21/11/17

Επίσκεψη "αστραπή" του Χαρίρι-Είχε συνάντηση με Αναστασιάδη

Επέστρεψε στον Λίβανο ο Χαρίρι 
Γιώργος Καυκαλιάς
Συνάντηση με τον Σαάντ Χαρίρι είχε στη Λάρνακα για περίπου 45 λεπτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Η συνάντηση άρχισε γύρω στις 22:30 το βράδυ της Τρίτης.
Ο Χαρίρι ο οποίος αναμένεται να βρεθεί στο Λίβανο για τη Γιορτή Ανεξαρτησίας, έκανε μια στάση στην Κύπρο, όπου συνάντησε τον Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο είχε μια καρποφόρα συνάντηση, όπως την χαρακτήρισε με ανάρτησή του στο Twitter, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Χαρίρι αφού πέρασε αρκετές μέρες μετά την παραίτησή του, στη Σαουδική Αραβία, τις τελευταίες μέρες βρισκόταν στη Γαλλία μαζί με τη σύζυγό του, μετά από πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Έκανε επίσης μια στάση στην Αίγυπτο, ενώ η Κύπρος αποτελεί τον τελευταίο του σταθμό πριν πάει πίσω στο Λίβανο.

Ενδεικτικό της σημασίας της συνάντησης αυτής, είναι το ότι κρατήθηκε κρυφή και δεν ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ παρά μόνο την ώρα που βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη.

Τις προηγούμενες ημέρες ο Χαρίρι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον κάλεσε να επισκεφθεί την Κύπρο, όπως αναφέρουν στο Sigmalive, ασφαλείς πηγές.

Ο παραιτηθείς Πρωθυπουργός του Λιβάνου, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα επόμενα βήματα, με το που θα επιστρέψει στο Λίβανο, ενώ πηγές αναφέρουν ότι έγινε μια θερμή και εγκάρδια συζήτηση μεταξύ των δυο.

Ωστόσο, η συνάντηση αυτή δεν ήταν άσχετη με τη σημερινή τριμερή συνάντηση, καθώς ο Χαρίρι βρισκόταν στην Αίγυπτο, οπού είχε σύντομη συνάντηση με τον Σίσι αργά το απόγευμα, ενώ αργότερα μετέβη στην Κύπρο, για να συζητήσει με τον Νίκο Αναστασιάδη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

Ο Χαρίρι μια μόλις εβδομάδα πριν την παραίτησή του στις 4 Νοεμβρίου, βρέθηκε στην Κύπρο, όπου είχε συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη σε μια κίνηση η οποία επαναβεβαίωση τις καλές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, ενώ είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανειλημμένα ανέφερε στο παρελθόν ότι ευελπιστεί να φιλοξενήσει εντός του 2017 τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου.

Η παραίτησή του Χαρίρι, προκάλεσε πολιτική κρίση στον Λίβανο και έφερε στην πρώτη γραμμή μια σύγκρουση εξουσίας στην περιοχή ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και στο Ιράν.
Ο Χαρίρι επέκρινε το Ιράν και τη σύμμαχό του, Χεζμπολάχ, και είπε πως φοβάται ότι θα τον δολοφονήσουν. Εκτός από ένα σύντομο ταξίδι στο Άμπου Ντάμπι παρέμεινε στη Σαουδική Αραβία μέχρι τη μετάβασή του στη Γαλλία.

Η παραμονή του εκεί είχε ως αποτέλεσμα Λιβανέζοι αξιωματούχοι και πολιτικοί να κατηγορήσουν τη Σαουδική Αραβία ότι τον ανάγκασε να παραιτηθεί, κατηγορία την οποία ο ίδιος και το Ριάντ αρνήθηκαν.

Αναφερόμενος στην παραίτηση του Χαρίρι, ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Αούν, τόνισε ότι η «τελευταία κυβερνητική κρίση» «πέρασε», αλλά δεν ήταν ένα ασήμαντο ζήτημα.


الرئيس سعد الحريري وصل الى قبرص حيث يلتقي رئيس جمهوريتها في هذه الأثناء

 lands in Cyprus, meets with President Anastasiades... the latest stop on his tour back to Lebanon from Saudi Arabia (also via France and Egypt) https://twitter.com/Christodulides/status/933070318201171970 : Warm and Fruitful Mtg of  President @AnastasiadesCY and PM of  @saadhariri in 

sigmalive.com/

Επέστρεψε στον Λίβανο ο Χαρίρι

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 23:46


REUTERS/MOHAMED AZAKIR

Στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, επέστρεψε ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της χώρας Σάαντ αλ-Χαρίρι, σύμφωνα με το τοπικό δίκτυο Future TV και όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία.

Ο κ. Χαρίρι είχε παραιτηθεί από πρωθυπουργός του Λιβάνου στις 4 Νοεμβρίου.

Εντός την ημέρας, ο κ. Χαρίρι μετέβη από το Παρίσι στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σίσι για συνομιλίες σχετικά με την πολιτική κρίση που προκάλεσε η ξαφνική παραίτησή του.

Εν συνεχεία, ο κ. Χαρίρι ταξίδεψε στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Το γεγονός ότι ο κ. Χαρίρι, επικεφαλής μιας κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει η Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε την παραίτησή του από το Ριάντ και ότι παρέμεινε στη Σαουδική Αραβία για δύο εβδομάδες, ήγειρε πολλά ερωτήματα.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν κατηγόρησε τους Σαουδάραβες ότι τον κρατούσαν «όμηρο», κατηγορία την οποία εκείνος διέψευσε.

naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.