1/12/17

ΗΠΑ: Τουρκοϊρανός έμπορος εμπλέκει τον Ερντογάν στο σπάσιμο του εμπράργκο στο Ιράν

Ο Τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, που είναι κατηγορούμενος σε υπόθεση που αφορά την παραβίαση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράν, ενέπλεξε τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι είχε εγκρίνει αυτοπροσώπως συναλλαγή εκ μέρους της Τεχεράνης.
Ο κ. Ζαράμπ έχει δηλώσει ένοχος και συνεργάζεται με τους Αμερικανούς εισαγγελείς στη δίκη σε βάρος Τούρκου, υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους, που κατηγορείται για συνωμοσία με στόχο την παράκαμψη των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν. Την εποχή εκείνη ο Τ. Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Η κατάθεση δόθηκε κατά την τρίτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, στελέχους της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, ο οποίος έχει δηλώσει αθώος.
Λίγο νωρίτερα, ο Ρ. Ζαράμπ είπε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν ότι συναντήθηκε το 2012 με τους εκπροσώπους ινδικής εταιρείας προκειμένου να συζητήσει τη μεταφορά ιρανικών κεφαλαίων εκτός της Ινδίας. Πρόσθεσε ότι δεν θυμάται πώς λεγόταν η εταιρεία.
Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές έχουν ασκήσει διώξεις σε βάρος εννέα προσώπων για την υπόθεση. Ωστόσο, μόνο ο 34χρονος Ζαράμπ και ο 47χρονος Ατίλα έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν από το 2010 μέχρι το 2015 σε απάτη που περιλάμβανε αγορές χρυσού και υποτιθέμενες αγορές τροφίμων με στόχο να αποκτήσει το Ιράν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, παραβιάζοντας έτσι τις κυρώσεις.
Η υπόθεση προκαλεί εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Η τουρκική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ υποστηρίζει ότι είναι μια κατασκευασμένη υπόθεση, για πολιτικούς λόγους.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.