30/12/17

Τα τελευταία έτη του Βυζαντίου είναι πολύ διδακτικά για την Ελλάδα της περιόδου 2010-2017.

Στο Βυζάντιο λοιπόν το αντίστοιχο του σύγχρονου δημοσίου υπαλλήλου ήταν ο μοναχός. Τα μοναστήρια ήσαν πάρα πολλά, επιχορηγούνταν από το κράτος και σίτιζαν στρατιές μοναχών.
Από την άλλη η αυτοκρατορία, πέραν του τακτικού στρατού, στηριζόταν για την άμυνά της κυρίως σε μισθοφόρους, αλλά και στον θεσμό των ακριτών, στους οποίους είχε αναγνωρίσει φοροαπαλλαγές, προκειμένου αυτοί να εκτρέφουν άλογα και να διατηρούν εξοπλισμό, ώστε να είναι ετοιμοπόλεμοι.
Όταν τα έσοδα κατέρρευσαν λόγω χαμηλής παραγωγής και μειωμένου εμπορίου και με τους εχθρούς να μαζεύονται γύρω, το Βυζαντινό κράτος έκρινε σκόπιμο να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές των ακριτών, προκειμένου να μείνουν ανέγγιχτα τα μοναστήρια !!! 
Το αποτέλεσμα ήταν να μην είναι σε θέση να συγκεντρώσει τις απαραίτητες για την άμυνα του δυνάμεις και να αλωθεί από τους Οθωμανούς. Όταν έπεσε η Κωνσταντινούπολη τη μάχη έδιναν μερικές χιλιάδες μαχητές, ενώ την ίδια ώρα στα μοναστήρια μόναζαν πάνω από 130.000 υγιέστατοι και σχετικά νέοι άνδρες, που ήσαν σε θέση να πολεμήσουν. Είχαν όμως μεγαλύτερο κίνητρο να είναι μοναχοί. Πέρναγαν τη ζωή τους άκοπα και το κρατικό χρήμα τους συντηρούσε.
Στην μακραίωνη ιστορία δεν έχει υπάρξει κράτος, αυτοκρατορία, βασίλειο, οιαδήποτε κρατική δομή, που λίγο πριν το δραματικό της τέλος να μην ανέβασε τρελά την φορολογία σε μια ύστατη προσπάθεια των κυβερνώντων να περισώσουν τους εαυτούς τους και τις αυλές τους. Αν ανατρέξετε στην ιστορία, από την αρχαία Αίγυπτο ως την μεσαιωνική Ευρώπη, πάντοτε ανάμεσα στα άλλα θα διαβάσετε και για αυξήσεις φόρων προ του τέλους. Είναι αυτή η αναποτελεσματική (αλυσιτελής), αλλά ως φαίνεται βαθιά εδραιωμένη πεποίθηση στους ανά τους αιώνες εκάστοτε κυβερνώντες (βασιλείς, αυτοκράτορες, αιρετούς) ότι τα λεφτά των υπηκόων τους είναι κατά βάση δικά τους και "όποια ώρα θέλουν, τα μαζεύουν για να σωθούν". Άλλωστε οι ανά τους αιώνες βασιλείς και άρχοντες ένα κοινό είχαν, την αυλή και τους δημοσίους υπαλλήλους. Την ίδια πρακτική εφάρμοσαν διαχρονικά και οι εκλεγμένες κυβερνήσεις την μακρά περίοδο του κοινοβουλευτισμού. Δημιουργούν σε καιρούς ευφορίας ένα εσωτερικό στρατό κατοχής, για να έχουν στήριγμα εκλογικό σε καιρό δυσκολίας. Τον οποίο αρνούνται να αγγίξουν ακόμη και στις εποχές της δυσκολίας. Γνωρίζουν άριστα ότι η αυλή θα είναι δική τους όσο την σιτίζουν.
ΟΧΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ λοιπόν ήταν το σύνθημα και η κεντρική πολιτική της οκταετίας που πέρασε (είτε με πασοκ, είτε με ΝΔ, είτε με σύριζα) και στο όνομα αυτής της κεντρικής ιδέας έγιναν και γίνονται όλα τα αίσχη που ζήσαμε και ζούμε και. Φόροι, περισσότεροι φόροι, δημεύσεις και απαλλοτριώσεις περιουσιών, φτωχοποίηση και εξαθλίωση όλων, κατάρρευση του κοινωνικού ιστού και της συνοχής, αλλά ο στρατός κατοχής ανέγγιχτος. Η μόνιμη κόκκινη γραμμή απέναντι στους πιστωτές της χώρας. Και όσο το σύστημα, έστω και οριακά επιβιώνει, δεν θα αλλάξει αυτή η πολιτική.
Επειδή η αυλή διαλύεται μόνο όταν πάψει να τρώει, φοβάμαι ότι, για να μπορέσει η χώρα μας να γίνει κάποτε ένα φυσιολογικό κράτος, θα πρέπει να καταρρεύσουν τα δημόσια έσοδα, να πτωχεύσει το κράτος. Η πολιτική του κρατισμού θα τελειώσει μόνο όταν το υπάρχον σύστημα καταστεί μη βιώσιμο. Προσβλέπω το 2018 να μας φέρει πιο κοντά σε αυτό το στόχο.
Από την προσωπική σελίδα του Γιώργου Μπιλίνη στο FACEBOOK

