί ότι και με τη λύση της διζωνικής, θα παραμείνουν στο νησί τα τουρκικά στρατεύματα, η Τουρκία θα παραμείνει εγγυήτρια δύναμη και θα διατηρήσει τα επεμβατικά της δικαιώματα. Αυτό θέλετε «σύντροφοι» του ΣΥΡΙΖΑ. Αν μας επιτρέπετε, σας λέμε ότι δεν θα πάρουμε…
    http://mignatiou.com/2017/11/i-sintrofi-tou-siriza-epanalamvanoun-to-idio-lathos-lene-ne-sti-dizoniki-tou-kisigker/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμπληρωματικά με τα δύο σχόλιά μου θα ήθελα να προσθέσω και το εξής: Το ότι απαιτείται πολιτική επανάσταση λίγοι πλέον θα διαφωνήσουν, μη εμφύλια θα πουν οι πιο νουνεχείς. Ζούμε εδώ και δύο αιώνες μέσα σε ένα όχι μόνο είναι εξαρτημένο αλλά και υπεύθυνο για την καταστροφή του Ελληνισμού στους τέσσερεις ορίζοντες (συμπεριλαμβάνεται όχι μόνο ο Ελληνισμός των Βαλκανίων, της Μικράς Ασίας και της Κύπρου αλλά και η διασπορά που εγκαταλείφθηκε εγκληματικά). Εδώ και 8 χρόνια, επιπλέον, κατηφορίζει προς την Άβυσσο αν δεν βρίσκεται στο χείλος της Αβύσσου. Η χαριστική βολή όλων μας θα είναι εάν στην Κύπρο εκλεγεί πρόεδρος αυτός που στην Ελβετία βασικά έβαλε την Μεγαλόνησο στην Αυλή του Σουλτάνου και παραμένει η επικύρωση αυτού του εθνικού εγκλήματος.
    Ανήκω σε εκείνους που ποτέ δεν θα αποδώσω, όπως οι ναζί, συλλογική ευθύνη σε μια οποιαδήποτε κοινωνία. Οι πολίτες ζουν πάντα μέσα σε ένα «σύστημα» όπου συχνά είναι εγκλωβισμένοι. Ας μην απλουστεύουμε ότι είτε υπάρχουν ιδεατές πολιτείες είτε μπορούμε μη εμφύλια να ανατρέψουμε ένα τόσο καλά εδραιωμένο και εξαρτημένο από έξω πολιτικό σύστημα. Σε ακροσφαλείς λοιπόν καταστάσεις όσον με αφορά θεωρώ άχαρη ακόμη και την παραμικρή εισροή στην συζήτηση ζητημάτων υψίστης στρατηγικής σημασίας κομματικών, ιδεολογικών και κομματικών κριτηρίων. Αυτά μας εξόντωσαν δημιουργώντας μια μόνιμη εμφύλια κατάσταση που για λόγους αυτοσυντήρησης απαιτείται να εγκαταλείψουμε.
    Θεωρώ επίσης άχαρο μέσα στο νεοελληνικό χάος όταν βρέθηκε ένας υπέξ που για πρώτη φορά προσανατολίστηκε θετικά και μεθοδικά, να το παραβλέπουμε και να αρχίζουμε να βομβαρδίζουμε την συζήτηση με κάθε ζήτημα που δεν πάει καλά. Ξέρουμε πολύ καλά το αριστεροδεξιοκεντρωαναρχικό σύστημα (τονίζω, και δεξιό!!) που πάσχει από διεθνιστικοπληξία, κοσμοπολιτικοπληξία, αναρχοπληξία και παγκοσμιοπληξία. Αυτό το σύστημα είναι αυτό που βγάζει πρωθυπουργούς που γράφουν πως «στον σύγχρονο κόσμο της παγκοσμιοποίησης το κράτος και η κρατική κυριαρχία του δεν έχουν και πολύ σημασία», άλλους που ανήκουμε!! εκεί και εδώ, κάποιο μεγάλο που ενώ πάμε στην Κύπρο με βάρκα θεωρεί μακριά την Μεγαλόνησο όπου ζουν ενάμιση εκατομμύρια Έλληνες και πάρα πολλούς που θεωρούν τα σύνορα παρωχημένα. Μπορούσα να συνεχίσω. Τελειώνω λέγοντας ότι είναι λάθος να μην ενθαρρύνουμε διπλωματικές στάσεις που για πρώτη φορά τα τελευταία 200 χρόνια θεωρεί το κράτος εθνικά ανεξάρτητο. Και όχι μόνο. Προβλήματα σίγουρα υπάρχουν πολλά αλλά γνωστά είναι και τα χρόνια αίτιά τους.
    Και για να χαλαρώσουμε, εδώ ένα τραγούδι. Τα κύματα που λέει ο τραγουδιστής, μεταφορικά λέω είναι τα εμφύλια σύνδρομα. https://www.youtube.com/watch?v=9ACce9YAMag

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. K Ifeste θέλετε μετά από όσα είπατε να μας πείτε ότι η ΤΟΥΡΚΟΠΟΙΗΣΗ των ΝΗΣΙΩΝ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΥΠΕΞ;και ότι δεν είναι ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ με δόλιους στόχους;
      Να σας ρωτήσω;το ΒΕΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ,η πολιτική του στο Σχέδιο Ανάν κλπ,Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ για το ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΔΙΧΩΣ τον ΟΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ δεν ήταν ΠΟΛΙΤΙΚEΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ;
      Tι είναι αυτά που μας λέτε;Μας δίνετε την εντύπωση ότι μόλις ξυπνήσατε από βαθύ και μακροχρόνιο λήθαργο.

      Διαγραφή
  7. Λέτε πολλά, αλματωδώς και με εμπάθεια. Επιπλέον δεν έχουν καμιά σχέση με την παρέμβασή μου την οποία ολοφάνερα, εκτιμώ, διαβάσατε με τους παρωχημένους και εμφύλιους φακούς. Και επειδή δεν αφήνω να με βρίζουν άσχετοι, σας απαντώ ότι βρίσκεστε σε εμφύλιο λήθαργο. Σε λήθαργο, επίσης, ασχετοσύνης για όλα τα ζητήματα που θέτετε για τα οποία η ημέτερη ταπεινότητα τυγχάνει να έχουν παρέμβει όσο λίγοι. Διαβάστε τα πριν βρίσετε. Διαβάστε επίσης προσεκτικά αυτά που γράφω διαφορετικά ο διάλογος δεν είναι πολιτισμένος. Μια μόνο λέξη: Για το σχέδιο Αναν όταν κρινόταν η τύχη της Κύπρου δεν επιβραβεύονται όσοι δεν στράφηκαν εναντίον αλλά σχοινοβάτησαν αφήνοντας τον ΤΠαπαδόπουλο μόνο του. [πολύ περισσότερο δεν επιβραβεύονται όσοι στήριξαν το σχέδιο Αναν και ντροπιαστικά είναι οι περισσότεροι των περισσοτέρων κομμάτων] Το αν ο ΤΠαπαδόπουλος ευχαρίστησε κάποιους είναι επειδή δεν τάχθηκαν ανοικτά υπέρ του σχεδίου Αναν αλλά επειδή κράτησαν ουδέτερη στάση. Και σας πληροφορώ ότι δεν ξέρετε τι έγινε στην Ελβετία στην διαπραγμάτευση, ποιοι έδωσαν μάχη και ποιοι βρίσκονταν στα δωμάτιά τους για να οδηγηθεί ο πρόεδρος της ΚΔ στο ΟΧΙ. Για την λαθρομετανάστευση μιλάτε όταν αναφέρεστε στα νησιά; Έλεος, τι άλματα είναι αυτά. Εδώ δεν υπάρχει κράτος δεν υπάρχει πολιτικό προσωπικό δεν υπάρχει τίποτα. Και το ότι ο ΝΚ κάνει αυτά τα λίγα σε διάφορους τομείς είναι θαύμα γιατί μια διπλωματία όπως εξηγώ αλλά δεν το προσέξατε!!!; απαιτεί κρατικά, κοσμοθεωρητικά, θεσμικά και πνευματικά θεμέλια. Αν όμως έχετε απορίες είστε ελεύθερη να ρωτήσετε όλο το πολιτικό σύστημα συμπεριλαμβανομένου και του ΥΠΕΞ. Δικηγόρος του δεν είμαι. Γιατί αυτό το πάθος, αυτή κομματοπληξία, αυτή η επιθετικότητα επειδή έγραψα το αυτονόητο και το πασίδηλο. Είναι δικαίωμά μου χωρίς κανείς να με βρίζει πως βρίσκομαι σε λήθαργο, να τεκμηριώσω τον πολύ θετικό προσανατολισμό του κ Κοτζιά για μια σειρά πραγμάτων. Πρώτη φορά!!! μετά από 200 χρόνια ένας τέτοιος προσανατολισμός και όποιος δεν το βλέπει ή ζει σε κομματικούς και ιδεολογικούς λήθαργους ανύπαρκτων κομμάτων και ανύπαρκτων ιδεολογιών ή για δικούς του λόγους δεν διαβάζει προσεκτικά τι γράφουν οι άλλοι πριν επιτεθεί με αυτό τον παθιασμένο τρόπο.
    Επισημαίνω τέλος σε αυτό το κείμενο και πολλά άλλα επιβεβαιώνουν την εμφύλια καταβύθιση των πολιτών στις κομματικό και ιδεολογικό τέλμα.
    Κάποιοι όμως δεν θέλουν κόμματα και έμμεσες αντιπροσωπεύσεις αλλά όπως ζήτησαν οι επαναστάτες την δεκαετία του 1820, ανακλητή εξουσία και εντολέα πολίτη. Γιατί δεν έχουμε. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δει την θέση μου στα δύο τελευταία δοκίμια για τον Καποδίστρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ταϋγέτη.

    Γιὰ τὸν ἐπιχειρούμενο ἰσλαμικὸ ἐποικισμὸ τῶν νησιῶν,(καὶ ὄχι τουρκοποιήσεως γιὰ νὰ ἤμαστε ἀκριβεῖς),εἶναι ὑπεύθυνη ἡ κυβέρνησις καὶ ὅλα τὰ κόμματα τῆς Βο(υ)λῆς ποὺ κάνουν πώς δὲν βλέπουν,διότι πληρώνει ὁ Σόρος γιὰ τὴν ἐξαφάνησι ἀμιγῶς ἐθνικῶν κρατῶν.
    Γιατὶ νὰ εἶναι ἁρμοδιότητα τοῦ Κοτζιᾶ καὶ ὄχι τῆς Κυρᾶ-Τασίας ποὺ ἄνοιξε κερκόπορτα μὲ διαταγὴ τῆς κυβερνήσεως ἤ ἁρμοδιότητα τῆς ἀστυνομίας ποὺ κυνηγᾶ μόνο ἰθαγενεῖς ἤ τοῦ στρατοῦ ποὺ σφυρίζει κυττώντας ἀλλοῦ;

    Οἱ ἁρμοδιότητες τοῦ Κοτζιᾶ εἶναι ἄλλες καὶ ἄς ἐλπίσουμε πώς καλῶς θὰ πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοβαρολογείτε;ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΠΟΥ ΟΛΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ;Είναι σαφές ότι ΟΛOI ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ αυτό της ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.Θέλουν οι Νεομπολσεβίκοι να την διαλύσουν γεωγραφικά,την εθνική της συννοχή,να διαλύσουν όπως έπραξε ο Λένιν την Ορθόδοξη Εκκλησία...Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΑΚΜΑΙΟΣ ΔΥΝΑΤΟΣ και εσείς παινεύετε έναν κομισάριο.Ελεος.

