22/11/17

Χθες ήταν η "Μαύρη Τρίτη" για την τουρκική οικονομία - Καταβαράθρωση της λίρας

Νίκος Στέλγιας
Ιστορικής σημασίας εξελίξεις λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες στην τουρκική οικονομία καθώς η άνοδος των ξένων νομισμάτων συνεχίζεται. Το αμερικανικό δολάριο καταγράφει αύξηση ρεκόρ, με την τουρκική οικονομία να μετρά τις μεγάλες πληγές της.
Το πρωί της Τρίτης, η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας σκαρφάλωσε στις 3,97 λίρες. Την ίδια ώρα, το ευρώ έφτασε στις 4,67 λίρες. Παράλληλα, σε επίπεδα ρεκόρ βρέθηκαν και τα επιτόκια, καταγράφοντας αύξηση 13 μονάδων. Από τις εξελίξεις επηρεάστηκε και η τιμή της χρυσής λίρας. Πλέον ένα γραμμάριο της αντιστοιχεί σε 163 λίρες Τουρκίας και η ισοτιμία της αγγλικής λίρας έφτασε στις 5,2376 τουρκικές .
Εξαιτίας των έκτακτων εξελίξεων, η Κεντρικής Τράπεζα της Τουρκίας υποχρεώθηκε να παρέμβει για μια ακόμη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στην τουρκική αγορά, με αποτέλεσμα ένα αμερικανικό δολάριο να αντιστοιχεί σε 3,95 λίρες Τουρκίας.
Τι λένε οι οικονομολόγοι;
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αυτήν την ώρα η τουρκική λίρα είναι το νόμισμα μιας αναπτυσσόμενης χώρας, το οποίο χάνει την αξία του με τους πιο γρήγορους ρυθμούς.
Τούρκοι οικονομολόγοι σχετίζουν την «Μαύρη Τρίτη» στην τουρκική αγορά με τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο της Τουρκίας. Ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρίας Τanto Capital Partners, Οζάν Όζκουραλ σημείωσε ότι η κρίση στην τουρκική οικονομία κορυφώνεται παράλληλα με την έναρξη της εκδίκασης υπόθεσης διαφθοράς στα αμερικανικά δικαστήρια, στην οποία εμπλέκονται κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον κ. Όζκουραλ, τα μέτρα προστασίας της Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να μην αποδώσουν, καθώς η τουρκική οικονομία γίνεται όλο και πιο ευάλωτη στις επιπτώσεις των μεγάλων αναταραχών στα πεδία της πολιτικής και της διπλωματίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη κρίση στην τουρκική οικονομία επηρεάζει αρνητικά και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, με πολλούς τουρκοκύπριους πολίτες να εκφράζουν έντονη ανησυχία για την πορεία των εξελίξεων στο βόρειο κομμάτι του νησιού.
Καθημερινή

6 σχόλια:

  1. Δέχεται σφοδρότατη επίθεση η τουρκικη οικονομία όμως ειναι εντυπωσιακό οτι κατ εμε ανθίσταται μια χαρά παρά την υποτίμηση που δέν ειναι και κατι σοβαρό παρά το μεγάλο ποσοστό.Μη ξεχνούμε ουι οι καλύτερες εποχές στην Ελλαδα υπήρξαν με υποτιμημένο νομισμα.Εχει δε την ευκαιρία να συνδεθεί με Ιράν και Ρωσία αλλά δε φαίνεται παρά το βερμπαλισμό του Ερντογαν να το πράττει ισως διότι τα κλειδιά της οικονομίας εχουν ακομα οι δυτικοφρονες ακομα και σήμερα παρά το κυνήγι μαγισσών κατα της Feto ?καλα ο Ερντογαν θέλεις ακομα να συνδεθεί με τη σκληρή γερμανική ζώνη της Ευρώπης διατηρώντας το υπουργείου Ευρωπαϊκών υποθέσεων η εξακολουθεί τη σύνδεση του νομίσματος με το δολάριο και την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζης ? Δεν γνωρίζω εις βάθος για να απαντήσω,Ακομα πάντως σε όλους τους τομείς αμφιταλαντεύεται η Τουρκία....Η μαλλον ειναι με τα μπουνιά στη Δύση κάνοντας μαγκιές...
    Να πουμε το σημαντικό οτι σήμερα το 90% ισως και περισσότερο του ελέγχου των ισοτιμιών βρίσκεται στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο τύπου Σόρος ,μόλις το 10% ελέγχεται απο τις εισαγωγές εξαγωγές και την παραγωγή.Παρολαυτα ακομα και να σου αλλάξουν την ονομαστική τιμη για να σου κάνουν πραγματική υποτίμηση πρέπει να εξαρτήσεις την οικονομία σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χθες ήταν "Μαύρη Τρίτη" και σήμερα μαύρη Τετάρτη.
    Δεν ξέρω τι θα κάνει την Πέμπτη αλλά μετά... Black Friday

