27/1/18

Δείτε τι κρύβεται πίσω από την εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν - Η παγίδα που έστησε η Ρωσία σε ΗΠΑ και Τουρκία

Άλλη μια εισβολή και κατοχή από την Τουρκία - Μετά την Κύπρο σειρά έχει η Συρία και οι Κούρδοι
του Σάββα Καλεντερίδη
Τον Ιούλιο του 1974 είχε κορυφωθεί η διεθνής συμπαιγνία που στην τελική της φάση ξεκίνησε με την αποστασία του αντιτορπιλικού «Βέλος» και τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο (Μάιος και Νοέμβριος του 1973) και την ανάληψη της εξουσίας από τον Ιωαννίδη και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1974 με τον Αττίλα-2, με την εισβολή και κατοχή του 37% της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Τότε ενορχηστρωτής όλης αυτής της συμπαιγνίας ήταν το βαθύ κράτος των ΗΠΑ –με κορυφαίο εκφραστή του τον Χένρι Κίσινγκερ– και το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εκείνη την περίοδο η Σοβιετική Ένωση παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς τα γεγονότα αλλά και τις μετακινήσεις των μονάδων του τουρκικού στρατού και ήταν πλήρως ενήμερη για την επιχείρηση που θα ακολουθούσε.

Και θα μπορούσε να σταματήσει την επιχείρηση είτε με διάβημα στις ΗΠΑ, είτε με έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, ο Χρουστσόφ ήταν εκείνος που έκανε αποφασιστική παρέμβαση το 1964, προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον, για να ακολουθήσει η επιστολή του Αμερικανού προέδρου προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ινονού, με την οποία αποτράπηκε η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1964.
Όμως δεν το έκανε ο διάδοχός του Λεοντίντ Μπρέζνιεφ το καλοκαίρι του 1974, γιατί, όπως εκμυστηρεύτηκε αμέσως μετά την εισβολή ο Ακόλουθος Άμυνας της Σοβιετικής Ένωσης σε Τούρκο αξιωματικό, ο οποίος το ομολόγησε στον γράφοντα, η Μόσχα περίμενε τότε, εξαιτίας της εισβολής σε ένα ελληνικό νησί που ήταν η Κύπρος, να ξεσπάσει ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος που θα οδηγούσε σε πλήρη κατάρρευση τη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Αυτό ήταν ένας στρατηγικός στόχος της Σοβιετικής Ένωσης, αφού μια αποδυναμωμένη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ θα έδινε τη δυνατότητα στη Μόσχα να κυριαρχήσει στην ΝΑ Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή!
Τότε ο ελληνοτουρκικός πόλεμος δεν ξέσπασε, γιατί όλα και όλοι στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Παρίσι –φορείς, πολιτικοί, διανοούμενοι, ανώτατοι αξιωματικοί και ΜΜΕ– ήταν «πιασμένα» και δεν κινητοποιήθηκε η πολεμική μηχανή της Ελλάδας και της Κύπρου, που θα μπορούσε όχι μόνο να αποτρέψει την εισβολή, αλλά και να κονιορτοποιήσει στρατιωτικά την Τουρκία, για να απαλλαγεί η Ελλάδα τουλάχιστον επί έναν αιώνα από την τουρκική απειλή.
Μπορεί να πέρασαν δεκαετίες, μπορεί να κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, αλλά επειδή τα σοβαρά κράτη έχουν τη δική τους μνήμη, η οποία καθορίζει τις πολιτικές των σοβαρών κυβερνήσεων, ο στρατηγικός στόχος της Μόσχας δεν άλλαξε.
Έτσι, η Ρωσία, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία αλλά και το σοβαρό πρόβλημα εθνικής ασφάλειας και ακεραιότητας που αντιμετωπίζει η Τουρκία λόγω της εμπλοκής των ΗΠΑ στο Κουρδικό –και συγκεκριμένα λόγω της παροχής εξοπλισμού και πολιτικής στήριξης στους Κούρδους της Συρίας–, έβαλε μπροστά το σχέδιο που δεν υλοποιήθηκε το 1974.
Δηλαδή η Μόσχα έδωσε άδεια στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της τη Συρία και τον Άσαντ, που σύμφωνα με τις δηλώσεις των Σύρων αξιωματούχων είναι αντίθετος με την εισβολή, έχοντας ως αντικειμενικό στόχο...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

35 σχόλια:

  1. Κ.Σαββα ..αυτα που ξεφευγουν του αρθρου ειναι πολυ σημαντικα
    Και μαλλον αφορουν το Ισραηλ...ενα θεμα που δεν τολμα κανεις να θιξει δημοσια εδω...διοτι κι εδω ειναι ..ολοι πιασμενοι ...ισως πιο πολυ απο οτιδηποτε...Μην απαντατε..καλυτερα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πιος μπορει να πιστεψει οτι η τουρκια ξαφνικα εγινε εχθρος με το ΝΑΤΟ και τους παραδοσιακους της συμαχους τους αμερικανους; ολα ειναι "φτιαχτα"Μαγειρεμενα οι αμερικανοι και οι τουρκοι ειναι συμαχοι ακλωνητοι απλα παιζουν ενα παιχνιδι ταχα μου εχθροι για να δουν τα τρωτα σημεια της ρωσσιας στους s400 με τα f35 και αλλα συστηματα πως δινουν οπλα κι εξοπλισμο στην τουρκια αν ειναι τεταμενες οι σχεσεις τους πραγματικα;

