18/11/17

«Ο Ζάεφ υποσχέθηκε στον Μπορίσοφ να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της χώρας»

«Ο Ζάεφ υποσχέθηκε στον Μπορίσοφ να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της ‘Μακεδονίας’»

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, είπε στον Βούλγαρο πρωθυπουργό,Μπόικο Μπορίσοφ, ότι θα αλλάξει το όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Η αλλαγή του ονόματος από τον Ζάεφ, αναγγέλθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τη συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία.
Πηγές κοντά στη βουλγαρική κυβέρνηση λένε ότι οι πληροφορίες για την αλλαγή του ονόματος της χώρας , ο Μπορίσοφ το εμπιστεύθηκε σε συνεργάτες του. Σύμφωνα με αυτούς, η αλλαγή του ονόματος ήταν μία προϋπόθεση για την υπογραφή της συμφωνίας Σχέσεων Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία.

Συγκεκριμένα, ο Μπορίσοφ επέμεινε ότι η πΓΔΜ πρέπει να αλλάξει το όνομα της, επειδή έκρινε ότι είναι ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, το επιβεβαίωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ηλεκτρονική πύλη mkd.mk. Τόνισε ότι η πΓΔΜ πρέπει να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα, όπως το θέμα της ονομασίας, και πρόσθεσε ότι όσο πιο σύντομα γίνει αυτό τόσο πιο σύντομα θα εισέλθει στο ΝΑΤΟ, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό εγγυήσεις στη συνολική ασφάλεια.

Επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος έρχεται επίσης από την τελευταία συνέντευξη του Ζάεφ, στη βουλγαρική εθνική τηλεόραση- BTV.

Ο Ζάεφ δήλωσε ότι το βόρειο τμήμα της Ελλάδας ονομάζεται περιοχή Μακεδονίας και θέλει να καθορίσει έναν διαχωρισμό αυτής της περιοχής με το κράτος (των Σκοπίων), επομένως πρέπει να βρεθεί μια λύση που να καθορίζει ευκρινώς τα όρια του κράτους (των Σκοπίων).

Σύμφωνα με τον Ζάεφ, οι ηγέτες επιλέγουν μια λύση, η οποία είναι καλή για τους πολιτες, επιβεβαιώνοντας τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Μπουσάρ Οσμάνι ότι η διαμάχη για το όνομα σύντομα θα επιλυθεί χωρίς δημοψήφισμα.
(Στοιχεία από infoplus.mk)
--
The Hellenic Information Team

2 σχόλια:

  1. Προσωπικά εκτιμώ ότι στην φάση αυτή ο Ζάεφ προετοιμάζει την κοινή γνώμη των Σκοπίων, προκειμένου να γίνει "εύπεπτη" η νέα ονομασία. Η Βουλγαρία αποτελεί τον "μεγάλο αδελφό" των Σκοπίων", με αρκετές χιλιάδες Σκοπιανών να αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι έχοντας ήδη Βουλγαρικά διαβατήρια. Οι Αλβανοί γνωρίζουν ότι ο επιθετικός προσδιορισμός "σλάβο" δεν υπάρχει σε καμμία ατζέντα, οπότε είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν σε όποιον γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως Βόρεια Μακεδονία (Severnomacedonjia), η Μακεδονία του Βαρδάρη (Vardarska Macedonija). Οι ονομασίες Δυτική Βουλγαρία, Ανατολική Αλβανία και Νότια Σερβία δεν είναι στο τραπέζι είναι το μόνο σίγουρο!!! Οψόμεθα...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κακό δεν είναι ότι είναι έτοιμοι αυτοί να συμφωνήσουν σε όποιον γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά ότι είμαστε κι εμείς. Και τότε θ' αρχίσουν τα προβλήματα. Ήταν μέγιστο σφάλμα η εγκατάλειψη τής γραμμής τού 1992 ("ούτε Μακεδονία, ούτε παράγωγο") και τα σφάλματα πληρώνονται.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.