20/11/17

Stratfor : Τα ανοικτά μέτωπα και η αναγκαστική συμβίωση ΗΠΑ-Τουρκίας

ΗΠΑ και Τουρκία δεν εμπιστεύονται απόλυτα η μία την άλλη, ωστόσο είναι αναγκασμένες να διατηρούν στενούς δεσμούς. Τα συμφέροντα, τα σημεία τριβής, οι λεπτές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Ρωσίας.
Από τους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, λίγοι είναι τόσο σημαντικοί -ή τόσο άστατοι- όσο είναι η Τουρκία. Τελευταία, οι διπλωματικές διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών είναι χειρότερες απ’ ό,τι συνήθως.
Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντάσεις, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον στις 7 Νοεμβρίου, για μια τετραήμερη περιοδεία που στόχο είχε να διευθετηθούν μια σειρά ζητημάτων. Όμως, παρά τις προσπάθειές του, ελάχιστοι είναι οι ξεκάθαροι τρόποι για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, ή της διευθέτησης των νέων και περίπλοκων προβλημάτων που βρίσκονται μπροστά.

Δεσμοί φιλοδοξίας

Η σταθερότητα της Τουρκίας είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία δεν είναι μόνο μια οικονομική και διπλωματική δύναμη στην περιοχή, αλλά φέρνει και σημαντική στρατιωτική ισχύ για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Επιπλέον, η χώρα φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρων προσφύγων και βοηθά στον περιορισμό των ροών της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Επίσης, η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και μια βασική πηγή εισαγωγών για την Ευρωπαϊκή Ένωση.



Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.