      Διαγραφή
  2. Hi Savvas. Very good analysis. But let me say that Turkey plays both Putin and the Americans like fools. Putin thinks that he can trust the Turks, which is stupid. The Turks shot down his plane and he did not do anything. Simply, Putin is trying to sell gas to Turkey to make some money. The Americans are totally stupid. They already have betrayed the Kurds. Even Tillerson has said that Turkey will gain more to stand with America than Russia. This means that the Americans will allow the Turks to do whatever they want in Syria and sacrifice the Kurds who helped them defeat the terrorists in Syria. Turkey plays its cards very well. They destroyed the chance of a Kurdish state in Iraq. They kill and persecute their own Kurdish population and nobody says anything about it. They threaten Greece with war almost every day and no Greek leader has the guts to tell them to to hell. They simply tell them, we will put in the EU. Erdogan has stood up to America like nobody before.
    Turkey is still in Cyprus and it will stay there forever until a Greek leader with guts tells them to go to hell. We have heard that Turkey will be dismembered and dissolved. To the contrary, Turkey is growing fast both militarily and economically. It has grown geographically. It still occupies Cyprus. It occupies northern Syria and it will stay there forever. It invades northern Iraq any time they want. And I am afraid that the Turks will attack Greece next. I believe that both Russia and the USA will bless such Turkish attack on Greece. If Greece continues to have these stupid politicians, the Turks will take Thrace and half of the Aegean. I hope that a new Greek leader with guts will come forward to lead the nation in this critical time. I hope that General Fragos Fragoulis will rise to the occasion and lead the Greek nation to prevent any more national tragedies. I hope that you agree with me.
    Dr. Athanas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θεωρω οτι ειναι μεγαλο λαθος να πιστευουμε οτι η τουρκια ειτε τωρα υπο τον ερντογκαν ειτε παλαιοτερα με στρατιωτικη η πολιτικη κυβερνηση,παιζει τον ρολο του χρησιμου ηλιθιου τοσο για τους δυτικους ιδιως ΗΠΑ τοσο και για τους ρωσσους στην παρουσα στιγμη.
    Η τουρκια εχει αποδειξει διαχρονικα οτι κυτταζει μονον το συμφερον της το οποιον υποστηριζει με καθε θεμιτο η αθεμιτο τροπο.
    Αν ξεχναμε την Ιστορια θα την ξαναζησουμε αφου ολα δειχνουν,κατ'εμε,οτι αφου 'καθαρισει' τα μετωπα της θα στραφει για το φιλετο του Αιγαιου των υδρογονανθακων που θα ειναι δικοι της και ετσι δεν θα εξαρταται ενεργειακα απο κανεναν,ασε που λογω Θρακης θα εξαπλωθει στα Βαλκανια χωρις αλβανικο η σκοπιανο σκαλοπατι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος δεν δείχνει δεκάρα για το αν θα δεχτεί "εθνικη" ταπείνωση, παρά μόνο να παίξει το παιχνίδι και τα συμφέροντα των λόμπυ που το ελέγχουν. Αν αυτά τα λόμπυ δώσουν γραμμή να αφήσουν την Τουρκία ανεξέλεγκτη, αυτό θα κάνουν και θα αποχωριστούν ταπεινότητα από τη Ροζαβα οπως αποχώρησαν και από τη Σαιγκον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γράφεις:
    Το 1974 η Μόσχα περίμενε να ξεσπάσει Ελληνοτουρκικός πόλεμος και γιαυτό ο Μπρέζνιεφ δεν προσπάθησε να σταματήσει τα γεγονότα.
    Πάλι γράφεις:
    "Τότε ο ελληνοτουρκικός πόλεμος δεν ξέσπασε, γιατί όλα και όλοι στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Παρίσι –φορείς, πολιτικοί, διανοούμενοι, ανώτατοι αξιωματικοί και ΜΜΕ– ήταν «πιασμένα» κ..."
    Γράφω εγώ:
    Δηλαδή θέλεις να πιστέψουμε ότι τότε οι Ρώσοι δεν ήξεραν ότι οι Έλληνες πολιτικοί ήταν "πιασμένοι".
    Δηλ. οι Ρώσοι τότε πίστευαν πως οι Έλληνες πολιτικοί ήταν αγνοί πατριώτες και θα πολεμούσαν όπως το 1821 για την Ελλάδα (ρε γαμώτο!)
    Και ότι η ΚαΓκεΜπε αναβαθμίστηκε τώρα επί Πούτιν.
    Όχι, ρε φίλε, δεν σε πιστεύω, και ας σε λένε Καλεντερίδη.
    Επιμένω ότι μας λες παραμύθια, και όλες σου οι προβλέψεις και εκτιμήσεις σχετικά με τον Πούτιν και το μεσανατολικό έχουν διαψευσθεί.
    Στο μόνο που είσαι καλός είναι να υπερασπίζεσαι τους Κούρδους.
    Τέτοιο αίσθημα ενοχής πια.
    Ξεπέρασέ το ρε φίλε, δεν έφταιγες εσύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτιμήσεις κάνουν τα κράτη και οι υπηρεσίες.
      Και στο άρθρο αναφέρονται γεγονότα και μαρτυρίες.
      Ό,τι θέλεις πιστεύεις, δεν είναι υποχρεωτικό.
      Όσο για το αίσθημα ενοχής, κανένα αίσθημα τέτοιο δεν με διακατέχει.
      Ξεπέρασέ το.

      Διαγραφή
    2. Σύμφωνα με τις δικες μας εκτιμήσεις δεν θα πάθει τίποτα η Τουρκία, τουλάχιστον όσο υπάρχει ΝΑΤΟ. Εαν ποτέ οι Αμερικάνοι κατανοήσουν ότι η χώρα τους είναι υπο κατοχή από το παραδοσιακό Δυτικοευρωπαϊκό κατεστημένο, τότε θα δουν φως και μέλλον και οι ΗΠΑ, εμείς και πλανήτης ολόκληρος. Σύμφωνα με αρκετές πληροφορίες το βαθύ Αμερικανικο τραπεζικό σύστημα που δυναστεύει τις ΗΠΑ, όσο και πολλά άλλα παρακλάδια, είναι Δυτικοευρωπαϊκής κατασκευής. Εαν οι ΗΠΑ δεν ξεφορτωθούν τη Γερμανία, το ΗΒ και τη Γαλλία θα συνεχίσουν να είναι μισθοφόρες - κράτος βιτρίνα χωρίς εθνική κυριαρχία. Η πολιτική των ΗΠΑ προς την Τουρκία είναι πιστό και φτυστό αντίγραφο Γερμανικής, Αγγλικής και Γαλλικής κατασκεύης. Οι ΗΠΑ ποτέ δεν ανέκτησαν πλήρως και σε μεγάλη διάρκεια την ανεξαρτησία τους από τις τρεις Ευρωπαϊκές δυνάμεις οι οποίες εξευτελίζουν τους Αμερικάνους δημόσια και σε κάθε ευκαιρία.

