7/4/18

Προς όλους τους Έλληνες πατριώτες - Μην πυροβολείτε τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Είναι τραγικό να βλέπεις τους Έλληνες να αυτοπυροβολούνται.
Τα του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι δύσκολα θέματα και απαιτείται βαθιά ιστορική και γεωπολιτική γνώση για να τα θίξει κανείς.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι στην ουσία όμηρος, ένας αιχμάλωτος στην τουρκική βάρβαρη εξουσία, η οποία δεν έχει εξημερωθεί ούτε έναν πόντο, ούτε μια ίντσα, από τότε που οι Οθωμανοί κρέμασαν και απαγχόνισαν τον Γρηγόριο το Ε΄, που λοιδωρούν ορισμένοι αγράμματοι και κάποια σκοτεινά κέντρα, που απεργάζονται τα συμφέροντα και την ιστορική πορεία του Ελληνισμού.
Όσον αφορά την επιστολή που έστειλε ο Οικουμενικός Βαρθολομαίος στον Ερντογάν, για την "επιτυχή έκβαση" της επιχείρησης "Κλάδος Ελαίας" εναντίον των Κούρδων στο Αφρίν, κανείς δεν γνωρίζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες την έγραψε και την απέστειλε.
Σημειώνω ότι είχε προηγηθεί πριν τρεις μέρες ανάλογη επιστολή του Αρμένιου Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.
Αν λοιπόν του είπαν ή στέλνεις αυτήν την επιστολή ή τέλος το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την Κωνσταντινούπολη, τι έπρεπε να κάνει ο Βαρθολομαίος;
Είχε το δικαίωμα και την αρμοδιότητα να πάρει μια τέτοια απόφαση και να παραδώσει την Πόλη στους Τούρκους, μετά από 1600 χρόνια λειτουργίας αυτού του θεσμού;
Γιατί πρέπει όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης κρατούν το συμβόλαιο ιδιοκτησίας της Πόλης και αποτελεί κάρφο στον οφθαλμό των βαρβάρων.
Σταματήστε λοιπόν τις ανοησίες οι αγράμματοι και οι ανίδεοι γιατί δεν γνωρίζετε πόσο βαρύς είναι ο σταυρός που σηκώνει στους ώμους του ο εκάστοτε πατριάρχης και ο Ελληνισμός της Πόλης και τις αθλιότητες εσείς από τα σκοτεινά κέντρα.
Σας βλέπουμε.

Σάββας Καλεντερίδης

Σημείωση:
Η στάση του Πατριάρχη και η επιστολή που έστειλε για την επιχείρηση "Κλάδο Ελαίας" είναι ανάλογη με εκείνη που τήρησε ο Γρηγόριος ο Ε΄, όταν ξέσπασε η Επανάσταση του 1821.
Ο Γρηγόριος ο Ε΄ πρώτα υποχρεώθηκε από τον σουλτάνο να αφορίσει τους Επαναστάτες του 1821 και το έκανε. 
Μετά από ένα μήνα οι Οθωμανοί μπούκαραν στο Πατριαρχείο και βρήκαν αλληλογραφία του Πατριάρχη με έξι μητροπολίτες, που αποδείκνυε ότι ήταν ο μεγάλος αρχηγός της Επανάστασης. 
Τότε τον κρέμασαν, καθώς και τους μητροπολίτες. 

88 σχόλια:

  1. Από νεότερους κ.Σάββα ίσως επιτρέπονται τέτοια(σοβαρά) λάθη.Έτσι ήμουν και εγώ μικρότερος,η γλώσσα ήταν πάνω απο την λογική.Μεγαλώνοντας(38)όμως έβαλα μυαλό και υπομονή.Σημασία έχει να παρέλθει ο εγωισμός και η ξερωλίαση(απο το ηλίαση!) που δέρνουν τον Ελληνα και να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε.
    Απο πιο ώριμους κυρίους αυτά τα λάθη κρίνωντας απο τον καναπέ του σπιτιού μας και ερχομενοι απο το ΕΘΚΕΠΙΧ του καφενείου της γειτονιάς είναι ανεπίτρεπτα!
    Συμφωνώ μαζίσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Η επιστολη απο μονη της δειχνει οτι ειναι προιον πιεσης.Λιγο κοινο νου χρειαζεται.Δεν χρειαζεται ουτε στα σαλονια κανενος να ειναι κανεις να το καταλαβει.Ουτε ποιος εστειλε πρωτος τι χρειαζεται.Ο λογος της πιεσης ειναι διπλος.Ενας ειναι για εσωτερικους λογους της Τουρκιας και ο δευτερος για να γινει αυτη η ντροπη με τα σχολια και η διχονοια.Ομως ποιοι σχολιαζουν;Αληθινα πιστοι ή καθε καρυδιάς καρύδι;Αν δεν ειναι πιστοι εξ' ορισμου κατι στραβο θα βρουν να πουν κι ας μην υπαρχει.Ξερουμε οτι στα σχολια των social media, youtube κ.τλ. μεγαλη μεριδα εχουν μυστικες υπηρεσιες και κομματικοι στρατοι. Εδω φαινεται δεν χρειαζεται πολυς κοπος απο μερους τους. Ενας δυο να ριξουν το συνθημα (και δεν μιλαμε για την εν λογω ιστοσελιδα μονον) και φαινεται υπαρχουν καλοθελητες.Σχολιαστες με τα μυαλα της κακεντεχειας που βλεπουμε ή της επιοικώς επιπολαιοτητας βλεπουν οι τουρκοι και χαιρονται.Το κακο ειναι λιγο κανει ομως πολυ φασαρια.
      Επισης γινεται συγχυση πνευματικων θεματων με εθνικα.Λαθη η παραβασεις γινονται όμως λογω εκβιασμου.Το πατριαρχειο δεχεται πιεσεις δυναμης τεκτονικων πλακων.Και υπαρχουν και πραγματα που δεν λεγονται οπως ειπε ο κ.Καλεντεριδης.Αλλα κι αν υπαρχει μεγαλυτερο θεμα αυτο αφορα συνοδο (οχι τυπου Φερραρας Φλωρεντιας οπως το κολυμπαρι).
      Οι πραγματικα πιστοι διακρινουμε τα στραβα κανουμε υπομονη και δεν κραυγαζουμε γιατι συν τοις αλλοις κουκουλωνουμε τις πραγματικα ελεγκτικες φωνες που ο λογος τους ειναι πελεκυς ομως δεν προσβαλλει.Και στο πεδιο που πρεπει. Ομως το θεμα εδω ειναι διαφορετικο για να γινεται τετοιος αχταρμας.
      Οσο για το οτι δεν εκανε δημοσια δηλωση για τους στρατιωτικους ο Πατριαρχης αυτο κι αν δεν ειναι παραλογο. Εδω εχουμε κατ εξοχην ανοητους χειρισμους απο την κυβερνηση και την Ευρωπαικη ενωση.Ζητησαν απο τον Ερντογαν εμμεσως,παρεμβαινοντας φανερα ενωπιον ολων στην τουρκικη δικαιοσυνη,να παραδεχτει οτι ειναι δικτατορας.Επιτηδες το εκαναν;Να μιλησει κι ο Πατριαρχης δημοσια να βρουν τον μπελα τους ποσοι η να σφαχτουν αλλοι ποσοι;

      Διαγραφή
  2. Η στάση του Πατριάρχη είναι ανάλογη με εκίνη του Γρηγορίου του Ε΄.
    Ο Γρηγόριος ο Ε΄ πρώτα υποχρεώθηκε από τον σουλτάνο να αφορίσει τους Επαναστάτες του 1821 και το έκανε.
    Μετά οι Οθωμανοί μπούκαραν στο Πατριαρχείο και βρήκαν αλληλογραφία του Πατριάρχη με έξι μητροπολίτες, που αποδείκνυε ότι ήταν ο μεγάλος αρχηγός της Επανάστασης.
    Τότε τον κρέμασαν, καθώς και τους μητροπολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαββα,σφαλεις!!!!Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο Ε,ΗΤΑΝ Ο ΥΛΟΠΟΙΗΤΗΣ,ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ,ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ,ΜΕ ΤΗΝ ΡΑΘΥΜΙΑΝ ,ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ Η ΡΗΣΗ,"ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ,ΠΑΛΙ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ,ΘΑ ΕΙΝΑΙ",ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΤΙΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΣ!!!!!Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ,Ο ΑΝΑΞΙΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ!!!!ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ ,ΣΕ ΤΙ ΣΥΝΕΝΕΙΤΕ!!!!

      Διαγραφή
    2. Ο αφορισμός πάντως δεν είχε αρνητική απήχηση στον Εθνικό Αγώνα. Από τους 23 Αρχιερείς που υπέγραψαν το “αφοριστικό” κείμενο, το ένα τρίτο συμπεριλαμβανομένου και του Οικουμενικού Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε’, πλήρωσαν με την ζωή τους και πολλοί δοκιμάστηκαν σκληρά με φυλακίσεις, εξορίες και περιορισμούς. Ο Υψηλάντης καθησύχαζε με επιστολή του τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ότι «ο μεν Πατριάρχης βιαζόμενος παρά της Πόρτας σας στέλλει αφοριστικά και εξάρχους παρακινώντας σας να ενωθήτε με την Πόρτα, εσείς όμως να τα θεωρείτε ταύτα ως άκυρα, καθότι γίνονται με βία και δυναστείαν και άνευ θελήσεως του πατριάρχου». Ο Σουλτάνος τελικά στράφηκε εναντίον του Γρηγορίου Ε’, αλλά ο Πατριάρχης απέρριψε προτάσεις ακόμη και υπαλλήλων ξένων πρεσβειών να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη. Mετά τη λειτουργία του Πάσχα στις 10 Απριλίου 1821 ο Γρηγόριος συνελήφθη, κηρύχθηκε έκπτωτος και φυλακίστηκε. Το απόγευμα της ίδιας μέρας απαγχονίστηκε στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου παρέμεινε κρεμασμένος για τρεις ημέρες....

      Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-aforismos-tis-filikis-eterias-tou-ipsilanti-ke-tou-soutsou-apo-ton-patriarchi-grigorio-e%ce%84-i-dio-agonistes-apokalounte-aponenoimeni-alazones-doxomanis-mateofrones-psevdologi-pii-ke-gi/

      Διαγραφή
    3. Σάββα, ο Γρηγόριος Ε' έπρεπε να σώσει ζωές, γι αυτό, και με την έγκριση τής Φ.Ε., αφόρισε τον αγώνα.

      Ο Βαρθολομαίος, χωρίς να (κατα)κρίνει το τουρκικό κράτος για την πολιτική του, δεν πιεζόταν από κανέναν να γράψει μία τόσο εξοφθάλμως κολακευτική επιστολή στον Ερντογάν. Δεν χρειαζόταν να εκφράσει άποψη για το θέμα. Τι περιμένει να κερδίσει δηλαδή; Δεν ξέρει τον Ερντογάν από τον καιρό που ήταν δήμαρχος στην Πόλη; Αυτό νομίζω εγώ.

      Διαγραφή
    4. ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ. Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ .........ΚΛΑΔΟ ΕΛΑΙΑΣ....(ΕΔΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΛΑΜΕ).....ΕΙΝΑΙ ΤΟ...ΟΛΙΓΩΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΠΙΕΙΚΕΣΤΕΡΟΝ ...ΑΤΥΧΗΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    5. Στα Σεπτεμβριανά του 1955, ο στρατός πρόλαβε και προστάτευσε το Πατριαρχείο. Αυτό ΔΕΝ πρόλαβαν να το κάνουν ,ώστε να σώσουν τον Γρηγόριο Ε΄.Έτσι αυτός που αφόρισε Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη, Ανδρούτσο κ.λ.π. έγινε μάρτυρας . Να μην πούμε για την "πατρική διδασκαλία" Όποιος δεν την ξέρει να φροντίσει να την μάθει!!!Αν ,εν ονόματι της .ύπαρξης του Πατριαρχείου, διαπράττει τα πάντα ,ποιο το νόημα αυτής της ύπαρξης.

      Διαγραφή
    6. Ειναι βλασφημο να συνγρινουμε τον Γρηγοριο τον 5ον με τον τουρκοφιλο ! Τι συμβαινει με εσενα ? Δεν σε νοιαζει οτι οι ισλαμοφασιστες σκοτωνουν γυναικες και παιδια καθε μερα και ο "πατριαρχης" τους ευλογει ?

      Διαγραφή
    7. Κύριε Καλεντερίδη, είναι πολύ σωστή η τοποθετησή σας.
      Να σημειώσω ότι ο Ελλαδοκεντρισμός και ο Αθηνοκεντρισμός μαζί με τον σημαντικό ψυχολογικό παράγοντα της απογοήτευσης 2 αιώνων για την μη απελευθέρωση της Πόλης, καθώς και η έλλειψη τεκμηριωμένης στρατηγικής σκέψης οδηγούν αρκετούς ή και πολλούς από τους σύγχρονους έλληνες (που κατοικούν στην Ελλάδα) να κρίνουν αρνητικά από τον καναπέ τον μόνο φορέα του οικουμενικού ελληνισμού που υφίσταται εδώ και 17 αιώνες.
      Κάποτε, και εγώ, πολύ νέος, για τους παραπάνω λόγους είχα πέσει θύμα αυτής της νοοτροπίας.
      Εδώ και κάποια χρόνια κατάλαβα ότι για να κάνει κάποιος κριτική σε ένα τέτοιο θεσμό (που ξεπερνάει τα στενά ελλαδικά όρια) οφείλει να γνωρίζει καλά ιστορία, να έχει μελετήσει στρατηγική και να μιλάει τεκμηριωμένα, έχοντας σοβαρά κριτήρια. Οτιδήποτε άλλο υποτιμάει την νοημοσύνη ενός ευφυούς λαού, όπως είναι ο ελληνικός.

      Διαγραφή
    8. Προς Kastor 28 Ιανουαρίου 2018 - 7:47 μ.μ.
      Χρειάζεται προσοχή ὀταν γράφουμε. Η "Πατρική Διδασκαλία" δεν είναι έργο κανενός Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, είναι έργο ενός Πατριάρχη των Ιεροσολύμων του Άνθιμου, ο οποίος το εξέδωσε με δική του πρωτοβουλία(μπορείτε να το βρείτε εύκολα στο διαδίκτυο).

      Διαγραφή
  3. Η επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, όπως την διάβασα είναι πολύ προσεκτικά διατυπωμένη, και ναι μεν εκ πρώτης όψεως φαίνεται να εύχεται επιτυχία στον τουρκικό στρατό, αλλά αν προσέξει κανείς:
    1)κάνει σαφή αναφορά στους Κούρδους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας για τους οποίους λέει ότι πολύ έχουν ταλαιπωρηθεί,
    2)επαινεί τον Ερντογάν διότι αρνείται να δεχθεί την ταύτιση του Ισλάμ με την τρομοκρατία, και
    3)εύχεται επιτυχία στον τουρκικό στρατό ώστε να φέρει ειρήνη στην Συρία έτσι όπως το υπόσχεται η ονομασία της στρατιωτικής επιχείρησης "κλάδος ελαίας".
    Άρα οι ευχές και οι ευλογίες του Πατριάρχη είναι επί συγκεκριμένων πραγμάτων, και ο νοών νοείτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς. Κι εγώ πιστεύω ότι πιστεύει αυτά που γράφει. Δεν τα γράφει λόγω αφόρητων πιέσεων. Τα διατυπώνει με πολλή προσοχή και δεν βρίσκω κάτι άστοχο σε όσα γράφει.

      Διαγραφή
  4. Δηλαδη θα μπορουσαμε να πουμε οτι και ο Τσιπρας επελεξε να συνθυκολογησει για να μην καταρρευσει η χωρα;
    Κανείς δεν γνωρίζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνθικολογησε
    Ετσι ειναι;
    Οσο για τον Πατριαρχη, χρονια τωρα εχει δωσει πολλαπλες αφορμες στον ορθοδοξο λαο
    Καποιοι αξιωματουχοι επιλεγουν να σκυψουν το κεφαλι "για το καλο αυτων που αρχουν"
    Καποιοι αλλοι παλι ορθωνουν το αναστημα τους οσο μικρο κι αν ειναι, σε οσο μεγαλο γολιαθ κι αν τους ελαχε να σταθουν μπροστα
    Ευτυχως ο Ελληνισμος εχει να επιδειξει απο παρα πολυ παλια, πολλους τετοιους σαν τους τελευταιους
    Η Ελληνικη ιστορια δεν επιφυλλασει την ιδια τυχη και στους μεν και στους δε.
    Φοβαμαι οτι τον Βαρθολομαιο θα τον καταταξει στους μεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπλέκετε τις θεολογικές σας προτιμήσεις(υπονοούνται οικουμενισμός/αντί,Π.Η./Ν.Η. κλπ)με τα εθνικά.

      Διαγραφή
  5. Εδώ και καιρό υπάρχει σχέδιο κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη με ανυπόστατες ειδήσεις και μυθεύματα. Από τον Νοέμβριο έχουμε δημοσιεύσεις στο blog world religious news αλλά και ακραίους στην Τουρκία. Ωστόσο και στην Ελλάδα δεν είναι καλλίτερα τα πράγματα το περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ στις 29/12/2017 δημοσίευσε ανάλογα άρθρα. Οι κρίνοντες σήμερα έχουν δει την επιστολή? Βασίζονται σε ειδήσεις που προέρχονται από την γνωστή Hurriyet μηχανισμό της παραποίησης της αλήθειας. Ας μελετήσουμε λίγο της ιστορία όπως λέγει ο Σάββας Καλιεντερίδης. Βεβαίως να μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη τον Γρηγόριο Ε' αλλά και τον Σείχούλ Ισλάμ Χατζή Χαλίλ Εφένδη που αρνήθηκε να υπογράψει δύο φορές τον φετβά για γενική σφαγή των Ρωμιών και το πλήρωσε με την ζωή του και της γυναίκας του. Κάτω τα χέρια από τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σχόλιο ανήκει στον κ. Νίκο Ουζούνογλου, Πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστό και τεκμηριωμένο σχόλιο

      Διαγραφή
    3. Κ. Ουζουνογλου για τις αγκαλιες με τον αρχθαιρεσιαρχη Παπα καθως και τη συνοδο της Κρητης που αναγνωρισε εκλλησιαστικοτητα σε Παπικους και προτεσταντες έχετε κάτι να τοποθετηθειτε ??
      Χριστος Ανεστη.

