17/11/17

Δημιουργία μεσογειακού κυκλώνα / Έκτακτο Πρόγνωση καιρού Ιονίου και δυτικής χώρας

Τελευταία ενημέρωση - 16/11/2017, ώρα 16.43

Το χαμηλό βαρομετρικό που επηρεάζει τη χώρα μας από την Τρίτη, μετατρέπεται σταδιακά σε «μεσογειακό κυκλώνα» (medicane) στ'ανοιχτά του Ιονίου, ανατολικά της Σικελίας. Οι συγκεκριμένοι τύποι κυκλώνων εμφανίζονται σπάνια, όμως τα τελευταία χρόνια η συχνότητα εμφάνισής τους έχει αυξηθεί. Η διαφορά τους σε σχέση με ένα κλασικό χαμηλό βαρομετρικό μέσων γεωγραφικών πλατών είναι στο δημιουργείται "μάτι" στο κέντρο τους, το οποίο είναι θερμότερο σε σχέση με την περιφέρεια, ενώ οι άνεμοι γύρω από αυτό είναι ιδιαίτερα ισχυροί, τόσο στην επιφάνεια όσο και καθ'ύψος. Το επιφανειακό κέντρο τέτοιων συστημάτων, συμπίπτει με το κέντρο στα ανώτερα τροποσφαιρικά στρώματα.

Στην εικόνα απεικονίζονται οι νεφώσεις στο υπέρυθρο φάσμα της ακτινοβολίας σε διαβαθμίσεις του γκρι σε Σικελία (αριστερά), νότια Ιταλία (αριστερά και επάνω), Ελλάδα (κέντρο και δεξιά) και δυτική Τουρκία (δεξιά). Η παρούσα θέση του κέντρου του νεοδημιουργηθέντα κυκλώνα βρίσκεται ακριβώς στο σημείο όπου ξεκινάει η μπλε γραμμή, η οποία απεικονίζει την προβλεπόμενη τροχιά του έως και το πρωί της Παρασκευής. Με πράσινη γραμμή απεικονίζεται το επικρατέστερο σενάριο κίνησής του στη συνέχεια έως και το πρωί του Σαββάτου. Με πράσινα στίγματα απεικονίζονται τα δύο ακραία σενάρια κίνησής του από το πρωί του Σαββάτου και μετά. Στην εικόνα σημειώνεται επίσης η τρέχουσα ηλεκτρική δραστηριότητα στην περιοχή μας.

Όπως γίνεται φανερό, ο Μεσογειακός κυκλώνας, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εισέλθει στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας και τις αμέσως επόμενες ώρες απλώς θα προσεγγίσει τα Επτάνησα κινούμενος αρχικά βορειοανατολικά και στη συνέχεια βόρεια και βορειοδυτικά. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο εξέλιξης, θα παραμείνει στην περιοχή του Ιονίου από το πρωί της Παρασκευής και για τουλάχιστον 24 ώρες (έως και το πρωί του Σαββάτου).

Οι προσομοιώσεις των περιοχικών αριθμητικών μοντελων πρόγνωσης, δίνουν συνθήκες που προσεγγίζουν αυτές ενός τυφώνα κατηγορίας 1, σε ακτίνα 50-100km από το κέντρο του συγκεκριμένου κυκλώνα. Η απόσταση των Επτανήσων από το κέντρο του θα μειωθεί τις αμέσως επόμενες ώρες, φτάνοντας περίπου τα 100χλμ, αλλά πρόσκαιρα. 

Κατά συνέπεια, ένα μέτωπο βροχής, συνοδεία πολύ ισχυρών / θυελλωδών ανέμων θα πρέπει να αναμένεται σε Στροφάδες, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα από τις 21.00 τοπική ώρα και μετά, με τα φαινόμενα να κορυφώνονται κατά την αλλαγή της ημέρας, σημειώνοντας σχετική εξασθένηση μετά τις 02.00-03.00 τοπική χωρίς όμως να παύσουν. Κατά την κορύφωση των φαινομένων, άνεμοι εντάσεως έως και 80-90km/h αναμένονται με ριπές που θα ξεπεράσουν τα 100km/h, δηλαδή 8-9 και πρόσκαιρα και τα 10 μποφώρ. Η ραγδαιότητα των βροχοπτώσεων ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα, ενώ τα συνολικά ύψη βροχής μπορεί να ξεπεράσουν και τα 50mm. Συνίσταται πολύ μεγάλη προσοχή και περιορισμός στις μετακινήσεις τόσο χερσαίες όσο και θαλάσσιες για κάθε τύπο οχημάτων και σκαφών.

Βροχές, κατά διαστήματα ισχυρές, θα σημειωθούν και στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα της δυτικής χώρας, με πρόσκαιρα ενισχυμένους ανέμους στα 8-9 μποφώρ στις παράκτιες περιοχές κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι παρακάτω εικόνες παρουσιάζουν 1. την ατμοσφαιρική πίεση και τα κατακρημνίσματα (υετός) και 2. την ένταση των ανέμων σε m/s κατά την ώρα κορύφωσης των φαινομένων, από το προγνωστικό μοντέλο WRF-NMM του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών (http://meteoclima.gr):
1. 

2. 
Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδος για την Παρασκευή 17/11 θ'ακολουθήσει σε επόμενο άρθρο τις αμέσως επόμενες ώρες...

Νίκος ΓκίκαςΓεωγράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.