      Διαγραφή
  6. Συμφωνώ με τον Δημήτρη Κ, στόχος είναι οι φρουροι της επανάστασης στο Ιράν, όλοι οι "εχθροί" του Ισραήλ διαλύθηκαν πλην ενός, και επειδή δεν έχει σύνορα το Ισραήλ με το Ιράν οι χειρισμοι είναι πολυπλοκοι.
    Στο παιχνίδι είναι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, βλέπουμε επίσης και αλλαγή πολιτικής στην Παλαιστίνη, όπου το σιιτικο Ισλάμ πιεζεται ασφυκτικά.
    Ο Ταγιπ έχει πάρει πολλά λεφτά και κάνει τη βρωμοδουλεια,ως οφείλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχω αρπαχτεί σκληρά, κατά καιρούς, με πολλούς που υποστηρίζουν ότι η αποστασία του Βέλους ήταν πατριωτική πράξη και ο Κυβερνήτης του ήταν ήρωας.
    Ήδη αισθάνομαι κάπως καλλίτερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΕΙΤΕ το βιντεο με συνεντευξη του κ ΠΑΠΠΑ (πλοιαρχου του βελους ).Εισηλθε ωυκτα σε ιταλικο λιμενα χρησιμοποιωντας ονομα πλοιου εταιρειας κ Βαρδινογιαννη.( Παντα ως ισχυριζεται ο ιδιος ) Σε άλλη στιγμη λει ο οδιος οτι σκεδτοταν με αλλα πλοια του ναυτικου να καταλαβουν (κυριευσουν ) διαφορα νησια οπως ασ πουμε .. η Κ Ρ Η Τ Η . Κανετε αγαπητοι μου εναν απλο συνειρμο και βγαλτε συμπερασματα, για ποιον τελικα δουλευε ο παλικαρας πλοιαρχος, που παρεδωσε πολεμικο σκαφος σε εχθρικη χωρα. Στην συνεχεια οπως ειναι γνωστο εμεινε με μικρο αριθμο πληρωματος. Σχεδον ολοι ζητησαν να επιστρεψουν οπως και επιστρεψανε στην Ελλαδα. Δεν ειχε καν την πυγμη να παραδεχθει φορα παρτιδα οτι δεν γουσταρει τους χουντικους και να υπομεινει τυχον συνεπειες οπως αλλοι. Αλλα λακησε νυχτα. Α ρε Κουντουριωτη, α ρε Μπουμπουλινα, Α ρε Καναρη που να ξερες, πως λακανε οι γαλοναδες, βαλτε καδρο του στην σχολη πολεμου να μαθαινουν οι νεοι πως να λακανε οχι πως να πολεμανε. Αν δεν γουσταρεις μια κατασταση, κανεις δεν σε δεσμευει να πας στο καλο, οχι ομως να παιζεις με την αμυνα και ασφαλεια της χωρας , διοτι αυτο αγαπητε πλοιαρχε ειναι ο ιδρωτας του Ε΄λληνικου λαου, και τι τελος παντων σου εκανε ο Ππαδοπουλος,για να ξερουμε.Τουλαχιστοαν αυτος δεν εκοψε περα, αλλα πεθανε στην φυλακη οπως και αλλοι, και αφου πεθαναν ολοι γιατι δεν ανοιγουνε τον φακελο της κυπρου, αφου ολοιο οσοι ητανε ..πιασμενοι...πεθαναν. Το λοιπον , ο Τσε γκε βαρα πλοιαρχος επαναστατης της ..κρουαζιερας, που δεν ενεπλακη σε πολεμο τι εχει να πει. Υπαρχουν αντρες και γυναικες , απο ιδια πειρα μιλαω που εκλεισαν τον ασυρματο και ειπαν βαρατε στο ψαχνο. Τι να κανουμε ο Ντερτικης , στην Κυπρο, μολις του δωσανε εντολη να υποχωρησει διελυσε τον αστρματο με ριπη. αλλα πεθανε φυλακη, διχως να τον αφησουνε πρωτα να θαψει το παιδι του, Πλοιαρχε Παππα , μαλλον επρεπε να προαχθεις σε πλοιαρχο μηχανοτρατασ, και Σαρωνικο ,μερια, οχι Αιγαιο, καθοτι Κουσαντασι κοντα.

      Διαγραφή
    2. Ευνοείται πως η υπόθεση του Βέλους είναι καθαρή προδοσία. Αν ήθελαν οι κύριοι του Βέλους να φύγουν στο εξωτερικό ας το έκαναν κατά μονας. Δεν είχαν κανένα δικαίωμα να παραδώσουν πολεμικό πλοίο σε ξένο κράτος. Η πράξη τους άλλωστε αποτελεί ξεκάθαρο ποινικό αδίκημα κατά τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικά. Και στην εποχή μας πολλοί στρατιωτικοί μπορει να μη γουστάρουν τον Τσίπρα τον Καμμενο και όλη τη συριζαιικη παρέα. Δεν σημαίνει όμως ότι έχουν δικαίωμα να παραδώσουν οπλισμό και οπλικά συστήματα σε ξένο κράτος. Υπάρχει και η επιλογή της παραίτησης. Αν είχαν τα @ρχ@δ@@ το πλήρωμα του Βέλους ας κάνανε στάση εντός ελληνικού εδάφους ήταν προτιμότερο.

