26/1/18

Κυκλώματα τζιχαντιστών στα Δυτ. Βαλκάνια

Αυτοκινητοπομπή του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Απόρρητες είναι οι περισσότερες απαντήσεις που έδωσαν οι υπηρεσίες της Γερμανίας σε κοινοβουλευτική ερώτηση για τον ισλαμικό εξτρεμισμό στα Βαλκάνια. Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου υποστηρίζουν ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη «κατά κεφαλήν» παραγωγή τζιχαντιστών που πολέμησαν στη Συρία ή το Ιράκ.
Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, η απάντηση της κυβέρνησης αναφέρει ότι υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα σε εξτρεμιστικές ομάδες στα Βαλκάνια και στη Γερμανία, αλλά διαψεύδει αναφορές ότι ο εξτρεμισμός στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εντείνεται.

Απόρρητη είναι η απάντηση της κυβέρνησης στην ερώτηση για τους ποταμούς χρηματοδότησης που ρέουν από χώρες του Περσικού, όπως η Σαουδική Αραβία, με στόχο τη διάδοση στα Βαλκάνια του ουαχαβιτισμού, της πιο μισαλλόδοξης και επιθετικής εκδοχής του Ισλάμ. Επίσης, δεν γνωρίζουμε πώς τοποθετείται το Βερολίνο απέναντι στο θέμα των ιμάμηδων από τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία που κηρύσσουν στη Βοσνία.

«Στοιχείο που χρήζει ιδιαίτερης προστασίας» χαρακτηρίζεται επίσης ο συνολικός αριθμός τζιχαντιστών που έφυγαν από τη Βοσνία και το Κόσοβο.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο να εξακολουθεί η κυβέρνηση να αποκρύπτει τον ρόλο κρατών του Κόλπου, ιδιαίτερα της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και της Τουρκίας», είπε η Σεβίμ Νταγκντελέν, η βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς που υπέβαλε τα ερωτήματα. Ως προς το Κόσοβο, η Νταγκντελέν έχει παλαιότερα χαρακτηρίσει σκανδαλώδες το γεγονός ότι, «χάρη στην παρουσία Γερμανών στρατιωτών, οι Σαουδάραβες κήρυκες του μίσους και της βίας έχουν κατορθώσει να θέσουν ανενόχλητοι ιδεολογικά θεμέλια». «Ζητούμε από τη γερμανική κυβέρνηση να μην ωραιοποιεί την κατάσταση στο Κόσοβο και να δώσει σαφείς αριθμούς για τη στρατολόγηση ατόμων από ισλαμιστικά τρομοκρατικά δίκτυα, όπως το Ισλαμικό Κράτος και άλλα, στην περιοχή ευθύνης της KFOR».
Πηγή: ΑΠΕ, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.