27/1/18

Οι ΗΠΑ θα αυτοεξευτελιστούν; Τσαβούσογλου: Να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από την περιοχή της Μανμπίτζ

  • (Φωτ.: EPA / STR)
Τις ΗΠΑ καλεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αποσυρθούν άμεσα από την περιοχή της Μανμπίτζ στη βόρεια Συρία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες Παρασκευή ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα σαρώσουν τους Κούρδους μαχητές από τα συριακά σύνορα και θα προωθηθούν προς ανατολάς μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ, μια περιοχή που περιλαμβάνει τη Μανμπίτζ.

Η κίνηση αυτή μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση με αμερικανικές δυνάμεις που είναι σύμμαχοι των Κούρδων.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμα πως η Τουρκία θέλει να δει συγκεκριμένες κινήσεις από τις ΗΠΑ για να σταματήσουν να υποστηρίζουν την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας. 
Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως ο αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ τη διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα παρέχει πλέον όπλα στη YPG.

4 σχόλια:

  1. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως ακόμα και εντός μιας συμμαχίας (νατοϊκής) από την οποία δεν αποχώρησαν ποτέ επίσημα οι Τούρκοι, μπορεί κανείς να υπερασπιστεί αυτό που εκείνος θεωρεί εθνικό του συμφέρον και μάλιστα να φτάσει στο σημείο να υποδεικνύει ακόμα και στους Αμερικάνους... σε αντίθεση με την διαχρονική παθητική ελληνική εξωτερική πολιτική (sic) του στυλ "ευχαριστώ την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών" (Σιμίτης, Ίμια 1996 για να είμαστε και επίκαιροι...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ο Δραγασάκης ευχαρίστησε τόν Ιούλιο 2015 τούς Αμερικανούς...

      Διαγραφή
  2. Μού έχει κάνει μεγάλη εντύπωση ό,τι παρακολουθούμε όλη την περασμένη εβδομάδα. Και δεν αναφέρομαι στην ίδια την επιχείρηση "κλάδος ελαίας", αλλά στην στάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Πώς είναι δυνατό να δέχονται τέτοιες προσβολές, έμμεσες απειλές, ακόμα και διαταγές (όπως αυτή εδώ του Τσαβούσογλου) χωρίς να αντιδρούν; Το μόνο που βγήκε να πει η εκπρόσωπος των ΗΠΑ, πριν 2-3 μέρες, ήταν πως η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος, πως γίνονται κατανοητές οι ανησυχίες της, κ.τ.λ. Το δε θέμα της εισβολή στο Αφρίν είναι πολύ χαμηλά στην λίστα αξιολόγησης των ειδήσεων των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που παρακολουθώ.
    Τί συμβαίνει; Προσωπικά, "έχω χάσει τη μπάλα". Μήπως πρόκειται για την ηρεμία πριν από την Καταιγίδα;
    Κύριε Καλεντερίδη, με την εμπειρία που έχετε σε αυτά τα ζητήματα, μπορείτε να μάς βοηθήσετε να καταλάβουμε τί συμβαίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. What if the US decides not to abandon Μανμπίτζ? Has Cavusoglu thought about this possibility?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.