      Διαγραφή
  8. Δημητρη Κ.
    Σωστος. Η μεγαλη εικονα που αλλαξε σελιδα στη παγκοσμια ιστορια και οχι το τελος της ιστοριας του βλακα Φουκιγιαμα ειναι οτι δεν υπαρχει 6ος στολος στη Μεσογειο και ο σχεδιασμος Κλιντον-Ομπαμα ενεταφιασθη, και ας μη φαινεται. Ολα τα αλλα ειναι κινισεις αναπληρωσεως του κενου. Οσον αφορα στη πατριδα μας αν δεν μπορει να το συνειδητοποιησει ακομη οτι ΝΑΤΟ δεν υπαρχει, υπερδυναμη ΗΠΑ δεν υπαρχει τουλαχστον μη δημιουργουν προβληματα στη Ρωσσια. Το μπαλονι της ΕΕ καποιος το πλησιασε κατα λαθος με τσιγαρο στο χερι και πουφ. Η Γερμανια παρ* ολες τις κυρωσεις ανοιξε δυο νεα εργοστσια Μερσεντες και ενας Γερμανος επιχειρηματιας εφτιαξε γαλακτοπαραγωγικη μοναδα με 70,000 αγελαδες. Συγκρισεις Ρωσσιας και ΕΣΣΕΔ να αποφευγοντε διοτι δεν μιλαμε για το ιδιο κρατος σε διαφορετικα πολιτικα καθεστωτα. Ειναι δυο τελειως διαφορετικα κρατη. Η μεν ΕΣΣΕΔ ηταν ενας εκατονταετης πολεμος κατασκευης ενος αλλου Ρωσσου, η δε σημερινη Ρωσσια αποτελει μια τιτανια προσπθεια να σταθει στα ποδια της ως η παλαι ποτε Αυτοκρατορια των παραδοσεων και αξιων και χωρις να φερει τη προσωνημια αυτοκρατορια, αλλα θα ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όλο μέλι μέλι και από τηγανίτα τίποτε...
    Οι αναλύσεις για να είναι χρήσιμες οφείλουν να οδηγούν σε προβλέψεις αλλιώς είναι μπλά μπλά μπλά και μια και δεν βλέπω να μιλάτε για το έστω άμεσο μέλλον, αλλά για το παρελθόν ας συμπληρώσω το κενό με μια πρόβλεψη :
    Ένα αεροπλάνο θα καταρριφθεί όπου να 'ναι.

    Dada λοιπόν.
    https://www.youtube.com/watch?v=lNYcviXK4rg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. http://www.newsbomb.gr/kosmos/story/856033/vartholomaios-se-erntogan-proseyxomaste-gia-esas-to-ethnos-mas-na-anaptyxthei-grigora

    Ο οικουμενικος Πατριαρχης εκανε δήλωση ευχομενος τη νικη των στρατευματων της πατριδος του (της Τουρκιας):

    Δηλαδη σε μια Ελληνοτουρκικη συρραξη θα αναπεμψει δεηση στον υψιστο, προφανως για τη συντριβη μας. Εσεις τι γνωμη εχετε κε Σαββα??? Τι ρολο παιζουν ολοι οι διαφοροι "ταγοι"??????? Το πραγμα εχει ξεφυγει πλεον και ο κοσμος εχει μπλεχτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΥΨΗΛΗ ΠΥΛΗ ειναι αυτη. Προσοχη μην μας αφορισει. Εσεις τι πιστευετε οτι θα πραξει αραγε. Οι Φαναριωτες τι γνωμη εχουν

      Διαγραφή
    2. @ Χασάν
      Μήπως είναι HOAX;
      https://www.ptisidiastima.com/patriarch-about-olive-branch/

      Διαγραφή
    3. Δεν με εκπλήσσει καθόλου η υποστήριξη του Βαρθολομαίου στον Ερντογάν. Όποιος διαβάσει ιστορία αμερόληπτα και χωρίς φανατισμούς θα δει ότι από το Γεναδιο Σχολαριο και μετά το να υποστηρίζουν οι πατριάρχες την οθωμανική εξουσία και να κρατάνε τους ραγιάδες σε καταστολή είναι ο κανόνας με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αυτοί άλλωστε ήταν οι όροι που έθεσε ο Μωάμεθ ο Β στο πρώτο πατριάρχη μετά την άλωση Γενναδιο Σχολαριο. Τώρα αν κάποιοι βλέπουν στον πατριάρχη τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα, και εγώ έτσι τον έβλεπα όταν ήμουν παιδί, ενηλικιωθηκα όμως και αντικρυσα καταματα την πραγματικότητα. Το οικουμενικό Πατριαρχείο είναι μια εκκλησία σε ομηρία. Στην καλύτερη περίπτωση στην εποχή μας εξυπηρετεί αμερικανικά συμφέροντα.