      Διαγραφή
  6. Ποιος να κερδίζει άραγε από τις βολές κατά του Πατριαρχη;
    Ποιός να κερδίζει..;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Καλαντερίδη είναι αξιέπαινη η νηφαλιότητα και σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα της επιστολής της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη, προς τον πρόεδρο της Τουρκίας. Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι συνέλληνες που αντιμετωπίζουν τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με γηπεδική νοοτροπία... Γι' αυτούς και για όσους δυσκολεύονται να κατανοήσουν την κίνηση της επιστολής να σημειώσουμε τα εξής:
    - Πριν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, την ευλογία του στην επιχείρηση της Τουρκίας, έδωσε ο Ορθόδοξος ηγέτης κ. Πούτιν, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσαν να εισβάλουν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας και ιδιαίτερα να δράσει η τουρκική πολεμική αεροπορία. Προφανώς είχε το σχέδιο του ο κ. Πούτιν και προέταξε την εξυπηρέτηση της στρατηγικής του.
    - Από τη στιγμή που η ηγεσία της Αρμενικής εκκλησίας έκανε πρώτη την κίνηση να εκφράσει την συμπαράσταση της στον κ. Ερντογάν, ήταν πολύ δύσκολο ο ηγέτης της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας να μην προβεί σε ανάλογη κίνηση. Διότι όσοι ξέρουν γνωρίζουν, ότι Ελληνορθόδοξη και Αρμενική κοινότητα στην Τουρκία τοποθετούνται από την ηγεσία του κράτους στο ίδιο πλαίσιο.
    - Η επιστολή του κ. Βαρθολομαίου συνέπεσε σε μια συγκυρία (λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου) όπου δυτικοί αρθρογράφοι εφαπτόμενοι με την Ρωσική Εκκλησία, προσπάθησαν εκ νέου να εμπλέξουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν όπως επίσης παράλληλα διοχετεύτηκαν και σενάρια δολοφονίας του από την ΜΙΤ. Υπ' αυτές τις περίεργες συνθήκες η επιστολή ήταν μια πολιτικά οφέλιμη κίνηση για τον Πατριάρχη.
    - Υπάρχουν και άλλοι παράμετροι. Όπως ότι αυτή την εποχή όχι μόνο ο Παναγιότατος αλλά μεγάλη μερίδα της κοινωνίας στη Τουρκία ζει σε μια κατάσταση ιδιότυπης ομηρίας. Πόσο μάλλον αν είσαι Χριστιανός και Έλληνας ή Ρωμηός, είσαι εκτεθιμένος άμεσα κι εσύ και το ποίμνιο σου σε πιθανά λιντσαρίσματα και άλλους κινδύνους που αφορούν την ασφάλεια σου.
    - Επίσης όπως έγραψε η Olga Dmitrievna, η επιστολή είναι έξυπνα διατυπωμένη, Φαναριώτικα...
    - Τέλος, σε όσους κρίνουν εκ του ασφαλούς θα συνιστούσα να πάνε να ζήσουν στη Πόλη και από εκεί να γράψουν ό,τι νομίζουν. Όχι όμως σαν τους παλλικαράδες που άνοιξαν την σημαία και έψαλλαν τον εθνικό ύμνο στα Θεοφάνεια και μετά επέστρεψαν στην ασφάλεια της Ελλάδας. Εκεί λοιπόν να πάνε να ζήσουν...
    Γρηγόρης Κεσίσογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γνωρίζετε που θα κατατάξει ο Μεγαλοδύναμος τον σημερινό πατριάρχη και τον αποκαλείτε Παναγιότατο;Αν ναι,να μας πείτε σε ποιό ιστολόγιο το διαβάσατε να πάμε να διαβάσουμε και τα παραλειπόμενα...Οσο για τους παλληκαράδες που αναφέρεστε,οτι έκαναν το έκαναν ενώ ήταν στην Τουρκία και δεν φοβήθηκαν.Επίσης οι παππούδες τους,παλληκαράδες και αυτοί...,όταν σας έσφαζαν οι Τούρκοι από τα τέλη του 19ου αι.ήρθαν να σας υπερασπιστούν και άφησαν τα κοκκαλα τους στο Σαγγάρειο οταν οι δικοί σας παππούδες έκαναν μπίζνες Φαναριώτικα στην πόλη.

      Διαγραφή
    2. Μπίζνες οι Έλληνες της Πόλης ? Α πα πα πα πιπέρι πιπέρι

      Διαγραφή
  8. Αγαπητέ Σαββα, συμφωνώ απόλυτα με τον σχολιασμό σου. Δυστυχώς οι Ελλαδίτες δεν γνωρίζουν ότι ο Πατριάρχης τελεί υπό ομηρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο οικουμενικος πατριαρχης δεν ειναι πολιτικος να παιζει διπλωμστικα παιχνιδια! Είναι θρησκευτικος ηγετης συνεχιστής του βιου του Κυριου! Δεν λογοδοτει σε ανθρωπους αλλά στον Θεο τον οποίο προδιδει επανειλλημενα! Αν ο Θεός θέλει να χαθεί το πατριαρχειο θα γινει ακόμα κι αν ο Βαρθολομσιος ευλογησει τον ιδιο τον Ερντογαν! Και ο Χριστος ηξερε οτι θα σταυρωθει αλλά δεν συνθηκολογησε με τους Φαρισαιους! Και μετα τον θανατο του επεκτάθηκε ο χριστιανισμος! Έδωσε το παράδειγμα! Άρα όλα τα άλλα είναι φούμαρα και κάλυψη προδοσίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύκολα τα παχιά τα λόγια εκ του ασφαλούς και ανωνύμως.
      Βγες, πες το ονοματάκι σου και θα πάρεις απάντηση.

      Διαγραφή
    2. Οι γηπεδικοί πάσχουν από παχυλή άγνοια της ιστορίας έως απίθανες παλαιοημερολογήτικες προκαταλήψεις εναντίον του Πατριαρχείου...

      Διαγραφή
  10. Αδερφε σαν χριστιανος, βαρεθηκα να σκυβω γιατι πιαστηκε ο σβερκος μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. οι ανιστοριτοι υπαρχοθν δυστιχως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σαφως και υπαρχουν πιεσεις ανεκαθεν στον εκαστοτε Πατριαρχη. Αρκει να διαβασει κανεις το Οσοι ζωντανοι του Ιωνα Δραγουμη για να διαπιστωσετε την κατασταση τοτε, καθως ομως και τον ρολο και την εξουσια, την αιγλη και τη συμβολικη σημασια του Πατριαρχειου ανα τους αιωνες. Δεν γνωριζουμε καθολου το πλαισιο στο οποιο κινειται ο Πατριαρχης και για εμενα θα επρεπε να ειμαστε πολυ προσεκτικοι στις διατυπωσεις μας. Αυτο δεν σημαινει πως ειναι κανεις υπερανω κριτικης. Ομως, οπως σημειωνει κι ο κυριος Καλεντεριδης, δε μπορουμε να ξερουμε ποιους προστατευει απο απειλες και κινδυνους πολυ πραγματικους και ιδιαιτερα πραγματοποιησιμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δυο Ρητορικες ερωτησεις:

    Επιτρεπεται ως πιστος Χριστιανος ο αντιπροσωπος της Εκκλησιας, να βγαζει τον ιερο Σταυρο απο πανω του για να αποδεχτει αλλοθρησκους (ιερωνυμος);;

    Επιτρεπεται ενας πιστος Χριστιανος να αποκαλεσει το κορανι "ιερο" & "θεοπνευστο" (βαθρολομαιος);;

    υ.γ
    Δεν με αφορα ενας λοχιας του τουρκικου στρατου τι επιστολες γραφει στον τουρκο προεδρο του.

    Με αφορα ομως οταν ο ΔΗΘΕΝ χριστιανος αντιπροσωπος της οικουνενικης ορθοδοξης εκκλησιας αποδεχεται το αλλοθρησκο κορανι ως "ιερο" & "θεοπνευστο".

    Και εδω στις συνειδησεις πολλων Ελληνων ο νυν οικουμενικος πατριαρχης ειναι απων απο την Εκκλησια του Χριστου !!

    video ενοχης:
    https://m.youtube.com/watch?v=fIwdL2IZ3cY

    ( να μιλησω για την φηθεν "εορτη" των μακκαβαιων - οποιος δεν ξερει ας μαθει ιστορια, για τον σφαγμο Ελληνων της Παλαιστινης απο.... )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν γνωριζουν και δεν μαθαινουν νομιζουν επειδη εχουν ταξιδευση ενα δυο φορες στην Πολι τα ξερουν ολα με κανουν μαθηματα για την Τουρκια εμενα που γεννηθηκα μεγαλωσα πηγα 2 χρονια φανταρος στον Τουρκικο στρατο να με ρωτανε εχεις βαπτιστη χωρις να γνωριζουν το Αγιο Μυρω ερχεται απο την Κ/ΠΟΛΗ οταν με ρωτουσαν η Τουρκι τη ειμαι απο το ονομα μου στο στρατο δεν ελεγα που ειμαι Ελληνας ελεγα που ειμαι Βυζαντινος αεν δεν ζησεται εκει δεν καταλαβαινετε για αυτο τον λογο απο 100.000 εμιναν 2.000 και πιο πατριωτες ειναι η Ελληνες του εξωτερικου οχι αυτη που καινε την σημαια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα δεν έλεγες ότι δεν είσαι Έλληνας, τότε πες μας τι προσπαθείς να μας πείσεις φίλε μου;

      Διαγραφή
    2. Θελω να σας πω οτι δεν ειναι ευκολο να ζης εκει αυτο το ξερουν καλα η Κυπριοι πριν γνωρισουν την Τουρκικι βαρβαροτιτα ειχαν την εντυποση εμεις τα βαλαμε και διοξαμαι τους Αγγλους τουςτουρκους θα φοβηθουμαι βλεπουμε το αποτελεσμα σημερα απο μακρια ολλα απλα ειναι το Ελληνηκο κρατος δεν μας βοηθεισε ουτε στις 6/7 Σεπτεμβριου 1955 ουτε στης απελασης σημερα ακομα ολο παραβιασης γινονται δεν εχουμε καταριψη κανενα αεροπλανο τους εκεινη μετα απο παραβιαση εριξαν το αεροπλανο απο τον καναπε η κρητικη ειναι ευκολη

      Διαγραφή
    3. Αγαπητε, Πριγκηπιανε, το κρατος στην Ελλαδα ΔΕΝ ειναι Ελληνικο διοτι δεν υπηρετει Ελληνικα Εθνικα συμφεροντα.