19 σχόλια:

  1. Ἀπό ποῦ τό στοιχεῖο ὅτι "στα μοναστήρια μόναζαν πάνω από 130.000 υγιέστατοι και σχετικά νέοι άνδρες, που ήσαν σε θέση να πολεμήσουν";
    Ὁ ἀριθμός εἶναι πολύ ὑπερβολικός.
    Ἀκόμη καί λάβουμε ὑπ' ὄψιν ὅλα τἀ μοναστήρια στήν Αὐτοκρατορία, δηλαδή καί στήν Μικρά Ἀσία καί στόν Ἑλλαδικό χῶρο, ἀκόμη καί ἐκτός τῆς δικαιοδοσίας τοῦ δεσποτάτου τοῦ Μωρέως καί τῆς περιοχῆς τῆς Κωνσταντινουπόλεως, πάλι δέν προκύπτουν 130.000 μοναχοί.
    Τοῦτο, διότι ὁ πληθυσμός π.χ. ὄλης τῆς Μικρᾶς Ἀσίας τότε δέν ἦσαν, ἄν θυμᾶμαι καλά, παρά μόνο περί τά 2-2,5 ἑκατομμύρια. 130.000 μοναχοί καί νέοι μάλιστα! Ποιός τά λέει αὐτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τάχα, "Στο Βυζάντιο το αντίστοιχο του σύγχρονου δημοσίου υπαλλήλου ήταν ο μοναχός. Τα μοναστήρια ήσαν πάρα πολλά, επιχορηγούνταν από το κράτος και σίτιζαν στρατιές μοναχών". Τί ἀνιστόρητα πράγματα εἶναι αὐτά;
    Πότε τό κράτος μισθοδότησε ἤ ἐπιχορήγησε τήν ζωή τῶν μοναχῶν στά μοναστήρια;
    Νά δόθηκαν, ὡς ἐξαιτετικό γεγονός, ἐνισχύσεις π.χ. γιά τήν συντήρηση κτιρίων Μονῶν, ἤ δωρεές γιά τήν ἀνέγερση κάποιων κελλιών τους, ναί, ἀλλά οἱ Μοναχοί κάθονταν;!!!! καί δέν ἐργάζονταν!!! Αὐτό εἶναι καί ἀνιστόρητο καί κακόβουλο.
    Ἐπισκεφθεῖτε σήμερα ὁπιοδήποτε Ὀρθόδοξο Μοναστήρι καί θά δεῖτε ὅτι οἱ μοναχοί ἔχουν πρόσγραμμα καί προσευχῶν καί ἐργασιῶν.
    Πολλῶν ἐργάσιῶν.
    Ἄσχετοι μέ τήν ζωή τῶν Μονῶν καί τήν ἐργασία τῶν μοναχῶν, μποροῦν νά λένε ὅ,τι βλακεία θέλουνε, ἀλλά τόσο ἄσχετοι δέν μπορεῖ νά ὑπάρχουν στήν Ἑλλάδα.