      Διαγραφή
  9. Εκτιμώ ότι, έχουμε, ως κοινωνία υπερβεί το σημείο χωρίς επιστροφή πρός την πλήρη κοινωνικο-οικονομική καταστροφή.
    Η μεγαλύτερη επιχείριση ανασύστασης αξιών και απο-παρα-πλάνησης της Ελληνικής κοινωνίας, έχει ΗΔΗ στεφθεί με πλήρη επιτυχία.
    Η έρευνα και η αποδεικτική διαδικασία, βάλλονται και καταργούνται ως αιρετικές παρεκκλίσεις του δυτικού ορθολογισμού.
    Σκοπιμότητες αναγορεύονται σε αξιώματα και αξιώματα καταπίπτουν σε ανυποληψία.
    Είναι φανερό διά γυμνού οφθαλμού.
    Ένας συμπαγής ιστός, υφασμένος περίτεχνα με «απερίφραστες αλήθειες» κλείνει τον δρόμο της Ελληνικής κοινωνίας προς την πραγματικά ελεύθερη σκέψη.
    Είναι οι πολιτικές και κοινωνικές δογματικές «αλήθειες» που στέκονται φρουροί μπροστά από την πραγματική ελευθερία της σκέψης.
    Είναι οι «αλήθειες» που θεωρούνται απόλυτες και απολαμβάνουν ΔΗΜΟΣΙΑΣ ασυλίας έναντι πάσης αμφισβήτησης.
    Δεν μιλάω για τον φόβο εκφοράς της σκέψης. Μιλάω για το πόσο ελεύθερη είναι η σκέψη ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ, στην πηγή της.
    Δεν μιλάω κάν για εκούσια λογοκρισία. Το άτομο δεν φθάνει στο σημείο να αυτο-λογοκριθεί, για τον λόγο ότι δεν κατορθώνει κάν να παράγει κάποια σκέψη πέρα από τον υφασμένο ιστό, ώστε να υπάρχει αντικείμενο οικειοθελούς λογοκρισίας.
    Οι ιδεοληψίες, οι μύθοι, τα δόγματα με οποιαδήποτε μορφή, τα καλλιεργημένα πρότυπα, λειτουργούν ως οιωνεί συρματοπλέγματα, ως οιωνεί χημικοί αναστολείς καθηλώνοντας και καταπνίγοντας εξ υπαρχής την πρωτογενή ελεύθερη λειτουργία της σκέψης.
    . . . . .
    Τελικώς, η δυνατότητα ελεύθερης σκέψης, στις μέρες μας δημιουργεί αβάστακτο ψυχικό βάρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ κύριε Κωνσταντακόπουλε με τις εκτιμήσεις και αξιολογήσεις σας. Όντως η κατάντια φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού. Αλλά μόνο σε όσους έχουν οφθαλμούς! Οι πλειονότητα των νεοελλήνων έχουν περιέλθει σε κατάσταση μονόφθαλμου Κύκλωπα στην καλύτερη περίπτωση, ναι.

      Όμως πάλι δεν συμφωνώ να αραδιάζουμε όλες αυτές τις αξιολογήσεις (που συμμερίζομαι) και να βγάζουμε το καταληκτικό συμπέρασμα ότι πλέον "είμαστε σε σημείο μη επιστροφής" και περάσαμε τη διασταύρωση. Προσωπικά είμαι ρεαλιστής και απαισιόδοξος ως άτομο, αλλά δεν έχω την πολυτέλεια και το δικαίωμα να βάλω φρένο σε μια προσπάθεια που ο στόχος υπερβαίνει εμένα. Αν ενδιαφέρομαι για μένα, τότε ας πάω σε ψυχίατρο για να γιατρευτώ.

      Καταλαβαίνετε σε ποια συζήτηση, σε ποιο ΕΙΔΟΣ συζήτησης εμπλέκεστε εδώ; Πρέπει να παραμεριστούν προσωπικές ιδιαιτερότητες και αδυναμίες.

      Και ένα τελευταίο: Είπα συμφωνώ με τις αξιολογήσεις σας. Αλλά μην περιπλανάστε τόσο μακριά στον κόσμο των νοημάτων -- ιδεοληψίες, καλλιεργημένα πρότυπα, οιωνοί χημικοί αναστολείς, πρωτογενείς ελεύθερες λειτουργίες της σκέψης κλπ. Μακάρι διαρκώς να φιλοσοφούμε, αλλά ατυχώς εξέλειπεν ο χρόνος κύριοι, η φωτιά έφτασε στα μπατζάκια μας.

      Διαγραφή
    2. - Ακριβώς επειδή η πλειονότητα των Ελλήνων έχει περιέλθει σε κατάσταση μονόφθαλμου Κύκλωπα, είμαστε σε σημείο μη επιστροφής. Προφανέστατα, πρόκειται περί διαπίστωσης και όχι περί αξιολογικής κρίσεως.
      - Ο ρεαλισμός, συνδυάζεται ΜΟΝΟ με την λογική και καθόλου με προσωπικά αισθήματα όπως η αισιοδοξία ή η απαισιοδοξία.
      - Κανένα μεμονωμένο πρόσωπο δεν μπορεί, εξ ορισμού, να «βάλει φρένο» σε οιονδήποτε δημόσιο κοινό στόχο του οποίου ο σκοπός υπερβαίνει το ένα μεμονωμένο πρόσωπο. Αν το επιχειρήσει, τότε, το μεμονωμένο θα ποδοπατηθεί από το σύνολο.
      - Αντιθέτως δε, αν κλείνω τα μάτια στην επερχόμενη πραγματικότητα, τότε, βεβαίως θα πρέπει να επισκεφθώ έναν ειδικό.
      - Τέλος, φρονώ ότι, καταλαβαίνω απολύτως σε πιο ΕΙΔΟΣ συζήτησης έχω μπλέξει. Μπορείτε και σείς να δηλώσετε το ίδιο;

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ κ Κωνσταντακόπουλε,
      Σύντομα, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι που τίθενται ζητήματα προς συζήτηση μέσα στην δημόσια σφαίρα. Για παράδειγμα.
      1. Αξιολογικά ουδέτερη ανάλυση, περιγραφή, ερμηνεία. Στο κείμενο της παρέμβασής μου εξηγώ ότι αυτοί είναι λίγοι, δεν ενεπλάκησαν στην πολιτική και είναι κοινωνικά οριακοί. Μεταξύ των λίγων ξεχωρίζει ο Παναγιώτης Κονδύλης.
      2. Στον αντίποδα βέβαια υπάρχουν βέβαια οι αναλυτές που είναι μετρητές ψυχών, οι εισαγγελείς όλων των άλλων, οι δικαστές όλων των άλλων και, ακριβώς, ο δογματισμός που στην σύγχρονη εποχή ενσαρκώνουν τα ιδεολογικά δόγματα (όλα ανεξαιρέτως και όλες οι αποχρώσεις τους). Το σύστημα επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο από την έμμεση δήθεν δημοκρατία, την δημιουργία φατριών-κομμάτων τους οποίους αυτοί οι αναλυτές υπηρετούν. Προτάσσουν και δήθεν αξιώματα. Αξιώματα υπάρχουν μόνο στον απαράμιλλο Θουκυδίδη εξ ου και για όσους αναλύουν την διεθνή πολιτική βάσιμα διατυπώνουν θεωρίες συμβατές με τα αξιώματά του. Στον αντίποδα και πάλι, είναι όλο το ιδεολογικό σύστημα των Νέων Χρόνων συν βέβαια όλοι οι λεγόμενοι φιλόσοφοι που εξυπηρέτησαν την αιματηρή συγκρότηση των κρατών στην βάση κατασκευαστικών ιδεολογικών δογμάτων.
      3. Θέσεις που μεταμφιέζουν αξιώσεις ισχύος. Διακρατικά ξέρουμε τι είναι. Ενδοκρατικά συμβολίζεται με κύμανση του πολιτικού εκκρεμούς προς τον πόλο της ιδιωτείας. Στον άλλο πόλο είναι η πάλη για δημοκρατικό προσανατολισμό όπου ορίζεται το κοινό συμφέρον, η διανεμητική δικαιοσύνη που νομιμοποιεί τις πολιτικοοικονομικές ιεραρχίες και τις κανονιστικές δομές. Αυτονόητα εκεί δεν υπάρχουν κόμματα ή ιδεολογίες αλλά η Πολιτεία με όλες τις εκφάνσεις της συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπολογίας σε μια κατάσταση όπου ο πολίτης είναι αυτεξούσιος, εντολέας της εντολοδόχου κοινωνίας και όπου η κοινωνία είναι κάτοχος του κράτους. Αυτή είναι η Ελληνικότητα. Προσανατολισμός προς Δημοκρατία, Πολιτική Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία.
      4. Ο αναλυτής που σέβεται τον εαυτό του και δεν εμπλέκεται στην καθημερινή πολιτική (1 πιο πάνω) δεν παριστάνει τον μεγάλο κήνσορα. Μόνο προσανατολιστικά μπορεί να μιλήσει για το ταξίδι των ανθρώπων, των κρατών και του κόσμου και να προσπαθήσει να δει αξονικά ζητήματα που προσδιορίζουν τις προϋποθέσεις.

      Ο προσανατολισμός της Ελλάδας δύο αιώνες ήταν κομματοκρατία, ιδεολογικά ψευτοαξιώματα, αναγωγή της πολιτικής σε ιδιωτεία, εμπαθείς διαξιφισμοί συμπεριλαμβανομένων ύβρεων, απουσία επιχειρημάτων με αναφορά την πραγματικότητα, εμφύλια ιδεολογικά δόγματα-αξιώματα, απουσία κάθε έννοιας κοινού πολιτειακού συμφέροντος, μηδενισμός της δημοκρατίας και υποτέλεια στις ξένες δυνάμεις και ασφαλώς αιματηροί εμφύλιοι που εξυπηρετούν τον ένα ή άλλο της ηγεμονικής διαπάλης.

      Μακριά λοιπόν, όσον με αφορά, από ιδεολογίες, δόγματα και αξιώματα που αφορούν το εθνικό συμφέρον το οποίο ορίζεται υπαρξιακά ενώ δεν έχουμε παρά να το στηρίξουμε. Κάποιοι πάντως το απορρίπτουν προγραμματικά.

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ κύριε Ήφαιστε,
      Σας παρακολουθώ συχνά και έχω διαβάσει (όχι μελετήσει) δικά σας βιβλία και άρθρα καθώς και του αειμνήστου Π.Κονδύλη.
      Απέφυγα τον σχολιασμό των γραπτών σας (κατ' ακρίβειαν ουδέποτε το έχω κάνει), διότι δεν θεωρώ τις γνώσεις μου επαρκείς γιά κάτι τέτοιο.
      Το ίδιο θα πράξω και τώρα.

      Έχω μόνο μία παρατήρηση, μέσω της οποίας θεωρώ ότι αιτιολογώ επαρκώς το αρχικό μου σχόλιο :
      Η πραγματικότητα είναι πάντοτε μία. Οι "αλήθειες" που περιγράφουν αυτήν την μια και μόνη πραγματικότητα είναι τόσες, όσοι είναι οι διάφοροι αναλυτές και εισαγγελείς όπου ο καθένας δημιουργεί την δική του "αλήθεια" ανάλογα με τις επιδιώξεις του.
      Βάσει των ανωτέρω λοιπόν, θεωρώ πώς, στην πολιτική ιστορία, δεν έχει υπάρξει ιδιοτελέστερο εκλογικό σώμα από αυτό που απαρτίσουν οι νεοέλληνες ψηφοφόροι. Δε έχει σημασία το πώς και το γιατί καταλήξαμε εκεί οι νεοέλληνες. Σημασία έχει ότι, κατ' εμέ, αυτή είναι η πραγματικότητα, το τρεχόντως ισχύον κοινωνικό-πολιτικό παράδειγμα.
      Φρονώ ότι, η αλλαγή αυτού του παραδείγματος, δεν μπορεί να συμβεί διαφορετικά παρά μόνον με μία κοινωνικο-οικονομική καταστροφή.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Νίκο Κωνσταντακόπουλε, απευθύνομαι σε εσάς:

      Η πραγματικότητα είναι πάντοτε μία. Οι "αλήθειες" που περιγράφουν αυτήν την μια και μόνη πραγματικότητα είναι τόσες, όσοι είναι οι διάφοροι αναλυτές και εισαγγελείς όπου ο καθένας δημιουργεί την δική του "αλήθεια" ανάλογα με τις επιδιώξεις του.

      Δεν γνωρίζω κανένα εδώ μέσα και συνεπώς δεν θεωρώ ως δεδομένο ότι μπορώ να υποδείξω κάτι σε κάποιον, κάποιον που ενδεχομένως έχει ανώτερη γνωσιακή κατάρτιση από μένα σε ένα θέμα. Αλλά -- και το λέω με κάθε ταπεινότητα και χωρίς ίχνος ειρωνείας – παρακαλώ εξηγήστε τί ακριβώς εννοείτε στο εδάφιο που ξεκινάει «Η πραγματικότητα είναι πάντοτε μία . . . .» έως και « . . . . ανάλογα με τις επιδιώξεις του.»

