9/1/18

Σάββας Καλεντερίδης: Αν δεν βάλουμε μυαλό, το 2050 δεν θα υπάρχει ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος (βίντεο)

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου «Κρίση και πατριωτισμός» του Σάββα Καλεντερίδη. Από αριστερά: Σάββας Καλεντερίδης, Παναγιώτης Μπαλές, Χριστίνα Χαφουσίδου, Γιώργος Τανισκίδης, Παναγιώτης Μπαλακτάρης (φωτ.: εφ. Δημοκρατία / Δημήτρης Γκολφομήτσος)

  • Ο γνήσιος πατριωτισμός εν μέσω της κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και πώς αυτός μπορεί να ενώσει ξανά τους Έλληνες και να μας κάνει δυνατούς για να βγούμε νικητές από την επίπονη δοκιμασία, είναι το θέμα του νέου βιβλίου Κρίση και πατριωτισμός του εκδότη-αρθρογράφου Σάββα Καλεντερίδη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ινφογνώμων, το οποίο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο βιβλιοπωλείο Ιανός.
    Πλήθος κόσμου γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα όπου γινόταν η παρουσίαση του βιβλίου, ανάμεσά τους πιστοί αναγνώστες των άρθρων και των βιβλίων του Σάββα Καλεντερίδη, πολιτικοί, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, συγγραφείς και καλλιτέχνες. Ο πτέραρχος εν αποστρατεία Παναγιώτης Μπαλές, ο πρόεδρος του Core Capital Partners Γιώργος Τανισκίδης και ο δικηγόρος Παναγιώτης Μπαλακτάρης παρουσίασαν το θέμα του πατριωτισμού από την οπτική γωνία τριών διαφορετικών γενεών.
    Την εκδήλωση χαιρέτισε ο εκδότης των εφημερίδων Δημοκρατία και Κυριακάτικη ΔημοκρατίαΙωάννης Φιλιππάκης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η διευθύντρια των εκδόσεων Ινφογνώμων Χριστίνα Χαφουσίδου. Όλοι οι ομιλητές μίλησαν με τιμητικά λόγια για τον συγγραφέα, τον πατριωτισμό του, και κυρίως τις μέχρι σήμερα ενέργειές του υπέρ της πατρίδας με μόνο γνώμονα το συμφέρον της.
    Αναφερόμενοι στον πατριωτισμό ως έννοια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα τα τελευταία χρόνια, ενώ συχνά συγχέεται με τον εθνικισμό και παρεξηγείται.
    Κάλεσαν τους παρευρισκομένους να ψάξουν και να βρουν μέσα τους τον πατριωτισμό που έχει απωλέσει έδαφος, να κλείσουν τα αυτιά τους στις ιδεοληψίες και τους λαϊκιστές πολιτικούς.
    Ο Ιωάννης Φιλιππάκης, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τον συγγραφέα «σύγχρονο ήρωα» που ήδη συγκαταλέγεται στο πάνθεον των ηρώων αυτής της χώρας «με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό». «Αυτή άλλωστε δεν είναι η τύχη των Ελλήνων ηρώων ανά τους αιώνες; Ο Σάββας σε μια σειρά άρθρων του προσπάθησε και προσπαθεί ακόμα να φωτίσει όλες τις πτυχές της κρίσης για το έθνος μας» είπε ο εκδότης των εφημερίδων Δημοκρατία και Κυριακάτικη Δημοκρατία.

    Ο συγγραφέας υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου του (φωτ.: εφ. Δημοκρατία / Δημήτρης Γκολφομήτσος)
    Φανερά συγκινημένος από όλα όσα ακούστηκαν για εκείνον προσωπικά αλλά και για το νέο του βιβλίο, που αποτελεί μια επιτομή των παρεμβατικών άρθρων του της τελευταίας 6ετίας, ο Σάββας Καλεντερίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναδιατύπωσης του όρου «πατριωτισμός». Εντύπωση προκάλεσε στο κοινό μια δυσοίωνη πρόβλεψή του:
    «Εάν δεν κάνουμε κάτι τώρα, το 2050 δεν θα υπάρχει ούτε Ελλάδα, ούτε Κύπρος, ούτε και ελληνικό έθνος όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Ο τόπος θα κατοικείται από ένα ανομοιογενές συνονθύλευμα που θα μιλάει κάτι σαν ελληνικά» είπε.
    «Τον πατριωτισμό, τον οποίο αν ανακαλύψουμε ξανά, αναδιφώντας στις ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας, αν τον επαναφέρουμε στο προσκήνιο και αν επανακαθορίσουμε και ενστερνιστούμε την έννοιά του με όρους του 21ου αιώνα, τότε και μόνον τότε θα βρούμε το νήμα που θα μας ενώσει, θα μας κάνει πιο δυνατούς και θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση» πρόσθεσε.
    Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης και Γιώργος Βλάχος και οι πρώην υπουργοί Ευριπίδης Στυλιανίδης και Άκης Γεροντόπουλος. 

