5/11/17

Λίβανος - Η παραίτηση του Χαρίρι - Η εναρκτήρια πυροδότηση του σαουδαραβικού πολέμου κατά της Χεζμπολάχ

Flag of Hezbollah.png
Moon of Alabama (USA)
(Ενημέρωση 5.11, 3 πμ) - Αφού δημοσιεύσαμε το παρακάτω κείμενο, οι Σαουδάραβες άρχοντες ξεκίνησαν ένα "γενικό καθαρισμό του σπιτιού τους" στη Σαουδική Αραβία. Πολλοί πρίγκιπες και επιχειρηματίες συνελήφθησαν. Η νέα εξέλιξη θα καλυφθεί σε ένα άλλο κείμενο αργότερα σήμερα. 
---
Πριν από τέσσερις ημέρες, ρωτήσαμε:  Τέθηκε η «Μετριοπαθής Αλ Κάιντα»  να στοχεύσει τη Χεζμπολάχ; . Η σιωπηρή απάντηση στο κείμενο ήταν «Ναι, ο πόλεμος έρχεται στον Λίβανο».
Σήμερα ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Αλ-Χαρίρι  παραιτήθηκε με μια δήλωση από τη Σαουδική Αραβία στο τηλεοπτικό σταθμό της Σαουδικής Αραβίας Al Arabia ( βίντεο ). Αυτή ήταν η εναρκτήρια βολή του πολέμου στο Λίβανο.

Ο άξονας Σαουδική Αραβία-Ισραήλ-ΗΠΑ θα χάσει αυτόν τον πόλεμο, ενώ το Ιράν και η Ρωσία θα τον κερδίσουν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο εξαιρετικά σεχταριστής Σαουδάραβας υπουργός των Υποθέσεων του Κόλπου, Thamer al-Sabhan,  απείλησε τη  Χεζμπολάχ στο Λίβανο και προανήγγειλε εκπλήξεις:
Ο πολεμοχαρής υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας για θέματα του Περσικού Κόλπου, Thamer al-Sabhan, ζήτησε τη Δευτέρα να «ανατραπεί η Χεζμπολάχ» και υποσχέθηκε «εκπληκτικές» εξελίξεις στις "προσεχείς ημέρες" 
...
 
Αναφερόμενος στο
tweet του της Κυριακής για την κυβέρνηση του Λιβάνου, ο υπουργός είπε: Απευθυνόταν το tweet μου στην κυβέρνηση επειδή το Κόμμα του Σατανά (Χεζμπολάχ) εκπροσωπείται σε αυτή και είναι τρομοκρατικό κόμμα. Το ζήτημα δεν είναι να ανατραπεί η κυβέρνηση, αλλά μάλλον να ανατραπεί η Χεζμπολάχ. " 

" Οι επόμενες εξελίξεις θα είναι σίγουρα εκπληκτικές ", πρόσθεσε ο Αλ Σαμπάν.
Ενώ οι μάχες στη Συρία και το Ιράκ ήταν σε εξέλιξη, ο Λίβανος διατηρήθηκε σε ειρήνη. Με τους πολέμους που τελειώνουν το Λίβανο είναι και πάλι ο τόπος όπου διεξάγονται μάχες δι’ αντιπροσώπων. Στα μέσα Οκτωβρίου, ο Joseph Bahout προέβλεψε  αυτή την εξέλιξη:

Σε περιφερειακό επίπεδο, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναζητούν τώρα τρόπους για να αντισταθμίσουν την απώλεια της Συρίας σ’ ένα τόπο όπου θα μπορούν να προκαλέσουν και να κάνουν να αιμορραγεί το Ιράν. Μια ανανεωμένη επιθυμία για να αντιστραφεί η τοπική τύχη τους μπορεί να τους οδηγήσει να προσπαθήσουν να ανακτήσουν μια βάση στο Λίβανο. Οι χώρες του Κόλπου, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν το Ιράν να αποκομίσει τα οφέλη μιας νίκης στη Συρία. Αν ποτέ επιχειρούν να εξισορροπήσουν την περιφερειακή σχέση με την Τεχεράνη στο Λεβάντε, ο μόνος τόπος για να γίνει αυτό είναι ο Λίβανος, παρά τους πολλούς κινδύνους που θα συνοδεύουν μια τέτοια προσπάθεια.
Σε μια τέτοια περίπτωση, και παρά την επιφυλακτικότητα να θέσει σε κίνδυνο το «ιερό» της στο Λίβανο, η Χεζμπολάχ δεν θα είχε άλλη επιλογή παρά να δεχθεί μια τέτοια πρόκληση, ειδικά αν υπάρχει ισραηλινή συνιστώσα.

Η λιβανική πολιτική ρυθμίζεται από μια περίπλοκη συμφωνία. Το στρατόπεδο των Σουνιτών, που χρηματοδοτείται από τους Σαουδάραβες, κατέχει τη θέση του πρωθυπουργού. Τη θέση του προέδρου κατέχει ο Χριστιανός πρώην στρατηγός Michel Aoun. Η θέση του Προέδρου του Κοινοβουλίου κατέχεται από τον αρχηγό του σιϊτικού κινήματος Shia Amal Nabih Berri. Πριν από δύο μήνες, ο Berri  πρότεινε  εκλογές για νέο κοινοβούλιο πριν από το τέλος του έτους. Οι εκλογές θα μείωναν πιθανώς το ποσοστό των Σουνιτών.

