21/11/17

Νέα ήθη στην ελληνική δημοσιογραφία: Καλούν την Ξαφά να αποδείξει ότι δεν είναι ένοχη - Διαβάστε και βγάλτε συμπεράσματα

Εξώδικη δήλωση της Μιράντας Ξαφά στην «Εφ.Συν.»

xafa.jpg

Μιράντα Ξαφά Μιράντα Ξαφά | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Με αφορμή το ρεπορτάζ μας με τίτλο «Δολιοφθορά από... την άτυπη σύμβουλο», που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, λάβαμε την επομένη από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της κ. Μιράντας Ξαφά εξώδικη δήλωση, η οποία και ακολουθεί.
Στο υπ’ αριθμόν 1.473 φύλλο της εφημερίδας σας, ημερομηνίας 15 Νοεμβρίου 2017, έχετε περιλάβει τρία κείμενα, στα οποία εμπεριέχονται ψευδείς αναμεταδόσεις δηλώσεων που φέρομαι να πραγματοποίησα σε «κλειστή λέσχη επενδυτών», όπως μνημονεύετε, ή γίνεται αναφορά σ’ αυτές τις δήθεν δηλώσεις.
Ειδικότερα, στην πρώτη σελίδα του παραπάνω φύλλου δημοσιεύετε τη φωτογραφία μου και κείμενο, υπό τον τίτλο «Σαμποτάζ στο Λονδίνο» και υπέρτιτλο «Η ΜΙΡΑΝΤΑ ΞΑΦΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΖΟΦΕΡΗ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ», που έχει επί λέξει ως εξής:
«Ακρως υπονομευτική στάση κράτησε η Μιράντα Ξαφά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Η φερόμενη ως συνεργάτιδα του Κυριάκου Μητσοτάκη είπε σε “κλειστή λέσχη” επενδυτών στο Λονδίνο ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση, πως δεν θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και πως ο κ. Μητσοτάκης, αφού γίνει πρωθυπουργός το 2018, θα υπογράψει νέο μνημόνιο».
Στη συνέχεια, στη σελίδα 3 του ίδιου φύλλου, στο άρθρο του τελευταίου εξ υμών, Νίκου Σβέρκου, με τίτλο «Δολιοφθορά από... την άτυπη σύμβουλο» γίνεται αναφορά στα όσα υποτίθεται ότι είπα με τα εξής λόγια:
«Το σενάριο ότι δεν κλείνει η τρίτη αξιολόγηση, ότι οι τράπεζες χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση οδηγώντας την κυβέρνηση σε παραίτηση και τη Ν.Δ. στο τιμόνι της χώρας, αλλά υπογράφοντας το 4ο μνημόνιο, παρουσίασε σαν ενημέρωση η εμφανιζόμενη ως πρόσωπο κοντά στον Κυριάκο…
Εμφανιζόμενη ως άτομο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε στους επενδυτές ότι: η τρίτη αξιολόγηση δεν θα κλείσει, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση στις αρχές του 2018, η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας, μην αντέχοντας την πιεστική αυτή κατάσταση, θα παραιτηθεί και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές το δεύτερο τρίμηνο του 2018, τις εκλογές θα κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Ν.Δ., λόγω της δυσχερούς κατάστασης στην οικονομία, θα αναγκαστεί να ψηφίσει νέο, τέταρτο μνημόνιο…
»Οταν ρωτήθηκε ποιες ήταν οι πηγές της πληροφόρησής της, εκείνη αρχικά προσπάθησε να αποφύγει να απαντήσει και ύστερα από την επιμονή των επενδυτών αρκέστηκε να δηλώσει ότι έχει εσωτερική πληροφόρηση από τραπεζίτες στην Ελλάδα».
Τέλος, στην τελευταία σελίδα στη στήλη με τίτλο «Η άποψη» και υπό τον τίτλο «Περιμένουμε εξηγήσεις, κ. Μητσοτάκη» και πάλι γίνεται αναφορά στις δηλώσεις αυτές, ως εξής:
«Η κ. Μιράντα Ξαφά, η οποία φέρεται ως μυστικοσύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη, σε συνάντησή της, την Παρασκευή, με επενδυτές στο Λονδίνο, ούτε λίγο ούτε πολύ εμφάνισε την Ελλάδα να βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Μίλησε για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στις αρχές του 2018, προέβλεψε πολιτική κρίση, υπό το βάρος της οικονομικής, που θα οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης και εκλογές. Προέβλεψε εκλογική νίκη της Ν.Δ. και του Κυρ. Μητσοτάκη, τον οποίο εμφάνισε να εξαναγκάζεται σε αποδοχή και ψήφιση τέταρτου μνημονίου....
Είναι ηλίου φαεινότερον πως αυτή η δραστηριότητα της κ. Ξαφά αποσκοπούσε στο να δημιουργήσει προβλήματα στην επικείμενη έξοδο στις αγορές και προφανώς στις επόμενες που θα επιχειρηθούν από την κυβέρνηση. Παρουσιάζοντας όμως τη χώρα στα πρόθυρα της οικονομικής και πολιτικής κατάρρευσης, η ζημιά που θα μπορούσε να προκληθεί είναι πολύ μεγαλύτερη και δύσκολα μπορεί να υπολογιστεί...
Εμφάνισε, επίσης (ο Κυρ. Μητσοτάκης) την οικονομία σε κακά χάλια και την προοπτική της χώρας σε αδιέξοδο, υπογραμμίζοντας ότι η “πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία προϋπόθεση” για να “αποκατασταθεί η θέση της Ελλάδας ως ενός αξιόπιστου εταίρου στην Ευρώπη”. Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε με πολιτικούς όρους αυτό που η κ. Ξαφά εξειδίκευσε στους συνομιλητές της».
Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 15-11-2017 | 
Δυστυχώς προχωρήσατε στις παραπάνω δημοσιεύσεις χωρίς να ρωτήσετε εμένα την ίδια, εάν πράγματι προέβην στις δηλώσεις που μου αποδίδονται. Ηδη με την παρούσα διαψεύδω ρητώς και απολύτως τα παραπάνω δημοσιεύματα, στον βαθμό που αναφέρονται σε δηλώσεις που φέρομαι να έκανα κατά την πρόσφατη παραμονή μου στο Λονδίνο.
Σας ΔΗΛΩΝΩ ότι ουδέποτε προέβην στις αναφερόμενες ή παρόμοιες δηλώσεις. Επίσης, δεν έχω τυπική ή άτυπη σχέση με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (πέρα από τη συμμετοχή μου στις τελευταίες εκλογές για ανάδειξη του αρχηγού της) ή με τον Πρόεδρο του κόμματος αυτού, μολονότι είχα διατελέσει οικονομική σύμβουλος του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.
Επομένως, είναι εσφαλμένη και η σύνδεση των δημόσιων τοποθετήσεών μου με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα δημοσιεύματά σας στο παραπάνω φύλλο, τα οποία παρουσιάζουν να δηλώνω πράγματα που ουδέποτε έχω δηλώσει, συνδέοντας μάλιστα τις δηλώσεις αυτές με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι προφανές ότι με συκοφαντούν, με πλήττουν ως άνθρωπο και ως επιστήμονα και παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό μιαν εικόνα για εμένα εντελώς μειωτική και απαξιωτική, η οποία δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα.
Για τους λόγους αυτούς ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ για τα αναληθή δημοσιεύματά σας και σας ΚΑΛΩ να τα ανασκευάσετε: να δημοσιεύσετε στους ίδιους χώρους της εφημερίδας και με παρόμοια τυπογραφικά στοιχεία, την πραγματικότητα, ότι δηλαδή δεν έκανα τις παραπάνω δηλώσεις που μου αποδίδετε. Επίσης, να αποσυνδέσετε τις δημόσιες τοποθετήσεις μου και την επαγγελματική μου συμπεριφορά από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σε αντίθετη περίπτωση θα υποχρεωθώ να καταφύγω στη Δικαιοσύνη και να ασκήσω όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου.

