26/1/18

Στοιχεία και εκτιμήσεις για το Αφρίν

1. Το τηλεφώνημα Προέδρου Η.Π.Α. Τράμπ προς Πρόεδρο Τουρκίας Ερντογκάν (24-1-2018) περί περιορισμού Τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Συρία έχει ως σκοπό την αποφυγή ατυχηματικής ή ηθελημένης σύγκρουσης Τουρκικών ΕΔ με τα τμήματα Ειδικών Δυνάμεων ΕΔ Η.Π.Α. τα οποία δρούν ΔΥΤΙΚΑ του θύλακα  Αφρίν (άμεσου ΑΝΣΚ των Τουρκικών ΕΔ) στην περιοχή Μανμπίτζ της Συρίας.  Αυτά τα τμήματα Ειδικών Δυνάμεων  ΕΔ Η.Π.Α. συνεργάζονται ενεργάμε τις δυνάμεις Συρίων Κούρδων YPG, και τα τελευταία εικοσιτετράωρα κατάφεραν ένα καινούργιο χτύπημα εναντίον ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) μέσω κατάλληλης στοχευμένης  αεροπορικής επιδρομής εναντίον δύναμης του ΙΚ στην άμεση περιοχή.
2. Όπως αναφέρει το δίκτυο της Al Jazeera (Κατάρ) καθώς και η Αγγλική εφημερίδα "Guardian", οι Τουρκικές δυνάμεις στοχοποιούν και  την περιοχή Μανμπίτζ (100 χλμ. δυτικά του Αφρίν), η οποία περιέχει σοβαρές συγκεντρώσεις δυνάμεων του YPG, παρά την εκεί παρουσία Ειδικών Δυνάμεων ΕΔ Η.Π.Α.

3. Αναφορές στην Αμερικανική "The Wall Street Journal" (24-01-2018) τονίζουν ότι τα τμήματα ΕΔ Η.Π.Α. σε Μανμπίτζ προσπαθούν να ελέγξουν την κλιμάκωση των εχθροπραξιών: (α) Παροτρύνοντας τους εκεί μαχητές του YPG να μην κινηθούν προς ενίσχυση του θύλακα στο Αφρίν, και (β) τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει χρήση Αμερικανικών όπλων εναντίον των Τουρκικών δυνάμεων στο Αφρίν (ΣΗΜ.: πράγμα που είναι τελείως ανεξέλεγκτο επί του εδάφους).  Τα μέλη των ΕΔ Η.Π.Α. στην περιοχή Μανμπίτζ επίσης τονίζουν ότι απ' ό,τι γνωρίζουν, οι διοικητές των τοπικών δυνάμεων YPG δεν έχουν δώσει διαταγές μετακίνησης τμημάτων τους προς ενίσχυση του θύλακα  Αφρίν.

4. Η εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α. είναι ασυντόνιστη και κυριολεκτικά άνευ ουσιαστικής επιρροής στην περιοχή ενδιαφέροντος.  Όπως ανέφεραν οι "New York Times" στις 23 Ιαν. 2018, από την μια μεριά το ΥΠΕΞ Η.Π.Α. έχει πάρει μία  "χλιαρή" στάση έναντι της Τουρκίας με ανακοινωθέντα περί "αυτοσυγκράτησης", από την άλλη όμως το ΥΕΘΑ Η.Π.Α. επισήμως ανακοινώνει ότι οι δυνάμεις των Συρίων Κούρδων του YPG είναι αυτές οι οποίες συνέτριψαν επί του εδάφους τις ανταρτικές δυνάμεις του ΙΚ, κι αποτελούν έναν κύριο παράγοντα συνεργασίας με τις ΕΔ Η.Π.Α. στην περιοχή.

5. Σε σχόλιο εκδότη η Αμερικανική "The Wall Street Journal" άσκησε βαρΙά κριτική στην κυβέρνηση. Η.Π.Α. Τράμπ για την έλλειψη καθοριστικής πολιτικής στην Συρία (η "WSJ" είναι τρομερά συντηρητική εφημερίδα και  όχι τελείως προσκείμενη προς κυβ. Τράμπ – οι άνθρωποι που δουλεύουν σ' αυτήν δεν εθελοτυφλούν).  Αυτό το σχόλιο ευθέως κατηγορεί την κυβ. Τράμπ ότι είναι στα πρόθυρα εξανεμισμού του ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ επιτεύγματος της ήττας του Ισλαμικού Κράτους εντός της Συρίας.  Εμμέσως, το ίδιο σχόλιο επίσης κατηγορεί την κυβ. Τράμπ για την έλλειψη αποτελεσματικής διπλωματίας – αποτυχία εξήγησης με πειθώ προς Τουρκία ότι η σταθεροποίηση των Συριακο-Τουρκικών συνόρων με μία μικτή Κουρδο-Αραβική δύναμη εκπαιδευμένη από τους Αμερικανούς υποστηρίζει τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της ίδιας της Τουρκίας.  Το σχόλιο βέβαια επισημαίνει το αυτονόητο ότι το ενδεχόμενο έλλειψης – αποτυχίας Αμερικανικής πολιτικής στην Συρία αφήνει το πεδίο ανοικτό για σχετική εκμετάλλευση από Ρωσία, Ιράν, καθώς και από την ίδια την Άλ Κάϊντα.