    _"Ἔχω πάθει" μέ τήν ἀσχετοσύνη πολλῶν ἀπό τίς ἀναρτἠσεις τοῦ κου Πῆκ Ἀντωνίου. Ἔλεος πιά! Τό ὅτι κάθονται οἱ δημόσιοι ὑπάλληλοι, ἐπειδή, ἤ ὅπως, τάχα κάθονταν οἱ μοναχοί, εἶναι φρεσκάρισμα προπαγάνδας κατά τῆς Ὀρθοδοξίας, καί ἔλλειψη κατανοήσεως τοῦ ὅτι ὅσοι κάθονται ἀπό τούς δημοσίους ὑπαλλήλους εἶναι ἐπειδή ἀκριβῶς δέν ἔχουν ὀρθοδοξη χριστιανική ζωή, ἀλλά ἔχουν δυτικοποιηθῆ καί ἔχουν γίνει καλοπερασάκηδες: Ποιός ἐφεῦρε τήν "ποιότητα ζωῆς" καί τά ἀτελείωτα δικαιώματα ἀπολαύσεων τοῦ ἀνθρωπου; Δέν εἶναι οἱ νεωτεριστές πολτικοί;
    -π.χ. τό σύνθημα γιά "ποιότητα ζωῆς", εἶναι τῶν γαλλικῶν ἐκλογῶν καί ἐξασφάλισε τήν Προεδρική ἐκλογή τοῦ Ζικσάρ Ντ' Ἐσταίν..... Καί τό σύνθημα γιά "ὁλοένα καλλίτερες μέρες" χωρίς ἐνοεῖται κόπο , ποιός τό εἰσήγαγε τήν δεκαετία τοῦ 1980; οἱ ὀρθόδοξοι χριστιανοί καί οἱ ὀρθόδοξοι χριστιανοί μοναχοί;
    Ἄς εἴμαστε πιό σοβαροί, διότι ἔτσι, μέ τέτοιες "ἀναλύσεις" στοχευμένης έσωτερικῆς διαβρώσεως καλό δέν βγαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωχ! Ο νεοφιλελές Βλήμερος (βλημερόφρων) που γράφει συχνά νεοφιλελεύθερες ΑΝΟΗΣΙΕΣ περί των οικονομικών, έπιασε τώρα και τη βυζαντινή/μεσαιωνική ελληνική ιστορία!
    Κι άρχισε από τη μια να μας αραδιάζει νεο12θειστικές παραμύθες περί του μεγέθους του μοναστικού πληθυσμού στο ύστερο Βυζάντιο κι από την άλλη να λέει απίστευτες ΒΛΑΚΕΙΕΣ για την ίδια την Άλωση!
    Γιατί επιεικώς λες βλακείες όταν υποστηρίζεις πως στην Κωνσταντινούπολη του 1453 με συνολικό πληθυσμό 50-70.000 ψυχών και ευάριθμες ξένες κοινότητες ανάμεσά τους, ζούσαν 130.000 μοναχοί!!!
    Αφήστε το ρε Βλήμεροι... δεν το έχετε... αφήστε την ιστορία ήσυχη... αρκεστείτε να κακοποιείτε τα οικονομικά με το φανατισμό και την αμορφωσιά σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. I guess the article touched home. Clergy seems to be the profession of the past and future