      Διαγραφή
  11. Αν δεις το θεμα καλα..δεν στεκει η εικονα που κυκλοφορει...Ομως αυτη κυκλοφορει παντου.Εβδομηντα χρονια ακριβως γινεται κατι παραλογο στην Μ Ανατολη.Η απιστευτη υποστηριξη του Ισρσηλ φανατικα και πασει δυναμει εως τρελας απ την Δυση..τις ΗΠΑ.Δεν στεκει.Ολα αλλαζουν εκτος απ αυτο.Κοντρα στον νομο του Ηρακλειτου.Το ευκολο κραυγαλεο κυκλοφορουν απλοικα επιχειρημα ειναι οτι .."για τα πετρελαια εκει"...γινονται ολα.Αλλα αυτο δεν στεκει πουθενα.Τα κρατη εκει δεν ειχαν λεφτα..γνωσεις..τεχνολογια...να κανουν οτιδηποτε μονα.Ολα εκει..εταιριες..εμπορια..και πελατεια..ειναι Δυτικα.Ολα...Ετσι κι αλλιως δυτικα με οποια μορφη..Αρα τα πετρελαια ...ταχουν...ολα οι δυτικοι...οτι καθεστως και ναναι.Αρα δεν στεκει το μαλιοβρασι εκει εβδομηντα χρονια.Τωρα τελευταια μπηκε θεμα Ρωσια ..Κινα.Ομως εδω εβδομηντα χρονια...γινεται γης μαδιαμ...Δεν στεκει.
    Κατι αλλο γινεται..αφανες πολυ...Αυτο με τα πετρελαια...ειναι παιδικο αστειο...αλλα πουλαει καλα κουτοχορτο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ἀπό τήν συνέχεια τοῦ ἄρθρου στό Πόντος Νιούζ: " Ούτε η κυβέρνηση ούτε κάποιο ελληνικό κόμμα καταδίκασε την τουρκική εισβολή στο Αφρίν. Μόνο ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης έκανε μια ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, όμως δεν αρκεί να ξεπλύνει την ντροπή. Αιδώς…" :
    Πολύ ρεαλιστικά, πουλᾶνε τούς Κούρδους τοῦ Ἀφρίν καί οἱ Ρῶσοοι καί οἱ Ἀμερικάνοι -πῶς νά μήν ἀκολουθήσουνε οἱ Ἕλληνες "πολιτικοί" ;
    Εἶναι ἐνδιαφέρον νά δοῦμε τώρα, πῶς θά μπλοκαρισθῆ καί ἀπό ποιούς στήν Ἑλλάδα ὀ ἀξιέπαινος κ. Νίκος Ανδρουλάκης...Ὅπως μπλοκαρίσθηκε παλαιότερα, προφανῶς ὑπονομευθείς, ὁ πατριώτης κ. Γκιουλέκας (καί μᾶς προέκυψε ὁ κ. Μπουταρης, μέ κοινή ἐπιλογή Σαμαρᾶ καί Βενιζέλου).
    Κανονικά, ἄν εἴχαμε ἀληθινή πολιτική ἡγεσία, θά εἴχαμε ἀφομοιώσει ὅσα χρήσιμα ἀνέλυε ὁ Ὀτσαλάν, σχετικά μέ τή πολιτική τῶν Τούρκων, πού στρέφονται μία κατά τῶν Κούρδων καί μία κατά τῶν Ἐλλήνων, ὥστε νά ἐπικρατοῦν οἱ Τοῦρκοι, ἀνά τούς αἰῶνες, καί στίς δύο αὐτές πλευρές τους.
    Ἡ ἠλιθιότητα, συνίσταται στό νά περιμένουν οἱ πολιτικοί μας, νά τελειώσῃ ὁ Ἐρντογκάν μέ τούς Κούρδους, γιά νά στραφῆ ἔπειτα κατά τῆς Ἐλλάδος. Ἡ Ἑλλάδα ἔπρεπε νά ἔχῃ ἕτοιμα ὅλα, γιά νά ματαιώνῃ τήν ἐπιθετικότητα τῶν Τούρκων καί κατά τῆς Ἑλλάδος καί κατά τῶν Κούρδων.
    Τό λιγώτερο, ἔπρεπε νά ἔχῃ προωθήσει σύμπραξη καί μοίρασμα μετάξύ ΗΠΑ καί Ρωσίας, στό ὅλο Κουρδικό ζήτημα, ἐκμεταλλευόμενη ἰδιαίτερα τήν θέση της στήν Εὐρώπη, ὥστε νά ἱδρυθῆ Κουρδικό κράτος. Εἰ δυνατόν, φιλικό κυρίως μέ τίς ΗΠΑ, ἀλλά καί τήν Ἑλλάδα, σε συμφωνία μέ τήν Συρία (τοῦ Ἄσσαντ), καί πάντως ὄχι ἀντίθετο πρός κάποια Ρωσικά οἰκονομικά, ἤ καί ζωτικά ἀντιεκιμενικῶς στρατηγικά τους, συμφέροντα. Ἴσως μέ μία πρώτη στρατιωτική βάση τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως στό Κουρδικό κράτος.
    Ὅ,τι κάνει ἡ Ρωσία, πού μπλοκάρει τούς σχεδιασμούς τῶν ΗΠΑ ὥστε καί νά μήν ἀπομονωθῆ μέ containment, καί νά ματαιωθῆ ἡ μονοκρατοτορική ἡγεμονία τῶν (ἀνοήτως ὑπερφίαλων καί ἄρα λοξά "ρεαλιστικῶν") ΗΠΑ,
    πρέπει νά ἔἶναι σέ θέση νά τό κάνῃ μονίμως στήν Τουρκία ἡ Ἑλλάδα, ὥστε νά παύση ἡ Τουρκία νά αὐξάνεται σέ δύναμη καἰ δή μέ προοπτικές καταστροφικές εἰς βάρος μας.
    Ἀποτροπή ἐχθρικῶν σχεδίων, μόνο μέ μόνιμο συμβούλιο ἐθνικῆς πολτικῆς ἄμυνας καί ἐξωερικῶν μπορεῖ νά γίνῃ.
    Μέ ἀνεπαρκεῖς καί δοτούς (ἀπό ξένους καί ἀπό παραμάγαζά τους) "πολιτικούς"...

    ΥΓ. Γιά τούς Ρώσους: Τό ὅτι ἐπιτρέπουν στούς Τούρκους, γιά ὁποιοδήποτε λόγο, νά ἰσχυροποιοῦνται, εἶναι τόσο ἀνόητο, πού ἀπορεῖ κανείς ἄν ἔχουν διαβάσῃ ἱστορία, ἤ καί ἄν οἱ εἰσηγούμενοι τέτοια πράγματα Ρῶσοι, ἔχουν χρηματισθῆ κλπ ἀπό τούς πολύ ἔμπειρους σέ πεσκέσια Τούρκους.
    Ἀντίστοιχα ὅμως πρέπει νά ἐρευνηθοῦν, καί γιά νά ἑρμηνευθῆ ἡ "ὑποτακτικότητα" πού ἐπιδεικνύουν πρός τούς Τούρκους, φιλοτομαριστές δικοί μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εαν δεν καταλαβες την προβλεψη/εις συνεχισε το ροκ εντ ρολ. Αλλωστε για αυτες τις περιπτωσεις ριξανε οι πονηροι της Αμερικης τον Ελβις στο ρινγκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. TO KOURDIKO KRATOS THA GINI. TO OTI OI AMERIKANI DEN VGAZOUN AXNA DEN SHMENI POS EXOUN AFISEI TOUS KOURDOUS LETE MIA AMERIKI NA MIN EIXAI YPOLOGISI THS TOURKIKES KINISEIS ? LETE NA MIN IKSERE POS OI TOURKOI THA EPITETHOUN ? TOSON EXOPLISMO GIA TO ISLAMIKO KRATOS ? OXI VEVEA GIA TO IRAN KAI THN TOURKIA TA ESTILE OI MEGALOI XAMENOI EINAI OI ROSSOI KAI OXI OI AMERIKANOI EAN PESI O ERDOGAN POU THA PESI SHGOURA OI TOURKIA PARAMENOI STO NATO THA ERTHI SHGOURA ENAS FILO AMERIKANOS OPOTE OI TOURKIA THA SINEXISI NA YPIRETI THN AMERIKI KAI NATO EKEI XANOUN OI ROSSI KAI TOUS KOURDOUS POU SHGOURA TOUS EXOUN XASI ALLA KAI TOUS TOURKOUS ANTE LEME POS VGENOI OI TOURKIA APO TO NATO KAI SINEXISI ETSEI SHGOURA OI AMERIKI THA THN KTIPISI GIA POLOUS LOGOUS ANAMESA SE AFTOUS EINAI POS FTANOI OI KINA ROSSIA GALIA GERMANIA KTLP AFTOI FTANOUN OS ANTIPALOI KAI SINAGONISTES STO EMPORIO OPLON EAN XTIPISI THN TOURKIA KAI THN TEMAXISOUN POSA APO AFTA TA TEMAXIA THA INAI YPER TON ROSSON ? KANENA OI ROSSI EINAI OI MEGALOI XAMENOI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν μία τέτοια παγίδα κινδυνεύει να καταλήξει σε άμεση εμπλοκή της Τουρκίας με τους Δυτικούς, νομίζω ότι οι Αμερικανοί αν δεν έχουν ήδη φροντίσει να ισχυροποιήσουν τους Κούρδους πολύ εύκολα μπορούν να το κάνουν στο άμεσο μέλλον. Οπότε η όλη διαδικασία ενδεχομένως και σύντομα να μετατραπεί σε παγίδευση δια αντιπροσώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητά Σαββα