Ο Saad Al-Hariri τέθηκε στη θέση του πρωθυπουργού μετά από μια μακρά διαμάχη στο Λίβανο που είχε αναζωπυρωθεί όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας του Saad, Rafic Hariri, πρώην πρωθυπουργός. Η Χεζμπολάχ κατηγορήθηκε για τη δολοφονία αυτή, αλλά μια ισραηλινή πλοκή φάνηκε πιο πιθανή.

Η οικογένεια Hariri έκανε τα χρήματά της ως ιδιοκτήτης της Saudi Oger, μιας κατασκευαστικής εταιρείας στη Σαουδική Αραβία. Οι Hariris έχουν σαουδαραβικά διαβατήρια. Η επιχείρηση έχει πάει άσχημα κάτω από τον Χαρίρι junior. Τον Ιούλιο η Saudi Oger έκλεισε το κατάστημα της και η πρώην δισεκατομμυριούχα οικογένεια φημολογείται ότι χρεοκοπήθηκε. Οι Σαουδάραβες ηγέτες τους χορηγούν.

Ο Χαρίρι διόρισε πρόσφατα Λιβανέζο πρεσβευτή στη Συρία. Χθες ο Χαρίρι δέχτηκε τον Αλί Βελαβάτι στη Βηρυτό, κορυφαίο σύμβουλο του ανώτατου ηγέτη Χαμενεΐ του Ιράν. Δεν άρεσε στους Σαουδάραβες. Το σχέδιο Thamer τέθηκε σε κίνηση. Έστειλαν ένα ιδιωτικό αεροσκάφος και έσυραν τον Χαρίρι στο Ριάντ. Εκεί ο Σαουδάραβας κλόουν πρίγκιπας Mohammad bin Salman έδωσε στον Χάριρι τη δήλωση παραίτησής του (που γράφτηκε από τον Thamer;) για να την διαβάσει στη σαουδική τηλεόραση.

Ειρηνικός συναγερμός: Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός (με σαουδαραβικό διαβατήριο) παραιτήθηκε με εντολή της Σαουδικής Αραβίας, στη Σαουδική Αραβία, στη σαουδαραβική τηλεόραση. Στη σαουδαραβική γραπτή παραίτησή του (απόσπασμα ) κατηγορεί το Ιράν για ξένη ανάμειξη στη λιβανέζικη πολιτική.

(Ο Χαρίρι ξαφνικά ισχυρίζεται ότι υπήρξε μια σχεδιασμένη δολοφονία εναντίον του στο Λίβανο. Αυτό είναι ανοησία Ο λιβανέζικός οργανισμός εσωτερικής ασφάλειας λέει ότι δεν έχει γνώση για μιας τέτοια απόπειρα. Ο  Χάριρι χρειάζεται μια δικαιολογία για να μείνει μακριά από το Λίβανο και από την οργή των πωλητών του Λιβάνου. Τα σαουδαραβικά ΜΜΕ προσπαθούν να δημιουργήσουν μια φανταστική ιστορία για αυτό τον ισχυρισμό για δολοφονία. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα το προφανές για να την στηρίξει.)

Η παραίτηση του Χαριρί έχει ως στόχο να προκαλέσει συνταγματική κρίση στο Λίβανο και να αποτρέψει νέες εκλογές για το Κοινοβούλιο. Το περαιτέρω σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας είναι πιθανό να εξελιχθεί γύρω από τα παρακάτω στοιχεία:

·                  Η κυβέρνηση Trump θα ανακοινώσει νέες κυρώσεις κατά της Χεζμπολάχ και κατά του Λιβάνου γενικά.
·                  Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας θα εκτοξεύσει μερικούς από τους εξουσιοδοτημένους αλχημιστές των Αλ Κάιντα / ISIS από τη Συρία και το Ιράκ στο Λίβανο (ενδεχομένως δια θαλάσσης μέσω της Τουρκίας). Θα χρηματοδοτήσει τοπικές τρομοκρατικές επιχειρήσεις του Λιβάνου.
·                  Θα υπάρξουν νέες προσπάθειες δολοφονίας, τρομοκρατικές επιθέσεις και γενικές ταραχές από Σουνίτες εξτρεμιστές κατά των Χριστιανών και των Σιϊτών στο Λίβανο.
·                  Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να πιέσουν τον στρατό του Λιβάνου για πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ.
·                  Το Ισραήλ θα προσπαθήσει να προκαλέσει και να εκτρέψει την προσοχή της Χεζμπολά με νέες προβοκάτσιες στα σύνορα του Λιβάνου και της Συρίας. ΔΕΝ θα ξεκινήσει πόλεμο.