      Θα με βοηθούσε να το καταλάβω αν εξηγήσετε τη σχέση αυτής της μοναδικής πραγματικότητας με τις λεγόμενες «αλήθειες» σε εισαγωγικά. Δηλαδή εγώ τί να προσέξω, τη στέρεη πραγματικότητα ή τις παραγόμενες περιγραφικές αλήθειες, ποιο από τα δύο προέχει κατά εσάς, ποιο πρέπει να είναι το αντικείμενο που θα επικεντρωθούμε; Επίσης θα βοηθούσε εμένα τον άξεστο να μάθω ποιος γνωσιακός κλάδος κάνει αυτές τις διακρίσεις που ανακατεύουν πραγματικότητες και αλήθειες σε εισαγωγικά! Τα εισαγωγικά σημαίνουν ότι είναι αλήθειες – μαϊμού; Τότε πώς εξασκούν μια τόση τρομερή ισχύ που επισκιάζει /διαστρεβλώνει τη στέρεη πραγματική κατάσταση;

      Λοιπόν μετά την περιγραφή και ανάλυση των όσων διάβασα (όσων κατάλαβα πως διάβασα), προσπερνώ τη λυτρωτική ερμηνεία (που περιμένω από εσάς, με διορθώσεις ίσως) και επιχειρώ μια δική μου αξιολογική κρίση με την άδειά σας:

      Δεν βοηθά τον επείγοντα σκοπό των αναζητήσεων να αναλισκόμεθα σε εμβριθείς θεωρητικές προσεγγίσεις. Η απάντηση που περιμένω φοβάμαι θα ‘πρεπε να μας μεταφέρει (ουσιαστικά να μας απαγάγει) σε μια οντολογική φιλοσοφική αναζήτηση. Αυτό μας λείπει; Η θεωρητική προσέγγιση θέλει γερά εγκεφαλικά κότσια διότι συχνά μπαίνει σε βαθιά νερά και ίσως πνιγούμε, ξέρετε, ο κίνδυνος ελλοχεύει. Συνεπώς δεν με ικανοποιεί ο περίπατος που κάνετε σε θεωρητικά δάση. Είναι μοναχικά και αποπροσανατολιστικά τα μονοπάτια, άσε που υπάρχουν λύκοι εκεί πέρα.

      Για μένα σκοπός της συμμετοχής μου στη συζήτηση δεν είναι η επίδειξη πολυμάθειας. Η πολυμάθεια (όπως οι αισιοδοξίες / απαισιοδοξίες) ανάγεται σε αυστηρά προσωπικό πλαίσιο. Προσπαθούμε εδώ να διαγνώσουμε αν υφίσταται «χώρος» για μια επαρκή, εποικοδομητική συνεργατική και καλοπροαίρετη στήριξη της οικοδόμησης ενός Κράτους και μιας Κοινωνίας σε άλλα θεμέλια.

      Μέχρι στιγμής η προσπάθεια ομολογώ με απογοητεύει, αλλά -- είπα -- τα ατομικά συναισθήματα είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

      Διαγραφή
    6. Κύριε Ήφαιστε,

      Παραπέμπω στο εδάφιο 4:

      . . . . σε μια κατάσταση όπου ο πολίτης είναι αυτεξούσιος, εντολέας της εντολοδόχου κοινωνίας και όπου η κοινωνία είναι κάτοχος του κράτους. Αυτή είναι η Ελληνικότητα. Προσανατολισμός προς Δημοκρατία, Πολιτική Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία.

      Η κατάσταση του αυτεξούσιος πολίτη και εντολοδόχου της Κοινωνίας και μιας Κοινωνίας που είναι κάτοχος του Κράτους πού βρίσκεται, σε ποιο συρτάρι χώθηκε και δεν τη βλέπω; Δηλαδή επάνω σε ποιο υλικό πρέπει να εργαστούμε; Έστω ότι έχω την απαιτούμενη γνώση του απώτερου και επιθυμητού σκοπού /στόχου, έστω ότι έχω τα μέσα υλοποίησης του σκοπού. Πού βρίσκεται η σημερινή κοινωνία για να "εφαρμόσω την αγωγή" μου; Δεν μοιάζει να εξανεμίστηκε, φρονώ πως μετασχηματίστηκε σε επίπεδο . . . κυτταρικής δομής εγκεφάλου! Πώς επαναφέρεις μια μεταλλαγμένη συνάθροιση ανθρώπων που "πέρα βρέχει" σε κοινωνία και μάλιστα σε Ελληνική;





      Διαγραφή
    7. Αγαπητέ κ Κωνσταντακόπουλε, δύο μόνο επισημάνσεις.

      1. Τέτοιες συζητήσεις χρειάζεται να έχουν άξονα την οντολογία. Πολιτική/Ηθική μπορούν να συναρτηθούν μόνο με οντολογία τα υπόλοιπα είναι ιδεολογήματα και : «Εξαρχής υπογραμμίζεται ότι αναλύοντας τις αφετηρίες και τις διαδρομές του πολιτικού πολιτισμού έχουμε πολιτική ηθική και όχι ηθική γενικώς και αορίστως. Εντός μιας πολιτείας δημοκρατικά συγκροτημένης η συλλογική πολιτική ηθική που αφορά κάθε επιμέρους ζητήματος του συλλογικού κοινωνικού βίου είναι η κοινωνικοπολιτικά σμιλευμένη συνισταμένη των ατομικών πολιτικών ηθικών των πολιτών, ή καλύτερα, η συνισταμένη ροπή.» «Ως εκ τούτου καίριο επιστημονικό, δεοντολογικό, πολιτικό και πνευματικό ζήτημα είναι να αναζητούνται ανάλογα με το επίπεδο και την περίπτωση οι οντολογικές συναρτήσεις μεταξύ των «αξιών», των κανονιστικών θέσεων και της τυπικής λογικής των συλλογικών οντοτήτων, όπως αυτές απορρέουν από τα αισθητά και πνευματικά τους μεγέθη και τις απορρέουσες πολιτικοανθρωπολογικές τους προϋποθέσεις. Εάν σταθούμε για λίγο στο μέχρι τούδε επιστημονικά προκλητικό και εν πολλοίς αδιερεύνητο πεδίο της σχέσης οντολογίας και της κατά τον Κονδύλη τυπικής λογικής των πολιτικά κυρίαρχων όντων, ακαριαία καλούμαστε να σκεφτούμε την κρατική οντολογία και τις ποικίλες νομιμοποιητικές της βαθμίδες, που την καθιστούν ασθενή ή ισχυρή στο διεθνές πεδίο. Διεθνές πεδίο όπου λόγω της εκεί δεδομένης αναρχίας (απουσία όπως είπαμε παγκόσμιας κοινωνίας, παγκόσμιας κυβέρνησης, παγκόσμιων πολιτικών ηθικών επιταγών και παγκόσμιας διανεμητικής δικαιοσύνης), είμαστε υποχρεωμένοι να ασχοληθούμε με την αυτοσυντήρηση των κρατικών οντοτήτων, τα οντολογικά ερείσματα της ισχύος τους, το έλλειμμα ή την παντελή απουσία θέσπισης της ισχύος στις μεταξύ τους σχέσεις και τις εν γένει νομιμοποιητικές βάσεις των στάσεων και συμπεριφορών των κρατικών δρώντων.» αποσπάσματα από το ΗΘΙΚΗ και ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ, http://wp.me/p3OlPy-1bH
      2. Γραφεται: «Φρονώ ότι, η αλλαγή αυτού του παραδείγματος, δεν μπορεί να συμβεί διαφορετικά παρά μόνον με μία κοινωνικο-οικονομική καταστροφή.». Θα είναι καταστροφή πολύ βαθύτερη, βασικά το τέλος. Κοινωνία, κοινωνικοπολιτικό σύστημα, Πολιτεία σημαίνει κοινωνική συνοχή που απαιτεί δεσμούς. Αυτή η καταστροφή δεν θα είναι μόνο εμφύλια αλλά και ελεγχόμενη από ξένους. Ο εμφύλιος είναι διάρρηξη των δεσμών, δηλαδή το τέλος της κοινωνικής οντότητας και η εξανέμιση των μελών της. Μη εμφύλια πολιτική επανάσταση χρειάζεται όχι καταστροφή. Αυτό θα απαιτήσει θυσίες κυρίως οικονομικές αλλά αυτό είναι ζήτημα άλλης τάξης. Έτσι μας έφεραν εδώ: έπαιξαν με σενάρια καταστροφής μας για να μας εμποδίσουν να έχουμε καταστατική αλλαγή προς δημοκρατία, πολιτική ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία. Κομματικές, ιδεολογικές και άλλες εμφύλιες κραυγές που εδώ ακούστηκαν αυτό, ανεπίγνωστα, υπηρετούν. Αναπαράγουν εμφύλια σύνδρομα όσων παθιάζονται με κόμματα, ιδεολογίες και ιδεολογήματα τα εργαλεία δηλαδή των ηγεμονικών αξιώσεων ισχύος

      Διαγραφή
    8. Αγαπητέ κ Καρασάββα, Τα ερωτήματά σας είναι καίρια. Τα πράγματα σύνθετα και δυναμικά (δυστυχώς αρνητικά) ρευστά. Κάπου για το ίδιο ερώτημα έχω και ερωτηματικό, κατά πόσο δηλαδή μπορεί να αντιστραφεί ο κατήφορος: Έχουμε ακόμη εθνική ανθρωπολογία ή αποδομήθηκε και εξοντώθηκε; Στα κείμενα για τον Καποδίστρια προβληματίστηκα αμφίπλευρα. Πιο απτά, ο κατήφορος σχετίζεται με την αποδόμηση των «Ελλήνων τις Κοινότητες». Τα αίτια είναι γνωστά και τα υπαινίσσομαι κείμενα που παρέπεμψα. Ας πούμε μερικά.
      1. Επί αιώνες μετά την Κλασική εποχή και ανεξάρτητα υπερκείμενης εξουσίας οι Ελληνικές Κοινότητες διέθεταν πολιτική ανθρωπολογία και στον βαθμό που το κατόρθωναν αυτοθεσπιζόμενο δημοκρατικό προσανατολισμό. Δεν έχει σχέση με την συμβατική παιδεία αλλά με την πολιτική παιδεία μέσα στον Δήμο που διέθεταν. Ο Μακρυγιάννης ήταν παντελώς αγράμματος αλλά τα Απομνημονεύματά του κοντεύουν τις βαθμίδες του μέγιστου Αριστοτέλη. Μέσα στο πνευματικό DNA της ανθρωπολογίας των Κοινοτήτων της Ελληνικότητας (πολλοί δεν ανήκαν στο Ελληνικό Έθνος) κτίστηκαν οι πολιτικές παραδόσεις της Δημοκρατίας και της Πολιτικής Ελευθερίας. Ήδη γράψαμε τι έγινε στο Βυζάντιο αλλά μετά για Εθνική Ανεξαρτησία παραμόνευαν επί αιώνες να τους δοθεί ευκαιρία.
      2. Δεν είναι τυχαίο ότι η Επανάσταση του 1821 (σίγουρα ασυντόνιστη και αγνοώντας το διεθνές περιβάλλον) ήταν αυθόρμητη και πηγαία στις περισσότερες Κοινότητες.
      3. Άρχισαν να πειραματίζονται σε ένα κόσμο όμως κρατοκεντρικό όπου όπως γράψαμε στις προαναφερθέντες εισηγήσεις έξη χρόνια πριν την Επανάσταση στην μετά-Ναπολεόντεια Βιέννη αποφάσισα όχι δημοκρατικές αξιώσεις και όχι Επαναστάσεις.
      4. Το μεγαλείο του βαθιά ποτισμένου με την Ελληνικότητα Καποδίστρια έγκειτο στην απαράμιλλη γνώση τόσο του διεθνούς περιβάλλοντος όσο και του Ελληνικού περιβάλλοντος το οποίο εξ αντικειμένου ήταν το σκορποχώρι των αυτοθεσπισμένων και αυτεξούσιων Κοινοτήτων που επιπλέον επί αιώνες εθίστηκαν, για να επιβιώσουν, να συναλλάσσονται με υπέρτερες εξουσίες.
      5. Ο Καποδιστριας κόντεψε. Βασικά νίκησε διπλωματικά την Βρετανία και έκτιζε μια σταδιακή εξέλιξη όπου το κράτος θα ήταν μοντέρνο/δυτικό/θεσμικά ισχυρό, θα ενσωμάτωνε δημοκρατικά τις Κοινότητες χωρίς να τις καταργεί και θα οδηγούσε προς ενσωμάτωση όλων των υπολοίπων Ελλήνων. Δολοφονήθηκε μετά από μια τριετία άθλων.
      6. Διόλου τυχαία ο πρώτος νόμος των Βαυαρών ήταν η κατάργησή τους. Ακολούθησε εξάρτηση, μηδέν δημοκρατία, και όλα τα γνωστά.
      7. Όμως, μολαταύτα η πολιτική μας ανθρωπολογία επιβίωσε για ακόμη μια φορά. Παρά τους εμφύλιους και τις δικτατορίες.
      8. Μετά το 1996 ο μεταμοντερνισμος επέλασε βίαια.
      9. Ο νυν μεταμοντέρνος πόλεμος είναι η χαριστική βολή; Μεγάλο ερώτημα ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ http://wp.me/p3OqMa-1ij.
      10. Εκτιμώ πως όχι. Πως φεύγουν οι καβαλάρηδες με μη εμφύλιο τρόπο. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα.


      Διαγραφή
    9. Πρός κύριο Καρασάββα :

      Εννοώ ότι, η αντίληψη της πραγματικότητας είναι πάντα υποκειμενική. Συνεπώς και η απόπειρα ανάλυσής της, είναι εξόχως υποκειμενική.
      Κατά την γνώμη μου, η πρόκληση είναι, κάθε απόπειρα αντίληψης και κατανόησης της πραγματικότητας, να πλησιάζει όσο το δυνατόν πιό κοντά σε αυτήν.