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακαρι να'χαμε δραχμη και ας κατερρεε. Καπου θα σταθεροποιουνταν και η δραχμη και η χωρα. Ενω τωρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρρέει όταν επιτρέπεις να την αγοράσουν από το εξωτερικό,επειδή όσοι την αγοράσουν θα το κάνουν για να κερδοσκοπήσουν.
      Είναι όμως ΠΆΝΤΟΤΕ στην διακριτική ευχέρεια του παραγωγού να αποφασίσει που θα διαθέσει τα προϊόντα του και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν βλέπω το λόγο να διατεθεί το "προϊόν" στο εξωτερικό.
      Μέτρα προστασίας της οικονομίας λέγονται,π.χ. για έξοδο κεφαλαίων από την Ελλάδα θα πληρώνεται στο κράτος 90% φόρος,άμα θέλεις βγάλε τα όξω,άμα θέλεις εσυ από όξω αγόρασε,100 θα αγοράσεις,10 θα πάρεις.τόσο απλά.

      Διαγραφή
  4. Οι καλυτερες εποχες ηταν, οταν οι αμερικανοι ειχαν αποφασισει να υποστηριξουν την Ελλαδα κυριοι.
    Τρεχοντως,για καποιο λογο,οι αμερικανοι αποφασισαν οτι πρεπει να μας χρεοκοπησουν και αυτο εκαναν.
    Το γιατι,πολλοι μπορουν να κανουν πολλες υποθεσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Τουρκία έχει εδώ και αρκετά χρόνια μπεί σε αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο (φαύλο κύκλο ή αλλιώς όπως λέγεται και είναι της μόδας σε ένα σπιράλ καθόδου) που λέγεται νεο-οθωμανισμός και ο οποίος μοιραία παραπέμπει σε ισλαμισμό. Και η Τουρκία από αυτην την εξέλιξη μπήκε ως εχθρική δύναμη πλέον στο στόχαστρο της Δύσης και άλλων κρατών της περιοχής (πχ Ισραήλ) και μη νομίζουμε ότι εκτός από την Αμερική δεν θα την πάθει και από την Ρωσία τελικά και σύντομα μάλιστα.

    Ο νεοοθωμανισμός σαν δόγμα στρατηγικού βάθους έπεσε βαρύς για να χωνευτεί και τώρα νομίζω τελευταία ο Ερντογάν φαίνεται να το κατάλαβε και ανακρούει πρύμνα. Ενώ δηλαδή έδειχνε να βρίσκεται σε οξύτατη αντιπαράθεση με την ιστορική προσωπικότητα πχ του Κεμάλ τώρα τελευταία παρατηρείται όπου παρουσιάζεται ο Σουλτάνος να προβάλει πίσω του και μία γιγάντια αφίσα με τον φαντασιακό "βεζύρη" Μουσταφά Κεμαλ.

    Σαν αυτό είναι η εγκατάλειψη του νεοοθωμανισμού και η επιστροφή στην κοσμική Τουρκία τότε αυτή η εγκατάληψη θα την σώσει, πράγμα ωστόσο δύσκολο μία και ο εκφραστής εκεί στον νεοοθωμανισμό έχει στηρίξει τα όνειρα του. Σαν όχι συνεχίσει ο σουλτάνος να θέλει να γίνει και μεγαλοπρεπέστερος τότε με μαθηματική ακρίβεια όλο και περισσότερο αυτή θα ξεπέφτει με κατάληξη την διάλυση της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.