Το σχέδιο είναι απίθανο να επιτύχει:

·                  Ο λαός του Λιβάνου στο σύνολό του δεν ενδιαφέρεται για έναν νέο εμφύλιο πόλεμο.
·                  Ο στρατός του Λιβάνου δεν θα εμπλακεί με καμία συγκεκριμένη πλευρά, αλλά θα προσπαθήσει να διατηρήσει την ηρεμία στη κάθε πλευρά.
·                  Οι κυρώσεις εναντίον της Χεζμπολάχ θα πλήξουν όλο τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων των Σουνιτικών συμφερόντων.
·                  Θα βρεθεί και θα εγκατασταθεί ένας νέος Σουνίτης πρωθυπουργός, που θα αντικαταστήσει τη παραιτημένη σαουδαραβική μαριονέτα.
·                  Τα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας και του Ιράν θα βρουν μια νέα αγορά στο Λίβανο. Οι ρωσικές εταιρείες θα εμπλακούν με την εξόρυξη του λιβανέζικου φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Μεσόγειο και θα αντικαταστήσουν τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Το λανθασμένο σχέδιο των Σ.Α./ΗΠΑ /Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ μπορεί αντιληφθεί ως ανίσχυρο ξέσπασμα μετά την ήττα τους  στη Συρία και το Ιράκ.

Τα ιρακινά στρατεύματα, παράντην ισχυρή διαμαρτυρία των ΗΠΑ, εκκαθάρισαν το ISIS από τις συνοριακές περιοχές με τη Συρία. Ορισμένες ιρακινές πολιτοφυλακές έχουν διασχίσει τα σύνορα με τη Συρία και βοηθούν τα συριακά στρατεύματα να καταλάβουν την τελευταία πόλη Αμπού Καμάλ που ελέγχεται από το ISIS. Αυτό θα ανοίξει τελικά έναν άμεσο δρόμο από τη Συρία προς το Ιράκ και πέρα ​​από αυτό. Οι ΗΠΑ είχαν προγραμματίσει να πάρουν το Αμπού Καμάλ με τις πληρεξούσιες κουρδο-αραβικές δυνάμεις στην περιοχή και να εμποδίσουν αυτή τη γραμμή επικοινωνίας. Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις κάνουν αγώνα δρόμου ενάντια σε αυτό. Για την τέταρτη συνεχή ημέρα, τα ρωσικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα μεγάλης εμβέλειας Tu-22M3s υποστήριξαν τη μάχη με μεγάλες αεροπορικές επιδρομές που έγιναν απευθείας από τη Ρωσία. Η Χεζμπολάχ επανέφερε χιλιάδες μαχητές της. Αυτή η τεράστια δύναμη θα κατακλύσει τις άμυνες του ISIS. Η Συρία θα κερδίσει τον αγώνα ταχύτητας και τη μάχη.

Το ισλαμικό κράτος που χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία στο Ιράκ και τη Συρία έχει πνιγεί και η ύπαρξή του έχει λήξει. Ορισμένα στοιχεία του θα συνεχίσουν ως τρομοκρατική ομάδα στην έρημο - άσχημη κατάληξη, αλλά με ελάχιστη συνολική επίδραση.

Το Ιράκ έχει επανακτήσει την εθνική του κυριαρχία. Νίκησε το ISIS, την κουρδική καταπάτηση αραβικών εδάφων και όλες τις προσπάθειες επαναφοράς ενός εμφυλίου πολέμου. Οι συγκρούσεις στη Συρία κατά της Αλ Κάιντα, καθώς και η παρέμβαση της Τουρκίας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, θα συνεχιστούν για ένα ακόμη έτος. Αλλά είναι πολύ πιθανό ότι η ισχυρή συμμαχία της Συρίας, του Ιράν, της Ρωσίας και της Χεζμπολάχ θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Η Συρία έχει υποστεί ζημιά, αλλά θα επιβιώσει ως έννοια και ανεξάρτητη χώρα.

Ο απερχόμενος πόλεμος κατά της Χεζμπολάχ και κατά συνέπεια κατά του Λίβανου θα έχει μάλλον παρόμοιο αποτέλεσμα.

Στις μανιακές προσπάθειές τους να προωθήσουν την αντιπαράθεση κατά της ιρανικής (και της ρωσικής) επιρροής, οι Σαουδάραβες και οι ΗΠΑ επέτρεψαν στο Ιράν (και στη Ρωσία) να αποκτήσει καλύτερη και ασφαλέστερη θέση, που θα μπορούσαν ποτέ να ελπίζουν να επιτύχουν διαφορετικά. Γιατί πιστεύουν οι Σαουδάραβες ότι η νέα τους περιπέτεια στο Λίβανο θα έχει διαφορετικό αποτέλεσμα, με ξεπερνά.

Μετάφραση από αγγλικά: Κριστιάν Ακκυριά
Δημοσιεύτηκε από b στις 4 Νοεμβρίου 2017 στις 10:35 πμ | Permalink

Συνέχεια:
Σαουδική Αραβία - Αυτή η «Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών» είναι μια κίνηση που τροφοδοτείται από πανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.