      Και, επιτέλους, κάποια στιγμή ο άνθρωπος-πολίτης πρέπει να αποφαίνεται.
      Θεωρώ πως, οι αποφάνσεις είναι αυτές που θέτουν σε κίνηση την διαδικασία δράσης ή αντίδρασης των ανθρώπων.

      Η θεωρητική θεμελίωση, είναι αναγκαίο και υποχρεωτικό στοιχείο προκειμένου κανείς να οδηγηθεί σε μία ορθή απόφανση. Αυτό το έργο, πνευματικώς πολύμοχθο, το επιτελεί πλήρως ο κύριος καθηγητής που μας τιμά με τα σχόλιά του.
      Κατά την αντίληψή μου, η πλειονότητα, στην οποία ανήκω, έχουμε ανάγκη καθαρών και ΚΑΤΑΛΗΠΤΩΝ διατυπώσεων, ως οδηγών γιά την δράση μας.
      Αυτό επιχείρησα να αναδείξω.
      Ευχαριστώ ιδιαιτέρως γιά την συνομιλία.

      Διαγραφή
    10. Πρός κύριο Ήφαιστο :

      2. Παρέθεσα το τελικό συμπέρασμα μιάς λογικής ακολουθίας σκέψεων. Επιτρέψτε μου, τη ανοχή σας, να παραθέσω εν συντομία το όλον της συλλογιστικής μου :
      - Το ελλαδικό κράτος, εκ της συστάσεώς του, είναι δομημένο ως ένας μηχανισμός μεταφοράς πλούτου από την κοινωνία στην εγχώρια κλεπτοκρατική ελίτ.
      - Αυτό το σύστημα, κατόρθωσε να ενσωματώσει εντός του, πολλές διακριτές συνιστώσες της δημόσιας ζωής (πνευματική, δημοσιογραφική, συνδικαλιστική. .) οι οποίες κάποτε ήσαν υγιείς.
      - Αυτό το κατασκεύασμα, συντηρείται από την Ελληνική κοινωνία, η οποία κατέληξε να είναι άρρηκτα δεμένη μαζί του, αποκλειστικώς με σχέσεις συμφέροντος και διαρκούς συνδιαλλαγής.
      - Απόδειξη του προηγουμένου είναι το γεγονός ότι, ήρκεσε φράση "όλοι μαζί τα φάγαμε" γιά να δημιουργηθούν ενοχικά σύνδρομα σχεδόν στο σύνολο της νεοελληνικής κοινωνίας και να την κάνουν να κινείται από τον έναν πολιτικό σχηματισμό προς τον επόμενο, αγεληδόν και ακρίτως.
      - Αυτή η ίδια κοινωνία, χρησιμοποιεί το κοινό κράτος ως λάφυρο των οπαδών του κόμματος που ασκεί την εξουσία, συμμετέχοντας στην απάτη της παροχής ψήφου έναντι ανταλλαγμάτων.

      Κατά την αντίληψή μου λοιπόν, ένα τέτοιο σύστημα είναι ανεπίδεκτο βελτίωσης και μεταρρυθμίσεων, λόγω των πανίσχυρων δεσμών συμφερόντων που έχουν αναπτυχθεί σε όλη την έκτασή του, από την βάση της Κοινωνίας έως την κορυφή του συστήματος.

      Και καταλήγω ότι, μόνο μία ανεπανάληπτη οικονομική και κοινωνική καταστροφή, μπορεί να διαρρήξει επιτέλους αυτές τις σχέσεις και να υποχρεώσει εμάς του νεοέλληνες να λειτουργήσουμε ΕΝ ΤΟΙΣ ΠΡΑΓΜΑΣΙΝ ως κοινωνία πολιτών.

      Εσείς, από την πλευρά ας, ως πνευματικός άνθρωπος, επιτελείτε με έξοχο και υποδειγματικό τρόπο την θεωρητική θεμελίωση και ανάδειξη της αυθεντικής υπόστασης των ηθικών αιτημάτων, που αυτή η κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσει και να επιλύσει.
      Προσωπικά, σας ευγνωμονώ γι'αυτό.

      Διαγραφή
  10. Aγαπητέ κύριε Ήφαιστε, πρέπει νά ομολογήσω πώς μού προκάλεσαν έκπληξη οί τόσες φιλοφρονήσεις σας γιά τόν Κοτζιά χωρίς νά λάβετε ύπ΄όψιν σας, τήν πορεία του ώς συμβούλου τού εθνομηδενιστή Γιώργου Παπανδρέου, τήν στάση του στό σχέδιο Ανάν, τήν συμμετοχή του μέ κατατεθέν πόνημα γιά τό δεύτερο σχέδιο Ανάν τό 2007 στό Saint Antony college τής Οξφόρδης (δημοσιεύτηκε στήν εφημερίδα Σημερινή τής Κύπρου ) τήν πρόσφατη τοποθέτησή του τό καλοκαίρι στήν βουλή γιά νέα ταυτότητα Κυπρίων ! ( παλαιόθεν όνειρο καί επιδίωξη τού βρεττανικού παράγοντα ), την προσπάθειά του γιά τήν εξάλειξη τής Κυπριακής Δημοκρατίας καί στήν δημιουργία ενός μορφώματος μεταμοντέρνας αποικίας τύπου βοσνίας.
    Παρακαλώ, διαβάστε τό εξαιρετικό βιβλίο τού Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου << Ή Κύπρος στό στόχαστρο >> .
    Επίσης μή ξεχνάτε, πώς ώς αριστερός είναι άριστός τακτικιστής καί προπαγανδιστής. Εμφανίζεται ώς πατριώτης. Καί ό δόλιος Γ.Παπανδρέου ώς πατριώτης κατέστρεψε τήν χώρα.
    Αμφότεροι, ανήκουν στόυς εθνομηδενιστές πού λυμαίνονται τίς τελευταίες δεκαετίες τήν χώρα μας. Γι΄ αυτό είναι οί αγαπημένοι τού ξένου παράγοντα καί τού Σόρος.
    Ευχαριστώ
    Αθηνά Κατσαφάδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Αθηνά Κατσαφάδου:
      Σοβαρές οι παρατηρήσεις σας. Λέω παρατηρήσεις, όχι καταγγελίες. Δεν εννοώ πως πρέπει να παραβλέπουμε οτιδήποτε, μόνο εκλιπαρώ βοηθήστε όχι μόνο να βγάλουμε άκρη ως προς γεγονότα, αλλά να περιορίσουμε το αλληλοφάγωμα, τον εθνικό κανιβαλισμό. Περιμένω από τον κ. Ήφαιστο να δώσει απαντήσεις σε όσα είπατε.
      Και κάτι ακόμα: Λίγο μ' ενδιαφέρει αν "ως αριστερός είναι άριστος τακτικιστής και προπαγανδιστής" ο Κοτζιάς. Το θέμα μου είναι δυετερευόντως ο Κοτζιάς, πρωτευόντως είναι η σωτηρία της χώρας μου από τον όλεθρο.

      Μην φρακάρετε τη συζήτηση (που προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να ξεκινήσει) με το "παλαιόθεν όνειρο του βρετανικού παράγοντα", με το "μόρφωμα μεταμοντέρνας αποικίας τύπου Βοσνίας", με τον όντως δόλιο (από κάθε άποψη) Γ.Ππαπανδρέου κ.α.. Τα γνωρίζουμε όλα και σίγουρα τα γνωρίζει καλύτερα από μας ένας κύριος Ηφαίστου. Αλίμονο. Προσέξτε, έχει σημασία όχι μόνο τί λέει κανείς, αλλά και πώς το λέει και πότε το λέει σε μια ανταλλαγή σκέψεων. Σκέψεις που αν δεν οδηγήσουν σε αλλαγή πορείας στην πράξη, σβήσαμε. Νομίζω ο κύριος Ήφαιστος επιδιώκει να δούμε μπροστά, όχι πίσω. Πίσω μας βρίσκονται μόνο σκατά. Θα δώσουμε στους εαυτούς μας την ευκαιρία, αν υπάρχει ακόμα;

      Διαγραφή
    2. Και ένα υστερόγραφο:
      ΔΕΝ γνωρίζω τον κύριο Ήφαιστο, το διευκρινίζω, δεν είμαστε φιλαράκια, δεν στηρίζω τον ίδιο, υποστηρίζω την προσπάθεια που κάνει. Ακούσατε πολλούς άλλους να λένε όσα εκείνος είπε; Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε.

      Διαγραφή
    3. K Katsafadou,ορθή η παρέμβασή σας.Εύγε.

      Διαγραφή
    4. Κα Αθηνα
      Κι εσεις δικιο εχετε.Αλλα ας πουμε την γενικη εικονα.Ο κ.Ηφαιστος ειχε μαθηματικα...περιπου 80 ο/ο δικιο στα αλλα...Ειναι καλο ποσοστο...Εχει...ανθρωπος ειναι...και μια αστοχια 20 ο/ο...Αυτο διορθωνεται με καλη καρδια...Αναλογικα με αλλους ομιλητες ειναι πολυ καλο ποσοστο...Διαφωνειτε ?? Κανεις μας δεν ειναι τελειος.

      Διαγραφή
    5. Κα Αθηνα
      Λεγετε οτι ο Σορος ειναι η μαιμου ενος..αλλου ...κραχτης...της οικογενειας Ροτσιλντ...Η οποια δεν θελει να φαινεται...ναναι στοχος.Τους αρεσει το παρασκηνιο. Ολος ο αντρισμος αυτης της οικογενειας ειναι διασημος...Κρυβονται πισω απ την ...φλεγομενη βατο...διοτι αν καταλαβει ο κοσμος ποσοι λιγοι ειναι σε αριθμο....θα φανε το ξυλο της αρκουδας...

      Διαγραφή
  11. 1. Ανεξαρτήτως των όποιων παρατηρήσεων επί επί μέρους τοποθετήσεων του κυρίου Π. Ηφαίστου, οφείλω (ως ελάχιστη τιμή) να τον συγχαρώ ακόμα και μόνο επειδή εγείρει και "ασχολείται" με το ζήτημα της επιβίωσης Ελλάδος και Ελλήνων -- ως κράτος, ως κοινωνία και ως άτομα. Εύγε λοιπόν στον κύριο Π. Ήφαιστο.
    2. Και πάλι ανεξαρτήτως των όποιων παρατηρήσεων έχουμε επί των επί μέρους ενεργειών του κυρίου Ν. Κοτζιά, οφείλω και εδώ (ως ελάχιστη τιμή) να συγχαρώ τον σημερινό ΥΠΕΞ για τη μέχρι στιγμής όντως "επαναστατική" διαγωγή του. Άρα εύγε και στον κύριο Ν. Κοτζιά.
    3. Για το μακροσκελές σχόλιο του "Αλέξανδρου" επισημαίνω ότι όντως εγείρονται εύλογες επιφυλάξεις, όχι τόσο για επί μέρους χειρισμούς, όσο για την αντινομία της ύπαρξης του κ. Κοτζιά "εντός πλαισίου ΣυΡιζΑ". Ομολογώ την ανησυχία μου, αυτά δεν
    απαντήθηκαν επαρκώς στις δευτερολογίες του κ. Ηφαίστου. Άρα παραμένουν.
    4. Όσον αφορά τα σύντομα σχόλια της κυρίας Μαρίας Κουμή, συμμερίζομαι πλήρως τις "απορίες" της σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές και τη γάγγραινα που προέκυψε, και επικροτώ την εύγλωττη υπενθύμιση για το . . . δόγμα Οζάλ. Ήτανε στραβό το κλήμα, το 'φαγε κι' ο γάιδαρος. Αλλά την παρακαλώ να μην πυροβολεί τον πιανίστα, την εκλιπαρώ να αυτοελέγχεται περισσότερο ως προς τη χρήση χαρακτηρισμών που δεν βοηθούν σε μια από κοινού Επιχείρηση Σωτηρίας της Πατρίδας μας. Οδεύουμε προς γκρεμό (ορθότερον μας οδηγούν σε γκρεμό), το βλέπουμε χωρίς να είναι απαραίτητοι οι χαρακτηρισμοί "προδοτική κίνηση", "δοσίλογος Κοτζιάς", "παραδίδουν τα νησιά", "διεθνιστικό μπουμπούκι", "υπηρέτης ξένων συμφερόντων" και τα τοιαύτα. Δεν χρειαζόμαστε λεκτικό μαστίγωμα εδώ. Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε το μυαλό μας και να κατευνάσουμε τα αισθήματα -- να τα κατευνάσουμε για να μπορέσουμε επιτέλους να σκεφτούμε ορθολογικά. Χρειάζεται να βοηθήσουν όλοι, δεν παίζουμε μπουνιές.
    5. Μία ερώτηση στον κύριο Ήφαιστο, αν έχετε την καλοσύνη.
    Γράψατε: . . . "Στέκομαι σε κάτι σπουδαίο που μόλις υπαινίχθηκα, μια προσπάθεια για πρώτη φορά μετά τον Βενιζέλο να αρχίσει επιτέλους μια διαπραγμάτευση με ισχυρότερα κράτη στην βάση ισόρροπων και συμμετρικών συναλλαγών." . . . .