    14 σχόλια:

    1. Σίγουρα πρέπει να επανακαλύψουμε τον πατριωτισμό, αυτό θα μας ενώσει σε πολλά, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, να εξασφαλιστεί η οικονομική επιβίωση των Ελλήνων, ειδικά εκείνων που η μνημονιολάγνα πολιτική πετά έξω από τα σπίτια τους μέσω πλειστηριασμών στις μέρες μας και πάει λέγοντας ...που να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει, είναι τόσα πολλά αυτά που θα πρέπει να γίνουν, ας ξεκινήσουμε πάντως από το βασικό θα έλεγα κατά την δική μου άποψη, την συνολική καταδίκη όλων όσων ψήφισαν μνημόνια...διαφορετικά ο πατριωτισμός θα γίνεται όλο και πιο δυσεύρετος.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. @ Pan GR πάντως και για να είμαι ειλικρινής αυτό που αναφέρεις ως λόγια τρίτου στο σχόλιο σου, το "...οι ικανοί για διοίκηση, επιχειρηματικότητα, πολιτική, οι πιο μορφωμένοι, αυτοί που μπορούν να αναπαράγουν βιολογικά κάτι αντίστοιχο τους...",μένω ιδιαίτερα σ' αυτό το "βιολογικά", προσωπικά μου φαντάζει εντελώς εμετικό, τι θα πει δηλαδή αυτό το "ικανός να αναπαράγει κάτι αντίστοιχο του"; Οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες δυνατότητες άπαντες και εξ' ορισμού, οι συνθήκες είναι που τους διαμορφώνουν χαρακτηριστικά...επίσης τα περί ικανότητας ή όχι έχουν να κάνουν με το αξιακό υπόβαθρο του καθενός, προσωπικά σαν Έλληνας απορρίπτω το σύστημα αξιών του καπιταλιστικού συστήματος επειδή στη ρίζα αυτού που ονομάζει "ικανότητα", ελλοχεύει ο κατακερματισμός της προσωπικότητας και η ανισότητα.

        Διαγραφή
      2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

        Διαγραφή
    3. Ωραια, τοτε τα πολιτικα μας κομματα, θα εχουν πετυχει το στοχο τους.!!!!!!!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    4. Οι πατριώτες σπανίως ασχολούνται με την πολιτική. Και αν τούτο συμβεί έχουν την κατάληξη του Καποδίστρια, του Ίωνος Δραγούμη, του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου ή φυλακίζονται.
      Σήμερα οι Πατριώτες, Έλληνες φορολογούμενοι, προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε ένα Κράτος που τους έχει δημεύσει την ακίνητη περιουσία τους με τον ΕΝΦΙΑ, τούς έχει δημεύσει την εργασία τους με τον φόρο εισοδήματος, την προκαταβολή φόρου, τον εφκα κτλ και τους επιβάλλει να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικόγένειές τους με την ..δεκάτη.
      Μειώνει τις συντάξεις, μειώνει το αφορολόγητο, επιβάλλει τα γενόσημα. Αν αυτό δεν είναι γενοκτονία τότε στην καλύτερη περίπτωση είναι ένα δημοκρατικά θεσμοθετειμένο αμελέ ταμπουρού.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    5. 2050 is a best case scenario Mr. Kalenteridis. It will happen way sooner unless we do something drastic in Greece NOW.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    6. Εκεί που φτάσαμε μια είναι η λύση σωτηρίας, στρατιωτικός νόμος!!! Αλλά και αυτοί λυπάμαι που το λέω οι περισσότεροι είναι καθαρά Δημ υπάλληλοι. Εγώ αυτήν την λύση μόνο βλέπω!!!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Στρατιωτικός νόμος για να πολεμήσουμε τον ..... εσωτερικό εχθρό ε? Πάλι τα ίδια. Την προηγούμενη φορά χάθηκε η Β. Κύπρος. Τώρα έχουμε καβάτζα την Θράκη. Προχωρήστε.

