26/1/18

Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία να αμύνεται αλλά με αναλογικό και μετρημένο τρόπο

Το δικαίωμα να αμύνεται αναγνώρισε στην Τουρκία ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αλλά «με αναλογικό και μετρημένο τρόπο» όπως σχολίασε αναφερόμενος στις επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη βόρεια Συρία, εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».
«Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες του ΝΑΤΟ που έχει υποφέρει περισσότερο από την τρομοκρατία. Όλες οι χώρες έχουν δικαιώμα να αμύνονται αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με αναλογικό και μετρημένο τρόπο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Στόλτενμπεργκ. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «ενημέρωσε αυτήν την εβδομάδα τους συμμάχους της για την επιχείρηση στη βόρεια Συρία».
Μέχρι σήμερα ο Στόλτενμπεργκ δεν είχε αντιδράσει στην αεροπορική και χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας στον θύλακα του Αφρίν. Ουάσινγκτον, Παρίσι και Βερολίνο έχουν απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση.
Ο γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας διευκρίνισε ότι είναι σε επαφή με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος ζήτησε σήμερα να «συζητηθεί» αυτή η επιχείρηση μεταξύτων 29 χωρών του ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ δεν συμμετέχει ευθέως στις επιχειρήσεις στη Συρία. Ενίσχυσε όμως τη βοήθειά του προς την Τουρκία, αναπτύσσοντας αντιπυραυλικά συστήματα Patriot στα νότια σύνορά της και ιπτάμενα ραντάρ Awacs. Τα αεροσκάφη αυτά βοηθούν ταυτόχρονα τον διεθνή συνασπισμό που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος. Επικεφαλής του συνασπισμού είναι οι ΗΠΑ που στηρίζουν τις YPG.
Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP, Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.