12/1/18

Ποιοι είπαμε είναι οι καλοί "γερμανοτσολιάδες"; - Ντάισελμπλουμ: Όλα έγιναν πιο εύκολα με Τσίπρα - Τσακαλώτο

Η τελευταία του συνέντευξη ως επικεφαλής του Eurogroup
«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και φυσικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν ολοκληρωτικά αλλάξει την σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup
Όλα έγιναν πιο εύκολα με την Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα με υπουργό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αποκαλύπτει ο απερχόμενος πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην τελευταία του συνέντευξη ως επικεφαλής του Eurogroup, που δημοσιεύεται σήμερα στους Financial Times.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και φυσικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν ολοκληρωτικά αλλάξει την σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν τα πάντα είναι ευκολότερα από τότε... Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», δήλωσε.
Στην ίδια συνέντευξη ο κύριος Ντάισελμπλουμ λέει πως παρά τις φήμες ότι οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που ήθελαν ένα Grexit το καλοκαίρι του 2015, όταν τα πράγματα με την Ελλάδα έδειχναν να φτάνουν σε αδιέξοδο, ήταν χώρες της κεντρικής όσο και της νοτιοανατολικής Ευρώπης εκείνες που το ζητούσαν. Πολλές από αυτές, λέει ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών, έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα και είχαν χάσει την υπομονή τους με την Αθήνα. «Πίσω από την στάση της Γερμανίας ήταν μια σειρά χώρες που απλώς έλεγαν "ως εδώ. Δεν έχουμε άλλη εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε άλλες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για το plan B"», είναι τα λόγια του, ενώ όπως τονίζει, ο ίδιος ποτέ δεν υπήρξε υπέρμαχος του Grexit, το οποίο θεωρεί «πραγματικά ζημιογόνο» και «τεράστιο λάθος».
Παραδέχεται τέλος πως κάποια από τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα κατά την διάρκεια των προγραμμάτων ήταν «υπερβολικά», αν και δηλώνει πως χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις τόσο στην Ελλάδα όσες και σε άλλες χώρες.
Ο κύριος Ντάισελμπλουμ παραδίδει την προεδρία του Eurogroup σήμερα στον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών Μάριο Σεντένο.
Πρώτο Θέμα

3 σχόλια:

 1. Τά κόμματα , κατά τό ἄρ. 29 τοῦ Συντάγματος, πρέπει νά ὑπηρετοῦν τήν ἐλεύθερη λειτουργία τοῦ δημοκρατικοῦ πολιτεύματος.
  Τόσο μέ τήν ὀργάνωσή τους, πού ἄρα πρέπει νά εἶναι δημοκρατική,
  ὅσο καί μέ τήν λειτουργία τους, πού ἐπίσης πρέπει νά εἶναι δημοκρατική.

  Ἄν τά κόμματα εἶναι ὀργανωμένα δημοκρατικά καί λειτουργοῦν δημοκρατικά, τότε καί μόνον τότε, ὑπηρετοῦν τήν ἐλεύθερη λειτουργία τοῦ δημοκρατικοῦ πολιτεύματος.

  Κομματοκρατία, τό Σύνταγμα δέν ἐπιτρέπει. Οὔτε Ξενοκρατία. Αὐτά, ἀκόμη καί ὡς σχεδιασμός, ἐμπίπτουν στήν ἔννοια τῆς ἐσχάτης προδοσίας.

  Ποιός (ὀφείλει νά) ἐνημερώνει τούς Εὐρωπαίους ξένους, πού ἀγωνίζονται γιά νά οἰκοδομήσουν δημοκρατία στήν ὅλη (δυτική) Εὐρώπη (ἔτσι ὑποτίθεται...), γιά τό τί προβλέπει τό Ἐλληνικό Σύνταγμα καί οἱ ἀντίστοιχοι ποινικοί νόμοι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ας δώσουμε βάση στα σοφά λόγια και τους σκοπούς αυτού του σοβαρού και καθ όλα αξιοπρεπους φούστη, φούστα μπλούζα και κολάν, τα προβληματα μας παν.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δηλαδη εκτος απο τους γερμανοτσολιαδες που ξεραμε, το ΠΑΣΟΚ κ τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, τωρα προσθετουμε κ τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι μονοι που κρατησαν σταθερη σταση κατα των μνημονιων ειναι η ΧΑ κ το ΚΚΕ. Σωστα τα λεω; Μηπως η λυση θα μπορουσε να προερθει μονο απο τα ακρα; Απλη ερωτηση κανω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.