        Διαγραφή
    7. Κυριε Σαββα, λα αυτα που λετε ειναι εκτος τοπου και χρονου. Αυτα θα ειχαν αξια προμνημονικακως. Οπως γνωριζετε η χωρα εχει επισημως εκχωρηθει με βαση το Αγγλικο δικαιο στους θεσμους (!) και τη συμφωνη γνωμη ολων (πολιτων και πολιτικων). Συνεπως δεν υφισταται ως κρατικη οντοτης παρα μονο στα χαρτια και μαλιστα αφησαν τον ψευτοτιτλο της ανεξαρτητης χωρας για να δουλευεται καλυτερα ο "λαος". Οι θεσμοι λοιπον δεν προκειται να αφησουν την Τουρκια να τους παρει την μπουκια απο το στομα. Αλλα και να ηθελε η χωρα να προβει σε πολεμικη ενεργεια κατα τυχον εξωτερικης επιβουλης, αυτο θα συνεπαγετο δανεισμο. Απο που θα παρει δανεικα? Οπλα? Σφαιρες? Αναγκαστικα λοιπον θα υποστει τον ακρωτηριασμο που εχουν σκεφθει τα αφεντικα. Εσεις βλεπετε το λογο γιατι κατι τετοιο δεν μπορει να γινει με διαπραγματευση και θα πρεπει να προελθει απο ερειπια μιας ηδη χαμενης απο χερι προσπαθειας?????? Μηπως λοιπον ο πατριωτισμος με αυτες τις συνθηκες ειναι συνταγη ολεθρου???????

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    8. @ Hasan Muratoglu αυτά τα βαρύγδουπα "η χώρα έχει επισήμως εκχωρηθεί με βάση το αγγλικό δίκαιο" και διάφορα τέτοια γλυκανάλατα, τ' ακούω...βερεσέ.Χαρτιά είναι και χαρτιά θα μείνουν στο τέλος, είναι ένα πολύ μεγαλύτερο πράγμα η Ελλάδα από τα κ@λοχαρτα των μνημονίων που υπέγραψαν οι φαύλοι πολιτικάντηδες ερήμην του λαού ο οποίος μπορεί και πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Αυτός θα πει την τελευταία λέξη, αρκεί να αποφασίσει πως η ανεξαρτησία έρχεται με θυσίες και όχι με τη συνήθη ραστώνη στην οποία έχει περιπέσει εδώ και δεκαετίες...όλο αυτό που περιγράφεις είναι αυτό που θέλουν τα διάφορα δυτικά κέντρα προπαγάνδας να πιστεύουμε για την Ελλάδα.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    9. Είμασταν 400 χρόνια υπόδουλοι στους Οθωμανούς και ως έθνος αντέξαμε. Στη συνέχεια διαβιούμε κάτω από ένα καθεστώς που ονομάζεται «ελληνικό κράτος», το οποίο όμως το δημιούργησαν ξένοι και το οποίο καμιά σχέση δεν είχε, αλλά ούτε και έχει με την πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων. Και επειδή το καθεστώς αυτό το θεωρώ υπεύθυνο για τη συρρίκνωση του Ελληνισμού, το αποκαλώ «εθνοκτόνο».
      Στο καθεστώς αυτό αναδεικνύονται κυρίως όσοι εξυπηρετούν εκόντες άκοντες ξένα συμφέροντα. Όσοι εμπλέκονται στα πλοκάμια του και αδιαφορούν για τα συμφέροντα των «προστατών» μας, αλλά αγωνίζονται για το κοινό καλό και την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας, γρήγορα εξοβελίζονται από το κρατικό μηχανισμό.
      Για να ανατραπεί το καθεστώς αυτό χρειαζόμαστε μια πολιτική επανάσταση για να φτιάξουμε από την αρχή το πολιτικό μας σύστημα πάνω στις σταθερές βάσεις της ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ και της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. Δηλαδή να επαναφέρουμε τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
      Αυτό όμως είναι πολύ δύσκολο. Δυσκολότερο και από την επανάσταση του 1821. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    10. Ακούσαμε έναν ομιλητή να περιγράφει με θαυμασμό για τον πρόγονό του που ήθελε να πάει για πόλεμο στην Κορέα. Συγνώμη αλλά θα σας κάνω αντίλογο. Οι κορεάτες τους οποίους θα πολεμούσε μας είχαν βλάψει σε κάτι? Από πότε η συμμετοχή σε έναν καθαρά επιθετικό πόλεμο, και μάλιστα για ξένα συμφέροντα, αποτελεί πατριωτισμό;

      ΑπάντησηΔιαγραφή

    Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

    - Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
    - Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.