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΆΛΛΗ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΗΛΙΘΙΑΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλη χρονιά σε όλους.
    Το άρθρο είναι επιεικώς απαράδεκτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι ανόητη κακοβουλία και κακόβουλη ανοησία να θέλει κανείς να αποδίδει στα μοναστήρια τέτοια επίδραση στην Άλωση τής Πόλης και στην κατάρρευση τής Αυτοκρατορίας.
    Ο συντάκτης τού άρθρου δεν έχει ιδέα από μοναχισμό, κανονισμό μοναχικής ζωής και λειτουργίας μοναστηριών . Φαντάζεται τα Μοναστήρια ως δήθεν τεμπελοχανία, ενώ αντίθετα ειναι κυψέλες με πλήρες εργασιακό-παραγωγικό πρόγραμμα και αυτοτροφοδοτούμενη οικονομική αυτάρκεια (ίδια μέσα σίτησης και ένδυσης κ.λπ.). Όπως είναι και σήμερα, που όχι μόνο δεν λαμβάνουν κρατική βοήθεια, αλλά αντίθετα πολλά από αυτά συντηρούν κόσμο και κοσμάκη.
    Πόσο αφελής ή κακόπιστος πρέπει να είναι κανείς ώστε να φτάνει να διατείνεται ότι το Αυτοκρατορικό Ταμείο συντηρούσε τάχατες τα μοναστήρια με 130.000 τεμπέληδες κηφήνες και μάλιστα φορολογούσε τούς ακρίτες!!!
    Όσο δε για την σύγκριση μοναχών με τούς δημοσίους υπαλλήλους ... ε! εδώ φθάνουμε στον κλαυσίγελω!
    Γι' αυτές τις κοτσάνες ισχύει αυτό που λέμε
    "βρε παιδί μου, θες και τα λές; ή σού ξεφεύγουνε;;".
    Άντε καλή αποτοξίνωση και ανάνιψη και με το καλό καινούρια χρονιά με υγεία και τις κοτσάνες όχι για ανάρτηση , αλλά μόνο για αφέψημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παπαροαρθρολογίας το ανάγνωσμα. 130.000 μοναχοί σε μια πόλη όπου οι ιστορικοί αναφέρουν ότι είχαν απομείνει 60.000 άνθρωποι;; Κατά τον χρονογράφο Nicolo Barbaro και άλλους ιστορικούς "Τα θαλάσσια τείχη ήταν αραιότερα επανδρωμένα. Οι άπειροι πολεμικά μοναχοί ανέλαβαν τη φύλαξη των θαλάσσιων τειχών από την πλευρά του Μαρμαρά, όπου δεν αναμενόταν σημαντική επίθεση. Στο λιμάνι του Ελευθερίου ήταν τοποθετημένος ο Ορχάν με τους Τούρκους στρατιώτες του. Κοντά στο Ιερό Παλάτι βρίσκονταν οι Καταλανοί με επικεφαλής τους τον Περέ Χούλια. Ο Ενετός Γαβριήλ Τριβιζάνος με 50 άνδρες, όπως έχει ήδη αναφερθεί, ήταν υπεύθυνος για τη φύλαξη του λιμανιού στον Κεράτιο κόλπο". Αναφέρεται ότι περί τους 1500 μοναχούς (προφανώς οι δυνάμενοι να φέρουν όπλα), τοποθετήθηκαν στα θαλασσινά τείχη που δέχονταν μικρότερη πίεση. Έπειτα, ήταν μόνο ο ένοπλος αγώνας; Δεν χρειάζονταν τραυματιοφορείς, νοσοκόμοι και εκείνοι που νυχθημερόν επισκεύαζαν τα μισογκρεμισμένα τείχη μεταφέροντας υλικά; Υπάρχει μια αντιχριστιανική στρέβλωση της ιστορίας που δυστυχώς κάποιοι τη συντηρούν επιμελώς, ασυνείδητα ή από καθαρή σκοπιμότητα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι φόροι είναι ευλογία! Κάνουν τους ανθρώπους να θέλουν να εργάζονται για το κράτος και όχι για τον εαυτόν τους. Κάνουν τον άνθρωπο να αγαπά το κράτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τραγικό το άρθρο, ατυχής ο παραλληρισμός δημοσίων υπαλλήλων και μοναχών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παρακαλώ να εξετάζουμε τα άρθρα σφαιρικά και διασταλτικά.
    Δεν ξέρω αν το άρθρο είναι αντιεπιστημονικό, αλλά είναι εμφανές ότι καταγγέλλει κατάχρηση του θεσμού του μοναχισμού και όχι τον ίδιο τον μοναχισμό.
    Και όταν καταγγέλλεται η κατάχρηση του μοναχισμού, μάλλον ενισχύεται και η Ορθοδοξία και ο ίδιος ο μοναχισμός, παρά πλήττεται.
    Το ίδιο συμβαίνει και τους δημοσίους υπαλλήλους.
    Δεν καταγγέλλεται το κράτος, αλλά ο υπερκρατισμός και ο μεγάλος αριθμός ΔΥ, που πνίγει την ελληνική οικονομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αδέλφια κάτι να προσθέσω για να το κλείσουμε το θέμα:
    Τα αίτια της κρίσης 2010 - 2017, προφανώς δεν εξάγονται στην καινοφανέστατη σύγκριση του μοναχισμού
    με τους δημοσίους υπαλλήλους.
    Ας αφήσουμε να μας μιλήσει το πρόσωπο κλειδί: Γιάννης Παπαθανασίου,από 8/1/2009 μέχρι 7/10/2009 διετέλεσε Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.
    Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι το αίτιο της καταστροφής είναι ότι η κρίση χρέους και ελλείμματος (μέχρι 21 Οκτ 2009) μετατράπηκε σε κρίση χρέους [από 21 Οκτωβρίου 2009, όπου μετά την πρόβλεψη για έλλειμμα 12,7% από την κυβέρνηση Παπανδρέου (Υπ. Οικ. Γ. Παπακωνσταντίνου), όπως και πλήθος δηλώσεων που ακολούθησαν τους επόμενους μήνες μέχρι τον Μάϊο 2010 (Καστελόριζο), τα spread εκτοξεύτηκαν σε απαγορευτικά ύψη δανεισμού σε συνδυασμό με αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης (για την ιστορία: τον χορό υποβαθμίσεων τον άνοιξε στις 21 Οκτ 2009, ο οίκος Fitch).
    Περισσότερα στο: Γιάννης Παπαθανασίου, 8 μήνες, εκδοτικός οίκος Λιβάνης.
    Σχόλιο: Οκ υπάρχουν συγκεκριμένοι υπεύθυνοι, με ονόματα.
    Όμως ποιός τους έδωσε την εξουσία τον Οκτώβριο 2009;
    Δηλαδή ο λαός είναι άμοιρος ευθυνών;
    Food for thought 🦉🦉🦉