    Συμφωνείτε αν πω πως ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν (ας το πούμε μαλακά) ο ηθικός αυτουργός της Μικρασιατικής πανωλεθρίας το '22 επειδή συναίνεσε ως μη όφειλε να αναμιχθεί στον εμφύλιο της Ρωσίας αποστέλλοντας ελληνικές μεραρχίες (!) στη Κριμαία στις 7 Ιανουαρίου 1919 ; Αποτέλεσμα απρόβλεπτο (για τον Βενιζέλο) ήταν οι Μπολσεβίκοι να στηρίξουν το Κεμάλ με στρατιωτικό υλικό και χρηματοδότηση, με απώτερο αποτέλεσμα να μας "αδειάσει στη θάλασσα" σαν τσουβάλια από την προκυμαία της Σμύρνης σε τρία χρόνια ο Κεμάλ. Γνωρίζετε ασφαλώς την περιβόητη εντολή - φράση του Ατατούρκ HEDEFİNİZ AKDENİZDİR, İLERİ!

    Ο Βενιζέλος ίσως είναι και αυτός ένας μοναχικός καβαλάρης, αλλά εκεί ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ μεγαλοπρεπώς. Μ' ενδιαφέρει η αξιολόγησή σας επί τούτου.

    6. Συγχαρητήρια σε όλους. Να γίνει "επανάσταση" μέσα στο ΥΠΕΞ, αλλά δεν θα γίνει τίποτα αν ταυτόχρονα δεν ξυπνήσει από τον λήθαργο ο Ελληνισμός έξω απ΄το ΥΠΕΞ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ.Καρασαββα
      εσεις ειστε στο 85 ο/ο...Καλυτερα απ ολους μας.Την κα Κουμη την απαντησατε σχεδον αψογα χωρις να την αδικησετε...Ευγε...

      Διαγραφή
  12. Θα προσπαθήσω συνοπτικά όσο το επιτρέπει ο χώρος των σχολίων να απαντήσω στα τελευταία σχόλια αλλά και με κάποιες επισημάνσεις που αφορούν και προηγούμενα.
    1. Επικροτώντας ένα πασίδηλο σωστό προσανατολισμό (διαπραγμάτευση, έγερση σωτήριων ζητημάτων στο κυπριακό, ζωντανή παρουσία στην ΕΕ κτλ) δεν επικροτείς κάποιο για όλα ούτε τον αναδεικνύεις σε ίνδαλμα. Ούτε καν λες ότι κάνοντας αυτά πέτυχε. Ας επιμείνω όμως ότι πρώτη φορά γίνονται στην εξαρτημένη Ελλάδα τους δύο τελευταίους αιώνες. Αν κάποιος κατάλαβε αυτό στο κείμενό μου είτε εγώ έκανα λάθος είτε αυτός δεν κατάλαβε και οι δύο θέσεις στέκονται η μια απέναντι στην άλλη ασυμβίβαστα.
    2. Κανείς διαβάζοντας το επίμαχο κείμενό μου θα δει ότι προς το τέλος απάντησα για τις στάσεις αριστεροδεξιοκεντρώων στο παρελθόν με αναφορές στον εμφύλιο, στις ιδεολογίες και στα κόμματα. Στο τέλος της παρέμβασής μου υπάρχουν μερικές σύντομες αναλύσεις αλλά κανείς μπορεί να πάει και σε εκτενέστερα όπως το «Κοσμοθεωρία των Εθνών» όπου βασανιστικά εξετάζεται η εξέλιξη των Νέων Χρόνων, ο μοντερνισμός, η μετάβαση στον μεταμοντερνισμό και ασφαλώς οι ιδεολογίες που είναι εξ ορισμού 1. Μεταμφίεση ηγεμονικών αξιώσεων ισχύος, 2. Εργαλείο soft power και 3. Εμφύλιο δηλητήριο για κράτη στόχους (όσο και αν ενοχλούν οι αλήθειες όσους είναι «ιδεολόγοι»).
    3. Ο εμφύλιος, η κομματοκρατία, η εξάρτηση, το ιδεολογικό δηλητήριο δυστυχώς αποπροσανατόλισαν πολλούς από την αξίωση να είναι εντελείς μιας εντολοδόχου εξουσίας (αυτό είναι δημοκρατία και για υψηλές βαθμίδες παλεύεις). Εάν είναι να δικάσουμε και καταδικάσουμε όλο αυτό τον κόσμο και τις στάσεις τους πριν και μετά τον Ψυχρό Πόλεμο είναι επανάληψη του λάθους. Εξ ου και η εμμονή να κρίνουμε σε παρόντα χρόνο και ιδεολογικά / κομματικά στερημένα. Δίνω ένα παράδειγμα σε αναφορά με κάποια σημεία της κ Athena Katsafadou. Ο κ Κοτζιάς –ο οποίος δεν είναι του Σύριζα αλλά του «Πράττω», από ότι ξέρω– τυγχάνει να γνωρίζω ότι (μιλώ για σήμερα) είναι ο τελευταίος εθνομηδενιστής της Ελλάδας. Όσον αφορά άλλες θέσεις με αρκεί η εξέλιξη στο «αποικία χρέους» και όχι μόνο. Στην συνέχεια βέβαια απόρησα για την αποδοχή της θέσης ΥΠΕΞ. Προτιμώ, για ευνόητους λόγους, να μην πω άλλα παρά μόνο ότι η θέση του υπεξ αφορά πλήθος ζητημάτων, πρωτίστως όμως εξωτερικά.
    4. Αυτό το κρίνουν άλλοι αλλά όσον με αφορά εκτιμώ ότι η παρέμβαση με τον πολιτικά και δεοντολογικά πρέποντα τρόπο είναι ισορροπημένη μεταξύ συνηγορίας και κριτικής, αποφυγής εμβάθυνσης που δεν ήταν ο σκοπός, επιμονής στους προσανατολισμούς που επιμένω ότι είναι Επανάσταση ή αφετηρία Επανάστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οταν συμπασα η κυβερνηση, κατα Βουτση, εχει την ευθηνη δια τα τεκτενομενα τα οποια αυτη τι στιγμη ειναι στη φαση διαμερισμου των τελευταιων ιματιων ο Κοτζιας ειναι αλλη κυβερνηση? Βλεπετε κ. Ηφαιστε και οι ταπεινοι ανευ διδακτορικων ποτε, ποτε σκεφτονται λιγουλακι. ΝΤΡΟΠΗ! Πιστευω να γνωριζετε οτι επι της οδου Βας. Σοψιας εδρευει η Πρεσβεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συνέχεια του προηγούμενοι για τον ενδιαφερόμενο μερικές παρεμβάσεις για το φαινόμενο της ιδεολογίας και ή τον μεταμοντερνισμό
    Μοντερνισμός-Μεταμοντερνισμός: Διαδρομές του ιδεολογικού φαινομένου και η κατάληξή τους στην κυριαρχία των κερδοσκόπων και των τοκογλύφων http://wp.me/p3OlPy-1GB

    ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΣΜΟΣ, ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΤΙΚΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ
    Αριστοτελισμός, διαδρομές των Νέων Χρόνων και το μοντερνιστικό ιδεολογικό δηλητήριο http://wp.me/p3OqMa-1jx

    ΜΕ ΑΦΟΡΜΉ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΊΩΝ: ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΟΜΟΡΡΑ VERSUS ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ http://wp.me/p3OqMa-1jA

    ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ: Τι είναι οι Θερμοπύλες, εν τέλει; Τι είναι η Ιθάκη; Τι είναι οικογένεια; Τι είναι πατρίδα; http://wp.me/p3OlPy-1pZ - http://wp.me/p3OqMa-1j0

    ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ http://wp.me/p3OqMa-1ij - http://wp.me/p3OlPy-1pn

    Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΡΟΚΑΝΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙ-ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΣΚΕΨΗΣ. Συμπεριλαμβάνει απόσπασμα από το «Κοσμοθεωρία των Εθνών» http://wp.me/p3OqMa-1ie

    Οντολογική θεμελίωση του Πολιτικού και ο ρόλος της ισχύος στην αθέσπιστη διεθνή πολιτική: Πολιτικός στοχασμός versus Πολιτική Θεολογία http://wp.me/p3OlPy-1no - http://wp.me/p3OqMa-1hI

    ΗΘΙΚΗ και ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ, Η μη θεσπισμένη ισχύς στην διεθνή πολιτική. Πολιτική θεολογία versus πολιτική θεωρία και η σημασία της αξιολογικά ελεύθερης περιγραφής και ερμηνείας των διεθνών φαινομένων ¬- http://wp.me/p3OlPy-1bH - http://wp.me/p3OqMa-13c

    ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΈΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΎ ΚΑΙ Η ΚΑΤΆΛΗΞΉ ΤΟΥ: ΚΑΤΕΞΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ,ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ http://wp.me/p3OqMa-138

    ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΡΟΚΑΝΙΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΚΔΟΧΗ ΤΩΝ ΣΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΜΟΡΡΩΝ http://wp.me/p3OlPy-1kS

    ΤΑ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΡΑ, Η «ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ» και συνθήκες που την κατεδαφίζουν. http://wp.me/p3OqMa-1n1

    Π. Ήφαιστος, ΤΑ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΡΑ, Η «ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ» και συνθήκες που την κατεδαφίζουν. http://wp.me/p3OlPy-1bQ - http://wp.me/p3OqMa-15l

    ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ, ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ, ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ, ΔΕΣΠΟΤΕΙΑ VERSUS ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ / ΙΣΧΥΡΕΣ… http://wp.me/p3OlPy-10O

    «ΔΕΝΔΡΟ-ΦΟΒΙΑ», «ΦΥΛΛΟ-ΦΟΒΙΑ», «ΦΥΣΗ-ΦΟΒΙΑ» ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ http://wp.me/p3OlPy-ZS

    Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΝΔΥΛΕΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΠΟΥ ΠΑΓΙΔΕΥΣΕ ΤΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟ http://wp.me/p3OlPy-ZB

    Μοντερνισμός, το ιδεολογικό φαινόμενο και η μεταμοντέρνα διολίσθηση προς τα ανθρωπολογικά Σόδομα και Γόμορρα. http://wp.me/p3OlPy-Zv

    ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΎ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ http://wp.me/p3OlPy-Vv

    ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ. ΤΟ ΑΒΑΣΤΑΚΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΧΑΟΣ http://wp.me/p3OlPy-OE

    Tο εθνοκρατοκεντρικό διεθνές σύστημα και η διαδρομή της ανθρωποκεντρικής πολιτικής θεμελίωσης http://wp.me/p3OlPy-1id

    ΖΙΑΚΑΣ: «ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ… http://wp.me/p3OlPy-I4

    Οι Έλληνες “μπουμπουνοκέφαλοι προοδευτικοί” http://wp.me/p3OlPy-BD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ κ Καρασάββα,
    Θίγεται ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Για κείμενο, με περιγραφική και αξιολογικά ελεύθερη ανάλυση συστήνω το εξαιρετικό βιβλίο του συναδέλφου Τσιριγώτης Διονύσιος, Η ελληνική στρατηγική στη Μικρά Ασία, 1919-1922. Σύγχρονη ελληνική ιστορία και εξωτερική πολιτική αλλά και το Τσιριγώτης Διονύσιος, Νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Διεθνείς σχέσεις και διπλωματία..
    Αφού επαναλάβω αυτό που πολλοί αλλά και ο Βενιζέλος είπε, ότι δηλαδή «το δικαστήριο των εθνών είναι η ιστορία», τον Βενιζέλο απαιτείται να τον δούμε σε διάφορες φάσεις. Εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε για τις διάφορες φάσεις τον καθοδικό ή ανοδικό προσανατολισμό του. Στέκομαι μόνο στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Σίγουρα έκανε καλή πελατειακή διαπραγμάτευση αλλά σε κάποια καίρια σημεία ελλειμματική (τι κατάλαβαν οι Άγγλοι και τι κατάλαβε αυτός για την Σμύρνη – ο Τσιριγώτης έχει αναφορές). Το εάν η διαπραγμάτευση ήταν ελλειμματική και στον βαθμό που ήταν πρέπει να εξεταστούν και άλλοι παράγοντες που θίγω στην εδώ παρέμβαση για το «κράτος» και την στρατηγική του όπως θεσμική οργάνωση, συντελεστικό πολιτικό περιβάλλον κτλ. Μια μάλλον τελεσίδικη δική μου εκτίμηση πάντως είναι ότι οι εκλογές ήταν φρικτό λάθος εάν όχι πολιτικό έγκλημα. Τις αναβάλλεις για να φέρεις εις πέρας την αποστολή. Εν μέσω πολέμου δεν κάνεις εκλογές, τουλάχιστον αυτό ξέρω ότι ισχύει για τους περισσότερους.
    Η περαιτέρω εμβάθυνση της μετά-Επαναστατικής περιόδου οδήγησε σε μια πιο προσεκτική μελέτη των δεκαετιών 1820 και 1920. Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα όταν μελετώντας συνειδητοποίησα τις ικανότητες του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώην υπουργού εξωτερικών της μιας από τις τρεις μεγαλύτερες δυνάμεις της εποχής. Κατέληξα στην εκτίμηση ότι ο μετά-Βυζαντινός Ελληνισμός πρέπει να εξετάζεται πριν και μετά τον Καποδίστρια. Σίγουρα για εμένα ο σημαντικότερος σύγχρονος Έλληνας. Η δολοφονία του ήταν καμπή προς ολοταχώς καθοδική τροχιά ίσως μεγαλύτερη και από την πτώση της Βασιλεύουσας Πόλης. Τα Κοινά, οι Πόλεις και οι Κοινότητες προϋπήρξαν του Βυζαντίου, το διαμόρφωσαν και συγκρότησαν, συνέχισαν να υπάρχουν ζωντανά και δημοκρατικά οργανωμένοι επί Οθωμανών και υπέστησαν βαρύ πλήγμα το 1922. Οι αφετηρίες όμως είναι στην δολοφονία του Καποδίστρια όταν έτσι απέτυχε η επιθυμία όλων να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα δημοκρατικά οργανωμένο και εθνικά ανεξάρτητο κράτος όπως το οραματίστηκε ο Ρήγας και το εφάρμοζε ο Καποδίστριας. Έκτοτε να το πω λαϊκά είμαστε σκορποχώρι, εξαρτημένοι, οι κοινότητες υπό διάλυση, η δημοκρατία ανύπαρκτη, κομματόπληκτοι, ιδεολογικόπληκτοι κτλ. Για περισσότερα: «Καποδίστριας και οι Μεγάλες Δυνάμεις http://wp.me/p3OqMa-1p5 και «ΟΙ ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ … ΚΑΙ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» http://wp.me/p3OlPy-1FG