Η απάντηση του συντάκτη

Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι η κ. Ξαφά στην εξώδικη δήλωσή της επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ μας ως προς το σκέλος που την εμφάνιζε να έχει βρεθεί πρόσφατα στο Λονδίνο και να έχει συνάντηση με εκπροσώπους επενδυτικών ομίλων. Οι διασταυρωμένες πληροφορίες που δημοσιεύσαμε αναφέρουν πως στη συνάντηση συμμετείχαν κυρίως εκπρόσωποι εταιρειών που ειδικεύονται στη διαχείριση αντισταθμιστικών αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου (hedge funds).
Διαψεύδει ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση προχώρησε σε δυσοίωνες αναφορές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησής του. Η επιλογή της είναι λογική και αναμενόμενη, καθώς οι συγκεκριμένες συναντήσεις πραγματοποιούνται υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας. Οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις που ανταλλάσσονται σε τέτοιες συχνές συναντήσεις θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για τους επενδυτές, καθώς επιζητούν την άντληση «εσωτερικών πληροφοριών», ώστε οι επενδυτικές κινήσεις τους προκύπτουν μετά τον συνυπολογισμό όλων των γνωστών και άγνωστων πολιτικών και οικονομικών παραμέτρων.
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που η αστάθεια αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια σημαντικό παράγοντα της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου και η οικονομία της αποδείχτηκε ευάλωτη σε επιθετικές κινήσεις παραγόντων των αγορών, η ανταλλαγή πληροφοριών μπορεί να συμβάλει στην εξασφάλιση πρόσθετου κέρδους για επενδυτές ή να παρέχει προστασία από μεγάλες ζημιές. Είναι, λοιπόν, προφανές και γνωστό πως οι επενδυτές επιθυμούν να λαμβάνουν ενημέρωση από άτομα που έχουν άμεση γνώση των συνθηκών στην Ελλάδα, που εκφράζουν μια συγκεκριμένη πολιτική άποψη και βρίσκονται κοντά στους κομματικούς φορείς που κατέχουν ή αναμένεται να καταλάβουν την εξουσία.
Με αυτά τα δεδομένα, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και ενδιαφέρουσα μια δημόσια τοποθέτηση της κ. Ξαφά. Με ποια ιδιότητα παρέστη σε συναντήσεις στο Λονδίνο; Θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης ελληνικών τραπεζών; Εάν ναι, ποιες είναι αυτές; Και από πού αντλεί τέτοια πληροφόρηση;
Είναι όμως ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι η κ. Ξαφά θεωρεί πως συκοφαντείται επειδή την εμφανίσαμε να έχει κάποια πολιτική σχέση με τη Ν.Δ. Είναι καταρχήν άγνωστο γιατί η κ. Ξαφά χαρακτηρίζει ουσιαστικά «συκοφαντία» το δημοκρατικό δικαίωμα οποιουδήποτε πολίτη, δηλαδή την πολιτική και κομματική του ένταξη σε ένα πολιτικό κόμμα. Παρ’ όλα αυτά επαναλαμβάνουμε τα εξής:
▪ Η κ. Ξαφά είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος «Δράση». Τον Ιανουάριο του 2017 η Δράση προσχώρησε στη Ν.Δ. Ο πρόεδρός της, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωνε τότε ότι η Δράση «θα στηρίξει με όσες δυνάμεις διαθέτει τη Ν.Δ.», και πως «διαθέτει στη διάθεση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη όλες τις δυνάμεις της. Τα στελέχη, τις ιδέες και την πολιτική της προσπάθεια». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε ότι «καλωσορίζει την απόφαση αυτή της “Δράσης” και θα αξιοποιήσει τα στελέχη της με διάφορους τρόπους στην ευρύτερη πολιτική της προσπάθεια». Δεν έχει υπάρξει από τότε καμία ανακοίνωση περί αποχώρησης της Δράσης από τη Ν.Δ., ούτε περί αποστασιοποίησης της κ. Ξαφά από το συγκεκριμένο κόμμα.
▪ Ούτε η ίδια ούτε η Ν.Δ. ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν διαψεύσει ποτέ δημοσιεύματα που την έφεραν να είναι «σύμβουλος», «άτυπη σύμβουλος», «μυστικοσύμβουλος» ή «τακτική συνομιλήτρια» του προέδρου της Ν.Δ. για θέματα οικονομίας.
▪ Αντίστοιχα δεν διαψεύστηκαν ποτέ δημοσιεύματα που εμφάνιζαν την ηγεσία της Ν.Δ. να εξετάζει το ενδεχόμενο η κ. Ξαφά να κατέλθει υποψήφια με το κόμμα στις επόμενες εκλογές, ούτε δημοσιεύματα που εμφάνιζαν το όνομά της να περιλαμβάνεται σε ερωτηματολόγιο δημοσκόπησης αναφορικά με το ποια άτομα θα προσέλκυαν περισσότερους ψηφοφόρους στη Ν.Δ.
Εχει πάντως ιδιαίτερη σημασία να τοποθετηθεί η κ. Ξαφά για μια σειρά πολιτικά ζητήματα που φέρεται να έθεσε στους συνομιλητές της αναφορικά με το ΔΝΤ και τη διενέργεια εκλογών στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επιμονή του ΔΝΤ να εφαρμοστούν το 2019 οι ήδη ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολογήτου, κάτι που σύμφωνα με την ίδια θα ανάγκαζε τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί. Ποια είναι η άποψή της για αυτό το σενάριο; Εάν πράγματι υιοθετεί αυτές τς εκτιμήσεις, από πού αντλεί πληροφόρηση τόσο για τη στάση του ΔΝΤ όσο και για τη στάση του πρωθυπουργού;
Η «Εφ.Συν.» τηρώντας απαρέγκλιτα τη δημοσιογραφική δεοντολογία και την τακτική της διασταύρωσης των πληροφοριών δημοσιεύει σήμερα το εξώδικο της κ. Ξαφά. Δημοσιεύει όμως και πληροφορίες που αφορούν ευθέως την πολιτική σκηνή, την ελληνική οικονομία και τη χειμαζόμενη κοινωνία. Αλλωστε, «η Δημοσίευσις είναι ψυχή της Δικαιοσύνης.
Εφημερίδα των Συντακτών 