    Καλή χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΟΡΘΉ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΟΡΘΉ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    Αδέλφια κάτι να προσθέσω για να το κλείσουμε το θέμα:
    Τα αίτια της κρίσης 2010 - 2017, προφανώς δεν εξάγονται από την καινοφανέστατη σύγκριση του μοναχισμού
    με τους δημοσίους υπαλλήλους και τα άλλα ευφάνταστα επιχειρήματα του αρθρογράφου.
    Ας αφήσουμε να μας μιλήσει το πρόσωπο κλειδί: Γιάννης Παπαθανασίου,από 8/1/2009 μέχρι 7/10/2009 διετέλεσε Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.
    Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι το αίτιο της καταστροφής είναι ότι η κρίση χρέους και ελλείμματος (μέχρι 21 Οκτ 2009) μετατράπηκε σε κρίση δανεισμού [από 21 Οκτωβρίου 2009, όπου μετά την πρόβλεψη για έλλειμμα 12,7% από την κυβέρνηση Παπανδρέου (Υπ. Οικ. Γ. Παπακωνσταντίνου), όπως και πλήθος δηλώσεων που ακολούθησαν τους επόμενους μήνες μέχρι τον Μάϊο 2010 (Καστελόριζο), τα spread εκτοξεύτηκαν σε απαγορευτικά ύψη δανεισμού σε συνδυασμό με αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης (για την ιστορία: τον χορό υποβαθμίσεων τον άνοιξε στις 21 Οκτ 2009, ο οίκος Fitch).
    Το θέμα τυγχάνει να το παρακολουθώ από τον Απρίλιο 2009, όπου πρόσεξα ένα άρθρο εκείνη την περίοδο, για το τι τονιζε ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου: "... να προσέξουμε τις κινήσεις μας ώστε να μην μετατραπεί η κρίση χρέους και ελλειμμάτων σε κρίση δανεισμού...".

    Αυτό δηλαδή που ... επιστημονικά έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου, με τη βούλα της ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat 🦅🦅🦅

    Περισσότερα στο: Γιάννης Παπαθανασίου, 8 μήνες, εκδοτικός οίκος Λιβάνης.
    Σχόλιο: Οκ υπάρχουν συγκεκριμένοι υπεύθυνοι, με ονόματα.
    Όμως ποιός τους έδωσε την εξουσία τον Οκτώβριο 2009;
    Δηλαδή ο λαός είναι άμοιρος ευθυνών;
    Food for thought 🦉🦉🦉