    Για το άλλο θέμα εδώ: «Πελατειακές σχέσεις» (patron-clientrelations) μεταξύ ισχυρών και λιγότερο ισχυρών κρατών στο σύγχρονο… http://wp.me/p3OlPy-wB

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σε αναφορά με κάποια σημεία των σχολίων, επανέρχομαι για τίτλους και συνδέσμους σύντομων παρεμβάσεων για το ιδεολογικό φαινόμενο και τον μεταμοντερνισμό.
    Μοντερνισμός-Μεταμοντερνισμός: Διαδρομές του ιδεολογικού φαινομένου και η κατάληξή τους στην κυριαρχία των κερδοσκόπων και των τοκογλύφων http://wp.me/p3OlPy-1GB

    ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΣΜΟΣ, ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΤΙΚΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ
    Αριστοτελισμός, διαδρομές των Νέων Χρόνων και το μοντερνιστικό ιδεολογικό δηλητήριο http://wp.me/p3OqMa-1jx

    ΜΕ ΑΦΟΡΜΉ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΊΩΝ: ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΟΜΟΡΡΑ VERSUS ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ http://wp.me/p3OqMa-1jA

    ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ: Τι είναι οι Θερμοπύλες, εν τέλει; Τι είναι η Ιθάκη; Τι είναι οικογένεια; Τι είναι πατρίδα; http://wp.me/p3OlPy-1pZ - http://wp.me/p3OqMa-1j0

    ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ http://wp.me/p3OqMa-1ij - http://wp.me/p3OlPy-1pn

    Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΡΟΚΑΝΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙ-ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΣΚΕΨΗΣ. Συμπεριλαμβάνει απόσπασμα από το «Κοσμοθεωρία των Εθνών» http://wp.me/p3OqMa-1ie

    Οντολογική θεμελίωση του Πολιτικού και ο ρόλος της ισχύος στην αθέσπιστη διεθνή πολιτική: Πολιτικός στοχασμός versus Πολιτική Θεολογία http://wp.me/p3OlPy-1no - http://wp.me/p3OqMa-1hI

    ΗΘΙΚΗ και ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ, Η μη θεσπισμένη ισχύς στην διεθνή πολιτική. Πολιτική θεολογία versus πολιτική θεωρία και η σημασία της αξιολογικά ελεύθερης περιγραφής και ερμηνείας των διεθνών φαινομένων ¬- http://wp.me/p3OlPy-1bH - http://wp.me/p3OqMa-13c

    ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΈΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΎ ΚΑΙ Η ΚΑΤΆΛΗΞΉ ΤΟΥ: ΚΑΤΕΞΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ,ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ http://wp.me/p3OqMa-138

    ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΡΟΚΑΝΙΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΚΔΟΧΗ ΤΩΝ ΣΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΜΟΡΡΩΝ http://wp.me/p3OlPy-1kS

    ΤΑ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΡΑ, Η «ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ» και συνθήκες που την κατεδαφίζουν. http://wp.me/p3OqMa-1n1

    Π. Ήφαιστος, ΤΑ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΡΑ, Η «ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ» και συνθήκες που την κατεδαφίζουν. http://wp.me/p3OlPy-1bQ - http://wp.me/p3OqMa-15l

    ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ, ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ, ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ, ΔΕΣΠΟΤΕΙΑ VERSUS ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ / ΙΣΧΥΡΕΣ… http://wp.me/p3OlPy-10O

    «ΔΕΝΔΡΟ-ΦΟΒΙΑ», «ΦΥΛΛΟ-ΦΟΒΙΑ», «ΦΥΣΗ-ΦΟΒΙΑ» ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ http://wp.me/p3OlPy-ZS

    Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΝΔΥΛΕΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΠΟΥ ΠΑΓΙΔΕΥΣΕ ΤΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟ http://wp.me/p3OlPy-ZB

    Μοντερνισμός, το ιδεολογικό φαινόμενο και η μεταμοντέρνα διολίσθηση προς τα ανθρωπολογικά Σόδομα και Γόμορρα. http://wp.me/p3OlPy-Zv

    ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΎ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ http://wp.me/p3OlPy-Vv

    ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ. ΤΟ ΑΒΑΣΤΑΚΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΧΑΟΣ http://wp.me/p3OlPy-OE

    Tο εθνοκρατοκεντρικό διεθνές σύστημα και η διαδρομή της ανθρωποκεντρικής πολιτικής θεμελίωσης http://wp.me/p3OlPy-1id

    ΖΙΑΚΑΣ: «ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ… http://wp.me/p3OlPy-I4

    Οι Έλληνες “μπουμπουνοκέφαλοι προοδευτικοί” http://wp.me/p3OlPy-BD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε καθηγητά ο κύριος Κοτζιάς δεν έχει καμία διάθεση να απολογηθεί ενώ πλέον φοβάμαι ότι ο ρόλος του είναι πολύ πιο ύπουλος δεν είναι τυχαίο ότι τα πάει καλά με τους εθνομηδενιστες με τους πιο φανατικούς εξ αυτών μαλιστα. Είναι προφανές τι έκανε απλώς είπε ψέματα για να αναλάβει την εξουσία.Το κακό είναι ότι κάνει ο,τι θέλει στο υπεξ γιατί τον πίστεψαν χωρίς να δίνει λογο σε κανέναν ως άλλος Ιωαννίδης

      Διαγραφή
  17. Κε Καθηγητά συγχαρητήρια για την αντικειμενική και τεκμηριωμένη άποψη σας. Δυστυχώς σήμερα και το αυτονόητο έχει γίνει δύσκολο.
    Όλοι κρίνονται για τα έργα τους και κυρίως επί των θεμάτων που διαχειρίζονται, το ταμείο θα το κάνουμε στο τέλος και για το Κυπριακό,το Σκοπιανό κλπ.
    Στην χώρα αυτή που η Αξιοκρατία έχει κακοποιηθεί αισχρα η κοινή λογική αφ'ενός λέει να γίνονται συγκρισεις (στην παρούσα φάση με τους "αστέρες" Γιωργάκη, Ντόρα κλπ), αφ'ετέρου να δουν κάποτε; το φως της δημοσιότητας όλα τα κρυμμένα στοιχεία των μεγάλων εγκλημάτων (Κυπριακό κλπ) για να μην πουλάνε Πατριωτισμο τα λαμόγια και να απαξιώνουν τους αφανείς ήρωες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ φοβάμαι ότι ο κύριος Κοτζιάς έχει προκαλέσει ζημιές μεγαλύτερες και από αυτές του γαπ.Δυστυχως δεν υπάρχει δικαιολογία για να συνεργάζεσαι στενά με εθνομηδενιστες που ο ίδιος κατονομαζες ως Τούρκους εθνικιστές προηγουμενα. Οι παλιότερες κυβερνήσεις με όλα τα καλά τους είχαν καταφέρει να αφήσουν τα εθνικά θέματα ανεπηρέαστα από την κρίση.Αυτη η κυβέρνηση με ευθύνη του κυρίου Κοτζιά τα έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να κερδίσει ανταλλάγματα ούτε εστω με βάση το εθνικό αλλά με βάση το κομματικό συμφέρον. Τα αποτελέσματα στη Θράκη στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα οποία είναι υπό τουρκική επιτροπεία μάλιστα και στην Κύπρο είναι δραματικά. Στο σκοπιανό θα δούμε επίσης γιατί ο κύριος Κοτζιάς χωρίς να έχει τίποτα χειροπιαστό βγαίνει και μιλάει για λύσεις δημιουργώντας προσδοκίες που θα μας γυρίσουν μπούμερανγκ. Γενικά αυτή η κυβέρνηση προκάλεσε μέσα σε τρία χρόνια πολύ μεγαλύτερη ζημιά από όση είχε γίνει από όλους τους εθνομηδενιστες μαζί τα τελευταία 40 χρόνια. Και αυτό είναι πολύ λογικό και εύκολα εξηγησιμο. Σε όλα τα κόμματα υπήρχε μια πολύ μεγάλη βουλευτών οι οποίο για διάφορους λόγους πίστευαν σε έθνος και πατρίδα με αποτέλεσμα να μην αφήνουν το γκρέμισμα των πάντων και μα αμύνονται ακόμα και να κερδίζουν μάχες. Τώρα δεν υπάρχει αυτή η γραμμή άμυνας.οταν αποφασίζει κάποιος να γκρεμίσει κάτι οι βουλευτές τον ρωτάνε γιατί δεν το εκθεμελιωσε κιόλας.Αυτη είναι η λυπηρη ιστορία μας και δυστυχώς τα πράγματα για την Ελλάδα δεν είναι καθόλου καλά. Επίσης ένα μεγάλο σφάλμα είναι ότι αποδυνδεετε την εξωτερική από την εσωτερική πολιτική.δυστυχως είναι το εσωτερικό που κατευθύνει την εξωτερική πολιτική και πολύ σπάνια το αντίθετο ίσως μόνο σε περίοδο πολέμου και πάλι όχι απαραίτητα.Επομενως είναι βέβαιο ότι δε θα μείνει τίποτα απολύτως όρθιο όταν τα σχολεία παράγουν παιδιά ελληνόφωνα και όχι Έλληνες όταν ίσως πάψουν καν να παράγουν παιδιά ελληνόφωνα τάχα λέει υπέρ της πολυπολιτισμικότητας που επιβάλλεται στην Ελλάδα με εποίκους που ούτε οι ίδιοι δε θέλουν να μείνουν εδώ καταλαβαίνετε την τραγωδία. Παρεμπιπτόντως ζω τα τελευταία χρόνια στην πιο πολυφυλετικη και πολυπολιτισμική χώρα όμως η παιδεία της χώρας παράγει βρετανούς και όχι Αφγανούς πακιστανούς κτλπ. Η χώρα μας έχει γίνει Μπανανία γιατί κυβερνάται από τα μεγαλύτερα νούμερα που έχουν βρεθεί στο έδαφος της για αυτό κοιτάξτε όλοι να σοβαρευτείτε.Το επιχείρημα με τους προηγούμενους τελείωσε αυτοί Ναι είναι χειρότεροι πολύ χειρότεροι πολύ πιο επικίνδυνοι. Δεν ξέρω τι δουλειά κάνετε επίσης όλοι εσείς και αν δεν είστε μετακλητοί γιατί αν είστε έχετε μηδενική αξιοπρέπεια τότε θα πρέπει να έχετε βαθειά προσβληθεί από τις εκφράσεις του υπουργού Άμυνας που δεν έχει δουλέψει ούτε μισή ώρα στη ζωή του αλλά έβριζε πωλητές πλασιέ και υπαλλήλους. Ντροπή!!!!! Όσο για τον κύριο Κοτζιά πλήρης απογοήτευση πλήρης αναντιστοιχία λογων έργων πολύ απλά μας είπε ψέματα

      Διαγραφή
    2. Αλεξανδρε
      Δεν εχω λογια για σενα..Ναναι περιφανη η μητερα σου...συμπολιτη...
      Σεμνα ...Δημητρης.