    Το παράδοξο με την τουρκια ειναι οτι την θελουν όλοι οι μεγάλοι , ισχυρή εαν ειναι με το μερος τους (με τίμημα την ανοχή τους σε μια σειρα απαιτήσεις περαν κάθε δικαίου της Τουρκίας ) ενώ την διεκδικούν σφόδρα (και παλι την ανέχονται στα παραπανω) εαν δεν ειναι....Αυτο το διάκενο που το γνωριζουν πολυ καλα οι Τούρκοι πολιτικοί και ειδικα ο Ε που ενισχύοντας το με κατάλληλους χειρισμούς,τους δίνει μεγαλα περιθώρια διεκδικήσεων και ανοχών περαν των εκάστοτε συμφωνηθέντων,στα οποια ποτε δεν περιορίστηκαν....
    Ειδικα στο κουρδικό εμένα μου κανει μεγσλη εντυπωση η σιωπή....ασυρμάτου θα ελεγα ... του Ισραηλ και οχι τοσο η σταςη της αμερικης.....
    Τπ ...πιστεύω οτι ειδικα το Τούρκο κουρδικό εχει πολυ ψωμι ( και αίμα δυστυχως) ακομη ...
    Ως προς την δικη μας πολιτική απέναντι σε ολα αυτα ,μου θυμίζει την ρήση του Τσώρτσιλ ....
    Ταΐζουμε τον κροκόδειλο με την ελπίδα να μας φάει τελευταίους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η αναφορα των Γερμανικων επενδυσεων γινεται για αυτες εντος Ρωσσιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανάλυση για τα τεκταινόμενα στην Μ. Ανατολή χωρίς καμμία αναφορά στον βασικό παίκτη Ισραήλ δεν στέκει. Το αντιλαμβάνεσθε κ. Σάββα. Γιατί λοιπόν το βγάζετε απο την εξίσωση ; Ο φόβος φυλά τα ερμα ; Δεν πιστεύω οτι είσθε "πιασμένος" και εσείς (απο εκεί τουλάχιστον). Ας τα λέμε ολα λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "Τότε ο ελληνοτουρκικός πόλεμος δεν ξέσπασε, γιατί όλα και όλοι στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Παρίσι –φορείς, πολιτικοί, διανοούμενοι, ανώτατοι αξιωματικοί και ΜΜΕ– ήταν «πιασμένα» και δεν κινητοποιήθηκε η πολεμική μηχανή της Ελλάδας και της Κύπρου "
    -πιασμενα απο ποιον;
    -δηλ. οι κακομοιροι αμερικανοι δεν φταινε καθολου για την εισβολη,γιατι απλα δεν γνωριζαν τιποτα και μονο τα ατιμα τα σοβιετ φταινε που γνωριζαν και ειχαν πιασει τις πρωτες θεσεις στην πολιτικη και στρατιωτικη εξουσια της ελλαδας και της κυπρου...
    χμμμμ...λογικο ακουγεται...
    Και οντως,ετσι και τωρα οι απογονοι των σοβιετ εχουν πιασει τις πρωτες θεσεις στην Συρια που γιαυτο δεν προκειται να κινηθει κατα της τουρκιας και βεβαια η Συρια θα χασει ολο το κομματι απο το Αφριν εως τον Ευφρατη,ενω οι κακοιμοιροι οι αμερικανοι παλι δεν γνωριζουν τιποτα...
    Επισης λογικο...
    Εγω παλι λεω: οτι μαζι τα μαγειρεψαν αυτην την φορα οι αμερικανοι κιοι ρωσοι αφου οι δευτεροι εκβιαστηκαν ή πιεστηκαν εστω απο τους πρωτους με το ουκρανικο και αφου τους υποσχεθηκαν ανταλλαγματα στην Α.Μεσογειο και βεβαια η τουρκια επαιξε για χαρη του Ισραηλιου (μεγαλη η χαρη του),με το αζημειωτο εννοειται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ηλια δεν ειπε καθολου ο Σαββας οσα λες.Ξαναδιαβασε τα.
    Η παρεμβαση ρωσων τοτε εγινε σ αυτους που εδω ρυθμιζαν τα παντα...αρα στους φταιχτες ολων....Επισης ειπε...πονταριζαν σε πολεμο...μπας και..Ηξεραν οτι ειχαν λιγες πιθανοτητες...ποντατισαν σε ατυχημα εκτος ελεγχου..Δεν εγινε..λογω υψηλου βαθμου προδοσιας εδω..Αυτο που δεν ειπε ο Σαββας ειναι η εμπλοκη του Ισραηλ...το οποιο ηταν και η αιτια των παντων..και ο καλυτερος διαβρωτης των παντων εδω..και το οποιο εχει επιβαλει μια ιδιοτυπη ..τρομοκρατια στην δυση..αφου δεν τολμα κανεις να πει δημοσια οτιδηποτε γιαυτο..εκτος αν ειναι καλο. Δεν ειμαι αντισιμητης...αλλα δεν ανεχομαι τις μεθοδους τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο Άσσαντ τελικά είναι όντως αντίθετος με την τουρκική εισβολή στη Συρία όπως δηλώνουν οι Σύροι αξιωματούχοι, ή τον βολεύει και αυτόν μια Κουρδική ήττα ώστε να εξασφαλίσει την ακεραιότητα των Συριακών εδαφών από ενδεχόμενο ένωσης τους με το Κομπάνι και άρα κάπου μπορεί και να τον βολεύει η εισβολή των Τούρκων προς το παρόν, ασχέτως βέβαια εάν θα μπαστακωθούν οι Τούρκοι στο Αφρίν και μετά θα πρέπει να τους διώξει με κάποιο τρόπο; Έτσι που διαμορφώνεται η κατάσταση στο τέλος θα βγεί κερδισμένη η Τουρκία και χαμένοι όλοι οι υπόλοιποι με την προϋπόθεση να επιβληθεί στο πεδίο των μαχών στο Αφρίν, αλλά είναι τελικά ικανή για κάτι τέτοιο; Σε αντίθετη περίπτωση πάντως θα καταρρακωθεί το γόητρο της μια κι έξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η κατάσταση έχει γίνει υπερβολικά περίπλοκη μετά την τουρκική εισβολή:

    - Η Τουρκία ανέβασε τις μετοχές της και πέτυχε με τη μία δυο-τρεις σημαντικούς στόχους. Οι ΗΠΑ δεν ξαναέκαναν λόγο για τη δύναμη 30.000 ανδρών, ενώ φέρονται να δέχθηκαν και τουρκική ζώνη ασφαλείας βάθους τριάντα χιλιομέτρων. Στην ουσία αυτό νομιμοποιεί πολιτικά την εισβολή της και από αμερικανικής σκοπιάς.

    - Το βαθύτερο πρόβλημα των ΗΠΑ είναι στρατιωτικό-επιχειρησιακό, διότι το μεν Ιντσιρλίκ γίνεται όλο και πιο ανασφαλές επί τουρκικού εδάφους, οι δε αμερικανικές βάσεις στα συριακά εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι τους είναι απολύτως απαραίτητες για να συνεχίσουν να έχουν την έστω και περιορισμένη παρουσία που έχουν σήμερα.

    - Η Τουρκία εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να τα "σπάσουν" μαζί της και τραβάνε το σκοινί στα άκρα. Ωστόσο, είναι φανερό ότι αυτό αυξάνει τις φωνές όσων ισχυρίζονται στις ΗΠΑ ότι η ρήξη με την Τουρκία είναι αναπόφευκτη.

    - Κατά τη γνώμη μου τα γρήγορα τουρκικά οφέλη θα εξανεμιστούν σε βάθος χρόνου εάν: α) η Τουρκία δείξει απληστία να πάρει κι άλλα και κυρίως β) εάν η Τουρκία αποτύχει να προοδεύσει στρατιωτικά στην επιχείρηση κατά του Αφρίν. Το τελευταίο δεν αποκλείεται, εάν σκεφτούμε το πόσο έχει μειωθεί το αξιόμαχο των τουρκικών ΕΔ μετά το πραξικόπημα και τις διώξεις, καθώς και τις δυσκολίες που είχαν στην Αλ Μπαμπ, όπου μάλιστα οι εκεί αμυνόμενοι ισλαμιστές δεν είχαν την πλήρη υποστήριξη των ντόπιων.

    - Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι, αν δεν κατάφεραν να καταστείλουν την κουρδική εξέγερση μέσα στο έδαφός τους, πώς θα το καταφέρουν εκτός του εδάφους τους, και μάλιστα με δυνάμεις επί του εδάφους που αποτελούνται ως επί το πλείστον από τους κατσαπλιάδες του FSA;

    - Όσο η Τουρκία βυθίζεται στον βάλτο του Αφρίν (αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η πιθανότερη εξέλιξη), τόσο θα χάνονται τα αρχικά οφέλη και τόσο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ (το οποίο έως σήμερα δημοσίως είναι υπερβολικά αμέτοχο στην όλη υπόθεση) θα προωθούν ριζικότερες λύσεις του τουρκικού προβλήματος.

    - Κατά τη γνώμη μου (το έχω ξαναγράψει) η Τουρκία δεν κατάλαβε ότι 80 χρόνια σταθερότητας, ανάπτυξης και γεωπολιτικής υπεροχής θα απήλαυσε διότι ακολουθούσε το σοφό κεμαλικό δόγμα της πρόσδεσης στη Δύση. Με το που ξανααποκτά οθωμανικά χαρακτηριστικά, παύει αυτομάτως να δίδει οφέλη και δίδει πια προβλήματα για τη Δύση, προβλήματα ανάλογα με αυτά που υπήρχαν τις παραμονές και την επομένη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    - Τώρα πια όμως η τεχνητή (όπως αποδείχθηκε) δυτική ταυτότητα που πήγε να τους δώσει ο Κεμάλ δεν μπορεί να αποτελεί πια λύση. Τα πράγματα θα λυθούν με πιο ριζικό τρόπο.

    - Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να δούμε να εγείρεται κουρδικό ζήτημα εντός της Τουρκίας για αντιπερισπασμό και αποδυνάμωση της Τουρκίας, που ενεργεί πια ξεκάθαρα εναντίον των αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων.