9 σχόλια:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    Από τον Παύλο Αλτίνη:
    «Η Μιράντα Ξαφά είναι εξ' αγχιστείας συγγενής του Τάκου Μακρή.

    Ανεψιά της γυναίκας του Μακρή, το όνομα της οποίας (συζύγου του Μακρή) δημοσιογραφικά τουλάχιστον συνδέθηκε με την υπόθεση Μέρτεν. Γνωρίζετε την υπόθεση Μέρτεν:

    Μέρτεν: Επί Κατοχής Γερμανός στρατιωτικός, που κατηγορήθηκε ως εγκληματίας πολέμου κλπ»

    Πολύ σπουδαία πληροφορία αλλά όχι πλήρης. Η κ. Ξαφά συμπληρώνω έχει «Βασιλική» καταγωγή. Προέρχεται από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

    Συγκεκριμένα η ιδιαιτέρα του Μέρτεν του διοικητή Γερμανού στη Θεσσαλονίκη, κατά την πρώτη γερμανική κατοχή (γερμανική και όχι ναζιστική ή Χιτλερική), του εγκληματία πολέμου που έστειλε τους συμπατριώτες μας Εβραίους της Θεσσαλονίκης στα κρεματόρια, ήταν η Δοξούλα Λεοντίδου που είχε θείο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

    Μετέπειτα σύζυγος του υπουργού του Καραμανλή Τάκου Μακρή.

    Συνεπώς η Μιράντα Ξαφά αυτή η …. καλύτερα να μην γράψω οτιδήποτε, που θεία της ήταν η Δοξούλα Λεοντίδου, είχε ως παππού της (όχι άμεσο) τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

    Και όποιος αμφιβάλλει ας δει τι έγραψε η Ηχώ του Αμβούργου (δημοσίευμα της 29/9/1960) τι είπε ο Μέρτεν, για τη Δοξούλα Λεοντίδου, για τον θείο της Κωνσταντίνο, για τη γέφυρα Γοργοποτάμου και πολλά άλλα ενδιαφέροντα.

    Όπως πολύ ενδιαφέρουσα είναι όλη η υπόθεση Μέρτεν. Που απελευθερώθηκε τότε άρον-άρον από τον Καραμανλή.

    Υπόθεση που ίσως εξηγεί πολλά της πρόσφατης θλιβερής ιστορίας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είστε καθηγητής πανεπιστημίου και διδάξατε τα Ελληνόπουλα.
      Το άρθρο αφορά μια πρωτοφανή δημοσιογραφική πρακτική, που πρώτα κατηγορεί έναν πολίτη χωρίς στοιχεία, και όταν ο πολίτης διαψεύδει κατηγορηματικά τις συκοφαντίες, η εφημερίδα αντί να ζητήσει συνγώμη, καλεί τον πολίτη να αποδείξει ότι δεν είναι ένοχος.
      Αντί να σχολιάσετε αυτό, αρδιάζετε άσχετα πράγματα.
      Είστε σίγουρα αυτός που λέτε, με προϋπήρεσία καθηγητού σε ενώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ή κάποιος άλλος, που γράφει άλλα αντί άλλων;

      Διαγραφή
    2. Ευριπίδης Μπίλλης
      Δώστε μου ένα email σας για να γνωρίσετε και να κρίνετε την υπόθεση Μέρτεν που και αγνοείτε και είστε και προσβλητικός είστε εν τη αγνοία σας. Προφανώς, λόγω της νυν ιδιότητας σας θα έπρεπε να είχατε φροντίσει να πληροφορηθείτε και να γνωρίζετε τα δημοσιεύματα και τα υπάρχοντα στοιχεία πριν εκτραπείτε σε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.
      Δυστυχώς δεν μπορώ να επισυνάψω για τεχνικούς λόγους στο site σας τα δημοσιεύματα των τότε γερμανικών εφημερίδων που αναδημοσιεύθηκαν τότε σε Ελληνικές μεγάλες εφημερίδες.
      Περιμένω το email σας για να σας τα στείλω και να τα κρίνετε νηφάλια ο ίδιος.

