16/11/17

Ανεξήγητη σιωπή στην Αθήνα: Νέο παιγνίδι της Άγκυρας με το ιταλικό Odin Finder ανοιχτά της Κρήτης

Τουρκικά πολεμικά πλέουν σε γραμμή παραγωγής. Φωτογραφία Turkish Navy.
Τουρκικά πολεμικά πλέουν σε γραμμή παραγωγής. Φωτογραφία Turkish Navy.
Του Νίκου Μελέτη
Συνέχεια στην τακτική των «έξυπνων» προκλήσεων και της στοχευμένης αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στο τρίγωνο Κρήτη-Καστελοριζο-Κύπρος, δίνει η Τουρκία, με την Αθήνα να τηρεί ακατανόητη σιωπή, ενώ αντιθέτως άμεση είναι η αντίδραση της Λευκωσίας στις νέες προκλήσεις.

Και πάλι ως «μοχλός» για τις τουρκικές προκλήσεις επιστρατεύεται το ιταλικό ερευνητικό σκάφος Odin Finder, το οποίο εκτελεί εργασίες έρευνας του βυθού για λογαριασμό της κοινοπραξίας Euro Asia Interconnector για την τοποθέτηση του υποβρύχιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη, μέσω Ισραήλ -Κύπρου-Ελλάδας.

Ήδη η Τουρκία είχε σπεύσει να εκδώσει NAVTEX για τις εργασίες του ιταλικού σκάφους σε μια εκτεταμένη περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία προφανέστατα αφορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ζώνη ευθύνης για Έρευνα και Διάσωσης και σε κάθε βεβαίως την περιοχή ευθύνης για την άσκηση της αρμοδιότητας έκδοσης NAVTEX της Ελλάδας και της Κύπρου.


Η Τουρκία είχε σπεύσει να εκδώσει NAVTEX για τις εργασίες του ιταλικού σκάφους σε μια εκτεταμένη περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία προφανέστατα αφορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ζώνη ευθύνης για Έρευνα και Διάσωσης και σε κάθε βεβαίως την περιοχή ευθύνης για την άσκηση της αρμοδιότητας έκδοσης NAVTEX της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όπως είχε αποκαλύψει το Liberal, η Κύπρος και τότε είχε αντιδράσει χαρακτηρίζοντας άκυρη την έκδοση της τουρκικής NAVTEX ενώ από την Αθήνα υπήρξε σιωπή και απλώς εκδόθηκε «μεταχρονολογημένη» Navtex για τις εργασίες του Odin Finder.

Χθες το βράδυ η Τουρκία επανήλθε με νέα ΝAVTEX 1181/17 που αναγγέλλει την διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών του ιταλικού σκάφους από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι νεωτερας σε μια περιοχή που φθάνει έως και λίγα μίλια εξω από τα χωρικά ύδατα της Κρήτης.

Καθώς η νέα τουρκική NAVTEX επικαλύπτει και τμήμα της κυπριακής περιοχής ευθύνης για έκδοση NAVTEX, το Κέντρο της Λάρνακας εξέδωσε την αναγγελία 411/17 δηλώνοντας ότι η τουρκική NAVTEX έχει εκδοθεί χωρίς συνεννόηση με τις αρμόδιες κυπριακές Αρχές, που έχουν την ευθύνη της Έρευνας και Διάσωσης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Από την Αθήνα και τις αρμόδιες αρχές δεν έχει υπάρξει και πάλι ουδεμία αντίδραση, επιτρέποντας έτσι την δημιουργία τετελεσμένων.

Η διενέργεια επιστημονικών ερευνών δεν απαιτεί την έγκριση του παράκτιου κράτους, αλλά ζητείται από τον ενδιαφερόμενο η έκδοση NAVTEX για την ενημέρωση των ναυτιλόμενων και η Τουρκία με τον τρόπο αυτό διεκδικεί την άσκηση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων σε όλη τη Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της ακραίας διεκδίκησης της επί όλης της υφαλοκρηπίδας, καθώς έχει δηλώσει ότι η Κρήτη, η Κάρπαθος, η Ρόδος, το σύμπλεγμα του Καστελόριζου και η Κύπρος δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ πέραν των χωρικών υδάτων τους των 6 ν.μ.

Ένα σοβαρό ερώτημα, το οποίο δεν έχει απαντηθεί, είναι εάν οι ελληνικές Αρχές έχουν ζητήσει να ενημερωθούν από την εταιρία που διαχειρίζεται το Odin Finder κατά πόσον είχε υποβληθεί αίτημα, όχι μόνο στις ελληνικές και κυπριακές Αρχές για την πραγματοποίηση των εργασιών, αλλά αν προκειμένου να αποφύγει η εταιρία παρενοχλήσεις από την Τουρκία υπέβαλλε και αντίστοιχο αίτημα προς τις Τουρκικές Αρχές, συμπράττοντας έτσι στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η τουρκική NAVTEX

NAVTEX : 1181/17
MEDITERRANEAN SEA
SCIENTIFIC RESEARCH, BY ODIN FINDER FROM 15 NOV 17 UNTIL FURTHER NOTICE IN AREA BOUNDED BY;
İZMİR AREA

34 47.00 N – 030 23.00 E
35 07.00 N – 026 42.00 E
34 51.60 N – 026 23.30 E
34 29.00 N – 026 28.00 E
34 07.40 N – 028 42.40 E
33 56.50 N – 030 23.00 E
4 NM BERTH REQUESTED.

Η κυπριακή NAVTEX

15 2200 UTC NOV 2017
JRCC LARNACA/CYPRUS
NR 411/17

ATTENTION TO ALL MARINERS SAILING WITHIN THE BOUNDARIES
OF THE REPUBLIC OF CYPRUS SEARCH AND RESCUE REGION
BE ADVISED THAT THE NAVIGATIONAL WARNING FA-80 NR 1181/17
HAS NOT BEEN COORDINATED WITH THE RELEVAND AUTHORITIES OF
THE REPUBLIC OF CYPRUS AND IT IS DANGEROUS FOR THE SAFETY
OF NAVIGATION IN THE AREA.
THE ONLY AUTHORIZED STATION IN THE AREA OF RENSPONSIBILITY
OF THE REPUBLIC OF CYPRUS (SRR WHICH COINCIDES WITH NICOSIA
FIR) IS THE JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA.
FOR MORE INFORMATION YOU ARE KINDLY REQUESTED TO CONTACT THE
JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA

/mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.