5/11/17

Οι επιχειρήσεις της KGB στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση

Αθήνα, Φεβρουάριος 1986. Ένας 50χρονος άνδρας, ο 7χρονος γιός του και μια 30χρονη, καταφθάνουν στο ξενοδοχείο Απόλλων στο Καβούρι, που εκείνη την εποχή χρησιμοποιείται ως κατάλυμα από προσωπικό των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που υπηρετούν στη κοντινή Αμερικανική βάση του Ελληνικού. Για αυτό το λόγο, το ξενοδοχείο διαθέτει μόνιμη οπλισμένη φρουρά. Ο 50χρονος δεν είναι άλλος από των Συνταγματάρχη Βίκτωρ Γκουντάρεφ της KGB, που υπηρετούσε εκείνη την εποχή στη Σοβιετική πρεσβεία στην Αθήνα. Μαζί είχε τον 7χρονο γιο του και τη 30χρονη ερωμένη του. Επρόκειτο για μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση αυτομόλησης υψηλόβαθμου αξιωματούχου της KGB. (2ος στην ιεραρχία του κλιμακίου της KGB στην Ελλάδα)
Κατόπιν, ο Γκουντάρεφ μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ, όπου ζήτησε άσυλο και πρόσφερε τις υπηρεσίες του στη CIA. Ήταν ιδιαίτερα περιγραφικός για τις μυστικές επιχειρήσεις της KGB στην Ελλάδα τόσο στις αναφορές του στη CIA όσο και σε ομιλίες σε συνέδρια και συναντήσεις που συμμετείχε. Σύμφωνα λοιπόν με τον Γκουντάρεφ, κύρια αποστολή της KGB στην Ελλάδα, ήταν η δημιουργία ρωγμών στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ειδικά όσον αφορά τις Αμερικανικές βάσεις στη χώρα (σε κάποιες από αυτές τις βάσεις υπήρχαν πυρηνικές βόμβες, έτοιμες για χρήση, σε περίπτωση πολέμου ΝΑΤΟ-ΕΣΣΔ). Ειδικά για το δεύτερο, οι Σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες, είχαν οργανώσει επανειλημμένως διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης και κατά των πυρηνικών, σε μια προσπάθεια να επηρεαστεί η κοινή γνώμη και η εκάστοτε κυβέρνηση, εναντίον της ύπαρξης αυτών των βάσεων σε ελληνικό έδαφος. Στη πραγματικότητα, η ΕΣΣΔ επιδίωκε την αποπυρηνικοποίηση της Ελλάδας, στα πλαίσια αντιμετώπισης της στρατιωτικής απειλής, προερχόμενης από τα νοτιοδυτικά σύνορά της.

Για τη συνεχεια  ptisidiastima

5 σχόλια:

  1. Προκυπτει λοιπον το ερωτημα.
    Ο πρακτορας αυτος και πολλοι αλλοι ισως,εργαζοταν για την δημιουργια των 'ρωγμων' στο Δυτικο-αμερικανικο συστημα.
    Η υλοποιηση ομως αυτου του σχεδιου που προεβλεπε και κινητοποιηση και συμμετοχη στο επιχειρουμενο αντιαμερικανικο καθεστως,με τι 'εργαλεια' θα γινοταν και πως θα υλοποιητο η δυσφορια των πολιτων ;.
    Με λιγα λογια,πως και ποιοι θα ξεκινουσαν την λαικη δυσφορια και διαμαρτυρια ;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δεκαετία του ΄80 ήταν η δεκαετία του πασοκ, του φραπέ και του αράγματος γενικά, λιγάκι δύσκολο να ξεκινήσει οποιαδήποτε λαϊκή δυσφορία και διαμαρτυρία, όποια δυσφορία εναντίον των αμερικάνων και να υπήρχε εκφραζόταν με καμιά πορεία και τίποτα φέϊγ-βολάν το πολύ, μάταιος ο κόπος τους των Ρώσων!

      Διαγραφή
    2. @ Αναζητητης.
      Το αρθρο αναφερεται στην δημιουργια ρωγμων στις Ελληνοαμερικανικες σχεσεις και οχι μονο για την περιοδο ΠΑΣΟΚ.
      Πιο μπροστα λοιπον ποιοι οργανωναν διαδηλωσεις,φονιαδες των λαων αμερικανοι,και τους απενεργοποιησε ο ανδρεας ;.

      Διαγραφή
  2. Ο κίνδυνος της ΝΤΠ και των Soro-χρηματοδοτούμενων παρακρατικών του ΣΥΡΙΖΑ (κι όχι μόνο), είναι κατά πολύ μεγαλύτερος για τον ελληνισμό από τον κίνδυνο που αντιπροσώπευαν οι τότε ενέργειες της ΚGB εν Ελλάδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.