      Δεν μποροιύσα να φανταστώ ότι θξα θεωρτούσατε "άσχετα" πράγματα, την πληροφόρτηση για γεγονότα π[ου ασκ΄'ομα ειδρούν στον Ελληνισδμό (γερμανικές επανορθρώσεις). όσον αφορά το αν είναι "άσχετη" η καταγωγή τηςε κυρίας Ξαφά, έγκειται στους ασναγνώστες σας να το κρίνουν.

      Διαγραφή
    3. Ευριπίδης Μπίλλης
      Μεγαλώνοντας την φωτογραφία της διεύθυνσης, https://www.flickr.com/photos/85915004@N03/26800527659/in/dateposted-public/
      μπορείτε να πληρτοφορηθείτε για την "άσχετη" υπόθεση Μέρτεν.
      Αν δημοσιευθεί το σπανιότατο αυτό ντοκουμέντο.

      Διαγραφή
    4. Επαναλαμβάνω
      το θέμα της ανάρτησης είναι η δημοσιογραφική δεοντολογία.
      Συκοφαντούν με δημοσίευμα ψεύτικο έναν άνθρωπο, ο άνθρωπος διαψεύδει κατηγορηματικά το δημοσίευμα και η εφημερίδ ακαλεί τον άνθρωπο να αποδείξει αυτός ότι δεν είναι ένοχος.
      Αυτό είναι το θέμα του δημοσιεύματος και δεν έχει σχέση με το παρελθόν της Ξαφά.
      Δεν μας ενδιαφέρει στην ανάρτηση αυτή.
      Δεν το πιστεύω ότι αναγκάζομαι να κάνω αυτήν την διευκρίνιση σε έναν καθηγητή πανεπιστημίου.

      Διαγραφή
    5. Ευριπίδης Μπίλλης
      Το ποιόν ενός ανθρώπου, ως η κυρία Ξαφά που εξαίρει το δημοσιέυμα σας, δεν έχει σχέση μόνον με το δημοσίευμα σας. Και ενδιαφέρει προφανώς το ποιόν της κυρίας. Που σας υπενθυμίζω ότι για πολλούς η κ. Ξαφά είναι "πατριώτης" του ΔΝΤ και των αγορών, και ίσως αυτό έχει σχέση και με την καταγωγή της.
      Ελπίζω να αντιλαμβάνεται αυτό χωρίς εκνευρισμό ο οποιοσδήποτε, έστω και αν δεν είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου.

      Διαγραφή
    6. Σέβομαι την ηλικία σας και δεν προχωράω.
      Να σταματήσει εδώ η συζήτηση παρακαλώ.

      Διαγραφή
    7. Ευριπίδης Μπίλλης
      Την ηλικία μου μπορεί να τη σέβεστε. Προφανώς όμως όχι τον κάτοχο της. Το γιατί το αφήνω στην κρίση σας.

      Διαγραφή
  2. Η περισσή ανοησία του σχολιαστού που αναφέρεται σε μιά εφημερίδα που κάποτε λέει (1960) έγραψε για τον Μέρντεν κλπ. Μα όλα αυτά τα έχει γράψει , τεκμηριώσει και δημοσιεύσει στο περιοδικό Λαβύρινθος αλλά και σε βιβλίο του ο Δημοσθένης Κούκουνας. Αλλά στις πραγματικές τους διαστάσεις κι όχι με τη διάθεση του κουτσομπολιού και της σπήλωσης υπολήψεων. Εχει ακόμη και τα πλήρη πρακτικά της δίκης. Εκεί λοιπόν μάθαμε τα πάντα για τον Μέρντεν και το πως με τον αρχιραβίνο της Θεσσαλονίκης Κόρατς και τους λοιπούς του Εβραϊκού συμβουλίου οργάνωσαν την μετάβαση των Εβραίων της Β. Ελλάδος στην Πολωνία προκειμένου να εγκατασταθούν στα όρια μεταξύ Εσθονίας και Μινσκ της Λευκορωσίας όπου θα γινόταν το νέο κράτος του Ισραήλ. Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο Ανατολικό Μέτωπο δεν επέτρεψαν την υλοποίηση του σχεδίου, το οποίο κατόπιν πήρε το στραβό δρόμο που ξέρουμε όλοι μας.
    Κάποιοι τύποι όταν δεν τους βγαίνουν τα κόζια, προχωράνε στην τυμβορυχεία μέχρι 20ης γενεάς πίσω. Πού θα πάει, κάπου θα συναντηθούμε που λέει και το τραγούδι του Μηλιώκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.