4/1/18

Με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τις χρεώσεις στις πλαστικές σακούλες γίνεται άκρως επίκαιρος και χρηστικός ο οδηγός που εξέδωσε το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.

ΙΕΛΚΑ: 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις πλαστικές σακούλες
Αντωνόπουλος Γιώργος
Στόχος της ενημερωτικής καμπάνιας είναι η προετοιμασία του κοινού για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας και η εκπαίδευση των καταναλωτών σε λύσεις στις νέες ανάγκες που θα προκύψουν όπως εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά των προϊόντων (χρήση επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας) και εναλλακτικές για την αποκομιδή των απορριμμάτων η οποία μέχρι σήμερα σε ποσοστά άνω του 80% γίνεται με τη χρήση σακουλών από τις αγορές των καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ αντιστοιχούν περίπου 400 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος το 2017. Σημειώνεται ότι ακόμα και η πιο συντηρητική η εκτίμηση σακούλες φέρνει την Ελλάδα στην 1η θέση σε κατανάλωση, μακριά τόσο από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο των 175 τεμαχίων, όσο και από τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Οδηγία αναφέρει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα «που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν θα υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2025». Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα πρέπει η κατανάλωση στην Ελλάδα να μειωθεί κατά 80% ως το 2019 και 90% ως το 2025.

Ένας από τους βασικούς στόχους της καμπάνιας είναι η ενεργοποίηση του κοινού, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ προκύπτει ότι χρειάζεται ενημέρωση του κοινού. Για παράδειγμα, ενώ το 91% του κοινού συμφωνεί ότι οι σακούλες πρέπει να μειωθούν, ενώ μάλιστα το 64% θεωρεί ότι πρέπει να απαγορευτεί η διάθεση τους και ενώ 2 στους 3 καταναλωτές δηλώνουν ότι κατέχουν κάποιου είδους επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα, μόλις το 8% την χρησιμοποιεί επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες συστηματικά (πάντα) και το 23% επαρκώς (συχνά). Ο βασικός λόγος φαίνεται ότι είναι ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί επαρκώς τα αντανακλαστικά τους καθώς 1 στους 2 δηλώνει ότι δεν τις χρησιμοποιεί επειδή δεν το θυμάται. Στόχος είναι μέσω της ενημέρωσης που θα πραγματοποιηθεί να ενταθεί η χρήση της επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας, η οποία σήμερα φαίνεται ότι αποτελεί την βέλτιστη εναλλακτική.



dikaiologitika.gr/

4 σχόλια:

  1. Μάλιστα! Το άρθρο χρησιμοποιεί την καραμέλα που συχνά πυκνά μας δίνουν κάποια Ελληνικά ΜΜΕ.

    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής και όταν τα εμπιστευθούμε αυτά ως πραγματικά στοιχεία που έτσι είναι τότε ας βγάλουμε και το συμπέρασμα μας τι ακριβώς είναι το νέο τέλος που έρχεται να προστεθεί επάνω στην δαπάνη διαβίωσης.

    Ελάχιστοι γνωρίζουν και δεν το λένε ότι εντός ολίγων ημερών και αφού ενημερωθούν οι ταμειακές μηχανές με το νέο λογισμικό οι περισσότερες θέσεις λιανικού εμπορίου (εκτός των σουπερ μάρκετ για τα οποία ως καρτέλ πίεσαν και έτσι για αυτά δεν θα ισχύει δηλαδή η σακούλα θα αποδίδεται ως "τέλος" όταν πραγματικά δίνεται και θα πληρώνεται από τον καταναλωτή), και ανεξάρτητα από το αν ο πελάτης για τα προϊοντα που αγόρασε χρησιμοποιεί πλαστική σακούλα -μεγάλη ή μικρή- θα αναγκάζεται να πληρώνει πρόσθετο περιβαντολογικό τέλος.