      Θυματα - περισσοτερο απο ολους - αυτου του αντεθνικου κρατους ειναι οι Ελληνες στις αλυτρωτες Πατριδες.

      Διαγραφή
    4. Αυτοί που καίνε τη σημαία Πριγκηπιανέ δεν είναι Ελληνες.Κατοικούν απλώς στον Ελλαδικό χώρο,μην τα μπερδεύεις.

      Διαγραφή
  15. Η γνώμη μου είναι ότι το πατριαρχείο καθώς και τα άλλα δευτερεύοντα χριστιανικά κέντρα στην Τουρκία το μοναδικό πλεονέκτημα που -αν και ελάχιστα σχεδόν μηδαμινά- δίνουν στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι αυτά θυμίζουν στο πίσω μέρος του μυαλού μας την ιστορία για τους Ελληνικούς πληθυσμούς που μεγαλουργούσαν κάποτε εκεί (περασμένα μεγαλεία ..).

    Ωστόσο η Ελλάδα τώρα όχι μόνο δεν διεκδικεί τίποτε από την Τουρκία και από εκείνα τα σύμβολα και τους τόπους αλλά είμαστε και έτοιμοι να συζητήσουμε για εκείνα τα αποκαΐδια και να τα ανταλλάξουμε με δικά μας πολύτιμα ζωτικά και εθνικά συμφέροντα.

    Όπως για παράδειγμα αν η Ελλάδα ζητάει την επαναλειτουργία της σχολής στη Χάλκη οι Τούρκοι δεν το έχουν σε τίποτε ως αντάλλαγμα να ζητούν λίγο - πολύ το Αιγαίο ή και την Θράκη ή έστω ακόμα και να γεμίσουν την Ελλάδα με τζαμιά.

    Όσον αφορά τον κ. Αρχοντόνη έχει προ καιρού δείξει την δική του τάση για αποχή από τα αρχιερατικά γνήσια χριστιανικά καθήκοντα καθότι πολλάκις επιχείρησε να έχει μεγάλη συμμετοχή σε μία νέου τύπου πανθρησκεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παρακαλώ αν θέλετε δημοσιεύστε και αυτό το σχόλιο που περιέχει μία εικόνα.
    Να συμπληρώσω το προηγούμενο μου σχόλιο με μία εικόνα (η οποία αξίζει χίλιες λέξεις). Αλήθεια τι παριστάνουν και τι -στη φωτογραφία που φαίνεται- κάνουν όλοι μαζί. Μήπως πάνε για συνλειτουργία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το πρόβλημα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη δεν δημιουργηθηκε απο υην υποστήριξη της Τουρκίας. Οι συνλειτουργιες με Παπικούς και αλλόθρησκους είναι αυτό που τον παρουσιάζουν στα μάτια των Ορθοδόξων ως Νεοταξιτη.Ο δε Ζηζιούλας, της Περγσμου,το δείχνει σε κάθε του συνέντευξη.
    Αργότερα θα βάλω συνδέσμους και εικόνες σε τι αναφέρομαι.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εκεινο που δεν καταλαβατε πολλοι ειναι οτι ο Πατριαρχης Βαρθολομαιος, βρισκομενος εν ομηροια, προστατευει οχι τον εαυτο του, αλλα το Πατριαρχειο, το οποιο κινδυνευει σοβαρα απο τους Τουρκους, που επιθυμουν να το διαλυσουν, ιδιως τωρα που εχουν καλες με σχεσεις τους και οι Ρωσσοι ειναι ετοιμοι να κληρονομησουν το Οικουμενικου Πατριαρχειου με εδρα την Μοσχα. Και αυτο αποσωβειται για την ωρα γιατι ο Βαρθολομαιος γνωριζοντας οτι ειναι ισως ο τελευταιος Οικουμενικος Πατριαρχης προσπαθεο να το κρατησει "εν ζωη" με καθε μεσον. Σας διαφευγει ολους εσας που καταφερεστε κατα του Βαρθολομαιου, οτι αυτος και ολο το προσωπικο του Πατριαρχειου ειναι υποχρεωτικα Τουρκοι υπηκοοι και δεν εχουν το καθεστως του καθολικου Παππα, που εχει κρατικη υποσταση ως Βατικανο και δεν εξαταρταται απο την ιταλικη κυβερνηση, ενω το Πατριαρχειο στερειται ενος τετοιου πλεονεκτηματος και υποκειται σε αυστηρο ελεγχο και εξαρτηση απο τις τουρκικες αρχες, ακομη και για καθε μετακινηση του των μελων, μη εξαιρουμενου και αυτου του Πατριαρχου.

    Ο ρολλος του Οικουμενικος Πατριαρχη δεν εξυπηρετει στενα ελληνικα συμφεροντα αλλα εκεινα της Οικουμενικης Ορθοδοξιας και του επιτρεπεται να Ελληνας Πατριωτης, με την στενη εννοια που εμεις αποδιδουμε σαυτον το ορο. Επομενως χρειαζεται καποια προσοχη σε οτι λεμε για το εργο που επιτελει. Ο Σαββας εχει δικαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Std.
    Stylianos Xenokrates
    Stylianos Xenokrates Εκεινο που δεν γνωριζουν πολλοι ειναι οτι ο Πατριαρχης Βαρθολομαιος, ευρισκομενος εν ομηρια, προστατευει οχι τον εαυτο του, αλλα το Πατριαρχειο, το οποιο κινδυνευει σοβαρα απο τους Τουρκους, που επιθυμουν να το διαλυσουν, ιδιως τωρα που εχουν καλες με σχεσεις τους Ρωσσους και ειναι ετοιμοι να το κληρονομησουν με εδρα την Μοσχα. Και αυτο αποσωβειται για την ωρα γιατι ο Βαρθολομαιος γνωριζοντας οτι ειναι ισως ο τελευταιος Οικουμενικος Πατριαρχης προσπαθει να το κρατησει "εν ζωη" με καθε μεσον. Προφανως διαφευγει ολους εσας που καταφερεστε κατα του Βαρθολομαιου, οτι αυτος και ολο το προσωπικο του Πατριαρχειου ειναι υποχρεωτικα Τουρκοι υπηκοοι και δεν εχουν το καθεστως του καθολικου Παππα, που εχει κρατικη υποσταση ως Βατικανο και ειναι μελος του ΟΗΕ, και που δεν εξαρταται απο την ιταλικη κυβερνηση, ενω το Πατριαρχειο μας στερειται ενος τετοιου πλεονεκτηματος και εκτος αυτου υποκειται σε αυστηρο ελεγχο και εξαρτηση απο τις τουρκικες αρχες, ακομη και για καθε μετακινηση των μελων του, μη εξαιρουμενου και αυτου του Πατριαρχου.

    Ο ρολλος του Οικουμενικου Πατριαρχη δεν επιτρεπει να εξυπηρετει στενα ελληνικα συμφεροντα αλλα μονον εκεινα της Οικουμενικης Ορθοδοξιας, που ειναι συμβατα με την εξωτερικη πολιτικη της Τουρκιας και φυσικα δεν του επιτρεπεται να ειναι Ελληνας Πατριωτης, με την στενη εννοια που εμεις αποδιδουμε στον ορον αυτο. Επομενως χρειαζεται προσοχη σε οτι λεμε για το εργο που επιτελει ο Πατριαρχης Βαρθολομαιος. Ο Σαββας Καλεντεριδης εχει δικαιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το πρόβλημα με τον Οικουμενικό πατριάρχη δημιουργήθηκε διαχρονικά, από τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις Οικουμενισμού και Πανθρησκείας (σχετικές εικόνες)

    https://s10.postimg.org/oqorpx1e1/image.jpg
    https://s10.postimg.org/4jbbxlw6x/image.jpg
    https://s10.postimg.org/ie9mfkiqx/image.jpg
    Το δεξί του χέρι ο Περγάμου έκανε την παρακάτω δήλωση για την ανεκτικότητα καταργώντας όσα γνωρίζουμε από τις Διαθήκες


    «Πράγματι, η έννοια της ανεκτικότητας δεν είναι μόνο ανεπαρκής, είναι στο βάθος αρνητική. Υποδηλώνει ένα αίσθημα υπεροχής που ταπεινώνει τον άλλον τον διαφορετικό, αυτόν που δεν συμφωνεί μαζί μας. Το πρόβλημα συνεπώς είναι πως αντιλαμβάνεται μία θρησκεία ή μια ομάδα την αλήθεια και την σχέση μαζί της. Τί είναι αλήθεια; Το ερώτημα αυτό που έθεσε ο Πιλάτος κατά την δίκη του Ιησού έμεινε εκείνη την στιγμή αναπάντητο. Μπόρεσαν έτσι να δώσουν όποια απάντηση ήθελαν οι γενεές που ακολούθησαν. Οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες φαίνεται να αιχμαλώτισαν [στις γραφές τους] την αλήθεια στο παρελθόν. Της στέρησαν την ιστορική και κοινωνική δυναμική της και γέννησαν τον φονταμενταλισμό. Βασική προϋπόθεση ή και συνέπεια αυτής της θέσης υπήρξε η αντίληψη ότι η αλήθεια είναι κάτι που κατέχεται, είτε ατομικά είτε συλλογικά, ένα αντικείμενο που συλλαμβάνεται από τον ανθρώπινο νου όπως κάθε γνωστικό αντικείμενο. Αυτά [τα οποία προτείνει ο συγγραφέας για υπερνίκηση] δεν σχετικοποιούν την αλήθεια στην ιστορική μορφή της, αλλά διευρύνουν τον ορίζοντα και το πλαίσιο μέσα στα οποία πρέπει να τοποθετούμε πάντοτε τόσο τα ιερά κείμενα όσο και τα θρησκευτικά δόγματα. Ο φονταμενταλισμός δεν βρίσκει έτσι έδαφος να αναπτυχθεί. Ο άλλος δεν είναι απλά ανεκτός, είναι και αυτός μέρος του ευρυτέρου πλαισίου μέσα στο οποίο αναδύεται η αλήθεια».

