17/11/17

Μήνυμα ΣΥΡΙΖΑ για επέτειο Πολυτεχνείου: “Φάρος η εξέγερση ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα”

Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
«Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα, παραμένει φωτεινός φάρος κι οδηγός κάθε δημοκρατικού αγώνα» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μήνυμά του για τη σημερινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
«Το Πολυτεχνείο ζει, γιατί τα αιτήματά του είναι πάντα επίκαιρα. Ο αγώνας για την ενδυνάμωση και την επέκταση της Δημοκρατίας, για τα δικαιώματα, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν σταματά ποτέ» τονίζει και συνεχίζει: «Θυμόμαστε την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, τη Νομική, αλλά και τα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, τους τόπους εξορίας και μαρτυρίου ανδρών και γυναικών, κάθε μέρος όπου άνθρωποι φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, στη μάχη για την υπεράσπιση πανανθρώπινων αξιών και ιδανικών. Μια μέρα σαν αυτή, αποτίνουμε φόρο τιμής σε κάθε πράξη αντίστασης, κάθε λάμψη μέσα στο σκοτάδι της επτάχρονης δικτατορίας, κάθε προσπάθεια ανατροπής της επαίσχυντης τυραννίας.

Έχουμε χρέος να θυμόμαστε, αλλά και υποχρέωση να συνεχίζουμε τον αγώνα. Ειδικά στις μέρες μας, όπου διάφοροι νοσταλγοί της χούντας, ακροδεξιοί, ρατσιστές, θιασώτες του αυταρχισμού αλλά και της αναθεώρησης της Ιστορίας, προβάλλουν ξανά από το σκοτάδι του παρελθόντος κηρύσσοντας το μίσος τους για οτιδήποτε προοδευτικό, είναι υποχρέωσή μας να μας βρουν απέναντί τους.

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε ουσιαστικά τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, τη μνήμη όλων όσοι αντιστάθηκαν στη χούντα, είναι η συνέχιση του αγώνα για μια καλύτερη ζωή, για Ελευθερία, Δημοκρατία, κοινωνική Δικαιοσύνη».

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να πάρουν μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ  Αθήνα
mignatiou.com/

9 σχόλια:

  1. Αυτο το ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΚΙΝΗΤΗ χουντα σπαει κοκαλα! Ρε συ χτες δεν ησουνα στο Ασπρο Σπιτι με Αρμανι και η Παρθενα μς γοβα 500e,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ ΩΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ Η ΑΙΤΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΤΟΦΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ)
    Το Πολυτεχνείο δεν έφερε τη δημοκρατία. Το Πολυτεχνείο ματαίωσε την προσπάθεια του Μαρκεζίνη για ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία. Το Πολυτεχνείο έφερε σχεδιασμένα (ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΜΠΙΛΛΗ ΚΑΤΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ, ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΕΠΙ ΤΙΜΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΕΛΜΗ, ΓΑΜΒΡΟΥ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ
    http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=2439:2009-12-27-16-06-46&catid=40:fovies&Itemid=217 ) τον αφελή Ιωαννίδη, και την επακολουθήσασα ελεύθερη εισβολή των τούρκων στην Κύπρο, μετά από συμφωνία του Καραμανλή με τον Κίσινγκερ το 1973 στο Παρίσι. Στο Πολυτεχνείο μετείχαν και πολλοί πατριώτες τότε νέοι μας. Μετείχε όμως και η νυν γνωστότατη νεοταξικιά Μαρία Δαμανάκη, και πολλοί άλλοι όμοιοι της «αριστεριστές» (η μετέπειτα «πατριωτική» κατ ευφημισμό «ανανεωτική» ξενοκίνητη νεοταξική «αριστερά»).
    Υπαίτιοι για την ματαίωση της προσπάθειας Μαρκεζίνη και την καταστροφή της Κύπρου είναι ως μπορείτε να δείτε κατωτέρω, οι Μαύρος, Θ. Κανελλόπουλος , Ανδρέας Παπανδρέου και άλλοι που εκαθοδηγούντο από τους Δυτικογερμανούς και τους Αμερικανούς.
    Κατωτέρω αποσπάσματα από την αναφερόμενη έκθεση του ΚΚΕ. Που, πέραν των γνωστών κομματικών του θέσεων, λέει και πολλές αλήθειες.
    Ακολουθεί η συνέχεια ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευριπίδης Μπίλλης (συνέχεια)
    ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ 1973 (Εγκρίθηκαν στην 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, Ιούλης 1976) (αποσπάσματα)
    …………………………………………………………………………….
    Ο κεντρώος πολιτικός κόσμος, στον οποίο συμπεριλαμβάνονταν τότε και στελέχη του Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν ακόμα ακέφαλος. Σ' αυτόν υπήρχαν κυρίως δυο τάσεις.
    Η μια (Μαύρος, Θ. Κανελλόπουλος - που υποστηρίζονταν από το συγκρότημα «Βήματος») ερωτοτροπούσε προς τη «λύση Μαρκεζίνη» και ήταν έτοιμη να την αποδεχτεί.
    Η άλλη (Ζίγδης και βουλευτές της ΕΚ, που αργότερα πήγαν με τον Ανδρέα Παπανδρέου) είχε αντιταχτεί στη «λύση» αυτή.
    Στις αρχές του 1973 (σε συγκέντρωση όλων των βουλευτών της ΕΚ) έγινε προσπάθεια συνένωσής τους με μια προσωρινή διοικούσα επιτροπή μ' επικεφαλής τον Μαύρο, που απότυχε.
    Ο Μαύρος κρατούσε επαφές και με τους δυτικογερμανούς (χαρακτηριστική είναι, εκτός από τα άλλα, και μια «τυχαία» συνάντηση και συζήτηση του Μαύρου με Γερμανό μεγαλοβιομήχανο στη Γυάρο).
    Τελικά, πάντως, η κεντρώα ηγεσία αντιτάχτηκε στη «λύση Μαρκεζίνη»
    (στη στάση της ενισχύθηκε και από συμβουλές ορισμένων Αμερικανών και των δυτικογερμανών, που είχαν ότι η «λύση Μαρκεζίνη» συναντάει την καθολική αντίθεση του λαού)
    Κάτω από την πίεση της πλειοψηφίας των στελεχών της ΕΚ και, κυρίως, των κεντρογενών αντιστασιακών οργανώσεων («Δημοκρατική Άμυνα» κ.λ.π.) και απόρριψε τη συμμετοχή στις «εκλογές».
    Αλλά η αντίθεσή της εκφραζόταν ολότελα χαλαρά και, το χειρότερο, η στάση της απέναντι στην ανάπτυξη της έντονης ενεργητικής αντίστασης κατά της «πολιτικοποίησης» ήταν αρνητική. Έπεφτε, ουσιαστικά, στη θέση αναμονής και «σύνεσης».
    Η θέση του ΠΑΚ (Α. Παπανδρέου) ήταν αντίθετη στον «ελιγμό». Αλλά η τακτική του, όπως και αριστερίστικων ομάδων, ήταν, στον ένα ή τον άλλον βαθμό, εξτρεμιστική.
    Τη χειρότερη, εκείνη τη στιγμή, στάση κράτησε η αναθεωρητική ομάδα. Ο οπορτουνισμός των ηγετών της οδήγησε σε θέσεις αποδοχής, στην ουσία, του παπαδοπουλομαρκεζινικού πειράματος, συμμετοχής και στις «εκλογές» που είχαν εξαγγελθεί. Με τις δηλώσεις και θέσεις του Ηλιού, που βγήκε από τη μακριά «χειμερία νάρκη» του στη δικτατορία («λόγω υγείας και γηρατειών») και διεκδικούσε θέση πολιτικού αρχηγού στις διαγραφόμενες πολιτικές εξελίξεις.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Μπροστά στο γεγονότα. Το ξέσπασμά
    2.1. Μπροστά στα γεγονότα. Οι θέσεις μας
    Στο Πανεπιστήμιο συνεχίζεται η Παμφοιτητική συγκέντρωση (στη Νομική). Κάποιος πετάει την είδηση ότι στο Πολυτεχνείο γίνονται γεγονότα και καλεί όλους να πάνε εκεί. Τα στελέχη της Α/Ε
    (ακολουθώντας τη γραμμή αποφυγής απρογραμμάτιστων ενεργειών) αντιτάσσονται και, για μια στιγμή, καταφέρνουν να συνεχιστεί η συγκέντρωση.
    Αλλά, σε λίγο, και άλλος (γνωστός αριστεριστής τώρα) ξαναρίχνει, με «δραματικό» τρόπο το σύνθημα, λέγοντας πως η αστυνομία χτυπάει τους σπουδαστές του Πολυτεχνείου και ζητάει η συνέλευση να πάρει θέση.
    Όταν έφτασαν, πάντως, οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο, δεν βρήκαν «σύγκρουση». Βρήκαν όμως αναβρασμό έντονο και ενώθηκαν με τους σπουδαστές του Πολυτεχνείου. Από τότε μένουν εκεί και οι συνδικαλιστές της Α/Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιος δεν πιστεύει ότι η χούντα ήταν αμερικανοκίνητη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητά παιδιά του Σύριζα που μας γράφετε για τους "Φάρους....κλπ" ο Αλέξης ο προθυπουργος σας πριν λίγες μέρες μας φεσωσε με 2,5 δις των εκσυγχρονισμό των F16, επιβεβαίωσε την πλήρη υποταγή στους Αμερικανούς τη βάση της Σούδας για να σκοτώνουν τον άμαχο πληθυσμό στη μέση ανατολή.
    Τελικά πείτε μας ποιους θα λέμε "φονιάδες των λαών" τώρα;
    Μας έχετε μπερδέψει.
    Μήπως πήγατε και σήμερα έξω από την Αμερικάνικη πρεσβεία και το φωνάζετε;
    Ντροπή σας τίποτα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΄Ενα μεγάλο προσόν της Π.Φ.Α. είναι ότι γράφουν ότι γράφουν και δεν κοκκινίζουν, όχι από ιδεολογία, αλλά από ντροπή.
    Προσωπικά δεν ασχολούμαι ξανά μαζί τους, διότι εσύ δίνεις επιχειρήματα και αυτοί τον "χαβά" τους.
    Μανούλες στην προβοκάτσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το πολυτεχνειο ηταν ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΚΙΝΗΤΟ (αλλα κει ΕΥΡΩΚΙΝΗΤΟ) για να απομακρυνθει ο Π;παδοπουλος και να προωθηθει ο βλαξ Ιωαννιδης και νε γινει οτι εγινε με την ΚΥΠΡΟ. Οι ΕΥρωπαιοι ειχαν συμφερον να αλλαξει η κατασταση ωστε με τη "δημοκρατια΄της μεταπολιτευσεως να ξεκινησει το ξεχαρβαλωμα και τελικα η συλλησις της χωρας. Γι αυτο συντηρουν και το μυθο και δρουν ανενοχλητα τα ταγματα εφοδου της ΑΝΤΙΦΑ .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χμμμ Χασαν δεν θασαι και πολυ μσκρυα απ την αληθεια νομιζω.Πολυ κοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.