6. Στο τακτικό πεδίο το δίκτυο Al Jazeera (με προφανείς αντι-Κουρδικές τάσεις) ανέφερε ότι η Τουρκική επίθεση είναι σε εξέλιξη σε δύο γεωγραφικούς άξονες.  Δεν έχω εκτίμηση το κατά πόσο γρήγορα προελαύνουν τα Τουρκικά τμήματα και η επιβοηθούσα δύναμη των Συρίων παραστρατιωτικών.  Οι καιρικές συνθήκες έχουν χειροτερεύσει αλλά το έδαφος φαίνεται να είναι βατό σε Τ/Θ και Μ/Κ δυνάμεις.  Επίσης δεν έχω γνώση το κατά πόσο η δύναμη του YPG στον θύλακα Αφρίν έχει εξελιγμένα Α/Τ Κ/Β (π.χ., οι δυνάμεις Χεζμπολλά στον Λίβανο το 2006 με Α/Τ Κ/Β Kornet Ρωσικής προέλευσης είχαν καθηλώσει Ισραηλινές δυνάμεις Τ/Θ – ΠΖ οι οποίες είχαν απόλυτη αεροπορική υπεροχή).  Από την σχετική δημόσια φωτογραφική κάλυψη, ο Τουρκικός ΣΞ έχει φέρει ακόμα και παλαιότερα μη εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης Μ-60 (πυροβόλα των 105 χλστ.) στο πεδίο επιχειρήσεων.  Στην ιστοσελίδα e-Amyna.com έγινε η εύστοχη παρατήρηση ότι δεν έχει παρατηρηθεί η χρήση Τουρκικών επιθετικών Ε/Π όπως το καινούργιο "καμάρι" εγχώριας κατασκευής Τ129.  Ίσως τόσο οι καιρικές συνθήκες όσο και η εξακριβωμένη ή υποτιθέμενη παρουσία Κ/Β Ε/Α MANPADS όπως το Ρωσικό Igla (π.χ., διαθέσιμο από διάφορες Συριακές στρατιωτικές αποθήκες πυρομαχικών), μπορεί ν' αποθαρρύνουν την χρήση Τουρκικών επιθετικών Ε/Π.  Φυσικά είναι γνωστό το γεγονός ότι η Γερμανία δεν θα προχωρήσει με τον εκσυγχρονισμό των Τουρκικών αρμάτων μάχης Leopard 2A4 μετά τον πολιτικό θόρυβο που δημιουργήθηκε λόγω της παρουσίας Τουρκικών Leo 2A4 στο πεδίο επιχειρήσεων.

7. ΣΗΜ.:  Μερικές παρατηρήσεις για το πώς η Τουρκία χειρίζεται με ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ την ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για την επιθετική της ενέργεια εντός της Συρίας.  Ένα από τα έξυπνα συνθήματα είναι "η εξάλειψη ΟΛΩΝ των τρομοκρατών" ,    οι Κούρδοι του YPG του Πέ-Κά-Κά, και οι αντάρτες του ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ "μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι".  Το άλλο είναι "η απελευθέρωση της περιοχής ώστε να επιστρέψουν οι Σύριοι ΑΡΑΒΕΣ πρόσφυγες στα σπίτια τους" (ένα σύνθημα  αρεστό για τους Σύριους Άραβες Σουνίτες και για το δίκτυο Al Jazeera με βάση στο Κατάρ όπου μία Τουρκική στρατιωτική δύναμη τουλάχιστον 600 ανδρών παρέχει προστασία στον εκεί εμίρη).

Γιώργος  Μουρουζίδης

3 σχόλια:

  1. Μήπως ο αρθρογράφος έχασε τον προσανατολισμό;
    Η Ιεράπολις είναι ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ του Αφρίν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να μας πεις και συ για το Αφρίν. Το βλέπαμε από πρόπερσι το φωνάζαμε από πέρυσι, τώρα ασχολούμαστε με την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί σε δύο χρόνια από τώρα και τα παράθυρα ευκαιρίας που θα έχει η Ελλάδα. Πάρε κάτι να παίξεις γεωπολιτικά μαζί με τους λοιπούς... δασκάλους.
    https://www.youtube.com/watch?v=SfsokWppABo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν θα δρασει κανενας ως που πρωτα να μοιραστούν το εδαφος.Πρωτα τα παζαρια των μεγαλων και μετα η αποτυπωση στο χαρτι.Ως τοτε μονο αιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.