    Διαβάστε δυο μασονικά κείμενα για την ανεκτικότητα και συγκρίνετε με τα λόγια του Περγάμου
    https://pilitouromanou.blogspot.gr/2017/11/blog-post_21.html


    Εδώ βλέπουμε την επίθεση του Πατριάρχη και του Περγάμου στον Χρ. Γιανναρά

    https://pilitouromanou.blogspot.gr/2017/09/blog-post_11.html


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι ή συνέχεια καί ή ζωντανή ανάμνηση τής Ανατολικής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας. Οί εδώ δυτικόπληκτοι εθνομηδενιστές ΔΕΝ δέχονται τήν συνέχεια τού ελληνισμού. Τά 1200 χρόνια τής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας τά παρακάμπτουν γιά νά ξαναθυμηθούν οί Έλληνεσ ΤΑΧΑ ότι είναι Έλληνες μέ τήν επανάσταση τού 1821 ! Λένε δηλαδή οί αποδομητές τής ιστορίας μας πώς τότε γίναμε έθνος αφού είχαμε επηρεαστεί από τήν Γαλλική Επανάσταση ή οποία δημιούργησε τά σημερινά έθνη!( Εμείς ως γνωστόν , είμαστε έθνος χιλιάδων ετών καί είχαν προηγηθεί εκατοντάδες επαναστατικά κινήματα ΠΡΙΝ τή επανάσταση τού ΄21 καί αμέσως μετά τήν Δεύτερη Άλωση τής Κωνσταντινούπολής από τούς Τούρκους τό 1453 όπως π.χ μέ τήν επανάσταση τού Κορκόδειλου Κλαδά τό 1460 στήν Μάνη ).
    Τό μίσος καί ή εμπάθεια τών Δυτικών κατά τού περίοπτου βυζαντινού πολιτισμού είναι γνωστή. Ή Πρώτη Άλωση μέ τίς ανυπολόγιστες καταστροφές τού Βυζαντίου από τούς Δυτικούς τό 1204 είναι γνωστές.
    Οί Δυτικοί ΔΕΝ δέχονται ότι τήν Αναγέννηση τήν δημιούργησαν στηριζόμενοι στίς επιστήμες, στήν φιλοσοφία , στίς Τέχνες καί στόν απίστευτο πλούτο τής αυτοκρατορίας μας γιατί έτσι θά αποκαλυφθεί ή ανεπάρκεια του ιστορικού καί τού πολιτισμικού τους βάθους σέ σχέση μέ τό Βυζάντιο τού οποίου ΥΠΗΡΞΑΝ ΜΑΘΗΤΕΣ.
    Γι΄ αυτό οί αποδομητές τής ιστορίας χτυπάνε τήν καρδιά τού Βυζαντίου πού είναι ή Ορθοδοξία. Τό Ρωμηός ταυτίζεται μέ τό Έλλην. Είναι ό Ελληνοχριστιανικός πολιτισμός αυτός, ό Ρωμέικος.. Είναι τό ίδιο πράγμα. Όποιος τό ξεχωρίζει ή παίζει τό παιχνίδι τών Δυτικών ή είναι αδιάβαστος.
    Δεδομένου ότι ό Πατριάρχης ήταν επί Τουρκοκρατίας καί είναι έως σήμερα ή κεφαλή τών Ρωμηών δήλαδή τών Ελλήνων φρόνιμο είναι νά μή παίρνουμε στά σοβαρά τίς όποιες ΄΄τακτικής φύσεως΄΄ τοποθετήσεις είναι υποχρεωμάνος νά κάνει. Εμείς ακόμα καί εάν έχουμε κάποιες ενστάσεις γιά τίς όποιες τοποθετήσεις του γιά τήν Πανθρησκεία καί τήν Παγκοσμιοποίηση πρέπει νά ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΌΝ ΘΕΣΜΟ κυρίως καί δευτερευόντως τό πρόσωπο. Πρέπει νά βλέπουμε τό δάσος καί όχι τό δέντρο. Τό δέντρο σήμερα υπάρχει αύριο τό ξυλεύουν. Τό ΔΑΣΟΣ όμως πού εκπροσωπεί τήν αυτοκρατορία μας υπάρχει.....
    Ευχαριστώ
    Αθηνά Κατσαφάδου
    Υ.Γ Ό Γρηγόριος ό Ε΄ ΥΠΗΡΞΕ ΜΕΓΑΣ. Διαβάστε τό βιβλίο τού Γιώργου Καραμπελια γιά τόν μοναδικό αυτόν Άνδρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω με το σχολιο σας.

      Ιστορικως, ευστοχες οι επισημανσεις.

      Προσωπικως ελπιζω, για μια αλλη προσωπικοτητα ιερσρχου να αναλαβει αυτην την θεση του Οικουμενικου Πατριαρχη.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητή κύρια Κατσαφάδου αν και συμφωνώ με τη γνώμη που διατυπώσατε ότι η βυζαντινή αυτοκρατορία πραγματικά υπήρξε εν πολλοίς συνέχεια της Ελληνικής ιστορίας -αν και υπήρξαν μερικά δείγματα ασυνέχειας με αυτοκράτορες ή και διεκδικητές που καμία σχέση δεν είχαν με Ελληνική καταγωγή ή ακόμα και με ελληνική παιδεία-, για να γνωρίζουμε ωστόσο τι υποστηρίζουμε ποια σχέση μπορεί να έχει η αποδόμηση των εθνομηδενιστών με την εθνοαποδομητική σχέση και στάση την οποία ιστορικά πολλάκις επέδειξαν η "διοικούσα" εκκλησία καθώς και οι υψηλότεροι της εκπρόσωποι (πατριάρχες κ.ά);

      Και άραγε η στάση του πατριάρχη Γεννάδιου Σχολάριου εν μέσω πολέμου και προ του αφανισμού της "βυζαντινής" αυτοκρατορίας αλλά και της ορθόδοξης εκκλησίας που επερχόταν υπήρξε καλύτερη ακόμα και από τη πλέον χειρότερη σημερινή στάση των εθνομηδενιστών;

      Διαγραφή
  22. ΚΥΡΙΕ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΤΟΧΟΣ Ο ΠΑΡΑΛΛΗΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΤΟΝ Ε
    ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΣΕΙΣ ΛΟΓΕΙΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙ Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ...ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΑΙΣΘΑΝΕΤΕ ΤΟΥΡΚΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΟ ΒΙΝΤΕΟ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΒΡΑΒΕΥΑΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΑΝ ΟΧΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΩ
    ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΟΜΗΡΙΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΦΤΙΑΞΕΙ ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ....ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ....ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΗΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΛΛΙΩΣ .
    Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ε ΟΝΤΩΣ ΠΡΟΕΒΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ
    ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΘΕΙ ΩΣ ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΤΙΚΟΒΛΕΨΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΥΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑΣ ΜΑΣ ...Η ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΜΑΣ.
    https://agiosioannisotheologoskavalas.blogspot.gr/2017/06/29.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΗΡΟΣ-ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ-ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΚΙ ΑΣ ΜΑΡΤΥΡΗΣΕΙ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ. Ο ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΒΑΣΕΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ, ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΕΙ, ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠ΄ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ Ο ΘΕΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Να μου επιτρέψετε να διαφωνήσω όσον αφορά το ότι μπορεί να εκβιάστηκε ο Πατριάρχης σχετικά με την κίνησή του αυτή (σχετικά με τον αφανισμό των Κούρδων της περιοχής εκείνης). Αν ο Πατριάρχης δεν ήταν Τούρκος υπήκοος και δεν είχε υπηρετήσει τον τουρκικό στρατό ως αξιωματικός θα πίστευα τα περί εκβιασμού. Όμως θα μου απαντήσεις Σάββα αν τα λόγια του Πατριάρχη πως "κάποιοι ξεβράκωτοι χάλασαν την αρμονική συμβίωση μεταξύ των δύο λαών" (το 1821 προφανώς εννοώντας τους Έλληνες ήρωες που επαναστάτησαν εναντίον του τουρκικού ζυγού για την απελευθέρωσή τους) ήταν και αυτά αποτέλεσμα "εκβιασμού";

    Ευχαριστώ,
    Χρήστος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μένω πολύ δυσάρεστα έκπληκτος με τον ραγιαδισμο που διατρέχει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και σκέψης και ιδίως από ανθρώπους που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να στέκονται στις επάλξεις και όχι να μας αποκοιμίζουν με αναλύσεις της πλάκας για τις δήθεν "τακτικες κινησεις" του Αρχοντωνη.Να ηταν μόνο η τελευταία,αντε να το καταπιναμε! Υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα ραγιαδισμου και ξεφτιλας προς τον Ερντογαν και όχι μόνον(χωρίς να τον πιέζει κανένας),που κανουν το τελευταίο να μοιάζει σαν το κερασακι στην τούρτα.Δεν έχουμε ελπίδα,μεγαλο μέρος του ελληνισμού έγινε ραγιάς της Τουρκιάς....Νικολαος Μίσχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Στην Ελλάδα,το μόνο κοινό σημείο μεταξύ της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς είναι το μίσος τους για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο καθένας για τους λόγους του, μισεί τον οικουμενικό Ελληνισμό και ότι τον αντιπροσωπεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό θα ήταν να περιορίζεστε στη δική σας γνώμη και άποψη και να προβάλετε αυτήν παρά να επιχειρείτε λασπολογία έναντι τρίτων προσώπων. Ο αφορισμός και ο ετεροπροσδιορισμός προσώπων και όχι θέσεων και απόψεων δείχνει πενία επιχειρημάτων και σε ακραίες περιπτώσεις οδηγεί στον πνευματικό σκοταδισμό και στον πολιτικοκοινωνικό φασισμό.