    ΤΟ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ας δούμε χαρακτηριστικά ένα παράδειγμα πιο κάτω, και ο καθένας από εμάς ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

    Παράδειγμα: Ένας τυχαίος πελάτης ενός τυχαίου φαρμακείου αγοράζει ένα συνηθισμένο παυσίπονο το οποίο κοστίζει πχ 0,70 €. Η απόδειξη που το φαρμακείο πρέπει να εκδώσει που ασφαλώς θα επιβαρυνθεί ο πελάτης θα έχει ως εξής:

    ΦΑΡΜΑΚΑ 0,70 €
    Περιβαντολογικό τέλος 0,04 €

    ΣΥΝΟΛΟ 0,74 €

    ΥΓ: Και προσοχή ξαναεπισημαίνεται πως αυτό θα γίνεται είτε ο πελάτης πάρει το παυσίπονο σε σακούλα είτε όχι αλλά ακόμα και αν το φαρμακείο προσφέρει σακούλα τότε το κόστος της θα επιβαρύνει το φαρμακείο αλλά το περιβαντολογικό τέλος θα πηγαίνει -θέλουμε δεν θέλουμε- απευθείας στα ταμεία τους κράτους. ΠΑΡΟΜΟΙΩΣ ΘΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΓΟΡΑ ΨΩΜΙΟΥ κτλ κτλ.

    Για τα ως άνω για οποιον δεν το γνωρίζει ας το ερευνήσει, και κατόπιν ας λέμε τις ανοησίες περί περιβάλλοντος. Η νέα επιβάρυνση είναι μία επινόηση της ευρωπαϊκής νομενκλατούρας για να χαρατσώνει τους λαούς της Ευρώπης.

    Λες και αν αγοραστεί έξτρα μία σακούλα με 4 λεπτά αυτή θα καταλήξει στο άγνωστο και πληρωμένη καθώς θα είναι αυτή δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποσες θεσεις εργασιας θα χαθουν εξ αιτιας αυτου του μετρου΄
    Το¨τελος΄¨ αυτο που θα διοχετευθει Στο περιβαλλον μηπως.Γιατι για να θεωρηθει τελος
    πρεπει να καλυπτει πολυ συγκεκριμενη ΣΧΕΤΙΚΗ αποστολη ,διαφορετικα ειναι παρανομο κ
    αποτελει φορολογια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ως συνήθως η ΕΕ νομοθετεί ερήμην των λαων με φνωμονα το καλό τους.
    Γιαυτό όποτε ζήτησε απο τους λαους νομιμοποίηση εισέπραξε άρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φταῖνε οϊ σακκοῦλες τοῦ καταναλωτοῦ καί ὄχι οἱ Πλαστικές Σακκοῦλες Συσκευασίας;

    _Μέ τήν κατάργηση τῶν πλαστικῶν σακκουλῶν στήν συσκευασία, δημιουργεῖται πλῆθος προσθέτων θέσεων ἐργασίας κατά τήν μεταφορά καί τήν διανομή τῶν προϊόντων.
    Μέ τήν κατάργηση τῆς πλαστικῆς σακκούλας τῶν καταναλωτῶν, μέ ἀπειλή μάλιστα σοβαρῆς καί δυσανάλογα μεγάλης χρηματικῆς ποινῆς, διδάσκεται ὁ πολίτης, ὅτι δέν εἶναι πλέον οὔτε κάν καταναλωτής, ἀλλά ἁπλό ἀντικείμενο.
    Αύτή ἡ ἀντιστροφή στήν αὐτοσυναίσθηση τοῦ ἀνθρώπου, εἶναι ὁ πραγματικός στόχος τοῦ μέτρου κατά τῆς πλαστικῆς καταναλωτικῆς σακκούλας.

    [ Ὅλως παρεμπιπτόντως, θά αὐξήσουν τά κερδη τους τά σοῦπερ-μάρκετ κατά 0,0001% ἀπό τίς πωλήσεις τῶν σακκουλῶν, ἤτοι κατά μερικά εὐρώ ἀνά ἔτος καί ἀνά κατάστημα δικτύου καταστημάτων].
    Προσχηματική εἶναι ἡ ἐπίκληση δημοσίου συμφέροντος καί προστασίας τοῦ περιβάλλοντος.

    Πὼς ἀντιμετωπίζονται σέ μία δημοκατία οἱ ἀντιδημοκρατικοί νόμοι τῆς μαζικῆς μανιπουλάτσιο;
    < manipulatio= ρωμαϊκή λέξη πού σημαίνει σύρσιμο ἀπό τό χέρι, καθοδήγησση, πού ὅμως πλέον σημαίνει στίς εὐρωπαϊκές γλῶσσες (manipulation) σύρσιμο διά δόλου ἤ βίας, σέ λάθος δρόμο, τό σχεδόν ἀντίθετο τῆς χειραγωγήσεως, πού ἔχει τήν ἀρχική σημασία τῆς καθοδηγήσεως ἀπό τό χεράκι, φιλικά καί μέ σεβασμό> .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.