    Καλή χρονιά μας αδέλφια...
    Στόχος: η ομόνοια και η ειρήνη στον τόπο μας... σιγά σιγά θα ξαναβρούμε την περπατησιά μας.
    Να βάλουμε τον Χριστό στην καρδιά και για το 2018.
    Να μην φοβόμαστε καθόλου λοιπόν

    🕊🕊🕊🕊🕊🕊🕊🕊🕊🕊🕊🕊🕊🕊🕊🕊🕊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. αδερφε που εγραψες το αρθρο πηγαινε μια βδομαδα σε μια μονη πχ του Αγιου Ορους , ζητα να ενταχθεις σε καποιο διακονημα, να δεις τι θα πει πραγματικη σωματικη κοπωση και αγρυπνια. Επισης αν θυμαμαι καλα ο Αγιος Αντωνιος ειχε ορισει για τους μοναχους το οποιος δεν δουλευει δεν εχει θεση στην τραπεζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το 1453 ο πληθυσμός της Πόλης ανερχόταν σε 60.000 περίπου άτομα (όπως λέει ο σχολιαστής ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ). Και μάλλον ο αριθμός είναι σωστός.

    Επομένως:
    1) 30.000 περίπου πρέπει να ήταν άρρενες.
    2) Με βάση το τότε περιορισμένο προσδόκιμο ζωής, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι 20.000 περίπου εκ των ανδρών, διέθεταν ηλικία άνω των 20 ετών.
    3) Εξ αυτών των 20.000 ανδρών, θεωρητικά πάντα εξετάζοντας τα πράγματα, οι 15.000 μπορούσαν να προσφέρουν στρατιωτική υπηρεσία, την οποία όμως αρνήθηκαν να την προσφέρουν. Η συνολική δύναμη που διατέθηκε στα τείχη, μαζί με τους 1500 μοναχούς, δεν ήταν περισσότερη από 5.000 άνδρες.
    4) Από τους 15.000 περίπου άνδρες που διέθεταν ηλικία άνω των 20 ετών και ήταν θεωρητικά ικανοί για μάχιμη υπηρεσία, οι 1.500 ήταν μοναχοί. Δηλαδή το ποσοστό των μοναχών επί της δύναμης που μπορούσε να πολεμήσει, ανερχόταν στο 7,5% περίπου.

    Τώρα αν το 7,5% των αδρών μιας χώρας που μπορεί να στρατευθεί είναι μοναχοί και αυτό μπορεί να το βλέπουν κάποιοι ως υγιές, δεν έχω παρά να σηκώσω τα χέρια ψηλά.

    Το ενδιαφέρον βεβαίως βρίσκεται στο ότι από τους 5.000 άνδρες που μπόρεσε και μάζεψε να τελευταίος ο ηρωικός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος για να αμυνθεί της Βασιλεύουσας, οι 1.500 ήταν μοναχοί. Οι λοιποί την έκαναν με ψιλά πηδηματάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κ.Αρματιστη
    Ειστε πολυ λογικος αναλυτης.Καπου μ αρεσε ο τροπος σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γίνεται μια παρανόηση σχολιάζοντας το άρθρο και που ακριβώς απέβλεπε. Αυτό που θα έπρεπε να τονίσει δεν είναι ο αριθμός των μοναχών ή αν και πόσο εργάζονταν, αλλά τούτο το οποίο καλύπτει όλους και πιστεύω κανείς δεν θα έχει διαφορετική γνώμη. Οι νέοι της εποχής, για να μην πάνε στο στρατό, γινόταν μοναχοί και αυτό ήταν το εγκληματικό, κάτι που συνετέλεσε, αν δεν καθόρισε, την άλωση της πΠόλης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γίνεται μια παρανόηση σχολιάζοντας το άρθρο και που ακριβώς απέβλεπε. Αυτό που θα έπρεπε να τονίσει δεν είναι ο αριθμός των μοναχών ή αν και πόσο εργάζονταν, αλλά τούτο το οποίο καλύπτει όλους και πιστεύω κανείς δεν θα έχει διαφορετική γνώμη. Οι νέοι της εποχής, για να μην πάνε στο στρατό, γινόταν μοναχοί και αυτό ήταν το εγκληματικό, κάτι που συνετέλεσε, αν δεν καθόρισε, την άλωση της πΠόλης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.