      Διαγραφή
    2. Το πατριαρχείο εκπροσωπεί τον οικουμενικό ελληνισμό;Ενώ πρίν το πατριαρχείο οι Έλληνες ήταν ένας λαός κλεισμένος στον εαυτό του και τα στενά γεωγραφικά του όρια;

      Διαγραφή
    3. Εγώ πάντως έχω μιλήσει με πολύ κόσμο από διάφορους χώρους και δεν έχω αντιληφθεί κάτι τέτοιο.Ούτε οτι ο <> λατρεύει το πατριαρχείο.Μπορώ μόνο να πώ πώς υπάρχει μία κατηγορία ανθρώπων που πίνουν νερό στο όνομα του πατριαρχείου ομολογουμένως με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αλλά δεν είναι της παρούσης να συζητήσουμε.

      Διαγραφή
    4. Αγχινοος Μητις, στην Ελλαδα φιλε μου μισουμε τους φιλοτουρκους και προδοτες του Εθνους μας !!

      Διαγραφή
    5. Σήμερα ο κυριότερος, αν όχι ο μόνος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Ελληνισμού είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είτε αυτό αρέσει είτε όχι. Το μίσος τόσο των εθνικιστών όσο και των εθνομηδενιστών εναντίων του δείχνει ότι, η πολιτισμική πρόταση που κομίζει ο Ορθόδοξος Οικουμενικός Ελληνισμός και η οποία εκφράζεται δια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι τελείως διαφορετική από ότι πρεσβεύουν οι εχθροί του. Στην Ελλάδα μισούμε τους εαυτούς μας για την κατάντια μας και κατ' επέκταση μισούμε τους πάντες βρίσκοντας πάντα μια εύσχημη δικαιολογία, για να μπορούμε να ανεχτούμε τους εαυτούς μας.

      Διαγραφή
    6. Κύριε @Μήτις, μήπως πρέπει να κάνετε ως "οικουμενικός ορθόδοξος ελληνισμός" και εσείς την αυτοκριτική σας και να μην ρίχνετε το φταίξιμο σε έναν άλλον ελληνισμό ο οποίος άλλωστε είναι στην πραγματικότητα ο μοναδικός που έμεινε με πατρίδα.

      Διαγραφή
    7. Δεν ρίχνω το φταίξιμο σε κανέναν "άλλο ελληνισμό". Εκτός αν "άλλο ελληνισμό με πατρίδα" εννοείτε τον δυτικού τύπου κρατισμό-εθνικισμό, ο οποίος είναι η ριζική αλλοτρίωση του αυθεντικού Ελληνισμού, ο οποίος είναι από την φύση του οικουμενικός.

      Διαγραφή
  27. Επισημαίνω ότι εδώ σε αυτό το άρθρο δίνεται ευκαιρία να εκφράσει ο κάθε σχολιαστής την γνώμη του για συγκεκριμένες πράξεις ενός προσώπου και όχι για έναν θεσμό. Δεν σχολιάζουμε εδώ είτε αρνητικά είτε θετικά το οικουμενικό πατριαχείο, αλλά σχολιάζουμε τις πράξεις ενός συγκεκριμένου προσώπου που τυχαίνει να είναι και πατριάρχης.

    Κάποιοι σχολιαστές ωστόσο επιτίθενται σε άλλους σχολιαστές ως ο ένας πατριάρχης να είναι Ο ΘΕΣΜΟΣ και με αυτή την λογική να είναι το συγκεκριμένο πρόσωπο άτρωτο και υπεράνω κριτικής.

    Ωστόσο επαναλαμβάνω ότι εξ όσων σχολίων διάβασα δεν φαίνεται να κρίνεται ο θεσμός του οικουμενικού πατριαρχείου αλλά το αντίθετο από ελάχιστα σχόλια παρατηρώ ότι κάποιοι επιχειρούν να αναγάγουν το πρόσωπο σε θεσμό. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία είτε από την ανώτερη ιεραρχία της είτε από τον κλήρο της έχει δώσει θαυμαστά παραδείγματα εθνικής αντίστασης καθώς και προάσπισης του δικαίου και του ανθρωπισμού.

    Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρόσωπα που ενδεχομένως με τις πράξεις τους έχουν ασαφή τουλάχιστον ελατήρια όστις τολμήσει να κρίνει τις πράξεις τους θα αφορίζεται ως ακραίος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Θα ήθελα κάποια στιγμή να διαβάσω μια μελέτη για το τί προσέφεραν οι ρωμιοί από κεί στον ελληνισμό τον από΄δω και την Ελλάδα γενικότερα ...ιστορικά.Τί ήταν τελικά οι περίφημοι Φαναριώτες όπως ο Μαυροκορδάτος που μας ήρθε κατά την επανάσταση και που ο κ.Βερεμής και ο Σκάααααι λάτρεψε.Αν κάποιος φίλος του ιστολογίου έχει διαβάσει μία σοβαρή μελέτη θα ήθελα να μου την προτείνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Απαραδεκτος και ανθελληνας !!! Δεν υπαρχει δικαιολογια να γραφει στον ισλαμοφασιστα ερντογαν να εχει επιτυχια στην εγγληματικη ενεργεια του εναντιον των Κουρδων. Η ομογενεια πρεπει να σταματησει να χρηματοδοτει αυτον τον τουρκοσπορο. Αυτο που εκανε δεν ειναι το πρωτο που κανει με τους τουρκους. ΑΡΚΕΤΑ, εαν θελει να ειναι Πατριαρχης των Ελληνων και της Ορθοδοξιας να φερεται ΕΛΛΗΝΙΚΑ και πανω απο ολα να ειναι ανθρωπος !!! ..... Ναι, αλλοι στην θεση του θυσιατηκαν, οχι αυτος !!! Το μονο που ξερει ειναι πως να δειχνει οτι ειναι τουρκος νομοταγης πολιτης !!! Και απο τις πραξεις του φενεται οτι ειναι ! ΑΡΚΕΤΑ !!! .... Ουτε δεκαρα πια για αυτον και την θεση του. Ελπιζω οι "αμορφωτοι" (οπως τους καλει) Ελληνες που διαβασαν τι εκανε να μαθουν ποιος πραγματικα ειναι. Ζητησε συγνωμη απο την ανθρωποτητα κε πατριαρχη γιατι εκανες πολυ μεγαλο λαθος εναντιον της ανθρωποτητας αυτη την φορα ...... !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μηπως πειραξε η αληθεια ?? Περνω πολλες απαντησεις απο τους θρησκο-σκοταδιστες.

      Διαγραφή
  30. Γειά σου ρε Σάββα μέγα μόρτη και τζιμάνι της πιάτσας...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. otan διαβάζουμε τις κατηγορίες για Πατριάρχη και για Θεσμούς αιώνων , κάτι δέν πάει καλά και οπως λέει ο Καλεντερίδης που ξέρει πολύ καλά τά πράγματα...ειναι από τίς σκοτεινές υπόγειες πρακτορικές πηγές...και αφόύ το λέει ο ειδικός ετσι ακριβώς είανι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Προς όλους τους σχολιαστές:
    Στον τουρκικό τύπο έχει γραφτεί ότι ανάλογη επιστολή έστειλε πρώτος ο πατριάρχης των Αρμενίων.
    Ακολούθησε ο αρχιραβίνος των Εβραίων της Πόλης.
    Μετά ο πατριάρχης των Ασσυροχαλδαίων.
    Τελευταίος και μετά από δυο μέρες καθυστέρηση έστειλε ο Βαρθολομαίος, προφανώς δεχόμενος πιέσεις.
    Μίλησα με Αρμενίους και με Ασσυρίους.
    Κανένας λαός δεν εξύβρισε με τέτοιο άθλιο, αναιδή και βλαβερό για τα εθνικά του συμφέροντα τρόπο τον πατριάρχη του, όπως οι μικροελλαδίτες.
    Κρίμα για τον Ελληνισμό.
    Έχουμε να πάθουμε πολλά ακόμα για να μάθουμε και να παιδευθούμε.
    Ένας λαός οπαδικής νοοτροπίας, που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και τον καθοδηγούν εκείνοι που απεργάζονται την ιστορική πορεία του Ελληνισμού.
    Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, κρίμα για εντελώς διαφορετικούς λόγους απο τους δικους σας.

      Διαγραφή
    2. Πάψε να λέτε ανοησίες.
      Σας καλώ να αναλογιστείτε πόσο σημαντικό είναι το Πατριαρχείο για κείνους που έχουν μείνει στην Τουρκιά, για κείνους που περιμένουν μια λειτουργία σε μια χαλασμένη εκκλησία, για κείνους που πηγαίνουν και παίρνουν κρυφά κοινωνία και αγιαμσένο χώμα για να ρίξουν στους τάφους των νεκρών τους.
      Πάψτε μικροέλληνες τις ανοησίες επιτέλους, πάψτε.

      Διαγραφή
    3. Προφανως δε μετεχεις της χριστιανικης παιδειας-ιστοριας.Ο χριστος ζητα μαρτυρία,ο χριστιανος παντα διαλεγει το δυσκολο και το μαρτυρικο εναντι του βολεματος,ο χριστιανος προτιμα διωγμο και εν πρωτης μπαινει στην κατακομβη εως να ερθει για αυτον ο καιρος του μαρτυριου.Ολα τα αλλα τα πολιτικαντικα ειναι εκ του πονηρου.Εσυ που το βρηκες οτι η λειτουργια σε χαλασμενη εκκλησια εχει κατι το προβληματικο;ο χριστιανισμος παντα γιγαντωνεται υπο διωγμο,οχι απο πολιτικες κατευνασμου και συμπορευση με αρχες,εξουσιες,και δει φονικες δολοφονικες και σατανικες

      Διαγραφή
  33. Ιδού η απόδειξη της μικροελλαδικής ανοησίας.
    Και να θυμάστε το ρητό:
    Τρανόν βούκαν φα και τρναόν λογον μη λες...