    Από τα όσα διάβασα μέχρι στιγμής στον διεθνή τύπο, προτείνω στους λοιπούς αναγνώστες αυτό: https://southfront.org/saker-uncle-sam-dumps-kurds-yet/ το άρθρο, το οποίο πιστεύω ότι (παραβλέποντας την έντονα αντι-ισραηλινή ρητορική του) βλέπει σωστά τα αμερικανο-ισραηλινά αδιέξοδα και σφάλματα και αναλύει επίσης σωστά τη ρωσική πολιτική (συμφωνεί νομίζω με την ανάλυση Σάββα Καλεντερίδη, αν όχι 100%, πάντως σε πολύ μεγάλο μέρος). Το άρθρο καταλήγει στο ότι οι Αμερικανοί θα ενεργοποιήσουν το ουκρανικό μέτωπο για αντίπραξη στους Ρώσους. Εντούτοις, δεν μας λέει τι θα κάνει στο τουρκο-συριακό μέτωπο. Είναι πολύ αμφίβολο ότι η Ρωσία θα εγκαταλείψει το συριακό μέτωπο εξαιτίας και μόνον ενός αντιπερισπασμού στην Ουκρανία. Εκεί, η μόνη επιλογή με μέλλον για τους Αμερικανούς (που θα φέρει και δύσκολη θέση τους Ρώσους σε σχέση με τους Τούρκους) είναι η ενεργοποίηση του κουρδικού παράγοντα εντός της Τουρκίας. Με δεδομένη την έλλειψη ισχυρής κατευθυντήριας γραμμής εντός των ΗΠΑ και τον διχασμό των ιθυνόντων που και πάλι το ίδιο άρθρο περιγράφει, είναι θέμα χρόνου ένα μέρος των ιθυνόντων να προωθήσει μια τέτοια ιδέα για να λύσει τα προβλήματα των ΗΠΑ στην περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κ.Κομνηνε
    Οτι γραφετε ειναι εξαιρετικο απο συγκροτημενο μυαλο οχι αλλα για αλλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλα τα λεει το southfront αλλα δεν τονιζει επαρκως συμαντικους παραγοντες στο εσωτερικο ΗΠΑ και Ρωσσιας. Στις ΗΠΑ εχει λαβει χωρα μια προτωφανης φτοχωποιηση του λαου η οποια εχει δημιουργισει ρηγμα στην ηγετικη ομαδα και καθε σκεψη επεμβασεως εκτος Αμερικης με δικο της στρατο εχει πλεον εγκαταλειφθει. Μονον δι* αντιπροσωπων. Στη Συρια οι αντιπροσωποι ηταν απο τη μεγαλη δεξαμενη των ισλαμιστων. Στην Ουκρανια οι αντιπροσωποι ειναι τα υπολειμματα των Ναζιστων του 2ου παγκοσμιου. Καθολου ισχυρος παραγων. Δευτερευοντως ο Πουτιν δεχεται μεγαλη πιεση απο το στρατιωτικο κατεστημενο να εισβαλει αυτος. Δεν του το εχουν συγχωρησει απο την εποχη της Κριμαιας. Οταν λοιπον σκεπτεσαι να παιξεις ενα χαρτι για το οποιο α αντιπαλος λεει αμην και ποτε το σκεφτεσαι δυο φορες. Τωρα δυο λογια για ΝΑΤΟ. Η Ελλαδα ειναι στο ΝΑΤΟ αλλα αυτο δεν τη βοηθησε να χασει τη μιση Αττικη στους Κινεζους. Η Τουρκια ειναι στο ΝΑΤΟ αλλα επελεξε να μπει στις μυλοπετρες αλλου αφεντικου. Ηδη ξεχασε το Οθωμανικον μεγαλειο διοτι τωρα πρεπει να μιλαει ευγενικα και με το ΙΡΑΝ. Στη Μεση Ανατολη εκει που ειχαμε ενα αφεντικο, το ΙΣΡΑΗΛ, τωρα εχουμε δυο, και τη Ρωσσια. Ειναι μια συγκρουση Ισραηλ-Ρωσσιας πιθανη; παρ* ολο που οι αριθμοι ειναι υπερ του Ισραηλ (εχει 2000 αεροπλανα εναντι 600 της Ρωσσιας) ειναι απιθανη διοτι και οι δυο ειναι πυρηνικες δυναμεις. Ας αρχισουμε να βλεπουμε ενα κοσμο χωρις την Αμερικη τη μοναδικη υπερδυναμη και για την Ευρωπη ο Εαστ Μεντ χρειαζεται 10 χρονια κατασκευης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Οι περισσότεροι κρίνουμε τις εξελιξεις βασισμένοι στη διάσταση του χρόνου της δικής μας ζωής. Για πολλούς από εμάς, μεγάλης σχετικά ηλικίας, θέλουμε να δουμε τα γεγονότα να συμβαίνουν και να τελεσφορούν ή δυνατόν χθες. Η υπόθεση των Κούρδων επειδή φαίνεται να αλλάζει το χάρτη και τις ισοροπίες της ευρύτερης περιοχής είναι φυσικό να μην μπορεί να περιοριστεί σε περιορισμένο και συγκεκριμένο χρόνο. Ακόμα και αν οι μεγάλες δυνάμεις έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν Κουρδικό Κράτος αυτό απαιτεί το χρόνο του και περνάει μέσα από την "εξάντληση" της Τουρκίας με ένα πόλεμο διαρκείας. Σε ένα τέτοιο πόλεμο η Τουρκία θα είναι η χαμένη αρκει οι Κούρδοι να έχουν "αντοχή" σε θυσίες. Σήμερα , στην αρχή των εξελίξεων , όλα μοιάζουν να είναι υπέρ της Τουρκίας που έχει μια πολεμική μηχανή πλήρως εξοπλισμένη και ετοιμοπόλεμη. Παρ όλα αυτά το πλήγμα του πραξικοπήματος σε βάρος του Ερντογάν "κούρασε" σημαντικά το αξιόμαχο των Τουρκικών δυνάμεων. Πόσο χρόνο θα αντέξει η Τουρκία σε ένα ανταρτοπόλεμο εκ μέρους των Τούρκων, που έχει, αν έχει, αστείρευτες πηγές ανθρώπινου δυναμικού; Η αντίδραση των Κούρδων της Αφρίν φαίνεται να περίμενε την επίθεση. Εντάξει , εγκαταστάθηκαν κάποια άρματα στη πόλη αλλά οι κάτοικοι δεν φύγανε, δημιουργούν ένα αντάρτικο που είναι ο μεγάλος κίνδυνος για κάθε τακτικό στρατό. Ακόμα και οι συνεργαζόμενοι με το Τουρκικό στρατό παραστρατιωτικοί έχουν περιορισμένες δυνατότητες όσο έχουν την "ομπρέλα" του Τουρκικού Στρατού. Έχουν δρόμο μέχρι την υποχώρησή τους οι Τούρκοι. Στη παλιά κατάσταση δεν είναι δυνατή επιστροφή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Η Συρία θα γίνει το Βιετνάμ της Τουρκίας. Οι Κούρδοι αρκεί να έχουν τον κατάλληλο οπλισμό, και όσο υπάρχει ο Τραμπ θα τον έχουν, θα προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στον τουρκικο στρατό. Ο αμερικανος εις γνώση του Ρώσου έστησε την παγίδα. Ο τούρκος έπεσε στην παγίδα, όμως δεν είχε και άλλη επιλογή. Το μονο πράγμα που δεν θα ακούσουμε από του Σουλτάνου το στόμα σχετικά με την Συρία είναι kazan-kazan.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.