      Διαγραφή
    3. Αλέξανδρε πολύ ορθά τα λέτε.
      Θέλουν οι Νεομπολσεβίκοι με τον ΚΟΤΖΙΑ μαζί ΚΑΤΑΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΑΣ να διαλύσουν την ΕΛΛΑΔΑ γεωγραφικά καθώς και την εθνική συννοχή της.Στόχος όπως έπραξε ο Λένιν είναι φυσικά και η Ορθόδοξος Εκκλησία...
      Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΑΚΜΑΙΟΣ ΔΥΝΑΤΟΣ.Ελεος.
      Και ο Κοτζιάς πρωτοπαλλήκαρο της ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗΣ.
      Απορούμε πώς το Σαιτ σας καμαρώνει για έναν ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟ;

      Διαγραφή
  18. Συγχαρητηρια σε ολους.Αξιολογοι ανθρωποι αξιολογες αναλυσεις.Ποιοτικη γνωση..και κριση.Συγχαρητηρια ειληκρινα σε ολους.
    Ομως...εκει εξω...εχουμε 10.000.000 απλους ανθρωπους ζαλισμενους απ ολα πουγιναν...με περιορισμενες γνωσεις...αμηχανους...που ΠΡΕΠΕΙ να σωθουν αμεσα.. πριν χαθουν ολοι στην ληθη...στο σκοταδι.Ειναι χρεος Ελληνικο..
    γιατι ειναι Ελληνες...με ιστορια χιλιαδων ετων...Πως μπορεις να βοηθησεις μικρα παιδια που θελουν οδηγο να βρουν την λυτρωση ...αν μιλας ανωτερα μαθηματικα σε παιδια που μολις γνωριζουν προσθεση ?? Σ αυτο το ερωτημα οι αξιολογοι ομιλητες πρεπει να απαντησουν...Απλα..καθαρα...κατανοητα...και αμεσα...διοτι ο χρονος τρεχει ιλιγγιωδως...σε μια κατευθυνση προς την αβυσο....Αν υπαρχει μια αναγκη αυτη ειναι η υψιστη.Κι αυτο θαναι η προσφορα των πνευματικων αξιολογων ανθρωπων που δεν ..λουφαξαν σε ενα κουτι κλειστο με πνευμα σκετο..και κρυφο.Αν υπαρχει μια ντροπη στον τοπο απεριγραπτη πιο πανω απ ολες....αυτη ειναι...Οτι οι πνευματικοι οδηγοι μας.....πουλησαν ενα τρελο σακκουλι ποιηση της ιστοριας...για ενα τρενο τακτοποιηση......Αν ειναι κατι που μπορειτε αξιολογοι ανθρωποι και συμπολιτες να δωσετε στα 10.000.000 ...δωστε το...αφηνοντας το κουτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σχόλιο με αφορμή : Alexandros30 Νοεμβρίου 2017 - 9:31 π.μ.

    Κύριε Αλέξανδρε, δεν έχω πρόθεση να προσβάλω κανένα, ούτε εσάς. Αλλά με υποχρεώνετε να σας κρίνω και να πω ότι συμεριφέρεστε ως ταύρος εν υαλοποωλείω. Γιατί το κάνετε; Μήπως πρέπει να στείλουμε τον κύριο Κοτζιά στο σπίτι του και να φέρουμε εσάς στο υπουργείο; Ήμαρτον. Έτσι ξεσπαθώνετε πάντα, με χαντζάρα; Αναγκάζομαι να μιλήσω έτσι, συγχωρέστε με. Δυστυχώς μόνο για διαδήλωση με πλακάτ στο δρόμο είσαστε χρήσιμος, αν συμπεριφέρεστε μα αυτό τον τρόπο. Δηλαδή σε ποιον απευθύνετε τη λέξη "ΝΤΡΟΠΗ" με πέντε (αριθμός 5) θαυμαστικά;



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ο κύριος Κοτζιάς ήταν όσα έλεγε δε θα ήτν εκεί και δεν θα χρειαζόταν να τον στείλει κανείς σπίτι του. Όσον αφορά τα υπόλοιπα δεν θα ανεχτώ και ολυτε θα μιλήσω ευγενικά για έναν άεργο απατεώνα ο οποίος με θράσος χιλίων πιθήκων βρίζει στη βουλή όλους τους Έλληνες

      Διαγραφή
    2. Αλέξανδρε τώρα βλέπω και αυτό. Ας πω δύο λόγια. Πρώτον, ξεκαθάρισα ότι δεν είμαι δικηγόρος κανενός και ούτε συστήνω σε κανένα να είναι δικηγόρος της ανθρώπινης φύσης, των μεταλλάξεων των ανθρώπων κτλ. Δεύτερον, ενδιαφέρει, τονίζω και πάλιν, εάν μετά από δύο αιώνες εξάρτησης δημιουργείται κάποιος διαφορετικός διπλωματικός προσανατολισμός από αυτόν της πριν και μετά τον Πιπινέλλη εποχής. Τρίτον, δεν ξέρω πότε έβρισε όλους τους Έλληνες αλλά αν κάτι τέτοιο έκανε ας αιτιολογήσει ο ίδιος. Καλύτερα όμως όταν λέμε μια τόσο βαριά κατηγορία να περιγράφουμε το συμβάν. Τέλος, για λόγους τάξεως, μπορεί κανείς να διαφωνεί όπως εγώ για ιδεολογικές και κομματικές τροχιές πολλών ίσως και μερικών δικών μου εάν έτυχε αλλά τονίζω ότι ο Ψυχρός Πόλεμος και η μεταψυχροπολεμική εποχή δημιουργούν διαμορφωτική δίνη η οποία μπορεί να ξυπνήσει πολλούς και να τους προσανατολίσει σωστά. Για λόγους ηθικής τάξης, επίσης, τυγχάνει να γνωρίζω ως συνάδελφο τον ΝΚ. Δεν είναι άεργος ο δε λέξη απατεώνας είναι απαράδεκτη. Είτε διαφωνεί κανείς μαζί του είτε όχι έχει πολλά χρόνια σπουδών, εργοδοτήθηκε πολλές δεκαετίες και είναι ένας από τους πλέον σκληρούς ερευνητές και συγγραφείς με χιλιάδες σελίδες δημοσιεύσεων.

      Διαγραφή
  20. Παρακολουθώντας τα λεγόμενα και την εξέλιξη της συζήτησης, επιβεβαιώνομαι σε αυτό που υποψιαζόμουνα και φοβόμουνα. Οι περισπούδαστες λεκτικές ανταλλαγές μοιάζουν με ένα πολύ περίεργο εκκρεμές. Ξεκινάμε από φιλοφρονήσεις και χάιδεμα αυτιών στο ένα άκρο. Μετά το εκκρεμές διανύει ένα απέραντο μεσαίο χώρο όπου εναποθέτουμε μια σωρεία τοποθετήσεων με υπέρμετρους χαρακτηρισμούς, κάτι βουνά παρατηρήσεων που υπερακοντίζουν όσα αρχικά είπε κάποιος με τον οποίο μάλλον συμφωνούμε. Το λίαν περίεργο του εκκρεμούς είναι ότι είναι «κουτσό», ποτέ δεν φτάνει στο άλλο άκρο ! Κανένας δεν βγαίνει να διαφωνήσει, π.χ. λέγοντας εγώ είμαι δοσίλογος βρε παιδάκι μου, εγώ είμαι «Αληλλέγγυος» και πληρώνομαι από τον Σόρος, π.χ. εγώ «διαφωνώ κάθετα και οριζοντίως» με τον κύριο Ήφαιστο, είναι απαράδεκτος! Όλοι, μα όλοι είναι ομοϊδεάτες σ’ αυτόν τον μάταιο κόσμο μας. Τότε προς τί η τόση συζήτηση κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι;
    Πού θέλω να καταλήξω; Όχι δεν παριστάνω τον έξυπνο. Ατυχώς δεν αντιλαμβανόμαστε και δεν περιοριζόμαστε στο ζητούμενο και στο ποθούμενο στις λεκτικές ανταλλαγές μας. Θα τη σώσουμε τη χώρα από τον κατήφορο ή όχι; Επιτέλους θα υπάρξει ένα «μέτωπο κοινωνίας» -- δηλαδή εσείς και εγώ -- που θα δηλώνει «παρών» συμμετέχοντας (στο μέγεθος του εφικτού και κατά τις διανοητικές δυνατότητες του καθενός) στην αποκαλούμενη αναίμακτη επανάσταση για τη σωτηρία αυτής της δόλιας χώρας;
    Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν αρμόδιοι και σίγουρα αρμοδιότεροι ημών για το έργο, η κοινωνία και το κράτος λειτουργεί (στο βαθμό που λειτουργεί) με «αντιπροσωπευτικό σύστημα δι’ εξουσιοδοτήσεως» , ψηφίζουμε και αναθέτουμε σε κάποιους τρίτους να μας διοικήσουν. Αλλά προς όφελός μας, όχι προς ζημίαν ημών. Εδώ λοιπόν σε θέλω κάβουρα, να περπατάς στα κάρβουνα. Εμείς τα μη εξουσιοδοτημένα άτομα προσπαθούμε να οργανωθούμε για να στηρίξουμε τους θεσμοθετημένα και επίσημα αρμόδιους του συστήματος. Γιατί; Επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι οι μηχανισμοί του συστήματος μάλλον παρεξέκκλιναν της ορθής πορείας, δεν (εξ)υπηρετούν εμάς ως κοινωνικό σύνολο ικανοποιητικά, ούτε αποκλειστικά.
    Και ερωτώ -- για να καταλήξουμε κάπου:
    Πιστεύετε πως αυτά πού λέμε και (υπο)στηρίζουμε μέσα στο παρόν «μπλογκ» βγάζουν σε ξέφωτο; Όντως συμβάλλουμε συνειδητά άραγε, ή ο καθένας άδραξε (ασυνείδητα λέω) μια ωραία ευκαιρία για αυτοβαυκαλισμό; Περνάμε τον καιρό μας, πλάκα κάνουμε;
    Νομίζω (και λυπάμαι) πως δεν καταλάβαμε όλοι το ΕΙΔΟΣ της ενασχόλησης εδώ μέσα, ούτε κατά διάνοιαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Υστερόγραφο (μέρος 1)
    Νομίζω ότι η συζήτηση εξαντλήθηκε και ευχαριστώ όσους μου έδωσαν την ευκαιρία για κάποιες ακόμη επισημάνσεις. Τα ζητήματα που θίγονται ούτως ή άλλως δεν εξαντλούνται ούτε ήταν αυτός ο σκοπός της σύντομης παρούσης παρέμβασης. Όσον με αφορά αυτή η παρέμβαση και άλλες εδώ και αλλού στο διαδίκτυο καταμαρτυρούν κάποια πράγματα. Επισημαίνουμε μερικά και κύρια:
    • Όπως και σε άλλα θνησιγενή κράτη επί ενάμιση περίπου αιώνα οι κοινωνίες βομβαρδίστηκαν με ανύπαρκτα Δυτικά και Ανατολικά μοντερνιστικά ιδεολογικά δόγματα. Ιδεολογικό δηλητήριο που εσχατολογικά ωραιοποιημένο χρησίμευε ως μεταμφίεση ηγεμονικών αξιώσεων ισχύος. Αυτό προκάλεσε βαθιά πνευματικά ρήγματα, εμφύλια σύνδρομα που ενισχύθηκαν από την ψευδεπίγραφη έμμεση αντιπροσώπευση που έθρεψε το προγραμματικά διαιρετικό υπέρ των δεσποτικών εξουσιών κομματικό σύστημα. Τουτέστιν, όπως σωστά λένε κάποιοι, εναλλασσόμενες συμμορίες που υπηρετούν τα ελίτ του εξ αντικειμένου δεσποτικού συστήματος. Τονίζω ότι αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.
    • Αυτές και άλλες παθογένειες κατοπτρίζονται με μύριους τρόπους στην καθημερινότητα της κοινωνικοπολιτικής ζωής και έβλαψαν πλέον βαθύτατα μεγάλα τμήματα των μελών των κοινωνιών. Οι θέσεις είναι πλέον προγραμματικά ειλημμένες και δεν απορρέουν από δημοκρατική συζήτηση επιχειρηματολογικά τεκμηριωμένη. Ετοιμοπόλεμα ακόμη και τα θύματα εκτοξεύουν κομματικά και ιδεολογικά συνθήματα αντί να διατυπώσουν επιχειρήματα και ο πολιτισμένος διάλογος είναι εξαίρεση παρά κανόνας. Όταν δε κανείς μιλά η γράφει και επιθυμεί να ενσωματώσει αποχρώσεις, κύματα ειδοποιών διαφορών και ιεραρχήσεις των ζητημάτων που τίθενται και των διλημμάτων που υπάρχουν, απλά κανείς ή ελάχιστοι τα προσέχουν με αποτέλεσμα να κυριαρχούν τα συνθήματα, οι χαρακτηρισμοί, οι ύβρεις, οι αφορισμοί, η σύνδεση με μη σχετιζόμενα πράγματα και δίκην εισαγγελέως εκτόξευση ισοπεδωτικών καταγγελιών, δικαστικές αποφάσεις και λεκτικές εκτελέσεις αυτών των αποφάσεων. Αυτή είναι πλέον η δημόσια σφαίρα στην Ελλάδα αλλά όχι μόνο.
    • Ακόμη πιο σημαντικό, ενώ έπρεπε κύριο δόγμα πολλών και σίγουρα του υποφαινόμενου να είναι πως «ἕν οἶδα, ὅτι οὐδέν οἶδα», τα αντίπαλα επιχειρήματα εκφέρονται αυθαίρετα ως αλάνθαστα, επί ζητημάτων μάλιστα που ολοφάνερα πολλοί το «οὐδέν οἶδα» καλύτερα να το μετατρέπουν σε «στρεβλά οἶδα», «κομματικά οἶδα», «ιδεολογικά οἶδα», «ανάποδα οἶδα» κτλ, και μάλιστα επί θεμάτων που δεν θέλουν πολύ κόπο για να μάθει κανείς τους άξονες. Για παράδειγμα, την εξέλιξη των Νέων Χρόνων, την υφή του μοντερνισμού, το πώς Αναγέννηση και Διαφωτισμός εντάσσονται στον μοντερνισμό, το πώς γεννήθηκαν τα ποτέ γεννηθέντα, παρά μόνο ως εσχατολογική επίφαση / πολιτική θεολογία, ιδεολογικά δόγματα και τα λοιπά, κυρίως δε τι είναι δημοκρατία και τι είναι ελευθερία. Αυτά βέβαια θέλουν λίγο
    συνεχίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Υστερόγραφο μέρος 2
    διάβασμα αλλά δεν είναι δύσκολο κανείς να κατανοήσει τους άξονες για να μην είναι έρμαιο στοχαστικής και πολιτικής κακοποίησης. Για τους Έλληνες, βέβαια, είναι ιλαροτραγικό το γεγονός πως ενώ διατείνονται ότι είναι κληρονόμοι της Ελληνικότητας δεν γνωρίζουν το Αλφαβητάριο της έννοιας Δημοκρατία και Ελευθερία. Εντάξει, οι εθνομηδενιστές κατέλαβαν σχολεία, πανεπιστήμια, μέσα ενημέρωσης και μεγάλα μέσα επικοινωνίας. Υπάρχει εμπόδιο να διαβάσει κανείς τον Αριστοτέλη ή τον Θουκυδίδη ή ακόμη καλύτερα τον Όμηρο;