    Πρώτα έστειλαν επιστολή Πατριάρχες Αρμενίων και Ασσυρίων και ο Αρχιραβίνος και μετά από δυο μέρες ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος - Βάλτε το μυαλό σας να σκεφτεί...
    https://infognomonpolitics.blogspot.gr/2018/01/blog-post_542.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ειλικρινά δεν κατανοώ τι ακριβώς προσπαθεί να αφηγηθεί το ιστολόγιο στους αναγνώστες του και απορώ περισσότερο με την ένταση με την οποία αντιμετωπίζει την μέσω σχολιασμού αντίθετη άποψη. Τι επιθυμεί δηλαδή το ιστολόγιο, άραγε να χειροκροτήσουμε τη στάση του πατριάρχη Βαρθολομαίου για την συγκεκριμένη διατύπωση του;

    Ε! ΟΧΙ, tο πολύ - πολύ με πικρία και αποστροφή να την ανεχτώ ως φοβισμένη διπλωματική θέση που διατυπώνεται από έναν ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη (πιο ανώτατος δεν γίνεται, πλην Αλεξανδρείας και Ρώμης).

    ΥΓ: Ένας τοπικός Ραβίνος και ένας Αρμένιος ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης στην Τουρκία δεν μπορεί να συγκριθεί με τον θεσμό ενός από τα ισχυρότερα θρησκευτικά κέντρα και θεσμούς στην ιστορία. Εκτός και αν το θέλετε έτσι.

    Και εν κατακλείδι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ από το να ζητείται η ασχολίαστη ή η κατά κάποιο τρόπο "εκβιασμένη" αποδοχή του απαράδεκτου αυτού γεγονότος από μέρος του κοινού σας, τότε καλύτερα να μην έμπαινε σε 1η προβολή. Πιο σοφό δηλαδή θα ήταν οι υποστηρικτές του του να το αποσιωπούσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάλι λες ανακρίβειες και με υποχρεώνεις να απαντήσω σκληρά.
      Είδες πουθενά κανέναν να υποστηρίζει την επιστολή;
      Γιατί λες ανοησίες;
      Προσπάθησα να εξηγήσω ότι είναι όμηρος και ότι αν δεν την έκανε, θα πλήρωνε μεγάλο τίμημα όχι μόνο αυτός, αλλά και το ποίμνιό του, φανερό και κρυφό.
      Ο συγκεκριμένος πατριάρχης, άνοιξε και λειτούργησε δεκάδες ημικατεστραμένους ναούς στη Μικρά Ασία.
      Έδωσε πνευματικό φως σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, που ζουν στο τουρκομουσουλμανικό σκοτάδι.
      Όλα αυτά, θα είχαν τεθεί σε κίνδυνο, αν έκανε αυτό που εκ του ασφαλούς τον καλούν να κάνει οι τζάμπα μάγκες.
      Καλό είναι για πράγματα που δεν γνωρίζετε, να μετράτε όχι λέξη λέξη, αλλά γράμμα γράμμα αυτά που γράφετε.
      Αν μη τι άλλο, με εξωθείτε να γράφω πράγματα που δεν πρέπει να γράφονται.
      Και πόσα άλλα, που δεν θα γραφτούν ποτέ.
      Σταματήστε τις ανοησίες επιτέλους.

      Διαγραφή
    2. Θα μπορούσα να σταματήσω όσα κρίνεις εσύ για ανοησίες, αλλά η πραγματικότητα είναι πως επειδή ως σχολιαστής δεν γνωρίζω στα κατάβαθα διαδρόμων κτλ τι μπορεί να παίζεται, για αυτό κρίνω από τα όσα βλέπω.

      Αλλά ακόμα και σύμφωνα με τις δικές σου διατυπωμένες αντιλήψεις να αντιδράσω εγώ αυτό που παρατηρώ δεν με ευχαριστεί καθόλου. Παρατηρώ δηλαδή έναν "δεσμώτη" να ομιλεί μέσω ενός "ομήρου".

      Παρά την οξύτητα με την οποία απαντάς, εμένα θέλεις δεν θέλεις όλα αυτά δεν με ευχαριστούν καθόλου.

      Διαγραφή
    3. Όταν βλέπεις να γράφω κάτι, οφείλεις να δεις πίσω από τις γραμμές
      Για να τα γράφω, υπάρχει λόγος.
      Και πόσα άλλα δεν μπορούν να γραφτούν.
      Απλά διάβασε το παρακάτω, προσωπική μου μαρτυρία:
      Άκουγα κι εγώ ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ενεργούμενο των Αμερικανών.
      Όταν πήγα στην Κούβα για τα θυρανοίξια του ορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου, μου έδειξε ο πρέσβης Κωστούλας τον υπηρεσιακό φάκελο της υπόθεσης.
      Διάβασα με προσοχή όλα τα σήματα.
      Οι ΗΠΑ είχαν λυσσάξει να μην πάρει ο Πατριάρχης στην Αβάνα, για να μην νομιμοποιήσει δια της παρουσίας του τον Κάστρο.
      Έκαναν διαβήματα στον ίδιο, την Αθήνα, τις Βρυξέλλες.
      Μάλιστα, του αμερικανικό ΥΠΕΞ κάλεσε όλους τους πρέσβεις της Ε.Ε. να τους ενημερώσει για την επικίνδυνη ενέργεια του Βαρθολομαίου, να επισκεφθεί την Κούβα και να συναντηθεί με τον Κάστρο, ζητώντας από τις χώρες τους να ασκήσουν πίεση για αν μην γίνει η επίσκεψη.
      Τελικά η επίσκεψη έγινε, αποδεικνύοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης ότι δεν είναι υποχείριο κανενός.
      Απλά σηκώνει έναν βαρύ και μεγάλο σταυρό, που τον κάνουν ακόμα βαρύτερο οι μικροελλαδίτες με τις ύβρεις και τις αθλιότητες που εκτοξεύουν εναντίον του.

      Διαγραφή
    4. Εντάξει. Επειδή έχω εμπιστοσύνη στα λεγόμενα σου αναθεωρώ την εντύπωση που για αυτό το θέμα είχα.

      Διαγραφή
  35. Απαντήσεις
    1. Έχει διατυπώσει αιρετικές απόψεις ή απλά δεν πολιτεύεται με τον τρόπο που θα ήθελαν οι θερμοκέφαλοι "ορθοδοξοσωτήρες";

      Διαγραφή
    2. Όχι έχει διατυπώσει αιρετικές απόψεις και όχι μόνο.

      Διαγραφή
    3. Επειδή σήμερα υπάρχει μεγάλη σύγχυση γύρω από τις έννοιες και ο καθείς τις ερμηνεύει κατά το δοκούν, οι "αιρετικές απόψεις" τις οποίες φέρεται να έχει διατυπώσει, είναι πάνω στο δόγμα και ποιές, ή πάνω σε πρακτικής υφής θέματα η κινήσεις του ξενίζουν και σε κάποιους αυτό φαντάζει ως δήθεν "αίρεση";

      Διαγραφή
    4. Δεν υπάρχει καμία σύγχυση κηρύττει αίρεση γυμνή τη κεφαλή.

      Διαγραφή
    5. Κάποιο "αιρετικό" κήρυγμα για παράδειγμα;

      Διαγραφή
    6. Ότι η κάμπια δεν πετάει ας πούμε;

      Διαγραφή
    7. Προς αγχινοο μητι.Η κηρυξης ειναι μονο προφορικη ή μπορει να ειναι και γραπτη;Γιατι στις υπογραφες της κολυμβαριου τα γραπτα πλεον "κηρυτουν"οτι οι αιρετικες δοξασιες αποτελουν ιστορικες εκκλησιες.Εσυ ποσες εκκλησιες πιστευεις οτι ιδρυσε ο ενας θεος;Ακριβως!μια.Και θεωρεις οτι αυτην μπορεσε καποια δυναμη καποτε να την χωρισει;δεχεσαι οτι η εκκλησια που ιδρυσε ο χριστος εχασε μερος της αληθειας το οποιο υπαρχει και καπου αλλου;Η αληθεια που ειναι ο χριστος δεχεσε οτι ηταν ειναι και θα ειναι μια;και οτι κανεις δεν καταφερε να την διαιρεσει,δεν μπορει να τη διαιρεσει και δε θα τη διαιρεσει;πιστευεις οτι ο χριστος δεν ειχε τη δυναμη να τηρησει την εκκλησια Του ως ενα κοματι;

      Διαγραφή
    8. Η κατ' Ανατολάς Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία είναι Η Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το ότι υπάρχουν συνάξεις σε εκκλησία ανθρώπων στο όνομα του Χριστού, οι οποίοι τον αντιλαμβάνονται μεν εσφαλμένως πλην όμως Τον πιστεύουν. Χαρακτηριστικό είναι ένα συμβάν το οποίο αναφέρεται στο Ευαγγέλιο κατά το οποίο επιστρέφοντας οι μαθητές από περιοδεία που τους είχε αποστείλει ο Ιησούς, Τον είπαν ότι είδαν κάποιον μη μαθητή να βγάζει δαιμόνια στο όνομα του Χριστού και τον εμπόδισαν, μη όντως εκ του κύκλου των δώδεκα. Ο Χριστός τους είπε να μην τον εμποδίζουν, διότι όποιος δεν είναι εναντίων μας είναι υπέρ μας. Έτσι γίνεται και με τις διάφορες εκκλησίες. Δεν είναι Η Εκκλησία, αλλά δεν είναι πολέμιοί Της. Αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορεί κανείς να τους αγνοήσει. Η περιχαράκωση στο "οχυρό-ορθοδοξία" δεν αρμόζει στο Εκκλησιαστικό ήθος. Έχουμε Την Αλήθεια και οφείλουμε να την διαδώσουμε και αυτό δεν μπορεί να γίνει υψώνοντας τείχη.

