28/1/18

Σε κορυφαία πετρελαιοπαραγωγό χώρα εξελίσσονται οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να επεκτείνουν την άντληση πετρελαίου στους ωκεανούς και, για πρώτη φορά έπειτα από 40 χρόνια, να επιτρέψουν τις εξορύξεις στο Εθνικό Καταφύγιο Αγριας Πανίδας της Αρκτικής.
Η παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου πλησιάζει τα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αγγίζοντας τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από σχεδόν μισό αιώνα, στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg Βusinessweek επισημαίνει ότι γίνεται πραγματικότητα ένα όνειρο που φαινόταν άπιαστο πριν από μερικά χρόνια.
Εως τα τέλη του 2018, οι ΗΠΑ ενδέχεται να είναι η πρώτη δύναμη στον κόσμο σε παραγωγή πετρελαίου. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές στις γεωπολιτικές ισορροπίες που παγιώθηκαν από την κυριαρχία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας στην αγορά «μαύρου χρυσού». Εν ολίγοις θα αλλάξει ο ενεργειακός χάρτης προς όφελος της Αμερικής. Οπως επισημαίνει το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό, θα ελαχιστοποιηθεί η επιρροή που θα ασκούν στις ΗΠΑ οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία. Θα είναι πλέον πολύ πιο δύσκολο για τον ΟΠΕΚ να διαμορφώνει τα επίπεδα της παραγωγής πετρελαίου και θα ανοίξουν εκ νέου οι παλιές πληγές του διεθνούς καρτέλ. Ολα αυτά θα αποδυναμώσουν την εξωτερική πολιτική του Βλαντιμίρ Πούτιν και οι Ρώσοι ολιγάρχες δεν θα μπορούν να διατηρήσουν τον πολυτελή βίο που έχουν συνηθίσει.
Η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να επεκτείνει την άντληση πετρελαίου στους ωκεανούς και, για πρώτη φορά έπειτα από 40 χρόνια, να επιτρέψει τις εξορύξεις στο Εθνικό Καταφύγιο Αγριας Πανίδας της Αρκτικής. Εκτιμάται ότι η Αλάσκα μπορεί να προσφέρει 11,8 δισ. βαρέλια την ημέρα. Υπάρχει, βέβαια, και η σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων. Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί από τον 19ο αιώνα. Οι κυβερνήτες των παράκτιων πολιτειών των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι μια πετρελαιοκηλίδα θα μπορούσε να αποβεί ολέθρια για τον τουρισμό, που αποφέρει στην αμερικανική οικονομία ένα τρισ. δολάρια. Η Φλόριντα έχει ήδη ζητήσει να εξαιρεθεί από τις εξορύξεις.
Ο επικράτηση του σχιστολιθικού πετρελαίου φαινόταν απίθανη πριν από μερικά χρόνια. Στα τέλη του 2014, η Σαουδική Αραβία επιχείρησε να υπερισχύσει των ανταγωνιστριών της, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών βιομηχανιών σχιστολιθικών. Αντί να μειώσει την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές, το Ριάντ έπεισε τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι τιμές στα 40 δολάρια το βαρέλι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ενώ τέσσερις μήνες πριν βρίσκονταν στα 100 δολάρια. Οι Σαουδάραβες ήλπιζαν να αφανίσουν τις αμερικανικές βιομηχανίες σχιστολιθικών. Αυτές, όμως, προχώρησαν σε περικοπές δαπανών και άρχισαν να δανείζονται για να συνεχίσουν τις εξορύξεις. Στα τέλη του 2016, οι Σαουδάραβες άλλαξαν γνώμη. Επεισαν τον ΟΠΕΚ και τους Ρώσους να μειώσουν την παραγωγή, και σταδιακά οι τιμές του αμερικανικού αργού επανήλθαν από τα 26 δολάρια το βαρέλι στα σημερινά επίπεδα. Εν ολίγοις, ό,τι δεν σκότωσε τις αμερικανικές πετρελαϊκές τις έκανε πιο δυνατές. Οσες επιβίωσαν εξελίχθηκαν σε πιο ευέλικτες εκδοχές του εαυτού τους και μπορούν να είναι κερδοφόρες ακόμη και με χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου. Επιπλέον, έχει βελτιωθεί η τεχνολογία της υδραυλικής ρηγμάτωσης, με την οποία αντλούνται κοιτάσματα πετρελαίου εγκλωβισμένα μέσα σε βράχους. Εχουν μπει σε αυτό το παιχνίδι πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η ExxonMobil και η Chevron. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Τον Οκτώβριο, οι εισαγωγές του πετρελαίου και των παραγώγων του στις ΗΠΑ μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1973.
Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. Mια λεξη, Σχιστολιθος !

    Το χρημα και ο χρονος που εχει επενδυθει σε προγραμματα R&D, Ερευνα κι Αναπτυξη, ΚΥΡΙΩΣ απο το βιομηχανικο αμυντικο κατεστημενο των ΗΠΑ, ειναι τρομερα.

    Βεβαια, συμβαλει κατα μεγαλο βαθμο στην αυταρκεια(+), το γεγονος που καταφερε η ΗΠΑ, βλ. Βιομηχανια - λομπι, να ξεπερασουν τους πολυ αυστηρους κανονισμους περιορισμου σε γεωτρησεις και εξορυξη (απο την διεθνιστικη αριστερα & φιλελεφθερη δεξια/κεφαλαιο παντα συντονισμενο απο τα κοσμοπολιτικα τσιρακια του ΟΗΕ), στο τεραστιο μεγεθους χωρο, Αλασκα.


    υ.γ.
    Εχωντας την ιδιοτητα στην Ελλαδικη τοπογραφια εδαφους βλ. Εδεσσα και αλλου, να εκμεταλευτει η Ελλαδα τα αποθεματα - σημαντικου μεγεθους - ΓΙΑΤΙ δεν εχει προχωρισει προγραμμα ερευνας, κοστολογισης και αξορυξης στον Ελλαδικο χωρο;;;

    Μηπως διοτι η αρχουσα ταξη στην Ελλαδα, οι διαχρονικοι κοτσαμπασηδες οι φατριες των τσιφλικαδων & οιβοικιγενειες φενιτσαρων απο οθωμανικη κατοχη, ΕΙΝΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ, μηπως;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.