    Τέλος, ακολουθεί το τελευταίο μέρος της παρέμβασής μου. Πρόσεξα ότι η αναπαραγωγή του εδώ στον Ινφογνώμων πρέπει να έχει γίνει λίγο πριν το συμπληρώσω με την εξής κατάληξη:
    «Καταληκτικά, η ανάλυση που προηγήθηκε ενώ συνηγόρησε με κάποιους νέους προσανατολισμούς του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά αφότου ανέλαβε το πηδάλιο της Ελληνικής διπλωματίας ταυτόχρονα άσκησε κριτική για δύο αλληλένδετα ζητήματα. Πρώτον, το έλλειμμα κράτους που θα παράγει στρατηγική και τα αίτια αυτού του ελλείμματος. Δεύτερον, το γεγονός πως παρά την μεγάλης σημασίας διαφοροποίηση της Αθήνας για τα ζητήματα των λεγόμενων εγγυήσεων και των Τουρκικών στρατευμάτων, μένει ανοικτό το εξίσου σημαντικό ζήτημα του είδους λύσης που προωθείται στην Κύπρο. Είναι αλήθεια, εν τούτοις, πως η κόντρα στο ρέμα υποστήριξη της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και ο τερματισμός των Εγγυήσεων για τα Ελληνικά δεδομένα ήταν αποφασιστικής σημασίας.
    Ονομάσαμε Επανάσταση ή αφετηρία διπλωματικής επανάστασης τον τρόπο διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη και τις Μεγάλες Δυνάμεις. Η προσέγγισή μας δεν προσωποποιεί ενώ στέκεται κριτικά ακόμη και σε αυτά που συνηγορεί. Ταυτόχρονα, όπως εξηγήσαμε πιο πάνω, απορρίπτονται δίκες και καταδίκες απόρροια εμφύλιων συνδρόμων του παρελθόντος. Κύριο είναι στάσεις, αποφάσεις και προσανατολισμοί σε παρόντα χρόνο. Επικεντρωθήκαμε περισσότερο στους προσανατολισμούς και τις
    Συνεχίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Υστερόγραφο μέρος 3
    προϋποθέσεις που δημιουργούνται και λιγότερο σε συγκεκριμένες αποφάσεις ή και σε πολλά ζητήματα που λιγότερο ή περισσότερο εμπίπτουν στα πεδία αρμοδιότητας ενός Υπουργού Εξωτερικών.
    Αυτών λεχθέντων, όλα είναι δυναμικά και θα στεκόμαστε κριτικά, ιδιαίτερα εάν αλλάξουν οι προσανατολισμοί που πιο πάνω θεωρήσαμε επαναστατικούς ή αφετηρία μιας διπλωματικής επανάστασης που δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης μιας εθνικής στρατηγικής. Αυτό απαιτεί, όπως είπαμε, ισχυρό κράτος, κρατική θεωρία συμβατή με τον σύγχρονο κόσμο και στρατηγικές επιλογές που εκπληρώνουν τα εθνικά συμφέροντα όπως ορίζονται. Συνοψίζουμε κάποια σημεία για τα οποία θα πρέπει να καιροφυλαχτούμε:
    • Σταθερός προσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής ενός βιώσιμου κράτους μέσα στο ανταγωνιστικό κρατοκεντρικό σύστημα είναι η αδιάλειπτη πάλη για την εκπλήρωση των εθνικών συμφερόντων (βλ. τυπολογία στον πίνακα που παρεμβάλλεται πιο πάνω)
    • Στην ΕΕ διαπραγματευόμαστε ως ισότιμο μέλος και όπως κάνουν όλα τα κράτη-μέλη εγείρουμε αξιώσεις συμβατές με τα εθνικά μας συμφέροντα.
    • Με τα ισχυρότερα κράτη διαπραγματευόμαστε εξεζητημένα για συμμετρικές και ισόρροπες σχέσεις.
    • Στα Βαλκάνια και όσον αφορά την Τουρκία απορρίπτουμε κάθε αναθεωρητική αξίωση και αποτρέπουμε τις απειλές που εγείρονται.
    • Στην Κύπρο η Ελλάδα εμμένει ακλόνητα όχι μόνο στην αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και τον τερματισμό των εγγυήσεων αλλά και για μια βιώσιμη λύση σύμφωνα με την διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα. Στρατηγικά μιλώντας η Κύπρος όπου ζουν ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες η Ελλάδα έχει ζωτικά εθνικά συμφέροντα και δεν αμελεί να το διακηρύσσει και να αποφασίζει ανάλογα. Μη βιώσιμη λύση του Κυπριακού, εξάλλου, σημαίνει ομηρία του νεοελληνικού κράτους και ανεπίστροφη στρατηγική του παγίδευση. Συνεχίζει να λέγεται ότι «το είδος της λύσης είναι υπόθεση των κυπρίων». Αυτό είναι μεγάλο λάθος μια σειρά λόγων ενώ είναι και εξωπραγματικό καθότι συνομιλούμε με την Τουρκία και όχι με τους Τουρκοκύπριους καθότι οι έποικοι είναι πλέον πλειοψηφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Καθηγητά δεν είστε καλά ενημερωμένος ορίστε η επίσημη θέση του ελληνικού κράτους http://www.greeknewsagenda.gr/index.php/topics/politics-polity/6272-foreign-minister-nikos-kotzias-we-want-a-solution-to-the-cyprus-issue

      "To this end, a federal police force will be created and will be comprised of 50% Turkish Cypriots and 50% Greek Cypriots. Beyond the federal police, there will be an international police force that will step in case that the federal police force proves inadequate"

      Και το κερασάκι στην τούρτα

      "The Turkish Cypriots will have full political equality. They will have a right to a veto on all of the important issues. And the High Court will be made up of four judges from each ethnic group. This is much greater equality than is usual in federal states"

      Αυτή είναι η κληρονομιά του υπουργού.

      Κύριε Καρασάβα να τον χαίρεστε

      Διαγραφή
    2. Αλέξανδρε, στο κείμενό μου προσπάθησα μιλώντας για τους προσανατολισμούς και μόνο αυτούς να αναδείξω και προϋποθέσεις και ειδοποιούς διαφορές. Υπογραμμίζοντας ότι στο Κυπριακό αλλά και σε άλλα δεν συμφωνώ σε όλα με τον κ Κοτζιά ταυτόχρονα δεν λέω πολλά που γνωρίζω και μάλιστα πρωτογενώς. Αυτό δεν μου το επιτρέπει η δεοντολογία αλλά και δεν ήταν ο σκοπός της παρέμβασης. Ενδεικτικά και γενικά σας απαντώ μόνο ότι 1. Οι αντιδράσεις στην Λευκωσία ήταν αρχικά πολλές. 2. Η νέα γραμμή του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών αντιμετωπίστηκε πολύ εχθρικά στην Αθήνα από το γνωστό σύστημα που έβαλε εκατοντάδες υπογραφές κάτω από κείμενο υπέρ του του αντιδημοκρατικού και ανελεύθερου σχεδίου Αναν. 3. Σε όλα τα πήγαινε-έλα στην Ελβετία τίποτα δεν ήταν, λέω με νόημα, γραμμικό ή ευνοϊκό για την νέα γραμμή του υπουργείου εξωτερικών. 4. Στην Κύπρο έγιναν δηλώσεις που υπονόμευαν την νέα γραμμή τις οποίες η Αθήνα έπρεπε να χειριστεί με προσοχή. 5. Τα πρόσωπα που στήριξαν μια νέα γραμμή σε ένα τόσο μεγάλο πεδίο του προβλήματος εξυβρίστηκαν χυδαία από πολλά αριστεροδεξιοκεντρώα πεδία. Τελειώνω: Πολλά μέτωπα είναι ανοικτά της Κύπρου και όχι μόνο και με δεδομένα τα ελλείματα που γράψαμε ως κράτος δίνουμε μάχη. Ο Κύριος Αναστασιάδης με αυτά που δέχθηκε στην Ελβετία έδωσε την Κύπρο την Τουρκία σερβιρισμένη χειροπόδαρα μέσα σε πιάτο. Εάν κερδίσει τις εκλογές ή ακόμη και εάν δεν τις κερδίσει θα δοθεί μεγάλη μάχη εξ ου και η κριτική που κάνω που κανείς δεν επισήμανε για την ανάγκη η Αθήνα και ο Υπέξ να μιλήσουν για μια βιώσιμη λύση έστω και εάν η Λευκωσία έντρομη σέρνεται στην Αυλή του Ερντογάν. Έχουμε και την μυστήρια έλευση του τελευταίου στην Αθήνα. Πολλά λοιπόν είναι ρευστά και δίνεται μεγάλη μάχη από λίγους ενώ τους πολλούς τους παίρνει το γνωστό ποτάμι. Ακόμη και αν η Τουρκία δεχθεί να αφήσει τις εγγυήσεις έναντι κάποιων διασφαλίσεων και να αποχωρήσουν τα στρατεύματα τίποτα δεν σημαίνουν αυτό όταν θα είναι πλέον συγκυρίαρχος με το κρατικό έκτρωμα που ο ΝΑ συμφώνησε όπου οι έποικοι στην άλλη πλευρά είναι, επιπλέον, πλειονότητα. Σε οριακές στιγμές λοιπόν της Ελλάδας και της Κύπρου θλίβει να λειτουργούν πολλοί με όρους κομμάτων, ιδεολογικών ή και προσωπικών αντιπαθειών. Επιχειρήματα λοιπόν και όχι συνθήματα, ουσία και το μείζον μετράει, κάθε σωστός προσανατολισμός πρέπει να ενθαρρύνεται και υπεράνω όλων μέριμνα να παγιδευτούμε ανεπίστροφα και καταστροφικά.

      Διαγραφή
    3. Κύριε καθηγητά νομίζω καταλαβαίνετε μόνος σας ότι δεν μου απαντήσατε σε αυτά που σας ανέβασα. Ο Κοτζιάς δεν ελέγχεται από κανέναν και μπορεί να κάνει ο,τι θέλει προφανώς έχει κάνει τις επιλογές του και είναι ξεκάθαρες.. .επέλεξε να είναι εχθρός της πατρίδας

      Διαγραφή
  24. Ευχαριστώ ευχόμενος κουράγιο και καλή τύχη (είναι απαραίτητη και αυτή). Και να μας φωτίζει ο Θεός να συνετιστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.