      Διαγραφή
  36. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο αρχαίος Ελληνισμός, τον οποίο τόσο δακρύβρεχτα κάποιοι τον αναπολούν, την εποχή της εμφάνισης του Χριστιανισμού είχε φτάσει στο οντολογικό τέλος του, ο ανθρωπολογικός τύπος του είχε εξαντληθεί και μπροστά του ανοιγόταν ή η επιστροφή σε προ-ιστορικές καταστάσεις ή ο αφανισμός του στο Μηδέν. Σώθηκε χάρη στον Χριστιανισμό, ο οποίος του άνοιξε έναν τρίτο δρόμο και τον ανήγαγε στο επίπεδο του Προσώπου. Αλλιώς θα είχε εξαφανιστεί και θα είχε περάσει στην λήθη όπως οι προ αυτού πολιτισμοί, όπως οι Σουμέριοι ή οι Βαβυλώνιοι που ότι ξέρουμε από αυτούς το ξέρουμε από την αρχαιολογική σκαπάνη. Ο Χριστιανισμός έσωσε και συνέχισε τον Ελληνισμό μέσα σε νέο πλαίσιο. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού οι Χριστιανοί ήταν Έλληνες οι οποίοι ασπάσθηκαν αυτοβούλως την νέα πίστη και όχι εισβολείς από άλλη χώρα ή από... άλλο πλανήτη, όπως θέλουν να μας πείσουν οι νεόκοποι ειδωλολάτρες, τάχα και "έλληνες". Οι όποιες εξωτερικές ομοιότητες με προγενέστερες καταστάσεις δεν σημαίνουν τίποτε, μιας και το εσωτερικό νόημα είναι τελείως διαφορετικό με όλως άλλες στοχοθεσίες.

      Διαγραφή
  37. ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΠΥΘΙΑ: Δεν υπήρξε ποτέ Ελληνικότητα του Βυζαντίου, ούτε ποτέ Ελληνορωμαϊκό κράτος..

    ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΘΑΥΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΠΛΗΞΕ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΕΣ, ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΕ ΤΟΥΣ ΘΡΗΣΚΟΛΗΠΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕ.

    Καλησπέρα σας Ελληνίδες και Έλληνες, τέκνα αθανάτων θεών και αθανάτων ηρώων. Κληρονόμοι του μεγαλύτερου παγκοσμίου πολιτισμού του απώτατου παρελθόντος, από το οποίο ακέραιο λείψανο διασώζεται σήμερα το μεγαλειώδες δημιούργημα του, η ελληνική γλώσσα μας, που χρειάστηκε πολλές μυριάδες ετών να εξελιχθεί και να τελειοποιηθεί, ποιοτικώς ανάλογη, φυσικά, με τον Ελληνικό πολιτισμό, που αποτέλεσε το εργαλείο για την οικοδόμηση του και την λειτουργία του. Έτσι δημιούργησε ο Θεός την Ελλάδα και ονόμασε «Γη του Φωτός», γιατί «ΕΛ» σημαίνει φως και «ΛΑΣ» σημαίνει «πέτρα», «έδαφος», «γη».

    Και από αυτή την Γη του Φωτός, την γη που πρώτη αντίκρισε το φως του ήλιου, γεννήθηκαν οι φωτοδότες των αρετών και του πολιτισμού, οι Έλληνες και σκόρπισαν αυτοί τον πολιτισμό τους εις όλη την γη καθώς και ετάχθη. Η γέννηση της Ελλάδας και της Ελληνικής Γλώσσας. Όπως σημειώνει η επιστήμη της Γεωλογίας και των άλλων συναφών κλάδων, προ 140 εκατομμυρίων ετών ήταν όταν ολόκληρος ο πλανήτης σκεπαζόταν από νερά και χέρσα γη δεν εφαίνετο πουθενά, μια γιγαντιαία ανοδική ορογεννητική κίνησης ανύψωσε υπέρ την επιφάνεια της υδρόσφαιρας, προς τον ήλιο, την λεγόμενη Πελαγονική Οροσειρά, μια στενή ζώνη ξηράς που περιελάμβανε την βορειότερη Μακεδονία (Πελαγονία), τον Όλυμπο, την Ανατολική πλευρά της μετέπειτα Θεσσαλίας και την Βόρειο Εύβοια. Επί 115 εκατομμύρια χρόνια, αυτή η μοναδική νησίδα, η Ελλάδα μας εν μέρει, αντίκριζε ολομόναχη την πανθάλασσα που την περιτριγύριζε.

    Εις αυτήν την νησίδα για 80 εκατομμύρια έτη, πριν ακόμα αναδυθούν άλλες οροσειρές, άρχισε η διαδικασία των νέων μορφών της γενέσεως όντων. Πριν 35 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή 105 εκατομμύρια έτη μετά την άνοδο της Πελαγονικής οροσειράς στην επιφάνεια, αναδύονται ως άλλα νησιά οι ορεινοί όγκοι όπως η Πίνδος, οι Δειναρικές Άλπεις, τα Πυρηναία και τα Ιμαλάϊα. Η λογική λέει, λοιπόν, η παρουσία του ανθρώπου, σε όποια εποχή και εάν εμφανίστηκε στην γη αυτός ο άνθρωπος, πρέπει να αναζητείται στον Όλυμπο. Είναι δε αδύνατον ποτέ σε μια περιοχή που για λόγους ανερμήνευτους αναδύεται η πρώτη χέρσος γη, ο άνθρωπος της προνομιούχου αυτής γης να σχηματίζεται όμως αργότερα από ότι οι άλλοι άνθρωποι, που η ανάδυση της γης τους καθυστερούσε κατά πάρα πολλά εκατομμύρια έτη. Χώρος και άνθρωπος εδώ μεταξύ Ολύμπου και Πίνδου εσχημάτιζαν την πανάρχαια Ελληνική γλώσσα, η οποία και δάνεισε τις λέξεις του πολιτισμού της

    ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ...
    https://newradiofmb.blogspot.gr/2017/02/blog-post_87.html#comment-form
    ==============================
    Η ομιλία της πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2007 στο γεύμα που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ritz» γιά την εορτή των ''Ελληνικών Γραμμάτων'', με την παρουσία του μητροπολίτη Σικάγου Ιάκωβου καιτο θέμα ήταν ο "ελληνοχριστιανικός" πολιτισμός.

    Ξεκινώντας την ομιλία της σε άπταιστη καθαρεύουσα, αν και με αμερικανική προφορά, η νεαρή μαθηματικός έθεσε το ερώτημα σχετικά με τα αίτια που κατέστρεψαν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αναλύοντας τις διώξεις του Ελληνισμού απο τον Χριστιανισμό.Ο υπεύθυνος για την εκδήλωση διέκοψε την βιντεοσκόπηση κι άρχισε έξαλλος και συνεπικουρούμενος από τέσσερις-πέντε ακόμα παρευρισκομένους να φωνάζει:

    «Έξω, έξω, βρωμοθήλυκο!», ενώ ορισμένοι άλλοι υποστήριζαν, ότι έπρεπε να αφήσουν την ομιλήτρια να ολοκληρώσει το λόγο της.

    Η Προμηθέα ύψωσε με σθένος τον τόνο της φωνής της και προσπάθησε να τους εξηγήσει, ότι αυτά που έλεγε αποτελούσαν την ιστορική αλήθεια,εμπρός όμως στις αυξανόμενες αντιδράσεις η μητέρα της αναγκάσθηκε να την κατεβάσει από το βήμα.

    https://www.youtube.com/watch?v=9ef_scXTbEU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Κανονικά θα κάνω εξαίρεση γιατί με συγκίνησες. Προτείνω Προμηθέα Δεσμώτη αν σε ενοχλεί ο Σωκράτης. Αλλά μη γίνεσαι σαν τον αδερφό του, τον Επιμυθεα. Αν μέσα στην Ελληνική Σκέψη σου δε χωράει ο Χριστός ,τότε παύεις την αρχική υπόθεση αυτής της πρότασης.
    Αν το Βυζάντιο δεν είναι Ελληνικό τότε όταν μπαίνεις σε μια Ορθόδοξη Εκκλησία δεν βλέπεις ούτε το πνεύμα του Βυζαντίου ζωντανό ούτε την Ελληνική Σκέψη του κτίσματος που το περιβάλει ως σωμα. Αν για σένα δεν είναι σωμα αναστάσιμο η Εκκλησία τότε κατα Πλάτωνα απλώς σημαίνει κάτι που ούτε εσυ ξέρεις. Οδηγουμαστε σε ατοπο , αυτά επειδή σέβεσαι τα μαθηματικά. Αν ακόμη θαυμάζεις τον Ωριγενη μάλλον κάτι δε διάβασες καλά. Το Βυζάντιο ως νους πολιτισμικός γεννήθηκε και πέθανε με ελληνική γλώσσα, σκέψη και θρησκεία . Το 1821 αναστήθηκε απο τα ίδια στοιχεία . Η διαχρονικότητα ,Η αφομοίωση και η αναγέννηση είναι στοιχεία κάθε ζωντανού πολιτισμού όπως του Ελληνικού. Αν συζητάμε τις θυσίες που χρειάζονται για να επιτευχθεί αυτο σε βάθος χιλιετιών ας αναλογιστούμε την καθημερινότητά μας . Ο Ελληνισμός είναι δωρο του Χρόνου στην ανθρωπότητα ,όπως λέει και ο δάσκαλος . Καλή Ανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.